Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеохондропатија: симптоми и третман

Остеохондропатија - главните симптоми:

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

Во моментов, причините за формирање на болеста се бело место за специјалисти од областа на ортопедијата. Сепак, голем број на предиспонирачки фактори се разликуваат од лекарите, меѓу кои се и генетската предиспозиција и подложност на чести повреди.

Симптоматологијата ќе се разликува во зависност од погодениот сегмент и текот на патолошкиот процес. Најчестите клинички манифестации се болка, ограничено движење и појава на видлива деформација на коската.

Основата на дијагностичките мерки се инструментални испитувања, имено, ултразвук и МРИ. Сепак, во контекст на фактот дека болеста има специфични надворешни симптоми, во дијагнозата е вклучен темелен физички преглед.

Во најголем дел од ситуациите, третманот на болеста е ограничен на употреба на конзервативни методи, особено на терапија со вежбање и лекови. Сепак, понекогаш е потребна операција за елиминирање на болеста.

Според меѓународната класификација на болести со слична патологија, се доделуваат неколку вредности, кои се разликуваат во зависност од локализацијата на деструктивниот процес. Така, остеохондропатијата на коленскиот зглоб има шифра за ICD-10-M92.5, лезија на тибијална туберозитет - M92.0, и пателата - M92.4. Други остеохондропатии имаат M93 шифра.

Етиологија

Патогенезата и изворите на оваа категорија на заболувања не се целосно разбрани. Сепак, најверојатната причина за формирање на лекарите веруваат дека повредите на коските или прекумерната вежба за нив. Покрај тоа, постојат неколку други предиспонирачки фактори, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • хормонален дисбаланс предизвикан од патологии од страна на ендокриниот систем, кој се состои од органи како што се хипофизата, тироидната жлезда, надбубрежните жлезди и јајниците;
 • метаболичен синдром, односно метаболни незаменливи супстанции;
 • абнормално снабдување со крв во коскеното ткиво;
 • широк спектар на патологии од заразна природа;
 • недоволно внесување и содржина на калциум во човечкото тело;
 • недостаток на магнезиум, витамини и други корисни супстанции;
 • професионални спортови - во такви случаи се забележуваат не само чести микротрави, туку и состојба во која екстремитетите и 'рбетот се во неприродна положба;
 • слаба исхрана;
 • присуство на лице од која било фаза на дебелина .

Исто така вреди да се напомене дека формирањето на дегенеративно-дистрофичниот процес во коските е под влијание на генетската предиспозиција и доволно е еден од родителите на детето да страда од слична болест.

Посебна карактеристика на болеста е дека децата и адолесцентите претставуваат главна група за ризик. Сепак, вреди да се напомене дека патолошкиот процес има бениген тек.

Класификација

Остеохондропатијата кај деца и адолесценти од страна на специјалисти од областа на ортопедија е поделена на 4 групи, од кои секоја има свои сорти и карактеристики.

За категорија 1, локализацијата на фокусот на дистрофичните и некротичните нарушувања во епифизата, односно во тубуларните коски, е карактеристична. Ова треба да содржи:

 • остеохондропатија на феморалната глава;
 • остеохондропатија на метатарзалната глава;
 • остеохондропатија на клавикулата, имено на крајот, лоцирана во торакалниот 'рбет;
 • остеохондропатија на фалангите на прстите на горните екстремитети.

Втората група на болеста ги вклучува оние форми кои влијаат на кратки тубуларни коски. Така, патологијата е поделена на:

 • остеохондропатија на навичената коска на ногата;
 • остеохондропатија на лунатот коска на раката;
 • остеохондропатија на навичената коска на рачниот зглоб;
 • остеохондропатија на телото на 'рбетниот столб.

Друга категорија е претставена со присуство на фокуси на патолошкиот процес во апофизите и постои во овие видови:

 • остеохондропатија на тибијалната туберозитост;
 • остеохондропатија на петата;
 • остеохондропатија на апофизните спинални прстени.

Групата 4 од болеста се состои од оштетување на површинските или клин-зглобните зглобови - тоа е делумна остеохондропатија, бидејќи патолошкиот процес вклучува:

 • лактот заеднички;
 • колено заеднички;
 • глуждот

Класификација на остеохондропатијата според тежината:

 • првична или коскена некроза - времетраењето е неколку месеци, а главниот симптом е болка во областа на погодениот сегмент. Вреди да се забележи дека за време на текот на пациентот инструментална дијагностички процедури, какви било промени може да бидат отсутни;
 • умерена или "компресија фрактура" - може да трае од 2 месеци до шест месеци. Во такви ситуации, постои "слегнување" на коските, зошто тие се заглавени во едни со други;
 • фаза на фрагментација - трае од шест месеци до 3 години. Во оваа фаза на прогресија се забележува ресорпција на оние делови од коската кои биле подложени на дегенерација и некроза, како и замена на нормалното ткиво со гранулациони клетки. Ваквите фактори доведуваат до намалување на висината на коските;
 • обновување - времето на проток варира од неколку месеци до една и пол години. Во оваа фаза, нормализација на обликот и структурата на коската.

Севкупниот циклус на остеохондропатија е 2-4 години.

Симптоматологија

Бидејќи постојат неколку варијанти на таква болест, сосема е природно што секој од нив ќе има свои карактеристики.

На пример, остеохондропатично оштетување на зглобот на колкот, кој исто така се нарекува Legg-Calve-Perthes болест, ги има следните карактеристики:

 • лезија на главата на колкот на колкот;
 • возрасна категорија на пациенти од 4 до 9 години - момчињата се дијагностицираат неколку пати почесто од девојчињата;
 • првиот симптом е мала кутрест;
 • појавата на силна болка во областа на оштетување;
 • ширење на болка во коленото;
 • ограничување на движењето во зглобот;
 • атрофија на мускулите лоцирани во бутот и долниот дел од ногата;
 • скратување на болната нога за околу 2 сантиметри.

Остеохондропатијата на тибијалната туберозита најчесто се дијагностицира кај мажи на возраст од 12 до 15 години. Второто име за патологија е болеста Osgood-Schlatter. Симптомите вклучуваат:

 • оток и оток на заболеното подрачје;
 • болки кои се склони кон зголемена сериозност додека шетаат нагоре, како и при продолжено клекнување;
 • помало нарушување на зглобовите.
Osgood-Schlatter болест

Со остеохондропатија на метатарзалната коска, која најчесто ги напаѓа девојчињата на возраст од 1 до 15 години, патолошкиот процес постепено се развива. Келер-овата болест 2 е претставена со следните симптоми:

 • повторлива болка на местото на повреда;
 • хрчање;
 • мало оток и црвенило на кожата во подножјето на задната нога;
 • скратување на вториот и третиот прст на заболената нога;
 • остри ограничувања на моторната функција.

Остеохондропатијата на ногата, имено неговата скафхоидна коска, која исто така се нарекува Келер-ова болест од 1-та форма, во најголем дел од ситуациите ги погодува момчињата во возрасната категорија од 3 до 7 години. Главните симптоми се сметаат за неразумна болка во стапалото и кутрите. Во ретки случаи, постои хиперемија и оток.

Локализацијата на патологијата во петата на петицата или на Schinz-овата болест се смета за една од најретките сорти на болеста дијагностицирана кај деца од 7 до 14 години. Таа има слаба клиничка слика, бидејќи се изразува само во болки и оток на сегментот на пациентот.

За разлика од претходниот облик, Scheuermann-Mau-овата болест или вертебралната остеохондропатија е најчест вид на болеста што често се среќава кај момчињата. Главните манифестации се сметаат за:

 • кифоза на средната торакална и инфериорна торакална спинална маса - додека задниот дел е заоблен;
 • благи болки - понекогаш овој симптом е сосема отсутен;
 • интервертебрална невралгија .
Scheuermann Mau болест

Спиналната остеохондропатија, исто така позната како Калветовата болест, се развива кај деца 4-7 години. Симптоматската слика е безболна болка и замор на грбот.

Што се однесува до делумните остеохондропатии, тие се карактеристични за луѓето од 10 до 25 години, а мажите почесто се дијагностицираат од жените. Во околу 85% од ситуациите се јавува остеохондропатија на коленото. Главната клиничка манифестација е деформитетот на погодениот сегмент.

Дијагностика

Само ортопедски хирург може да направи точна дијагноза врз основа на информации добиени откако пациентот претрпел инструментални испитувања. Сепак, не последното место во процесот на дијагностицирање е окупирано од такви манипулации што ги врши директно лекарот:

 • проучување на историјата на болеста - да се утврди присуство на ендокринолошки патологии или заразни болести;
 • анализа на животната историја - ќе овозможи да се открие најкарактеристичниот физиолошки предиспонирачки фактор за одредена личност;
 • детален преглед и палпација на погодената област - ова исто така вклучува процена на одењето и моторната функција;
 • темелно истражување на пациентот или неговите родители - за да се утврди за прв пат појавата на клинички знаци и нивната тежина. Комбинацијата на такви фактори ќе укаже на фазата на остеохондропатија на коњската коска или на која било друга локализација.

Инструменталните дијагностички постапки се засноваат на имплементација на:

 • Х-зраци на погодениот сегмент;
 • Ултразвук на коските;
 • магнетна резонанца и КТ коски.
Остеохондропатија на коленото на рентген

Лабораториските студии се од помошна природа и вклучуваат спроведување на:

 • крвна биохемија;
 • хормонски тестови;
 • клиничка крвна слика.

Третман

Најчесто, можно е да се ослободат од лезии на глуждот, коленото, колкот или било кој друг зглоб користејќи конзервативни терапевтски техники. Од ова произлегува дека основите на третманот се:

 • наметнување на скелетна влечна сила - често прикажана со остеохондропатија на феморалната глава;
 • физиотерапија, имено калциум и фосфорна електрофореза, како и парафински бањи и затоплување;
 • витаминска терапија;
 • имплементација на комплекс од физикална терапија, која е избрана поединечно за секој пациент со слична дијагноза;
 • носејќи посебен малтер за подигнување - применлив кога метатарзалната и навичената коска на ногата е оштетена. После тоа, мора да носите чевли со лак поддршка;
 • терапевтска масажа.

Што се однесува до хируршката интервенција, таа е прикажана само во случаите на формирање на "заедничко глувче" - ова се случува во оние ситуации кога оштетената област е одделена од површината. Препораката за операција е исто така честа блокада на зглобот во остеохондропатијата на пателата или друга област.

Превенција и прогноза

Бидејќи точните причини за формирање на таква болест се непознати, тогаш исто така не постојат посебно насочени превентивни мерки. Сепак, за да се намали веројатноста за болест, луѓето треба да ги следат следниве едноставни правила:

 • избегнувајте чести повреди на коските;
 • води умерено активен животен стил;
 • ја контролираат телесната тежина и ја чуваат во рамките на поединечната норма;
 • избегне прекумерна физичка активност;
 • да се вклучат во раното откривање и соодветен третман на патологии кои можат да доведат до дегенерација и некроза на ткивата;
 • неколку пати во годината да се спроведе целосна превентивна проверка, особено, тоа е неопходно за лицата со оптоварено наследство.

Прогнозата на болеста е често поволна - долготрајниот третман овозможува целосно опоравување, како и враќање на структурата и обликот на коската. Сепак, веројатноста за појава на последици, вклучително и деформација на артроза , ограничена подвижност на зглобовите, транзицијата на болеста на хронична форма и онеспособеност на пациентот, не е исклучена. Треба да се има на ум дека таквите компликации се развиваат многу ретко и леталниот исход воопшто не е забележан.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Остеохондропатија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ортопед хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Панаритиум (појавување симптоми: 4 од 18)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Сауком на Јуинг (појавување на симптоми: 4 од 18)

Сарком на Еинг е рак кој влијае на коските на скелетот. Во повеќето случаи, туморот се развива во долните делови на тубуларните коски, карличните коски и 'рбетот. Поретко, може да се формира на ребрата, рамената, клучната коска.

...
Тендон прекин (појавување симптоми: 4 од 18)

Тендонска руптура - трауматско оштетување на овие анатомски елементи. Најчесто постои руптура на тетивите на ногата, бидејќи тука е најголем товар паѓа. Тендонската руптура се јавува кога постои трауматска повреда на сврзното ткиво на мускулите кои се прикачени на коските и мускулите.

...
Епифизиолиза (појавување на симптоми: 4 од 18)

Епифизиолизата е лезија на зоната на раст на коските. Под оваа област се подразбира дел од ткивото на 'рскавицата кое се наоѓа на крајот на долгите коски и постојано се развива. Должината и обликот на коската кај возрасни зависи од формирањето на плочата за раст.

...
Дорсалгија (појавување на симптоми: 4 од 18)

Дорзалгија - во суштина факт на присуство на болка со различни степени на интензитет во задниот дел. Од ова произлегува дека ова не е посебна патологија, туку синдром кој се јавува во било која возрасна категорија и без оглед на полот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .