Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Деформирање на остеоартритис: симптоми и третман

Деформирање на остеоартрозата - главните симптоми:

 • Болки во зглобовите
 • Ширење на болка до други области
 • Мускулен спазам
 • Заеднички деформитет
 • Limp
 • Нарушување на хаосот
 • Болка во зглобот кога се движите
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Цртеж во погодениот зглоб
 • Заедничка вкочанетост наутро
 • Скратен екстремитет
 • Вознемиреност на периартикуларните ткива
 • Намален мускулен тон
 • Моторна дисфункција
 • Црвенило на кожата над зафатениот зглоб
 • Мускулна атрофија на местото на повреда

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

Врз основа на името на болеста, станува јасно дека главната клиничка манифестација е промената во појавата на погодениот зглоб. Клиничката слика е исто така присутна како функционална слабост, синдром на болка и појава на карактеристична криза.

Дијагнозата се поставува врз основа на изразените специфични симптоми, меѓутоа, процесот на дијагностицирање исто така бара спроведување на неколку инструментални испитувања.

Третманот за деформирање на остеоартрит е често конзервативен по природа и се состои во употреба на лекови и физиотерапија. Меѓутоа, во случај на тешка патологија, укажана е хируршка интервенција, имено, протетика на погодениот сегмент.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, ваквата болест има неколку значења кои се разликуваат во локацијата на патолошкиот процес. На пример, деформација на полиоеоартроза го има кодот според ICD-10-M15, деформитетот на колкот-M16, вклученоста на колена зглобовите-M17. Други типови на остеоартритис деформиран код за МКБ-10 имаат М19.

Етиологија

До денес, точната причина за формирање на таквото нарушување останува целосно непозната, но лекарите сугерираат дека прекумерното вежбање на слабите зглобови игра голема улога во развојот на дегенеративно-воспалителниот процес.

Покрај тоа, провокаторите на ДАА исто така се сметаат за:

 • генетска предиспозиција;
 • присуство на вишок тежина кај лице или било која фаза на дебелина ;
 • професионални тешки спортови;
 • широк спектар повреди добиени дома или на работа;
 • спецификите на работата, во која луѓето се принудени да го поминат поголемиот дел од работниот ден во седечка или стоечка положба;
 • појавата на сродни болести на зглобовите, на пример, остеопороза ;
 • патологија на ендокриниот систем;
 • разни метаболички нарушувања;
 • претходни хируршки интервенции на зглобовите;
 • воспалително оштетување на артикуларниот апарат кој се јавува со артритис ;
 • пролонгирана тешка интоксикација на телото;
 • широк спектар на заразни болести;
 • конгенитална или стекната артикуларна хипермобилност;
 • неправилна исхрана, поради тоа што телото не добива доволно количество корисни и хранливи материи;
 • трајни зависности од пиење алкохолни пијалоци;
 • прекршување на процесот на локална циркулација на крвта;
 • абнормална структура на кој било дел од мускулно-скелетниот систем;
 • асептична некротизација на коските.

Треба да се има на ум дека главната ризична група се состои од лица постари од 50 години, но тоа не значи дека болеста не се развива кај луѓето од други возрасни категории.

Механизмот на деформации на остеоартритисот на глуждот, коленото или кој било друг сегмент е дека влијанието на ендогените и егзогените фактори го активира механизмот на брзо стареење на структурните делови на одреден сегмент, кој се развива против позадината на неговите метаболички нарушувања.

Промените во метаболизмот се преполни со фактот дека постои хоркроцитна некроза, силно намалување на концентрацијата на протеогликани и деполимеризација на главната супстанција. Наспроти позадината на прогресијата на таквата болест, почнуваат да се создаваат супстанции кои не се карактеристични за нормална 'рскавица.

Сите горенаведени процеси се преполни со фактот дека ткивото на 'рскавицата губи еластичноста. Комбинацијата на сите фактори доведува до дегенеративно-воспалително уништување на зглобот.

Класификација

Фази на развој на деформации на остеоартритис

Главните видови на болести се разликуваат во нивните радиолошки податоци, поради што лекарите одлучија да издвојат неколку фази во текот на оваа патологија:

 • во првата фаза, постои мало ограничување на подвижноста на сегментот на пациентот и мало стеснување на нејзиниот јаз. Во некои ситуации, остеофитите се формираат во оваа фаза;
 • во втората фаза, постои значително намалување на мобилноста на погодениот сегмент. Вреди да се спомене дека секое движење ќе биде придружено со криза. Покрај тоа, постои слаба мускулна атрофија, изразени остеофити и стврднување на коскеното ткиво;
 • во третата фаза, постои деформација и речиси целосно отсуство на моторната способност на зглобот, а нејзиниот јаз е целосно затворен. Исто така, се појавуваат остеофити, цистични и други неоплазми.

Треба да се има на ум дека некои експерти ја користат нултата фаза на деформирање на остеоартритис. Во такви ситуации, нема промени на рендгенските снимки, меѓутоа, понекогаш може да се почувствува непријатност.

Симптоматологија

За сите видови на DOA, на прво место, појавата на болка, со различна тежина. Зголемена болка е забележана дури и со слаба физичка активност, но пациентите укажуваат на слегнување од сличен симптом ноќе или во мирување. Болка во текот на таквата болест е:

 • почетната се разликува по краткотрајно и се случува само со движења во кои учествува повредениот зглоб;
 • блокада - е периодична, доведува до "заглавување" на зглобот помеѓу две артикулирани површини.

Заеднички за сите видови болести, клиничките манифестации, исто така делуваат:

 • карактеристична криза, се појавува само за време на движењата;
 • значително намалување на мобилноста;
 • мускулен спазам лоциран во близина на погодениот сегмент;
 • полека прогресивен деформитет на зглобот.

Прво, патологијата вклучува:

 • колено зглобови;
 • колк зглобови;
 • спинални зглобови;
 • мали зглобови на прстите на горните и долните екстремитети.

Најстрогиот курс се карактеризира со пораз на зглобот на колкот. Во вакви случаи, симптомите ќе се состојат од:

 • болка, локализирана во областа на препоните - остеоартритис на колкот од 1-ви степен е индициран со мала периодична болка, но како што болеста напредува, симптомот ќе стане поизразен и постојано ќе се манифестира;
 • ширење на болка во коленото;
 • мускулна хипотофија во бутот и задникот;
 • скратување на болно нога;
 • кутре и други нарушувања на одењето;
 • целосен недостаток на мобилност - овој симптом се развива кај остеоартритис на колкот од 3 степени.

Лезијата на мали зглобови најретко се развива и е само 20% кај сите случаи на дијагностицирање на DOA. Деформирањето на остеоартритисот на рацете е многу често асимптоматски, а главната клиничка манифестација е постепено прогресивно намалување на мобилноста. Заедно со овој симптом, се создаваат мали нодули, што доведува до изразен деформитет на зглобовите. Некои пациенти исто така се жалат на:

 • периодично зголемување на болката;
 • оток на зглобовите;
 • црвенило на кожата што го покрива погодениот сегмент.

Следните знаци може да укажуваат на деформирање на остеоартритис на колената:

 • појава на болка по долга прошетка;
 • тешкотии во вршењето флексија и екстензорски движења;
 • појава на крепит или криза;
 • намалување на моторната функција.

Деформација на остеоартритис на рамениот зглоб, лактот и зглобот се наоѓа во најретките случаи, но симптомите ќе вклучуваат:

 • болка при движење;
 • утринска вкочанетост;
 • оток на зглобовите;
 • појавата на криза;
 • прогресивно ограничување на мобилноста;
 • атрофија на периартикуларните мускули;
 • деформација.

Во случај на една или повеќе од горенаведените клинички манифестации, треба да побарате квалификувана помош од ревматолог што е можно поскоро.

Дијагностика

Радиографија на коленски зглоб со деформации на остеоартритис

Деформирањето на остеоартритисот на ногата и на која било друга област бара цела низа дијагностички мерки врз основа на инструментални процедури. Сепак, на прво место клиничарот мора независно:

 • запознајте се со историјата на болеста - многу често ова овозможува да се идентификува основната болест што предизвикала DOA;
 • собира и проучува историја на животот - да се утврди евентуалното влијание на истовремените физиолошки фактори;
 • внимателно ја испита и палпира болната површина, како и задолжителната проценка на моторната функција на зглобот;
 • Сопрашајте го пациентот детално за да го одредите првиот пат на појава и степенот на симптоматологија, што ќе укаже на фазата на појава на таква болест

Највредните во дијагнозата на deformans на остеоартрити се такви процедури:

 • флуороскопија;
 • ултрасонографија;
 • игла биопсија;
 • КТ и МРИ.

Што се однесува до лабораториските тестови, тие се ограничени на спроведување на општи и биохемиски анализи на крвта, како и микроскопско испитување на биопсискиот материјал.

Третман

Веднаш по потврдувањето на дијагнозата, терапијата има за цел да спроведе серија мерки. Сепак, пред сè, пациентите треба:

 • намалување на интензитетот на моторни активности;
 • избегнувајте тешки физички напор;
 • Не дозволувајте фиксни телесни појави.

За да се отстрани болката и воспалението:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • интра-артикуларна блокада која вклучува употреба на хормонални супстанции;
 • масти и гелови за локална употреба со антиинфламаторно дејство;
 • пункција евакуација на излив.

Третман на рамениот зглоб или други сегменти во рана фаза на развој на болеста се врши со помош на:

 • орални хондропротектори;
 • парафински апликации;
 • медицинска електрофореза;
 • магнетна терапија;
 • ласерска терапија;
 • кинезитерапија;
 • висока фреквентна електротерапија;
 • Терапија за вежбање;
 • балнеотерапија
Балнеотерапија

Неопходно е лекување на болеста во тешки случаи, особено кај остеоартритис на колк или колен зглоб, 3 степени, со помош на операција која се состои од ендопротеза.

Кога е прикажан остеоартрит на зглобот на зглобовите , потребно е да се имобилизира, што се постигнува преку спроведување на артродеза.

Превенција и прогноза

Превентивните мерки насочени кон спречување на развојот на деформирачкиот остеоартрит вклучуваат голем број општи правила, кои треба да вклучуваат:

 • алкохол и неуспех на никотин;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • до умерено активен животен стил;
 • избегнување на повреда или нивно навремено лекување;
 • редовна гимнастика, особено со седентарен животен стил;
 • рано откривање и професионална елиминација на сите патологии на коскениот апарат;
 • контрола на тежината;
 • донесување целосна превентивна проверка во здравствена установа, која треба да се спроведува најмалку 2 пати годишно.

Прогнозата на deformans на остеоартритис е диктирана од неколку фактори:

 • опција на проток;
 • брзината и степенот на прогресија на патолошкиот процес;
 • возрасна категорија на пациентот;
 • општо здравје на пациентот.

Во скоро сите случаи, можно е да се постигне поволен исход - болните сензации се целосно елиминирани, а функционирањето на зглобот се подобрува. Сепак, со целосно отсуство на терапија, како и со само-третман со народни лекови, веројатноста за такви компликации како инвалидитет и инвалидитет е висока.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате деформирање на остеоартритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , ортопед, хирург или ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеоартритис на коленото (појавување симптоми: 6 од 16)

Една од честите поплаки што докторот ги слуша од пациентите е болката во колената. Она што го предизвикало, не е секогаш можно веднаш да се каже, бидејќи колената можат да страдаат од разни болести, од кои едната е артроза на колената. Исто така е позната како гонартроза и е лезија на зглобот, која вообичаено не е воспалителна и придонесува за уништување на 'рскавицата, деформација на коските и ограничување на движењето на пациентот.

...
Остеофити (појавување симптоми: 6 од 16)

Остеофитите се нарекуваат коскени израстоци кои се формираат поради неконтролиран раст на коскеното ткиво. Остеофитите на 'рбетот се најчести, се карактеризираат со присуство на мали процеси на индивидуални пршлени во торакалниот, цервикалниот или лумбалниот регион, кои ја ограничуваат подвижноста и предизвикуваат болка. Таквите израстоци имаат поинаква форма, но најчесто изгледаат како трн или кука.

...
Остеоартритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 5 од 16)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Ревматоидна артроза (појавување симптоми: 5 од 16)

Ревматоидна артроза е автоимуна лезија на зглобните зглобови, како што напредува, се јавува нивниот деформитет и уништување. Дегенеративните процеси можат да влијаат врз 'рскавицата, коската, па дури и мекото ткиво, што е неповратен феномен и води кон тешки деформитети. Со силно уништување на ткивата, се формира остеоартроза, која се карактеризира со нарушени моторни функции.

...
Хроничен артритис (појавување симптоми: 5 од 16)

Хроничниот артритис е патолошки процес на воспалителна природа што влијае на зглобовите. Оваа болест може да се појави како компликација на претходно префрлен инфективен или воспалителен процес или да биде независен патолошки процес, чиј развој беше предизвикан од еден или друг етиолошки фактор.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .