Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коксартроза: Симптоми и третман

Коксартроза - главните симптоми:

Коксартрозата е прилично честа болест, дијагностицирана главно кај пациенти со средна и старост како дегенеративно-дистрофична патологија на зглобот на колкот. Коксартроза, чии симптоми во доцните фази на нејзиниот тек се манифестираат во форма на мускулна атрофија на погодената област во комбинација со скратување на екстремитетот, се развива постепено во период од неколку години.

Општ опис

Коксартроза или, како што оваа болест сè уште може да се нарече, деформирачка артроза или остеоартритис на зглобот на колкот пред појавата на доцните фази со карактеристични последици за нив, во рамките на општата форма на курсот, е придружена со појава на болни сензации на зглобот. Причините за коксартроза можат да бидат многу различни, и иако, како што веќе забележавме, пациентите од средна и старост (од 40 години и повеќе) се главно погодени, оваа болест се јавува уште порано.

Како и многу други болести, коксартрозата може да се излечи за време на почетните фази на нејзините манифестации, но многу пациенти ги игнорираат оние првични благи манифестации на болеста што укажуваат на тоа, недостасува време во кое е можно целосно да се опорави без потреба од хируршка интервенција. Во меѓувреме, коксартрозата ќе продолжи да напредува, а третманот, кој сепак ќе треба да се примени подоцна, ќе има посериозен карактер, како и последици.

Значи, пред да продолжиме да размислуваме за болеста, нема да биде излишно да се задржиме на особеностите на подрачјето што го зафаќа, особено, ќе ја разгледаме структурата на колкот на колкот.

Зглобот на колкот е формиран од феморалните и илијачките коски. Дел од карличната коска е ацетабулумот, поради што се формира еден вид сад, во оваа сад има сферична глава на бедрото. Додека се артикулира, шарката со артикуларната глава формира шарка, поради што, пак, можно е да се извршат разни ротациони движења. Во нормална состојба, феморалната глава со ацетабулумната шуплина има природна "облога" во форма на артикуларна (хијалинска) 'рскавица. Оваа постава има значителна сила и, во исто време, мазност, а овие карактеристики ја одредуваат можноста за совршено пливање за коските, артикулирани едни со други. Во прилог на оваа можност, оваа зглобна 'рскавица, исто така, дејствува како амортизер, ефикасно дистрибуирајќи го товарот што се јавува при одење и движење.

Обезбедува такви карактеристики и лизга посебна физиологија, која има 'рскавица. Неговите функции можат да се споредат со дејства кога се користи влажен сунѓер, кој, кога е под притисок, ослободува вода, и кога таквиот ефект е запрен, повторно го апсорбира во себе. Во меѓувреме, разликата на 'рскавицата од таков сунѓер лежи во фактот дека, со сличен механизам на дејствување, не е ослободена вода, туку, како што читателот може да претпостави, заеднички течност. Оваа течност има специфични карактеристики за подмачкување кои го одредуваат функционирањето на зглобовите поради формирање на заштитна фолија на површината на 'рскавицата. Дебелината на овој слој се одредува, слично на примерот со сунгер, степенот на оптоварување, односно, одредувачкиот фактор на неговото формирање е силата на притисок.

Исхраната на 'рскавицата, како и нејзиното подмачкување, е обезбедена од истата артикуларна течност која го исполнува слободниот простор во рамките на заедничката празнина. Оваа празнина, пак, е опкружена со еден вид капсула базирана на влакнести влакна.

Глауталните и феморалните мускули играат подеднакво важна улога во функциите на зглобот на колкот. Ако овие мускули се во неразвиена состојба, тогаш зглобовите нема да можат да се движат правилно. Повторно, дел од стресот што се јавува при трчање и одење, исто така, се наметнува на мускулите - во овој случај, тие дејствуваат, како зглобната 'рскавица, како шок апсорбер. Соодветно на тоа, со доволен степен на развој на мускулите на бутовите и глутеалните мускули, дел од товарот што се должи на овој развој се намалува, а степенот на трауматизација се намалува, што е важно во случај на долго одење и трчање, неуспешни скокови или движења.

Освен наведените карактеристики, мускулите исто така извршуваат друга, еднакво важна функција. Тоа лежи во фактот дека нивната физичка работа ја одредува нивната функција како еден вид на пумпа која пумпа значителни количини на крв преку нивните садови. Ова обезбедува подобрена циркулација на крвта околу зглобот, што, пак, обезбедува испорака на повеќе есенцијални хранливи материи за него. Така, колку е подобро работата на мускулите да се направи, толку е поефикасно циркулацијата на крвта, толку повеќе хранливи материи може да се добијат зглобовите.

Што се однесува до карактеристиките на механизмот на развој на коксартроза, се заснова првенствено на промена на квалитетот на артикуларната течност, која во овој случај станува сјајна и дебела. Како резултат на тоа, површината на хијалинската 'рскавица почнува да се исуши и ја губи својата вродена мазност, постепено станува покриена со пукнатини. Развојот на грубоста на овој начин доведува до фактот дека 'рскавиците за време на движењата се постојано повредени, како резултат на што се случува нивното разредување, додека патолошката состојба на зглобот е влошена.

Постепеното прогресија на болеста доведува до деформација на коските поради потребата да се прилагодат на притисокот врз нив. Метаболизмот директно поврзан со погодениот зглоб исто така е предмет на промени. Во рамките на подоцнежните фази, како што првично забележавме, мускулите на екстремитетите погодени од коксартроза добиваат изразен степен на атрофија.

Зглобен колк: структурни карактеристики и лезии кај коксартроза

Причини за коксартроза

Коксартрозата може да биде примарна или секундарна. Примарната форма на оваа болест се развива под влијание на одредени причини, кои може да се сметаат само како претпоставки. Секундарната форма на коксартроза е предизвикана од присуството на други болести кои дејствуваат како основа за неговиот развој (соодветно, коксартрозата се смета за еден од симптомите на болеста против која се развива).

Секундарната форма на коксартроза често се развива на позадината на следниве болести:

 • Хипна дисплазија . Во овој случај зборуваме за патологија на развој на колк зглобови, поради што, за возврат, една од главните функции предодредени за екстремитетот, односно поддршката функција, е предмет на повреда. По можност, локацијата на вратот на фемурот е неточна во однос на ацетабулумот.
 • Вродена форма на дислокација на колкот . Оваа патологија е резултат на занемарена форма на протокот на хип дисплазија, нејзината карактеристика е нејзината неразвиеност и недостатокот на соодветна артикулација помеѓу коските. Во овој случај, главата на бедрото е надвор од границите на поставената површина (и ова, како што веќе се сметаше за ацетабулум), поради што се случува дислокација. Покрај тоа, дислокација во ова олицетворение се јавува поради подложност на таквата патологија.
 • Асептична некроза. Во овој случај, патологијата директно се однесува на главата на бедрената коска. Болеста како целина е од исклучително тешка манифестација на зглобот, која може да се процени дури и врз основа на процесот во оваа област, тоа е во коскената некроза. Коскеното ткиво на феморалната глава е некротизирачко поради кршењето на циркулацијата во крвта.
 • Осипува болест. Во овој случај, причината за развојот на патологијата е кршење на снабдувањето со крв во феморалната глава со истовремен неухранетост на зглобната 'рскавица во неа, поради што, како по правило, се развива некроза.
 • Воспалителни процеси, инфективни лезии.
 • Повреди во оваа област.

Како фактори за развој на коксартроза, се разгледуваат следниве варијанти.

 • Преоптоварување заеднички Ова исто така може да се припише на продолжено прекумерно оптеретување на зглобот, што може да значи потреба да се надминат значителни растојанија на нозе во однос на професионалната активност, како и активностите на професионалните спортисти. Со оглед на фактот дека товарот во било која форма е значаен, дури и добриот развој на мускулите на долните екстремитети не е секогаш способен да го компензира.
 • Преоптоварување со зголемена телесна тежина. Особено, се разгледува опција во која ова преоптоварување е поврзано со тежината на пациентот. Ова се објаснува со фактот дека во два или три пати товарот на колк и колк зглобовите ја надминува тежината на човечкото тело. Соодветно на тоа, секој чекор го одредува оптоварувањето на фугите на нозете во опсег од 300-500 кг. На млада возраст, ткивото на 'рскавицата сеуште може да издржи постојано притисок во рамки на таквите фигури, меѓутоа, со текот на времето, еластичноста на' рскавицата е изгубена, а зглобовите, соодветно, се истрошија. Останува да се дополни оваа слика со нарушувања поврзани со циркулацијата на крвта и метаболизмот, кои во речиси сите случаи се присутни кај пациенти со прекумерна тежина - и ќе стане јасно што предизвикува чести зглобови на колкот и коленото кај оваа група луѓе.
 • Траума. Во принцип, забележавме дека повредите се однесуваат на причините, но сега ќе ја разгледаме оваа точка подетално. Повреди, особено кога станува збор за хроничната варијанта на нивното појавување, предизвикуваат развој на коксартроза, дури и кај младите луѓе. Со хронична повреда во зглобот, постои "акумулација" на оштетувањето, како резултат на што и 'рскавицата потоа атрофира, покрај тоа, коскената коска може исто така да се распадне, што, пак, ќе ја активира неговата последователна деформација.
 • Наследство. Улогата на овој фактор во развојот на болеста што се разгледува е предмет на постојана дискусија. Генерално, очигледно е кога се разгледува болеста дека фактот дека самата коксартроза не е пренесена со наследство. Сепак, проблемот со комуникацијата со родителите е сеуште релевантен во него, бидејќи карактеристиките на скелетот (особено неговата слабост), карактеристиките на структурата на 'рскавичното ткиво, како и карактеристиките на метаболичките процеси во телото - тука улогата на наследноста не може да се одбие. Така, ризикот од развој на коксартроза е значително зголемен кај оние пациенти чии родители или непосредни роднини имаат историја на артроза. Овој ризик е исто така зголемен кај луѓе кои, од раѓање, имаат една или друга аномалија во смисла на заеднички неразвиеност. Треба да се забележи дека ризикот од евентуален развој на коксартрозата за постигнување на напредната возраст е доста голем дури и кај оние пациенти кај кои таквите аномалии биле веднаш идентификувани и подложени на соодветна терапија.
 • Воспаление на зглобовите. Во овој случај, факторот кој предизвикува развој на коксартроза може да се припише на листата на болести наведени и дискутирани погоре, бидејќи артритисот се подразбира под воспаление на зглобовите. Наспроти позадината на воспаление, за него се развива вистинска, секундарна артроза (секундарна коксартроза). Поради воспаление на зглобовите поради присуството на инфекција во нивната празнина, карактеристиките на заедничката течност се предмет на промена, што, пак, доведува до промени во својствата на самото ткиво на 'рскавицата и развојот на нејзината инфериорност. Артритисот, исто така, во речиси сите случаи е придружен со нарушена циркулација на крвта во комбинација со промени во неповолна големина во областа на артикуларната синовијална мембрана. Поради оваа причина, дури и со излечен артритис, "лансирањето на механизмот" се јавува во скоро половина од случаите, наспроти позадината на која се развива остеоартрозата.
 • Хормонални промени, остеопороза, дијабетес мелитус, губење на чувствителност на долните екстремитети во позадината на нервните болести. Овие фактори пред некое време се сметаа за основни причини кои придонесуваат за развој на болести на артроза. Сепак, врз основа на неодамнешните откритија од областа на физиологијата и биохемијата, разгледувањето на клучните аспекти поврзани со формирањето на артроза претрпе одредени промени. Така, стана познато дека на позадината на долгорочните негативни искуства, како и за време на периоди на продолжен стрес, се појавуваат одредени промени во работата на надбубрежните жлезди. Особено, тие почнуваат да ги ослободуваат кортикостероидните хормони во вишок, што, пак, со зголемување на нив во крвта, предизвикува намалување на нивото на произведена хијалуронска киселина, што е една од најважните компоненти во заедничкиот лубрикант, односно во заедничката течност. Наспроти ова, се случува лансирање на претходно разгледаниот механизам за развој на коксартроза, во кој артикуларните 'рскавици' пресушуваат ', стануваат потенки и "пукнати". Влошувањето на процесот, исто така, се должи на фактот дека кортикостероидните хормони, произведени како резултат на стресната состојба на пациентите, доведуваат до намалување на степенот на капиларна пропустливост, поради што се утврдува итноста на влошувањето на крвта во зафатените зглобови.

Треба да се напомене дека комбинацијата на хроничен стрес кај пациентите со овие фактори резултира со уште позначајно оштетување на структурата на зглобната 'рскавица. Покрај тоа, карактеристика на лезијата може да лежи во тоа што може да биде билатерална, а оваа варијанта на патологијата е исто така доста честа појава. Примарната коксартроза често се јавува во комбинација со оштетување на 'рбетот и коленото зглоб.

Коксартроза: особености на зглобот на колкот

Коксартроза: симптоми

Во зависност од карактеристиките на патолошкиот процес, коксартрозата, како и другите болести, се карактеризира со кореспонденција на специфични степени, има вкупно три. Дополнително, во рамките на разгледувањето на степени што одговараат на текот на патолошкиот процес, исто така ќе ги потенцираме симптомите на коксартроза, кои се релевантни за овие степени.

Коксартрозата на првиот степен се карактеризира со појава на периодични болни сензации кај пациенти, нивна појава е забележана по одредени форми на физички напор (трчање, одење, итн.). Претежно локализирање на болката е концентрирано во рамките на колкот, меѓутоа, не е исклучена опцијата во која болката може да започне со болка во коленото или во колкот. Општо земено, остатокот придонесува за исчезнување на болката. Нема ограничувања за движењата во оваа фаза, нема нарушувања во одењето, не постојат промени во мускулната сила. Кога рентгенографијата на сликата може да открие присуство на мали во степенот на коскените израстоци, но растот на овие не е надвор од артикуларната усна. Локацијата на раст на коските е забележана во околината на надворешниот или внатрешниот раб на зглобната површина во областа на шарбата на пантата. Фемурот во главата и вратот е речиси непроменет. Постои нерамномерно стеснување на заедничкиот простор.

Коксартроза одделение 2 е придружена со зголемена болка, која во овој случај се манифестира во уште поизразена форма отколку порано. Освен болката што се појавува во зглобот, исто така се придава и болка, давајќи им на бедрото и на ингвиналниот регион, згора на тоа, сите болни сензации на овој период на болеста се карактеризираат со нивното присуство, дури и ако пациентот е во мирување. За време на продолжено одење, забележана е сласта, нормалната функционалност на погодениот зглоб е оштетена. Значајни ограничувања се забележани и кај внатрешната ротација, како и кај абдукцијата на колкот. Мускулите, поради кои се обезбедени киднапирање и флексија / проширување, ја губат карактеристичната функционалност. Кога гледаат радиографи во оваа фаза на протокот на коксартроза, може да се забележат изразити израстоци и се наоѓаат и по должината на внатрешниот и должината на надворешниот раб на ацетабулумот, кој се протега надвор од границите на рскавичната усна. Постои деформација на феморалната глава, како и зголемување на волуменот со појава на нерамна контура. Во оние делови на шарката и главата, каде што се случува најголемиот товар, може да се формираат цисти. Вратот на бедрената коска, кој постепено се згуснува и се шири, исто така е предмет на промени. Нерамна констрикција се јавува во јазот на зглобот на колкот - тој губи околу 1 / 3-1 / 4 од неговата оригинална висина. Исто така се дијагностицираат промени поврзани со актуелното поместување на главата на колкот на колкот.

Коксартроз 3 степени характеризуется постоянством проявления боли, причем боль отмечается не только в дневное время, но и ночью. Появляются выраженные затруднения в ходьбе, возникает необходимость в опоре, в качестве которой в этом процессе выступает трость. Актуальна резкая ограниченность в объеме движений, производимых суставом, помимо этого происходит атрофия мышц голени, бедра и ягодиц. Из-за слабости отводящих бедренных мышц происходит отклонение таза в рамках фронтальной плоскости при одновременном укорочении конечности с пораженной стороны. Для компенсации актуального укорочения больному приходится при ходьбе наклонять к больной стороне туловище. Смещение центра тяжести приводит к резкому усилению нагрузки, которая, так или иначе, приходится на пораженный сустав. При рассмотрении рентгенограммы данного этапа течения патологического процесса отмечается резкая форма сужения суставной щели (практически полное ее исчезновение) при значительном расширении бедренной головки и наличии множественных костных разрастаний. Соответственно, все эти процессы сводят к минимуму подвижность пораженного сустава из-за практического вдавливания в вертлужную впадину головки бедренной кости. Из-за того, что на данном этапе почти не остается хрящевой ткани, можно утверждать, что сустав практически не подлежит восстановлению. И даже если бы каким-либо способом восстановление пораженной хрящевой ткани оказалось бы возможным, из-за слишком далеко зашедшего процесса деформации, актуального уже для головки бедренной кости, адекватная функциональность сустава является невозможной в любом случае.

Таким образом, достижение 3 степени течения коксартроза требует или оперативного вмешательства, или длительной и достаточно сложной в реализации комбинированной формы терапии. Между тем, терапия любого типа рассматривается как вариант более чем спорный, а потому лечение главным образом сводится именно к оперативному вмешательству.

Рассматривая особенности развития коксартроза, также необходимо остановится на двух важных моментах. Касаются они того, на чем мы уже останавливались вскользь при рассмотрении причин коксартроза, в частности это состояние кровеносных сосудов, окружающих пораженный сустав, за счет которого напрямую определяется его состояние в рамках патологического процесса. Практически во всех случаях заболевания циркуляция крови резко ограничена в этой области. Более того, прогрессирование коксартроза в сочетании с вынужденным ограничением подвижности без соответствующей степени «прокачки» становится причиной усиления актуального застоя в рамках кровеносных сосудов, окружающих сустав, что, как можно понять, становится причиной ухудшения его состояния. Таким образом, формируется своеобразный порочный круг, который достаточно трудно разорвать.

Помимо этого важным моментом является и то, что скорость развития рассматриваемого нами заболевания определяется еще и тем, в каком состоянии в целом находится мышечная система пациента. Так, например, у мужчин при достаточной степени развитости мышц и связок течение заболевания происходит в более легкой форме, что объясняется «снятием» части нагрузки мышцами с тазобедренного сустава, подвергшегося патологическому процессу, актуальному для коксартроза. Соответственно, чем крепче и сильнее мышцы в окружении пораженного сустава, тем медленнее будет протекать процесс его разрушения. Данный фактор играет важную роль в определении лечения, которое также должно быть ориентировано на укрепление мышц за счет специального комплекса физических упражнений.

Дијагностицирање

В диагностике коксартроза учитываются симптомы этого заболевания в сочетании с данными, получаемыми при проведении рентгенографии. Данный метод определяет возможность не только установления степени коксартроза, но также и причину, спровоцировавшую его развитие. Рентгенограмма также дает возможность определить, какие конкретно изменения повлекли за собой те или иные травмы интересующей области, что также непосредственным образом относится к связи с рассматриваемым заболеванием.

Что касается других методов диагностики, то в качестве таковых могут быть применены методы КТ и МРТ. КТ (компьютерная томография) дает возможность провести детальное изучение патологических изменений, сопутствующих течению заболевания, в частности это касается костных структур. Что касается МРТ, магнитно-резонансной томографии, то этот метод, в свою очередь, позволяет произвести оценку тех нарушений, которым в рамках патологического процесса подверглись мягкие ткани.

Третман

Лечение коксартроза определяется в зависимости от стадии течения патологического процесса, актуальной для этого заболевания. Так, в рамках 1 и 2 степени применяются меры консервативной терапии. Снятие болевого синдрома обеспечивается за счет использования противовоспалительных нестероидных препаратов (кеторол, диклофенак и пр.). С их помощью достигаются выраженные результаты по части противоотечного и противовоспалительного эффекта, за счет чего, в свою очередь, снижается интенсивность болевых ощущений. Между тем, важно учитывать, что длительно такие препараты применять нельзя, что объясняется появлением множества побочных эффектов, например, в виде подавления естественных восстановительных способностей со стороны хряща и пр. При необходимости в длительном приеме противовоспалительных препаратов рекомендуется мовалис, который хотя и располагает немалым количеством побочных эффектов, однако их у него меньше, чем у остальных препаратов, относящихся к данной группе.

Назначаются сосудорасширяющие препараты, за счет которых обеспечивается улучшение кровообращения, а, соответственно, и регенерация хрящевой ткани. Применение миорелаксантов позволяет достичь расслабления подвергшихся спазмированию мышц голеней и бедер при одновременном улучшении кровообращения, за счет чего также достигается снижение выраженности болевого синдрома.

Использование хондропротекторов (терафлекс и пр.) обеспечивает стимуляцию регенеративных процессов при замедлении дегенеративных процессов, актуальных для хрящевой ткани.

Выраженная форма проявления болевого синдрома при сочетании коксартроза с воспалительными процессами, сопутствующими другим заболеваниям мышц и сухожилий, могут быть назначены гормональные препараты.

Применение компрессов и мазей в качестве средств местной терапии не слишком эффективно ввиду необходимости в преодолении существенного барьера их компонентами, а это кожа, жировая и мышечная ткань. Тем ни менее, использование согревающих мазей определяет некоторый положительный эффект, что обуславливается массажем области бедра при втирании, активацией в этой области кровообращения и снятием мышечного спазма.

Аналогично препаратам местного применения определенный эффект достигается и при физиотерапии – в этом случае улучшается кровообращение в пораженной области, а также снимается спазм. В качестве таких мер могут быть применены УВЧ-терапия, криотерапия, лазеротерапия, магнитотерапия, электротерапия и пр. Лечебный массаж также оказывает благотворное воздействие на местное кровообращение, позволяет снять отечность и спазмированность мышц, а также добиться некоторого их укрепления. Мануальная терапия является отдельным пунктом в лечении, и ее эффективность определяется только при достаточном уровне квалификации специалиста, в противном случае для больного существует риск ухудшения состояния. Гимнастика при коксартрозе определяет возможность укрепления мышц в сочетании с улучшением кровообращения. Важно учитывать, что подбор упражнений – процесс сугубо индивидуальный в каждом отдельном случае, в нем учитывается конкретная стадия течения заболевания и общее состояние больного.

Что касается 3 степени коксартроза, то ее лечение производится исключительно посредством хирургического вмешательства, в частности в качестве такой меры рассматривается эндопротезирование тазобедренного сустава. Разрушенный сустав заменяется эндопротезом, который может быть однополюсным (замена головки бедра) либо двухполюсным (замена и головки бедра, и вертлужной впадины). Делается такая операция только после проведения комплексного обследования пациента, с применением общего наркоза. Послеоперационный период основан на терапии с использованием антибиотиков. Снятие швов производится к 10-12 дню. Далее применяются меры реабилитационной терапии.

Коксартроз: эндопротезирование тазобедренного сустава
Коксартроз: снимок пораженной области после протезирования

После оперативного вмешательства в 95% случаев достигается абсолютное восстановление ф нкции пораженной конечности. Это определяет возможность для больных не только к работе и к активной жизни, но даже к занятиям спортом. Длительность срока службы протеза составляет порядка 15-20 лет, что достигается при условии соблюдения предписанных на его счет рекомендаций. По истечению этого срока проводится повторная операция, в рамках которой изношенный протез заменяется новым.

При появлении симптомов, актуальных для коксартроза необходимо обратиться к ортопеду.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Коксартроз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеоартроз (совпадающих симптомов: 6 из 11)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Туберкулез костей (совпадающих симптомов: 5 из 11)

Туберкулёз костей – недуг, развивающийся вследствие активной деятельности туберкулёзных микобактерий, которые в медицине также известны под названием палочки Коха. В результате их проникновения в суставе образуются свищи, которые долго не заживают, нарушается его подвижность, а в более тяжёлых случаях он полностью разрушается. При развитии и прогрессировании туберкулёза позвоночника может образоваться горб и искривиться спина. Без должного лечения возникает паралич конечностей.

...
Пяточная шпора (совпадающих симптомов: 3 из 11)

Пета поттикне е вид на раст на пределот на коски и ткива, локализиран во областа на приврзаност во подножјето на лигаментите и во некои случаи има остеофит. Пета поттикната, симптомите кои главно се појавуваат кога пациентот е нарушен од метаболизмот, може да се појави и во случај на рамна нога како резултат на прекумерно претерување на стопалото.

...
Подагра (совпадающих симптомов: 3 из 11)

Подаграта е хронична и прилично честа болест во која постои нарушување на метаболизмот на урична киселина, што се манифестира во вид на зголемена содржина на урична киселина во крвта за време на таложењето на натриумовите кристали на оваа киселина во ткивата. Подаграта, чии симптоми на оваа позадина се манифестираат како акутен рекурентен артритис, особено влијае на бубрезите и зглобовите, а ногата (големиот палец) најчесто е засегната.

...
Деформирующий остеоартроз (совпадающих симптомов: 3 из 11)

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .