Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Scheuermann Mau болест: симптоми и третман

Scheuermann-Mau болест - главните симптоми:

Шеуерман-Мау-овата болест (синхерманска кифоза, дорзална (јурнална) јуфилна кифоза) е прогресивен деформитет на 'рбетот кој се развива за време на активниот раст на телото. Без навремено лекување може да доведе до сериозни последици.

Формирањето на проблемот не ја исклучува веројатноста за влијание на генетска предиспозиција, абнормален процес на развој на коските или сврзното ткиво на 'рбетот, прекумерно таложење на калциумови соли и други предиспонирачки фактори.

Клинички, Scheuermann-овата болест се манифестира со формирање на грпка на грбот и наклон на горниот дел од телото напред, појава на болка во грбот во задниот дел и замор.

Дијагностиката на Scheuermann-Mau-овата болест е секогаш интегриран пристап, но се базира на податоци добиени по инструменталниот преглед. Во процесот на дијагностицирање на важни мерки што се вршат лично од страна на лекарот.

Тактиката на терапија зависи од сериозноста на патологијата, па затоа може да биде и конзервативна и хируршка, но во секој случај вклучува вежби за терапевтска гимнастика.

Во меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, Scheuermann-овата болест има посебно значење: кодот МКБ-10 ќе биде M42.

Етиологија

Во моментов, точните причини за Scheuererman's болест остануваат непознати. Голем број експерти веруваат дека проблемот дијагностициран кај 1% од децата е резултат на генетска предиспозиција.

Како почетни механизми за развој на Scheuermann-Mau болест, се смета дека се:

 • повреда на грбот;
 • вертебрални лезии со остеопороза ;
 • нарушен развој на мускулите на торакалниот или лумбално-торакалниот 'рбет;
 • зголемен раст на коската во задниот прешлен;
 • хормонален дисбаланс и метаболички нарушувања во периодот на пубертет;
 • некроза или смрт на терминалните плочи на пршлените;
 • недостаток на физичка активност;
 • претерано мала телесна тежина - на границата со дистрофија;
 • патологијата на ендокриниот систем;
 • долг престој во задниот дел во непријатна или погрешна положба;
 • прекумерна физичка препресија на градите мускули, како резултат на што ослабените мускули блиску до 'рбетот не можат да го издржат товарот и се принудени да предизвикаат стопало;
 • оштетено снабдување со крв на хијалинските плочи лоцирани помеѓу пршлените и интервертебралните дискови;
 • несоодветна положба на детето за време на училиште - ирационален сооднос на висината на столчето со висина на масата;
 • таложење на калциумови соли во апаратот на 'рбетниот лигамент.

Меѓу предиспонирачките фактори се:

 • зависност од лоши навики, тешка интоксикација и неконтролирана употреба на лековити супстанции во периодот кога има дете;
 • недоволно внесување на витамини и хранливи материи во детското тело;
 • лоша исхрана, несоодветна за деца во возрасна категорија;
 • претходно префрлени рахити.

Шејмерман-овата болест подеднакво се среќава и кај момчињата и кај девојчињата.

Класификација

Клиничката слика на јувенилна кифоза ќе се разликува во зависност од стадиумот на болеста:

 • латентен или ортопедски - често се развива кај поединци од 8 до 14 години, само мала искривување на 'рбетот се наоѓа, нема болка;
 • рано - се јавува на возраст од 10-15 години и се карактеризира со присуство на поплаки за перзистентна или повторлива болка во торакалниот 'рбет;
 • доцна - се дијагностицира кај луѓе постари од 20 години и најчесто доведува до развој на компликации, со оглед на остро ограничената мобилност на грбот и екстремитетите.

Јувенилната кифоза има 2 сорти, различни во поразот на различни делови на 'рбетниот столб:

 • се вклучени градниот кош - средните и долните пршлени на градниот кош;
 • лумбална-торакс - се забележува повреда на долниот торакален и горниот лумбален пршлен.

Симптоматологија

Симптомите на Scheuermann-Mau болест ќе се разликуваат во зависност од сцената. На пример, латентниот период се карактеризира со следните клинички манифестации:

 • непријатност и болка во грбот се јавуваат само со продолжена физичка активност;
 • зголемување на аголот на торакалната кифоза , рамен назад со изразена лумбална лордоза е поретко;
 • мало намалување на подвижноста - кога се наведнува напред, пациентот не може да стигне до подот со раширени раце;
 • Постојаното задушување е најчестиот надворешен симптом на кој родителите внимаваат.

Во втората фаза на прогресија, Scheuermann-Mau-овата болест може да биде претставена со следните симптоми:

 • интензивна перзистентна или повторлива болка во грбот;
 • зголемување на аголот на торакалната кифоза;
 • губење на чувството на екстремитетите, кое е предизвикано од прекршување на 'рбетниот мозок;
 • нарушена респираторна функција;
 • проблеми во работата на уринарниот систем;
 • вознемирен столче;
 • ширење на болка во областа помеѓу лопати;
 • непријатност и тежина во задниот дел;
 • отежнато дишење со минимален напор.
Симптоми на Scheuermann-Mau болест

Шеуерман-Мау-овата болест во фаза 3 се карактеризира со присуство на такви симптоми:

 • искривување на држење на телото - формирање на изразена грпка во горниот дел од грбот;
 • синдром на постојана болка со постепено зголемување на интензитетот;
 • замор;
 • несмасност и несмасност на движењата;
 • странична искривување на 'рбетот - сколиоза ;
 • болка во градите;
 • проблеми со функционирањето на срцето;
 • недостаток на чувствителност во горните и долните екстремитети;
 • вкочанетост во 'рбетот;
 • застојаност;
 • нарушување на спиењето поради постојана болка.

Неопходно е да се земе во предвид дека таков синдром е околу 5% од случаите и продолжува без појава на болка.

Дијагностика

Scheuermann-Mau болест има доста специфични симптоми и значително го намалува квалитетот на животот. Наспроти ова, честопати нема проблеми со дефиницијата на болеста, но процесот на потврдување на дијагнозата треба да биде интегриран пристап.

Примарната дијагноза вклучува такви манипулации на невролог:

 • проучување на медицинската историја на не само пациентот, туку и неговите роднини;
 • запознавање со историјата на животот - да се идентификува фактот на повреда на грбот или влијанието на други предиспонирачки фактори;
 • проценка на изгледот, чувствителноста и подвижноста на екстремитетите - и горните и долните;
 • палпација на 'рбетот;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители за прв пат на појава и сериозност на клиничките манифестации, што ќе му укаже на лекарот на сериозноста на болеста.

Основата на дијагнозата кај возрасните, децата и адолесцентите се следниве инструментални процедури:

 • Х-зраци на 'рбетниот столб;
 • електромиографија;
 • КТ и МРИ.

Дополнителни дијагностички мерки за да се потврди дијагнозата на Scheuermann-Mau-овата болест се:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • испити од пулмонолог и кардиолог;
 • консултирајте се со неврохирург.
Дијагностика на Scheuermann-Mau-овата болест

Третман

Како да се лекува Scheuermann-Mau болест, одлучува ортопедски хирург врз основа на сериозноста на патологијата и податоците од дијагностичкиот преглед. Терапијата неопходно мора да биде долга и комплексна.

Меѓу конзервативните методи емитуваат:

 • терапевтска масажа;
 • рачна терапија;
 • кал терапија;
 • акупунктура;
 • облечен во специјален корсет;
 • спинална влечење;
 • физиотерапија;
 • Терапија за вежбање.

Во обновувањето на нормалното држење на телото специјалното место е окупирано со гимнастички вежби, чиј комплекс се прави поединечно.

Посебни терапевтски вежби за Scheuermann-Mau болест се изведуваат дневно во првите 3 месеци, а потоа вежбите треба да се прават секој втор ден. Целиот сет на вежби треба да трае од 40 минути до 1,5 часа. Важно е да се запамети дека ако вежбите не се извршат нередовно, ефектот на обуката драстично ќе се намали.

Третман за Scheuermann-Mau болест вклучува земање на такви агенси:

 • хондропротектори;
 • глукокортикостероиди;
 • лекови против болки;
 • аналгетици;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • витамински и минерални комплекси.

Со неефикасноста на конзервативната терапија и во случаи на зголемување на аголот на кифоза за повеќе од 50 степени, се однесуваат на хируршка интервенција. Во такви случаи, болеста се третира со неколку техники:

 • воспоставување на систем за усогласување или мост - металната конструкција понекогаш е извртена и води кон усогласување на 'рбетот;
 • ексцизија на зафатените пршлени, на кое се вметнува специјално дизајнирана потпорна конструкција.

Постоперативниот период вклучува спроведување на терапевтски гимнастички вежби.

Можни компликации

Болеста на 'рбетот на Scheuermann-Mau во целосно отсуство на терапија може да предизвика следниве ефекти:

Компликациите од Scheuermann-Mau-овата болест доведуваат до делумна или целосна попреченост.

Превенција и прогноза

Причините за развојот на малолетничката кифоза не се целосно воспоставени, па превенцијата е заеднички пристап. Не постојат методи за спречување на развојот на таквата патологија како што е Мау-овата болест. За да се намали веројатноста за појава на аномалии може да биде, следејќи ги овие едноставни правила:

 • контрола на соодветна бременост;
 • избегнување на прекумерни товари на торакалниот 'рбет;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • земање лекови строго пропишани од клиничар;
 • одржување на здрав и умерено активен животен стил - особено вежбите се прикажани кај луѓе со недостаток на физичка активност;
 • превенција на повреда на грбот;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Малолечната кифоза или Scheuermann-Mau-овата болест ќе имаат поволна прогноза само со рана дијагноза и веднаш ќе започне комплексен и долготраен третман. Недостатокот на терапија доведува до појава на компликации кои се преполни со хендикеп.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Шеверман-Мау болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопед-трауматолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дислокација на 'рбетници (појавување на симптоми: 4 од 20)

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

...
Бубрежна дистопија (појавување симптоми: 4 од 20)

Бубрежна дистопија е конгенитална болест која се карактеризира со повреда на топографијата на органи. Може да биде една или двострана. Клиничарите забележуваат дека таквите конгенитални абнормалности се доста ретки - кај една кај 800-1000 деца. Третманот може да биде и конзервативен и радикален, се користи само со развој на сродни компликации.

...
Анемија кај деца (појавување на симптоми: 4 од 20)

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...
Пернициозна анемија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Пернициозна анемија (синдром Адисон-Бимер, Б12 дефицитарна анемија, малигна анемија, мегалобластна анемија) е патологија на хематопоетскиот систем кој се јавува во позадина на значителен недостаток на витамин Б12 во телото или поради проблеми со сварливоста на оваа компонента. Вреди да се одбележи дека болеста може да се случи околу 5 години по завршувањето на внесувањето на таква компонента во телото.

...
Аортна аневризма (појавување симптоми: 3 од 20)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .