Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лажни зглобови: симптоми и третман

Лажни зглобови - главните симптоми:

 • Мускулна атрофија
 • Нарушување на хаосот
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Болка во погодената област
 • Оток во погодената област
 • Скратен екстремитет
 • Намален мускулен тон
 • Оштетена мобилност на екстремитетите
 • Деформитет на погодениот сегмент
 • Неприродна екстремитет на екстремитетите
 • Неможност да се држат на нозе пеш
 • Патолошка подвижност на нозете
 • Зголемете ја амплитудата на движењето

Лажни зглобови - се смета дека се прилично чести нарушувања, врз основа на кои постои повреда на структурниот интегритет на коската и појавата на неговата абнормална подвижност во несоодветни области. Бидејќи патологијата може да биде примарна и секундарна, предиспонирачките фактори на формирање ќе бидат различни. Во првиот случај, ова е предизвикано од недоволна исхранетост во еден или друг сегмент на коските во фазата на интраутеричен развој на фетусот, во вториот случај, погрешно спроведени фрактури дејствуваат како провокатор.

Оваа болест често се случува без никакви клинички манифестации, но најчесто пациентите се жалат на болка, деформитет на погодениот сегмент и нездрава мобилност.

Лажните зглобови се дијагностицираат со спроведување на темелен физички преглед и палпација, како и инструментална процедура, како што е рентген испитување.

Тактиката на терапија во повеќето ситуации е хируршка по природа и се состои во ексцизија на патолошката формација проследена со пластична хирургија.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија идентификува неколку шифрирачки кодови за таква болест. МКД-10 кодот на псеудоартрозата на позадината на не-лекувањето на фрактурата е M84.1, а лажен зглоб формиран по фузија е M96.0.

Етиологија

Главната причина за развојот на вродената форма на болеста е во кршење на процесот на исхрана и инервација на одреден сегмент на коската за време на феталниот развој. Во такви ситуации коската е полна со нецелосно формирано ткиво, што го прави невозможно да ги издржи оптоварувањата на ногата.

Стекнатата псеудоартроза има многу поширок спектар на предиспонирачки фактори. Меѓу нив, вреди да се истакне:

 • текот на болестите кои се карактеризираат со абнормален процес на метаболизам и целосна реставрација на коскеното ткиво. Оваа категорија вклучува рахитис и кахексија , тешка интоксикација и патологија, од кои страдаат ендокрините системски органи;
 • несоодветна коскена хирургија;
 • несоодветно постоперативно закрепнување, на пример, ако оптоварувањето на екстремитетот е направено премногу рано;
 • развој на супурација, која служи како компликација на фрактура или хирургија;
 • погрешна позиција на фрагменти по појавување на коската;
 • пенетрација на мекото ткиво во јазот помеѓу коскените фрагменти;
 • присуство во историјата на остеопороза или остеомиелитис ;
 • повреда на периодот во текот на спроведувањето на оперативниот третман;
 • опструкција на каналот на коскената срцевина;
 • одговорот на телото на метални системи и други ортопедски структури кои се користат за фузија на коските;
 • неконтролирана употреба на одредени лекови, имено антикоагуланси или стероидни хормони;
 • подложноста на зафатените ткива на истовремена штета - треба да се вклучат екстензивни изгореници или зрачење;
 • присуство на онколошки процес во телото;
 • период на раѓање;
 • секундарна инфекција на рана добиена по отворена фрактура;
 • профузно внатрешно крварење;
 • Максилофацијални повреди - ова е главната причина за појавата на лажни зглобови на долната вилица.

Без оглед на основната причина, патогенезата на лажниот зглоб по фрактура лежи во фактот дека коскениот јаз е исполнет со сврзно ткиво, што предизвикува фрагменти да бидат блокирани со 'рскавица - поради тоа тие стануваат абнормално мобилни.

Класификација

Поделбата на болеста со време на појава подразбира постоење:

 • конгенитална псеудартроза - во сите случаи локализирана во долниот дел од ногата. Фреквенцијата на дијагноза е само 0,5% од вкупниот број на првични развојни заболувања поврзани со скелетниот систем;
 • секундарно развиваат лажни зглобови - тие формираат по околу 3% од фрактури и најчесто влијаат на тибијалниот и улната, како и подлактицата. Неколку пати поретки во фемурот и рамената.

Од природата на формирањето на псеудоартроза е:

 • нормотропски - не се забележува раст;
 • атрофичен - често нема доволно снабдување со крв и формирање на коски;
 • хипертрофично - коскеното ткиво расте само на краевите на погодениот сегмент.

Класификацијата според типот ги вклучува следните варијанти на болеста:

 • фиброзен лажен зглоб - не е проследен со губење на коскената супстанција;
 • вистински лажен зглоб ;
 • лажен зглоб, надополнет со губење на коскената супстанција .

Исто така постојат и следниве видови болести:

 • формирана - формирана на самиот крај на периодот потребен за соодветно нанесување на коските;
 • влакнести ;
 • некротичен - често се развива по прострелна рана. Најчесто се дијагностицира лажниот зглоб на навиката на коската, вратот на овен или бедрото;
 • неоартроза ;
 • коскена регенерација - во такви ситуации, се открива лажен зглоб на феморалниот врат.

Покрај тоа, болеста е комплицирана (заразена) и продолжува без никакви последици.

Симптоматологија

Лажниот зглоб на клобицата или на некое друго место има изразена и прилично специфична клиничка слика. Главните симптоми се сметаат за:

 • болка со различна тежина на местото на повреда;
 • деформитет на погодениот сегмент;
 • нарушување на одењето;
 • неможноста да ги држат нозете на нозе без помош;
 • намалување на мускулниот тон на заболената нога;
 • ограничена подвижност на зглобот лоциран над и под повредата;
 • значителен едем на оштетената област;
 • намалување на должината на повредената рака или нога не повеќе од 10 сантиметри;
 • нехарактеристично зголемување на амплитудата на движењата;
 • нарушено функционирање на ногата;
 • свиткајте ги рацете или нозете во неприродна положба;
 • патолошка мобилност во областа каде што вообичаено не треба да биде;
 • мускулна атрофија, развивање на позадината на ограничената моторна функција;
 • нема болка при палпација на лажни зглобови по фрактура на клуикулата, колкот, раката или која било друга коска.

Вродената абнормалност често се открива кога бебето учи да оди и е целосно асимптоматско.

Лажни зглобови по фрактура на клоикула

Дијагностика

Ортопедскиот хирург или трауматорот знае што е лажен зглоб, како правилно да се дијагностицира, диференцира и третира. И покрај присуството на карактеристични симптоми, процесот на дијагностицирање вклучува спроведување на целиот комплекс на мерки.

Така, примарната дијагноза по фрактура на вратот на фемурот или друга коска вклучува:

 • запознавање на лекарот со историјата на болеста - ова е неопходно да се побара патолошки етиолошки фактор кој ја зголемува веројатноста за појава на таква болест;
 • собирање и анализа на животната историја - ова вклучува информации во врска со приемот на лекови, повреди, изгореници и зрачење;
 • внимателно испитување и палпација на погодениот сегмент;
 • Детално истражување на пациентот - за да се утврди сериозноста на симптомите и да се создаде комплетна симптоматска слика.

Главната инструментална процедура која ја потврдува дијагнозата е радиографска студија која се изведува во неколку проекции. Следните податоци може да укажуваат на формирање на лажен зглоб:

 • отсуство на калус, дизајниран за поврзување на фрагменти;
 • заокружување и израмнување на коскени фрагменти;
 • прераснување на лента од коски лоцирана на краевите на фрагменти и појава на помошни плочи;
 • формирање на јазот помеѓу зглобните делови;
 • еден од фрагментите изгледа како хемисфера.

За да се разјасни типот и природата на протокот на псеудоартроза, се врши истражување на радиоизотопите.

Лабораториските дијагностички процедури не се спроведуваат затоа што немаат дијагностичка вредност.

Третман

Елиминацијата на лажен зглоб што се јавува по фрактура на колкот, клучната коска, подлактицата и други области често се заснова на хируршки методи на терапија.

Клиничарите идентификуваат некои принципи на оперативен третман на псеудоартроза:

 • интервенција во 6-12 месеци од моментот на заздравување на раните;
 • ексцизија на лузни и пластика на кожата;
 • соединување на фрагменти;
 • освежувајќи ги краевите на коските;
 • канал за обновување.

Најчесто, со цел да се елиминира недостатокот на скршена коска, се однесуваат на такви техники:

 • мешање како "руски замок";
 • Операцијата Чаклин;
 • остеосинтеза со графтови.

Покрај тоа, може да биде неопходно да се носат апаратите Илизаров - времетраењето на таквиот третман е најмалку 8 месеци. Осудениот екстремитет е дозволен да се вчитаат 2 месеци по завршувањето на терапијата.

Илизаров апарат

Во ситуации каде што нема потреба од медицинска интервенција, терапијата е ограничена на носење специјално дизајнирани ортози.

Во секој случај, да се ослободиме од лажни зглобови на клуикулата или друга коска треба да биде интегриран пристап. По операцијата, пациентите често се пропишани:

 • терапевтски масажа;
 • физиотерапија;
 • Терапија за вежбање.

Земање лекови и употреба на народни лекови во овој случај без успех.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои го спречуваат формирањето на конгенитална псеудартроза на долниот дел од ногата, не постои, бидејќи патолошкиот процес се развива за време на периодот на интраутеричен развој на фетусот.

Што се однесува до стекнатиот дефект, се покажа дека ја намалува веројатноста за нејзино формирање:

 • спречување на огнено оружје или други повреди на коските;
 • редовни посети на специјалист кој ќе го следи процесот на лекување на фрактури;
 • квалитетна имобилизација на погодените екстремитети;
 • соодветен третман на болести кои негативно влијаат врз скелетниот систем и мускулно-скелетниот систем;
 • почитување на сите медицински препораки по отстранување на малтерот;
 • годишно завршување на целосен превентивен преглед во медицинска установа.

Прогнозата на двете примарни и секундарни форми на болеста зависи од времето на лекување и етиолошкиот фактор. Често, со помош на хируршка интервенција, можно е целосно да се опорави активноста и моторната функција на раката или ногата. Поволен исход е забележан кај околу 72% од пациентите. Сепак, целосно одбивање на квалификувана помош е полн за пациент со попреченост. Фреквенцијата на компликации достигнува 3%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лажен зглоб и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Деформирање на остеоартритис (појавување симптоми: 4 од 13)

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

...
Периферна периартроза (појавување симптоми: 3 од 13)

Периаррозата е почетна фаза на артроза на зглобовите. За оваа болест се карактеризира со развој на воспалителниот процес во тетивите и зглобовите. Да не се забележи дека е доста тешко, бидејќи скоро секое движење е придружено со болка и непријатност. Ако времето не започне да се справува со болеста, болката ќе се зголеми само. Периартрозата може да влијае на секој зглоб, лактот, рачниот зглоб, рамото-рамото. Тоа е хумороссакуларната периартроза која најчесто ги погодува луѓето од работен век.

...
Коскена туберкулоза (појавување симптоми: 3 од 13)

Коскената туберкулоза е болест што се развива како резултат на активната активност на туберкулозните микобактерии, кои се исто така познати во медицината како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

...
Панаритиум (појавување симптоми: 3 од 13)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Плекситис (појавување симптоми: 3 од 13)

Плелектисот е воспалителен процес на големи нервни плексуси, особено на цервикалниот, брахијалниот, лумбосакралниот. Оваа болест ги погодува луѓето од апсолутно било која возрасна група, поради што често се дијагностицира кај бебињата во првите месеци од животот. Ако не побарате помош од специјалист или неправилен третман, болеста може да предизвика губење на ефикасноста и попреченоста. Во меѓународната класификација на болести (МКБ 10) ова нарушување има свој код, во зависност од природата на развојот - Г 54, Г 55, М 50 и М 51.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .