Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Надолжна рамнина: Симптоми и третман

Надолжен рамнина - главни симптоми:

 • Главоболка
 • Болка во нозете
 • Отекување на нозете
 • Деградација на перформансите
 • Болка во долните екстремитети
 • Нарушување на хаосот
 • Ниво на тешкотија одење
 • Стапала нозе
 • Зголемете го аголот на лакот на ногата
 • Продолжување на нозете
 • Неможност да се носат обични чевли
 • Намалување на висината на надолжниот лак

Надолжната рамнина е нарушување во кое постои патолошко спуштање на надолжниот лак на ногата. Таквата повреда доведува до нејзина деформација и намалени својства на амортизација. Само во некои случаи таквата болест ќе биде конгенитална, што значи дека често е резултат на други заболувања и голем број на физиолошки предиспонирачки фактори.

Клиничката слика ќе зависи од степенот на сериозноста на патологијата. Кај луѓето, зголемување на аголот на лакот на ногата и намалување на висината на надолжниот лак. Главниот симптом се смета за замор на нозете и појава на болка при одење.

Со воспоставување на точна дијагноза, нема проблеми, бидејќи симптомите на деформитетот на нозете се прилично изразени и специфични. И покрај ова, дијагнозата вклучува неколку инструментални процедури.

Не е можно целосно да се излекува надолжната рамна нога без хируршка интервенција, но за да се спречи прогресијата на патолошкиот процес, се користат конзервативни техники на корекција.

Според меѓународната класификација на болестите, надолжната закривеност на ногата има неколку шифри. На пример, во вродена сорта, кодот ICD-10 ќе биде Q66.5, во други ситуации - M21.4.

Етиологија

А надолжната разновидност на flatfoot е болест која има и вродени (сочинуваат околу 3% од вкупниот број) и стекнати карактер. Во вториот случај, се јавува кај луѓе во било која возрасна група под влијание на негативни предиспонирачки фактори.

Вродениот деформитет на ногата е формиран против позадината на развојот на лигаментите и коските во оваа област. Причините за формирање на патологија се сметаат за:

 • оптоварена наследност;
 • широк спектар на негативни ефекти врз детето за време на неговиот интраутерин развој.

Што се однесува до стекнатото надолжно рамно подножје, често се развива под влијание на:

 • претходни трауматски лезии на долните екстремитети, имено, неправилно спојување на коските по фрактура на ногата или глуждот;
 • рахитис - кај речиси сите деца на кои им е дијагностицирана слична болест, се формира компликација во форма на рамнина . Објаснувањето за ова е дека оваа патологија доведува до нарушување на нормалното формирање на ногата, а исто така ја намалува јачината на коските;
 • полиомиелитис - во такви ситуации деформитетот на стапалото се смета за најчеста последица на мускулната парализа;
 • дисфункција на мускулно-лигаментозниот апарат, кој е полн со намалување на мускулниот тонус.

Покрај погорните патолошки причини, вреди да се истакнат и физиолошките предиспонирачки фактори кои доведуваат до појава на таква болест кај здрави луѓе. Меѓу нив се:

 • облечен во несоодветна големина или премногу тесни чевли - тука треба да ги вклучите и чевлите со високи потпетици;
 • присуство на било која фаза на дебелина ;
 • недостаток на физичка активност во животот на една личност;
 • професионални спортови;
 • карактеристики на трудот, за кои е неопходно да се застане долго време;
 • процесот на стареење на телото е сосема нормален, но неизбежен феномен, што доведува до дегенеративни промени поврзани со возраста во коските, лигаментите и мускулите;
 • недостиг на витамини, имено дефицит на витамин Д;
 • период на раѓање.

Класификација

Врз основа на горенаведените етиолошки фактори, слична болест може да биде:

 • вродени - често се должи на оптоварената наследност;
 • трауматски - во такви ситуации, деформитетот на ногата ќе биде резултат на повреди;
 • паралитично, односно, што произлегува од страдање на полиомиелитис;
 • рахитска - се развива на позадината на рахитисот;
 • статичен - се јавува кај огромното мнозинство на пациенти и е предизвикана од слабоста на лигаментите и мускулите лоцирани во долните екстремитети, имено, во нивните дистални делови.

Главната класификација на таквата болест е претставена со нејзината поделба според тежината на курсот:

 • лонгитудинална рамен стапало на првиот степен - промените на дел од стапалото се слабо изречени, а карактеристичните симптоми се појавуваат само по прекумерна физичка активност или статична тензија на долните екстремитети;
 • надолжната рамнина 2 степени - се смета за умерена, но лакот на ногата кај некоја личност исчезнува. Присуство на синдром на болка со различни нивоа на интензитет е забележано;
 • 3 степени надолжна рамнина е изречена кривина на стапалото.
Степени на надолжен рамнина

Освен неколку опции за сериозноста на болеста, клиничарите одлучија да ги издвојат фазите дека патолошкиот процес поминува низ напредокот. Така, емитираат:

 • продромална фаза - претходи на формирање на болеста и се манифестира во брз замор на нозете при одење;
 • наизменична фаза - покрај зголемената болка постои повреда на микроциркулацијата во мускулните ткива;
 • фазата на развој на рамен стапало - отстапувања од нормалниот облик на ногата се изговара, со коска и палец на палецот се движат нанадвор, а самата нога е свртена навнатре. Ваквите прекршувања се полнат со развој на неправилна одење;
 • фазата на валгус синдром на болка на нозете се јавува дури и при најмал оптоварување, а ногата е целосно свртена навнатре. Покрај тоа, се врши формирање на попречно рамно подножје, односно раст на коската на првиот прст на долната екстремитет;
 • фаза на контрактура - се карактеризира со значителни тешкотии во одење и неможност да се носат обични чевли.

Покрај тоа, вреди да се напомене дека оваа болест се случува и:

 • билатерален - се однесува на вродениот, паралитичкиот и рахитскиот карактер на рамнина;
 • еднострано - често се развива по повредата на долните екстремитети.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе варира во зависност од степенот на надолжната рамнина. На пример, првата фаза се карактеризира со такви манифестации:

 • висината на надолжниот лак е 25-35 милиметри;
 • аголот на лакот на ногата варира од 131 до 140 степени;
 • замор на нозете се забележува само по продолжена физичка активност;
 • благи нарушувања на поход;
 • оток на долните екстремитети;
 • непријатност и мала болка при палпација на ногата.

Втората фаза на болеста е изразена во:

 • намалување на висината на надолжниот лак на 24-17 милиметри;
 • да го зголеми аголот на лакот на ногата до 141-155 степени;
 • изречена изедначување на нозете;
 • постојана болка не само за време на физичката активност, туку и во одмор;
 • продолжување на ногата;
 • ширење на болка на глуждот и долниот дел од ногата;
 • значително нарушување на одењето.
Симптоми на надолжната рамнина

Симптомите на најтешкиот, третиот степен на сериозност на овој тип на рамнина кај возрасните и децата се презентирани:

 • висината на надолжниот лак е помала од 17 милиметри;
 • аголот на лакот на подножјето е повеќе од 155 степени;
 • силна болка и отекување на нозете;
 • зрачење на непријатност во долниот дел на ногата и во лумбалниот регион;
 • тешкотии во одење;
 • намалување на работниот капацитет;
 • неможноста да се користат обични чевли - на луѓето им се потребни специјални ортопедски чевли со поддршка на лакот;
 • главоболки;
 • развојот на попречно рамнина .

Вреди да се спомене дека горенаведените симптоми се најинтензивно изразени кон вечерта.

Дијагностика

Како да се спроведе дијагнозата на надолжната рамна нога кај возрасните и децата го знае ортопедскиот хирург, врз основа на информациите што беа собрани за време на:

 • проучување на историјата на болеста - ќе помогне да се утврди вродената природа на патологијата, како и еден или друг патолошки фактор;
 • анализа на животната историја на пациентот - ќе обезбеди можност да се утврди кои предиспонирачки извори довеле до развој на стекната рамнина;
 • внимателно испитување и палпација на долните екстремитети. За да се процени одењето, од едно лице може да се побара да оди;
 • детален преглед на пациентот - ова ќе укаже на сериозноста на симптомите и сериозноста на болеста.

За конечна потврда на дијагнозата и утврдување на сериозноста на болеста се спроведуваат такви постапки:

 • засадувањето е студија која се состои во фактот дека бојата е нанесена на ѓонот, по што се оценува нога печатење на листот;
 • Плантонограм со рамни нозе
 • Podometry - најлесниот начин да се дијагностицира. Нејзината суштина лежи во фактот што клиничарот го пресметува подметарскиот индекс со користење на методот Фриленд. За да го направите ова, измерете ја висината на ногата - од врвот на лакот и површината на која стои лицето, како и должината на ногата - од работ на петицата до крајот на палецот. После тоа, првата вредност се множи со сто и поделена со втората. Добиениот резултат не е ништо друго туку субометриски индекс. Неговата стапка е 29-31, и секое намалување укажува на присуство на деформација и укажува на нејзиниот степен;
 • Х-зраци - во исто време изведуваат неколку снимки, имено во директна и странична проекција. Првиот ќе укаже на отстапувања од нормалната ширина на ногата, а втората - ја фиксира висината и изедначување на аголот на стапалото.

Третман

Тактиката за тоа како да се лекува ваквата патологија ќе биде целосно диктирана од тежината на нејзиниот тек. На пример, со текот на болеста од 1 или 2 степени, терапијата ќе биде насочена кон:

 • Избегнувајте долго време или одење;
 • Зајакнување на нозете во услови на заедницата, ова подразбира одење бос на карпи, песок или други мали објекти;
 • избор на чевли со соодветна големина - при користење ортопедски табани со надолжна рамна нога;
 • пациентот поминува низ терапевтска масажа;
 • спроведување на специјално дизајнирани вежби за нозете;
 • физиотерапија.

Оперативниот третман на надолжната рамнина има следниве индикации:

 • неефикасноста на горенаведените методи на терапија;
 • жалби на пациентот за синдромот на силна болка;
 • прогресија на болеста до степен 3.

Медицинска интервенција вклучува спроведување на:

 • хирургија за лигаменти, тетиви и коски;
 • трансплантација на тетиви со телесни мускули;
 • остеотомија - прикажана во случаи на трауматска и рахитска надолжна деформација на ногата.

Поправање на дефектот по операцијата вклучува:

 • носејќи ги гипс-подигање за еден месец и половина;
 • изведба на вежби составена од лекарот што доаѓа со надолжна рамно поднослија;
 • масажа и физиотерапија.

Превенција и прогноза

Превентивниот развој или запирање на прогресијата на патологијата може да ги користат таквите превентивни препораки:

 • до умерено активен животен стил;
 • чести босови на прошетки на песок, трева, камења или на која било друга нерамна површина;
 • вовед во вежбање и пливање на ден - ова им се покажува на луѓето чија работа е поврзана со носивост на долните екстремитети;
 • посета на ортопед со заболувања кои предизвикуваат развој на слична болест;
 • контрола над нормалните телесни индекси;
 • употреба на ортопедски табани за време на бременоста, како и луѓе со било која фаза на дебелина;
 • носејќи удобни и соодветни чевли;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Прогнозата на болеста во повеќето ситуации е поволна - ретко се забележува развој на такви компликации како лоша држење на телото , сколиоза и развој на рана артроза .

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате надолжна рамно рамнина и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ортопедски хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Рамни стапала кај деца (појавување симптоми: 6 од 12)

Рамни стапала кај деца се сметаат за прилично честа патолошка состојба која се карактеризира со изедначување на лакови на ногата, што е полн со развој на вознемирување на одењето и неможноста да се носат обични чевли. Болеста се развива од различни причини. Вреди да се одбележи дека тие се често физиолошки по природа, односно не се поврзани со текот на која било друга болест. Секундарниот развој на flatfoot е редок.

...
Оклузија на артерија (појавување симптоми: 4 од 12)

Оксидацијата на артериите е акутна васкуларна инсуфициенција која се јавува во случај на нарушена проодност или блокада на крвните садови, поради што е нарушена испораката на крв во одреден орган, што доведува до пореметувања во неговото функционирање.

...
Дислокација на 'рбетници (симптоми на појавување: 3 од 12)

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

...
Дијабетична полиневропатија (појавување на симптоми: 3 од 12)

Дијабетичната полиневропатија се манифестира како компликација на дијабетес. Болеста се базира на оштетување на нервниот систем на пациентот. Често болеста се формира кај луѓе 15-20 години по развојот на дијабетес. Фреквенцијата на прогресија на болеста до комплицирана фаза е 40-60%. Болеста може да се манифестира кај луѓе со тип 1 и 2.

...
Гломерулонефритис кај деца (појавување симптоми: 3 од 12)

Гломерулонефритис кај деца е инфективно-алергиска патологија во која воспалителниот процес е локализиран во бубрежните гломерули. Меѓу специјалистите од областа на педијатријата се смета за најчестата стекната детска болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .