Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Артроприза: симптоми и третман

Артроприпос - главните симптоми:

 • Васкуларни ѕвезди
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Деформација на нозете
 • Општо оштетување
 • Clubfoot
 • Намален мускулен тон
 • Деформација на структурата на лицето
 • Спинален деформитет
 • Ментално оштетување
 • Склоност кон заразни болести
 • Дислокација на зглобовите
 • Деформација на четки
 • Заедничка вкочанетост
 • Затегнатоста на кожата над заболениот зглоб
 • Skewer

Arthrogryposis е вродена системска патологија која предизвикува мускулна хипотофија, оштетување на 'рбетниот мозок и зглобниот контрактура. Постои болест кај 1 дете на 3 илјади новороденчиња, а кај сите остео-артикуларни болести околу 3%.

Во моментов, точните причини за аномалии остануваат непознати. Сепак, експертите веруваат дека несоодветниот тек на бременоста може да биде предизвикувач.

Доцнежното движење и ниската фетална активност на фетусот треба да се споменат меѓу најкарактеристичните клинички знаци. По раѓањето на детето, главните симптоми ќе бидат аномалната положба на два или повеќе зглобови на екстремитетите, нивната мобилност или целосна фиксација во неприродна положба.

Дијагнозата се заснова на присуство на карактеристични клинички знаци. Пациентот мора да подлежи на серија инструментални испитувања. Можно е да се идентификува болеста со употреба на пренатални дијагностички техники во фазата на интраутериниот развој.

Во третманот доминираат конзервативни методи - фазен малтерисување на погодените екстремитети, физиотерапија и масажа. Сепак, со неефикасноста на овој пристап се сврти кон хируршка интервенција.

Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на патологијата има посебно значење. Код ICD-10 ќе биде Q74.3.

Етиологија

Денес, точната причина за артрогипоза е бело место за лекарите. Експертите веруваат дека причината за болеста може да биде негативни фактори кои влијаат на телото на една бремена жена во раните фази на бременоста.

Причината патологија може:

 • болест од бактериска или вирална природа која беше одложена на 4-5 недели од бременоста - грип и рубеола се сметаат за најопасни;
 • влијанието на токсичните супстанции и зрачењето;
 • ирационална употреба на лекови без назначување на лекарот што посетува, непридржување кон дневната норма или времетраењето на приемот;
 • плацентарна инсуфициенција ;
 • ограничување на интраутериниот простор предизвикан од абнормалности на структурата;
 • зависност од лоши навики додека носат дете;
 • абдоминална траума;
 • кислородно гладување на фетусот;
 • висок проток на вода ;
 • присуството на мајката на тешки хронични заболувања.

Постојат неколку теории за механизмите на развој на таквото отстапување, во кое постои неправилна форма на зглобовите на рацете и нозете:

 • миогени - предизвикува појава на проблемот под влијание на горенаведените негативни извори, наспроти што се нарушува формирањето на мускулните влакна и се развиваат патолошки промени во зглобниот лигаментен апарат и нервниот систем;
 • неврогена - ја третира болеста како последица на примарна лезија на 'рбетниот мозок, а мускулната атрофија и контрактури на индивидуалните зглобови се секундарни.

Артрогипозата кај децата води до такви промени:

 • оштетен мускулен тон поради дегенеративни процеси;
 • ограничена подвижност на зглобовите;
 • скратување на лигаментите;
 • близок контакт на соседните површини локализирани во артикуларна капсула;
 • фиксација на зглобовите во невообичаена форма;
 • абнормална локација на точките на потекло и приврзаност на мускулите;
 • атрофија и бавен раст на тубуларни коски;
 • преоптоварување на централниот нервен систем и периферниот нервен систем.

Во 25-27% од случаите е забележан ефектот на генетската предиспозиција.

Класификација

Врз основа на преваленцата, патологијата е од следниве видови:

 • генерализирана артрогипоза - најчесто дијагностицирана во 54% ​​од случаите;
 • со лезии на долните екстремитети - нередовна форма на нозете на зглобовите е забележана во 30% од ситуациите;
 • со лезии на горните екстремитети - стапката на инциденца е 5%;
 • дисталната артрогипоза е присутна кај 11% од пациентите.

Контрактури, односно цврстина, имаат своја класификација, се:

 • олово и олово;
 • флексор и екстензор;
 • ротационен;
 • комбинирани или повеќекратни.

Според методот на ширење артогропопоза е:

 • локален - влијае само на еден појас на екстремитетите;
 • Општо - оштетување на зглобовите е забележано и на рацете и на нозете;
 • вкупно - болеста се шири не само на горните и долните екстремитети, туку и на 'рбетниот столб.

Класификацијата во зависност од тежината на текот на болеста подразбира такви отстапувања:

 • лесна артрогипоза - се карактеризира со промена на обликот и мало ограничување на подвижноста на зглобовите на рацете и нозете, слаба остеопороза и хипоплазија;
 • умерена артрогипоза - се карактеризира со тоа што постои повреда на моторната функција на сите зглобови, освен за проксималните екстремитети, остеопорозата и хипоплазија со умерена тежина;
 • тешка артрогипоза - се изразува со остри ограничувања на подвижноста не само на рацете и нозете, туку и на рбетот, остеопорозата и хипоплазијата.

Вреди да се напомене дека аномалијата има голем број на потформи, најчести меѓу нив се:

 • Гордон синдром;
 • конгенитална арахнодактилија;
 • синдром на птеригиум;
 • дигитален дизоморфизам;
 • Фриман-Шелдон синдром.

Симптоматологија

Клиничката слика на болеста е целосно диктирана од варијантата на курсот. На пример, вродената мултипна артрогипоза се изразува со следниве симптоми:

 • вкочанетост на рамото и лактот, зглобовите и колкот, коленото зглобови;
 • деформитет на рацете и нозете, 'рбетниот столб и лицевиот скелет;
 • хипотензија или атонија на мускулите.

Лезијата на долните екстремитети се карактеризира со следниве симптоми:

 • дислокации и подбуксуации на колковите;
 • присуство на контрактури во зглобовите на колкот;
 • менување на обликот на нозете;
 • флексија и екстензорски контрактури во колена.

Симптоми на артрогипоза на горните екстремитети се претставени:

 • интраорални и договори за рамење на рамениците;
 • екстензорни контрактури на лактите;
 • флексија контрактури во radiocarpal зглобовите;
 • контрактури на флексија-адукт на првиот прст.

Секоја форма на болеста може да биде придружена со следниве симптоми:

 • амнионски банери;
 • дермални синдикални на рацете;
 • клубови и клупа ;
 • Повлекување на кожата поставена над заболениот зглоб;
 • дислокација на зглобните краеви;
 • формирање на хемангиоми и телеангиектазии на кожата;
 • зголемена склоност кон респираторни заболувања.

Треба да се напомене дека отсуството на карактеристика на болеста е:

 • симетрија на деформации;
 • лезии на внатрешните органи;
 • влошување на општата благосостојба на детето;
 • намалување на интелектуалните способности;
 • брза прогресија на патолошкиот процес во текот на животот.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза не предизвикува проблеми кај искусен клиничар, бидејќи патологијата (IC74-10 код Q74.3) има специфични клинички манифестации. Сепак, процесот на дијагностицирање треба да биде интегриран пристап.

Лекарот самостојно врши неколку такви манипулации:

 • проучување на историјата на болеста, не само на пациентот, туку и блиски роднини;
 • информации за текот на бременоста;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • внимателно физичко и невролошко испитување;
 • детален преглед на родителите - да се подготви комплетна клиничка слика.

Инструменталната дијагностика е ограничена на такви постапки:

 • Х-зраци на 'рбетниот столб;
 • ултрасонографија на долните и горните екстремитети;
 • КТ и МРИ.
Х-зраци машина

Лабораториските тестови немаат дијагностичка вредност, туку имплицираат општ и биохемиски анализи на крвта.

Дијагнозата на "артрогипоза" може да се направи во фаза на развој на фетусот. Ова се прави со користење на ултразвук, кој ви овозможува да ја видите деформацијата на зглобовите и атрофија на меките ткива на рацете и нозете. Главен знак за пренатална дијагноза е ниската фетушка мобилност. Одлуката дали да има абортус, секоја жена зема лично.

Треба да се забележи дека артрогипозата треба да се разликува од ваквите болести:

Третман

Ако конзервативната терапија се започне во првите месеци на животот на новороденчето, обликот на зглобовите ќе се обнови со чекор по чекор на малтење на рацете или нозете, кој се изведува еднаш неделно. Многу е важно да се спроведе сесија на терапевтска гимнастика пред постапката. По завршувањето на гипсаумот, детето е индивидуално опремено со ортози.

Третманот вклучува спроведување на физиотерапевтски процедури, вклучувајќи:

 • фотохромотерапија;
 • медицинска електрофореза;
 • фонофореза;
 • електростимулација;
 • апликации со парафин и озокерит;
 • грејачи со солена вода.

Терапијата неопходно мора да вклучи поминување на курс на терапевтска масажа, терапија за вежбање и имплементација на техники на невролошки третмани.

Кога артрогипозата кај новороденчињата не може да се отстрани на конзервативен начин, се свртуваат кон хируршка интервенција. За време на операцијата, лекарите ја прилагодуваат формата и големината на мускулите или тетивите, ја менуваат положбата на зглобовите. Во повеќето ситуации, операцијата се изведува кога детето е 2-3 години.

Превенција и прогноза

Не е можно да се дознаат точните причини за формирање на отстапувања кај децата од страна на лекарите, па затоа превентивните мерки се насочени кон соодветно управување со бременоста:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • здрава и хранлива храна;
 • избегнувајте абдоминална траума;
 • земајќи ги само оние лекови кои лекарот ќе ги издаде;
 • недостаток на влијание врз телото на хемикалии и зрачење;
 • рано откривање и комплетен третман на акутни или хронични заболувања кои ги зголемуваат шансите да се сменат зглобовите на рацете, нозете и 'рбетот;
 • редовни посети на акушер-гинеколог.

Прогнозата е диктирана од формата на текот на болеста. На пример, генерализирана артрогипоза има неповолна прогноза, додека локализираната форма е целосно елиминирана.

Целосното отсуство на терапија е полн со компликации - неповратен деформација и целосна имобилизација на болниот зглоб, што доведува до попреченост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Артроприпос и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Flatfoot (појавување симптоми: 2 од 15)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Синдром на Арнолд-Киари (абнормалност) (појавување симптоми: 2 од 15)

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

...
Мукополисахаридоза (појавување симптоми: 2 од 15)

Мукополисахаридозата е генетско заболување поврзано со оштетено производство на одредени ензими од страна на телото, што придонесува за развој на тешки физички и невролошки симптоми. Наследни патологии се секогаш многу сериозни, бидејќи во повеќето случаи тие не можат да бидат целосно излекувани. Овие патологии вклучуваат мукополисахаридоза, која е прилично голема група на болести, што се развива поради фактот што процесот на ензиматска катализа на гликозаминогликаните во лизозомите е нарушен.

...
Шершевски-Тарнеров синдром (појавување симптоми: 2 од 15)

Синдромот на Шершевски-Тарнер е генетска патологија која е предизвикана од отсуството на еден од хромозомите на репродуктивниот систем во кариотипот на поединецот. Карактеристичната разлика на болеста е тоа што влијае само на девојчиња. Зачестеноста на болеста е еден случај на пет илјади новороденчиња. Често, со оваа болест се забележува спонтан прекин на периодот на раѓање (во раните фази). Поради оваа причина, невозможно е точно да се утврди фреквенцијата со која се јавува болеста. Карактеристика на болеста е тоа што има многу поволен исход.

...
Остеосклероза (појавување симптоми: 2 од 15)

Остеосклерозата е патолошки процес во кој коскеното ткиво е зафатено, коскени трабекули, кои се карактеризираат со зголемување на густината на ткивата, но големината на самата коска не се менува. Треба да се забележи дека остеосклерозата на артикуларните површини, пршлените и другите локални делови на мускулно-скелетниот систем најчесто се развива токму во позадина на веќе постоечките болести на коскеното ткиво. Одделно, се разгледува физиолошка остеосклероза, која се развива само кај деца и адолесценти во процесот на раст.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .