Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стилска болест: симптоми и третман

Стилска болест - главните симптоми:

Стилска болест (син Juvenile ревматоиден артритис, јувенилен ревматоиден артритис) е автоимуна болест која често се дијагностицира кај лица под 16 години. Патологијата спаѓа во категоријата системски болести, односно, може да влијае на внатрешните органи.

И покрај бројните студии, специјалистите во областа на ревматологијата не можеа да ги утврдат точните причини за формирање на болеста. Се верува дека проблемот е заразен.

Клиниката вклучува многу надворешни манифестации - транзиторни осипувања, треска, хепатоспленомегалија, воспалено грло и абдоминална болка, оштетување на срцето.

Дијагностика вклучува цела низа на активности, кои се движат од темелно физичко испитување и завршуваат со широк спектар на инструментални процедури. Ова ќе овозможи не само да се направи точна дијагноза, туку и да се разликува болеста од други патологии.

Третманот е ограничен на конзервативни методи - лекови. Во случај на сериозно оштетување на зглобовите, може да биде потребна хируршка интервенција.

Во меѓународната класификација на болести од десеттата ревизија, Still's болест има свој шифрарен број - кодот МКД-10 ќе биде M06.1.

Етиологија

Точните причини кои придонесуваат за формирање на болеста остануваат необјаснети. Се верува дека основата за развој на аномалии е генетска предиспозиција, а одредени фактори може да предизвикаат појава на симптоми:

 • бактериски инфекции;
 • чести повреди на зглобовите;
 • продолжен ефект на ниски температури на човечкото тело;
 • вакцинација спроведена врз основа на болести од бактериска природа или веднаш по опоравување од САРС ;
 • стресни ситуации ;
 • прекумерна изложеност на сончева светлина.

Некои симптоми на болеста, како што се ненадеен почеток и треска, сугерираат дека патологијата е заразна, но главниот патоген се уште не е идентификуван. Се верува дека провокатор може да дејствува:

Со сигурност е познато дека Still's болеста има автоимун карактер - ова значи дека имунолошкиот систем напаѓа сопствени ткива и клетки, произведувајќи антитела против нив.

Прво, зглобовите се оштетени, се развива хроничен воспалителен процес. Постепено, промените ја уништуваат зглобната 'рскавица, ја нарушуваат структурата на коските и формираат бруто заеднички деформитети. Се развива дефект на погодениот сегмент.

И покрај фактот дека во повеќето ситуации болеста е дијагностицирана кај луѓе на возраст под 16 години, ова не ја исклучува можноста за развој на болеста кај постарите лица. Меѓу претставниците на двата пола, синдромот се јавува подеднакво.

Класификација

Во зависност од локализацијата на патолошкиот процес, постојат неколку форми на болеста:

 • артикуларен;
 • артикуларно-висцерално - оштетување на внатрешните органи.

Во случај на Stell-ова болест на артикуларниот тип, воспалителниот процес може да влијае на:

 • 1 заеднички - оваа варијанта на протокот се нарекува моноартритис;
 • 2-3 зглобови - олигоартритис;
 • повеќе од 3 зглобови - полиартритис.

Врз основа на активноста на патолошки нарушувања, болеста има таква сериозност:

 • високо;
 • умерена;
 • низок;
 • продолжена ремисија.

Симптоматологија

Симптоми на Мртвото Море

Стилската болест кај децата и возрасните има голем број на клинички манифестации, но никаков симптом точно не може да укаже на присуство на одредена болест.

За лезии на зглобовите карактеристични:

 • локална температура се зголемува, односно, над проблематичната област;
 • утринска вкочанетост;
 • оток на зафатениот зглоб;
 • појавата на болка како при движење, и во мирување;
 • симетрично оштетување на зглобовите - често се зафатени колкот и лактот, зглобот на зглобовите, коленото, зглобовите на зглобовите, поретко се појавуваат зглобовите на вилицата, раката и грлото на грбот, во патологијата;
 • појава на контрактури и сублуксуации;
 • деформитет и дисфункција на зглобовите.

Главните симптоми на болеста:

 • нагло зголемување на индикаторите за температура до 38 степени и погоре;
 • појавата на осип во форма на папули со розова сенка, која малку се крева над кожата - често влијае на горните и долните екстремитети, торзото, вратот и лицето, осипите исчезнуваат како што се појавуваат;
 • мал пруритус - некои пациенти немаат такви поплаки;
 • болка во мускулите и зглобовите;
 • атипични кожни манифестации, на пример, петехијални хеморагии или еритема нодозум;
 • хепатоспленомегалија ;
 • зголемување и осетливост на лимфните јазли, особено на грлото на матката;
 • болка и горење во грлото;
 • губење на косата на погодените делови на кожата.

Во прилог на главните симптоми, клиничката слика вклучува мали знаци:

Треба да се има на ум дека последните 4 симптоми се забележани во изолирани случаи.

Дијагностика

Во случај на една или повеќе клинички манифестации, потребно е што побрзо да се консултира со ревматолог. Проблемот е што Still's болест кај возрасни и деца нема специфични симптоми.

Дијагностиката секогаш треба да биде сеопфатна, вклучително и не само лабораториски и инструментални испитувања, туку и активности кои ги изведува непосредно лекарот.

Првата фаза на инсталирање на точна дијагноза:

 • студија за семејната историја;
 • запознавање со медицинската историја на пациентот;
 • проценка на кожата;
 • мерење на температурата;
 • палпација на погодените области - за да се утврди сериозноста на болката;
 • детално истражување - да се разјасни за прв пат појавата на симптомите и комплетната клиничка слика.

Меѓу лабораториските студии, следните дијагностички вредности имаат најголема дијагностичка вредност:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • бактериска крвна култура за стерилност;
 • хепатални тестови;
 • серолошки тестови.

За точна потврда на дијагнозата и диференцијација од други болести со слични симптоми, неопходно е да се спроведат следниве инструментални процедури:

 • рентгеноскопија на зглобовите;
 • биопсија на лимфни јазли;
 • пункција на погодениот зглоб;
 • градна радиографија;
 • ултрасонографија на срцето и плевралниот регион;
 • ЕКГ;
 • КТ скенирање;
 • МНР
Заеднички пункција

Стилската болест треба да се диференцира од такви патолошки состојби:

Третман

Терапијата со болести е често ограничена на употреба на конзервативни методи - лекови. Третман на лекови го пропишува приемот:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • глукокортикостероиди;
 • цитостатици;
 • златни препарати;
 • сулфонамиди.

Во случај на Стилска болест, пациентот е подложен на физиотерапевтски постапки, кои се претставени со магнетна терапија и медицинска електрофореза.

Конзервативниот третман треба да содржи:

 • земање засилувачки лекови;
 • физикална терапија;
 • мануелна или апаратска масажа.
Хардверска масажа

Хируршката интервенција е индицирана само со изразен деформитет на зглобовите.

Можни компликации

Ненавремено или нецелосно лекување на болеста може да доведе до појава на такви компликации:

Превенција и прогноза

До денес, превентивните мерки не се развиени специјално дизајнирани за да се спречи развојот на Стилска болест.

Можете да ја намалите шансата да се разболите со следење на овие општи насоки:

 • одржување здрав и умерено активен животен стил;
 • избегнување на заеднички повреди и стресни ситуации;
 • минимизирање на ефектите врз телото со високи или ниски температури;
 • навремено откривање и елиминирање на бактериски или вирусни заболувања, особено оние кои се јавуваат во текот на бременоста;
 • донесување годишни целосни прегледи на клиниката со посета на сите специјалисти.

Стилската болест има неколку резултати:

 • спонтано закрепнување - забележано е кај секои 3 пациенти со слична дијагноза, често се јавува во првата година од текот на болеста;
 • хронизирање на патолошкиот процес;
 • транзиција во рекурентна форма - на секои 2 пациенти, релапси може да се појават во период од 1 до 10 години.

Петгодишното преживување е 95% од случаите, но под услов третманот да се започне навреме и последиците да не се евидентираат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Стилска болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хепатитис Д (симптоми на појавување: 8 од 20)

Хепатитис Д е друг вид на вирусна инфекција на црниот дроб. Неговата карактеристична особина е тоа што најчесто се јавува истовремено со хепатит Б, помалку се смета за компликација на негативните ефекти на ХБВ. Провокатор е специфичен микроорганизам кој често инфицира лице со парентерален пат, т.е. преку крв. Покрај тоа, постојат и други механизми на инфекција.

...
Дерматомиозитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста карактеризирана со повреда на мускулите со манифестации на абнормални моторни функции и формирање на еритема на кожата и еритема се нарекува Вагнеровата болест или дерматомиозитис. Ако не постојат синдроми на кожата, тогаш болеста се нарекува полимиозитис.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Еозинофилија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...
Хелминтијаза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хелминтијаза е група на паразитски заболувања кои прогресираат поради пенетрација на различни видови паразитски црви во телото. Овие болести немаат ограничувања во однос на полот и возраста. Треба да се забележи дека кај децата се јавува дијагноза на хелминтијаза. Ова се должи на фактот дека децата се помалку придржуваат кон правилата за хигиена, користат неизмиени јадења и почесто играат на отворено (песок, градина, итн.).

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .