Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фиброматоза: Симптоми и третман

Фиброматоза - главните симптоми:

Фиброматозата е патолошки процес во текот на кој се случува замена на нормалното мускулно ткиво со сврзно ткиво. До денес, не беше можно да се дознае главната причина и патогенезата на појавата на таквата болест. Сепак, некои клиничари веруваат дека болеста е формирана во однос на позадината на генетската подложност и промени во хормоналните нивоа.

Симптоматологијата на таквата болест е двосмислена, бидејќи директно зависи од локацијата на процесот на замена. Сепак, во речиси сите случаи, забележано е присуство на болка и нарушување на анатомскиот облик на погодената област.

Дијагностиката се базира на податоци добиени за време на целиот комплекс на релевантни мерки, кој вклучува физички преглед и лабораториски и инструментални испитувања.

Тактиката на терапија ќе зависи од степенот на преваленција на патологијата. Така, една тактика за чекање и гледање може да биде назначена на еден пациент, додека други бараат медицинска интервенција.

Според меѓународната класификација на болести, ова нарушување има неколку шифри кои се разликуваат во локализацијата на патолошкиот процес. На пример, платарната фиброматоза има шифра за ICD-10 M72.2, нодуларна лезија на млечните жлезди - M72.3, палмарна фиброматоза-M72.0 и псевдосаркоматска фиброматоза-M72.4.

Етиологија

За да се дознае причината што предизвикала развој на таква болест, во која се случува прекумерно активна поделба и раст на сврзното ткиво, моментално не е можно.

И покрај ова, вообичаена практика е лекарите да издвојат неколку предиспонирачки фактори кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на болеста. Тие вклучуваат:

 • оптоварена наследност;
 • присуството во историјата на болеста акутен или хроничен воспалителен процес;
 • хормонална дисфункција - оваа причина најчесто дејствува како провокатор за матката фиброматоза кај жени;
 • пенетрација на црви , паразити или протозои во човечкото тело;
 • широк спектар на повреди и нарушувања на анатомскиот интегритет - таков извор многу често предизвикува фиброматоза на кожата или белите дробови:
 • долгорочно искуство со злоупотреба на алкохол или тутун;
 • долгорочна употреба на одредени лекови;
 • негативни влијанија врз животната средина.

Вреди да се напомене дека некои видови на болести имаат свои негативни фактори. На пример, фиброматозата на непцата најчесто е предизвикана од:

 • појавата на болести на дел од ендокриниот систем;
 • генетска предиспозиција - патологијата има доминантен вид на наследство;
 • предозирање со лекови, како што се антиепилептични лекови, имуносупресиви и блокатори на калциумовите канали.

Фиброматозата на млечната жлезда, покрај горенаведените главни фактори, често провоцира:

Следниве околности го зголемуваат ризикот од развој на матката фиброматоза:

 • хронични стресни ситуации;
 • неправилен сексуален живот;
 • повторен вештачки прекин на бременоста;
 • претходни гинеколошки хируршки интервенции;
 • присуство во историјата на ендометриозата , матката фиброма или аденомиоза ;
 • недостаток на работна сила;
 • претходен почеток на менструацијата, имено до 10 години;
 • честа изложеност на патологии на репродуктивните органи, вклучувајќи ги и СПБ;
 • хронични заболувања на црниот дроб.

Белодробната фиброматоза може да биде предизвикана од:

 • лоши навики;
 • лоша екологија;
 • хронични вирусни болести како што е туберкулоза ;
 • контакт со радиоактивни или хемиски супстанции;
 • професионални опасности.

Класификација

Без оглед на локализацијата, фиброматозата е поделена на неколку видови:

 • мек тип - често се јавува на кожата, а надворешно изразен во повеќе јазли со мали количини;
 • Густ тип - главната разлика е во тоа што не се состои од клеточни елементи, туку еластични или колагенски влакна;
 • desmoid тип - се карактеризира со фактот дека брзо се шири во нови области, а исто така има зголемен ризик од малигнитет и рецедив.

Фиброматозата на непцата, како што се развива, поминува низ неколку фази:

 • првичното - додека постои задебелување на интерденталните папили, а хипертрофираната гингива го опфаќа третиот дел од стоматолошката единица;
 • умерена - гума за џвакање предмет на патологија се протега на половина од короналниот дел на забите;
 • тешка - најголемиот дел од забот е вклучен во болеста.

Најчесто сврзно ткиво на непцата е:

 • ограничен;
 • генерализирани.

Фиброматозата на млечната жлезда обично се дели на:

 • нодал;
 • дифузни.

Покрај тоа, болеста е претставена со такви форми:

 • fibroadenoma или аденофиброма;
 • циста или интрадуктивен папилом;
 • фиброденом во облик на лист.

Во зависност од локацијата на матката фиброматоза се случува:

 • интрапаратетален;
 • subserous;
 • субмукоза;
 • на ногата;
 • интерстицијално;
 • шевове;
 • stalked.

Исто така, се разликува и нодален и дифузен процес на замена на нормалното ткиво со сврзно ткиво во областа на матката.

Филматозата на Палмар има 4 фази на прогресија:

 • Фаза 1 - се појавува контрактура, која има појава на мал печат под кожата;
 • 2 фаза - изразена во мало ограничување на моторната функција на прстите, додека тие се во полу-свиткана положба;
 • 3 фаза - постои уште поголема флексија на прстите, што е речиси невозможно да се свитка;
 • 4 фаза - се карактеризира со изразена деформација на четката.

Одделно, вреди да се истакне агресивната фиброматоза, која најчесто ги зафаќа младите луѓе и е локализирана во зоната на апоневрози или фасција.

Симптоматологија

Бидејќи постојат голем број на сорти на болеста, сосема е природно што секоја верзија на курсот ќе има своја клиничка слика. Така, фиброматозата на меките ткива на усната шуплина се изразува со следниве знаци:

 • растот на гингивалната маргина;
 • проблеми со џвакање храна;
 • акумулација на голем број меки плаки;
 • формирање на кариес ;
 • уништување на забната глеѓ;
 • лош здив;
 • абнормална мобилност на стоматолошките единици.

Општата состојба на пациентот во оваа ситуација не е нарушена.

Генерализирани фиброматозни непцата

Фиброматозата на дојките ги има следните симптоми:

 • појавата на цврст јазол, со јасни контури;
 • обемот на образование се движи од 1 милиметар до 2 сантиметри;
 • пука и тежина во заболените гради;
 • појавата на умерени болки и нивната дистрибуција во пазувите, рамената и рамената - најчесто ваквите симптоми се јавуваат пред почетокот на менструацијата.

Симптоми на фиброматоза на телото на матката се претставени:

 • зголемување на обемот на менструалниот проток;
 • долг период на критични денови;
 • мукозен исцедок со нечистотии во крвта што се јавуваат помеѓу менструалните периоди;
 • силна болка;
 • непријатност при сексуален однос;
 • прекршување на процесот на дефекација и мокрење.

Со локализација на патолошкиот процес во белите дробови постојат такви знаци:

 • тежина и непријатност во градите;
 • отежнато дишење и кашлица;
 • болки со различна тежина;
 • прекумерно потење.

Плантарната фасцијална фиброматоза се карактеризира со:

 • болка при одење;
 • појавата на лесно палпабилни нодули;
 • ограничување на подвижноста на ногата;
 • флексија контрактура на прстите на долните екстремитети.
Плантарна фиброматоза

Филматозата на Палмар ги има следните главни симптоми:

 • формирајќи мал дел од раката;
 • спонтано виткање на прстенестата прст и малиот прст;
 • целосна загуба на моторната функција;
 • болка;
 • деформација на четката.

Главната клиничка манифестација на фиброматозата на кожата се смета за ненадејно појавување на формации во некој дел од телото, кои имаат форма на густи или меки туберкули. За време на палпација може да дојде до мала болка.

Филматоза на Палмар

Дијагностика

Првата фаза од дијагностичките мерки ја спроведува терапевтот, но во процесот на утврдување на точна дијагноза често се бара консултација со специјалисти од други области на медицината, имено:

 • гинекологија;
 • дерматологија;
 • пулмонологија;
 • ортопедија;
 • ендокринологија;
 • стоматологија.

Пред сè, лекарот неопходно мора да изврши неколку манипулации самостојно, особено:

 • да ја проучува историјата на болеста - да го утврди најкарактеристичниот етиолошки фактор за една или друга личност, која има патолошка основа;
 • собира и анализира животна историја;
 • внимателно ги испита и палпира погодените сегменти;
 • Сопрашајте го пациентот детално за да го одредите интензитетот на клиничките знаци и да подготвите комплетна слика за текот на таквата болест.

Лабораториските тестови се насочени кон имплементација на:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • тестови за откривање на маркери за рак;
 • микроскопско испитување на тестови кои биле земени од вагината или оралната мукоза.

Следните инструментални процедури се најинформативни во однос на дијагностиката:

 • радиографија и ултрасонографија на погодената област;
 • КТ и МРИ;
 • мамографија и гастроскопија;
 • колоноскопија и хистероскопија;
 • бронхоскопија и биопсија;
 • ортопантомограм и радиовизиографија.
Радиовизиографија

Третман

Во зависност од текот на фиброматозата, тактиката за лекување на болеста ќе се разликува.

Можете да се ослободите од палмарна фиброматоза користејќи:

 • терапевтска масажа;
 • специјално дизајнирани вежби;
 • физиотерапевтски процедури - често се користат ултразвук, електрофореза и греење;
 • кортикостероиди кои се инјектираат;
 • делумна или целосна ексцизија на палмарна табла.

Терапијата за плантарна фиброматоза вклучува:

 • носи посебни чевли;
 • употреба на ортози;
 • хируршка интервенција.

Единствената опција за лекување на фиброматозата на кожата е хирургија, која може да се изврши на неколку начини:

 • електрокоагулација;
 • ласерска испарување;
 • cryodestruction;
 • користење на радио нож;
 • традиционален метод.

Невозможно е целосно да се елиминира пулмоналната фиброматоза, но за да се одржи функционирањето на овој орган е прикажано:

 • земање антибактериски агенси;
 • вдишување на кислород;
 • спроведување на операцијата;
 • употребата на традиционалната медицина.

Третманот на матката фиброматоза може да биде насочен кон:

 • хормонални лекови, имуномодулатори и витамини, седативи и додатоци на железо;
 • употреба на рецепти за традиционална медицина;
 • спроведување миомектомија.

Фиброматозата на млечните жлезди може да се отстрани со такви методи:

 • орални хормонални третмани;
 • лумпетомија;
 • нуклеација.

Третманот на фиброматозата на непцата се врши само на оперативен начин.

Превенција и прогноза

За да се намали веројатноста за таква болест, мора да се придржувате на следниве општи превентивни правила:

 • целосно се откаже од зависноста;
 • води умерено активен животен стил;
 • контролна телесна тежина;
 • јаде правилно и целосно;
 • навремено третираат воспалителни процеси и сите други заболувања кои можат да предизвикаат развој на фиброматоза;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен превентивен преглед.

Исходот од болеста е често поволен, но опасноста од фиброматоза е дека овој процес е склон кон малигнитет и чести рецидиви.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате фиброматоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фиброма (појавување на симптоми: 5 од 20)

Фиброма - е бенигна формација која се состои од влакна на зрелите сврзни ткива, кои се наоѓаат во речиси сите органи и системи. Од ова произлегува дека туморот може да има апсолутно никаква локализација.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 4 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување на симптоми: 4 од 20)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Рак на езофагусот (појавување на симптоми: 4 од 20)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Аскаријаза (појавување симптоми: 4 од 20)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .