Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хондросарком: симптоми и третман

Chondrosarcoma - главните симптоми:

 • Слабост
 • Замор
 • Ниво на тешкотија мокрење
 • Malaise
 • Деградација на перформансите
 • Губење на тежината
 • Болка во погодената област
 • Оток во погодената област
 • Болка во нозете
 • Топла кожа
 • Чувство на гадење од јадење
 • Повреда на процесот на дефекација
 • Знаци на набивање за време на палпација
 • Ограничена мобилност
 • Измена на гајта
 • Коскена деформација
 • Разредени вени во погодената област

Chondrosarcoma - е најчестата малигната неопластична формација која влијае на скелетната структура. Туморот потекнува од карциногените елементи на коските. Слична болест се јавува кај секој 4 пациент кој има дијагноза на сарком.

Причините за оваа болест моментално се непознати, но клиничарите идентификуваат неколку најверојатни фактори за формирање на таква неоплазма - долгорочен ефект на јонизирачко зрачење и траума на коските.

Најизразените клинички манифестации на болеста се сметаат за постепено синдром на прогресивна болка и оток на погодениот сегмент. Наспроти позадината на таквите знаци, може да има треска, ограничено движење, проширени вени и други симптоми.

Дијагнозата се утврдува врз основа на податоците добиени при инструменталниот преглед на пациентот, кој се базира на КТ и МРИ на коските. Покрај тоа, важни информации се цел физички преглед на пациентот.

За да се излечи ваквата патологија кај децата и возрасните е можна само со помош на хируршка интервенција. Во постоперативниот период се прикажани орални лекови и курс на вежбање.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, хондросарком има своја шифра. Кодот за ICD-10 е C40.

Етиологија

Причините за малигните тумори на коските, слично на други видови тумори со слична природа, се непознати за лекарите. Сепак, вреди да се напомене дека некои луѓе имаат зголемен ризик да дијагностицираат таква болест. Може да се презентираат можните причини за хондросарком:

 • присуството на неканцерозни скелетни тумори, чиј третман започнал надвор од времето - оваа категорија се состои од хондроми , остеохондроми , егзостози и хондромиксоидни фиброми;
 • Maffucci синдром или Olle, како и други патологии кои негативно влијаат на скелетната организација и коските;
 • Вилмс тумор со малигнен тек и локализиран во бубрезите;
 • вродени или генетски абнормалности поврзани со скелетот;
 • Паџетова болест - за таква болест се карактеризира со абнормален раст и кршење на составот на коскеното ткиво;
 • продолжено изложување на човечкото тело на јонизирачко зрачење;
 • повреди на коски;
 • несоодветна терапија на остеохондрална егзостоза.

Што се однесува до децата, во таква категорија на пациенти, основниот онколошки процес е основен фактор.

Неопходно е да се земе во предвид дека главната група за ризик се состои од средовечни и стари лица, имено од 40 до 60 години - кај овие лица патологија се дијагностицира во 60% од случаите. Сепак, апсолутно секој човек е предмет на болест - има случаи на формирање на малигнен тумор на коските кај дете на возраст од 6 години, како и кај пациент на возраст од 90 години. Вреди да се забележи дека повеќето неоплазми се наоѓаат кај мажи, а не кај женки.

Класификација

Хондросарком

За време на лабораториското испитување на ткивниот примерок од погодената област, лекарите обрнуваат внимание на нивната структура, во зависност од која се разликуваат следните видови на хондросарком:

 • јасен - клетка - се карактеризира со бавен раст, зошто има најповолна прогноза. Најчесто забележана лезија на колкот и рамената 'рскавица. Се дијагностицира кај околу 5% од случаите и има низок степен на малигност;
 • Мексоид - делува како средна опција и се однесува на агресивни форми. Ретко има бавен раст;
 • мезенхимална хондросарком - не е повеќе од 3% од вкупниот број на формации и се манифестира на возраст од 20 до 30 години. Често влијае на 'рбетот, ребрата и долната вилица;
 • недиференциран тумор - содржи различни типови на ткива. Во огромното мнозинство на состојби се јавува кај постарите луѓе, а исто така има лоша прогноза.

Chondrosarcomas се класифицираат според степенот на малигнитет, кој може да се утврди само со биопсија. Така, болеста е поделена на:

 • Степен 1 - во такви случаи се забележува мал густ хоноцит, во волумени не поголеми од 8 милиметри. Мултинуклеарните клетки практично не се среќаваат, а исто така не се почитуваат метастазите;
 • Степен 2 - малигните клетки се многу поголеми отколку во претходната фаза. Покрај тоа, е забележано присуство на зони на фрактура на коски. Хондросарком од 2 степен се смета за умерено диференциран и ретко метастазира;
 • Степен 3 - абнормални клетки се поврзани во групи или насоки кои имаат неправилна форма, со екстензивни области на некроза кај пациентите. И покрај тоа што е дијагностициран кај 10% од случаите, фреквенцијата на метастази достигнува 50%.

Секоја коска од човечки скелет може да стане место на потеклото на слична болест, но најчестите пациенти се дијагностицираат со:

 • хондросарком на колковата коска;
 • хондросарком на рамениот појас;
 • хондросарком на градната коска;
 • хондросарком сакрум;
 • хондросарком на долната вилица;
 • хондросарком на 'рбетот.

Најретко, туморот е локализиран на раката или на прстите на горните и долните екстремитети.

Симптоматологија

Клиничката слика на болеста ќе се разликува во зависност од фокусот на малигниот процес и степенот на диференцијација на туморот. Сепак, постојат неколку општи знаци кои вклучуваат:

 • болка во областа на погодениот сегмент - како што патологијата напредува, болката ќе се зголеми и ќе стане постојана;
 • оток во болната област;
 • деформитет на заболената коска;
 • промени во кожата и присуство на лесно палпабилна формација;
 • ограничување на моторната функција, до целосно губење на движењата;
 • општа слабост и слабост;
 • намалени перформанси и замор;
 • аверзија кон храната;
 • проширување на венската мрежа;
 • намалување на телесната тежина.

Хондросарком на фемурот се изразува во:

 • ширење на болка во целата нога;
 • едностран едем на долниот екстремитет;
 • промена на одењето;
 • прекршување на делото на дефекација;
 • тешкотии при мокрење.

Симптоми на спинална хондросарком се презентирани:

 • знаци на остеохондроза ;
 • коренот на болката - додека болката е константна и не се смирува во одмор;
 • придружување на парестезии, парези и парализа.

Во случаи на инволвираност во патолошкиот процес на карличните коски, клиничката слика ќе биде слична на неопластичниот процес на локацијата на фемурот.

Високо диференцираниот хондросарком се развива во текот на неколку години, поради што често се забележува кај луѓе постари од 30 години. Во такви ситуации, комплексот на симптоми е:

 • слаба и полека прогресивна болка;
 • зголемена болка ноќе;
 • изречена деформитет на погодената област;
 • зголемување на температурата на кожата;
 • патолошки фрактури кои се појавуваат дури и со минимална сила или трауматски ефекти врз коската;
 • проширени вени лоцирани над туморот;
 • ограничување на движењата - се смета за најретките симптоми.

Ниско-одделни хондросарком се поакутни бидејќи се развиваат помеѓу 1 и 3 месеци, што не е само кај возрасни, туку и кај деца. Главниот надворешен знак е болка, влошена ноќе, со брза прогресија и отпорност на лекови против болки. Остатокот од клиничката слика е целосно во согласност со високо диференцирани тумори.

Драматичното влошување на состојбата на пациентот се забележува само со метастази на малигнен тумор - најчестите анатомски зони се подложени на сличен процес:

 • лимфни јазли, особено во присуство на хондросарком на долната вилица;
 • белите дробови и црниот дроб;
 • мозок

Неопходно е да се земе предвид дека метастазата трае прилично долго време без манифестација на надворешни симптоми, што во голема мера ја влошува прогнозата за опстанок.

Дијагностика

Хондросарком на показалецот

Со цел да се идентификува текот на хондросарком на рамото, колкот на 'рбетот или било која друга локализација кај деца и возрасни, ортопед треба да се запознае со резултатите од широк спектар на инструментални и лабораториски студии. Сепак, не последното место во дијагнозата е окупирано со манипулации кои ги врши непосредно лекарот, имено:

 • проучувајќи ја медицинската историја на пациентот и неговите блиски роднини - ова е неопходно за да се идентификуваат генетските или конгениталните коскени патологии;
 • собирање и анализирање на животната историја на едно лице - да се утврди најверојатниот предиспонирачки фактор;
 • внимателно испитување и палпација на погодениот сегмент;
 • детален преглед на пациентот - ова ќе му овозможи на лекарот да го дознае интензитетот на сериозноста на симптомите и степенот на болеста.

Основата на инструменталните постапки се:

 • Х-зраци, изведени во неколку проекции;
 • магнетна резонанца на заболената коска;
 • остеоцинтиграфија;
 • компјутеризирана томографија;
 • Биопсија е збирка од мал дел од патолошкото ткиво потребно за последователни хистолошки студии.

Лабораториската дијагностика е ограничена на микроскопско испитување на материјал добиен за време на биопсија. Покрај тоа, можеби ќе ви треба општ клинички тест за крв.

Третман

По потврдувањето на дијагнозата на пациентот, задолжително е да се хоспитализираат во одделот за онкологија.

Бидејќи речиси сите сорти на хондросаркот се високо отпорни на радијација и хемотерапија, единствениот метод на третман е хируршка интервенција, која има за цел отстранување на заболената коска и блиските меко ткива, а во присуство на метастази е неопходна ексцизија на погодените сегменти.

Со тумор во првата и втората фаза на прогресија, се спроведува целосна елиминација. Во зависност од волуменот и локализацијата на неоплазмата, се изведуваат:

 • ресекција на заболената коска;
 • отстранување на коските проследено со ендопротетика.

Во случај на дијагностицирање на хондросарком, од малигнитет од степен 3, потребна е радикална операција, имено:

 • екстрартикулација;
 • ампутација на екстремитетите.

Во некои ситуации, не е можно да се отстрани тумор - единствениот начин да се продолжи животот на човекот е зрачење и хемотерапија, со што ќе се намали големината на туморот, но нема да се излечи болеста.

Превенција и прогноза

На позадината на фактот дека причините за хондросарком кај децата и возрасните остануваат непознати, не постојат специјално дизајнирани превентивни мерки. Сепак, општите препораки вклучуваат:

 • избегнување на траума на коските на горните и долните екстремитети, како и рамениот појас, 'рбетот и сакрумот;
 • спречување на влијанието на јонизирачкото зрачење врз телото;
 • навремено откривање и лекување на онколошки процеси кај деца;
 • редовен целосен клинички преглед, особено за оние кои имаат генетска предиспозиција или се изложени на ризик.

Прогнозата на болеста е диктирана од степенот на малигнитет на формацијата. Раниот третман обезбедува 90% преживување во првата фаза на хондросарком, на 2 - од 45-60%, а во 3 преживува само секој трет пациент. Покрај тоа, исходот на хондросарком во голема мера зависи од возрасната категорија на пациентот - луѓето под 40 години имаат најдобри шанси.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Chondrosarcoma и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коскена циста (појавување симптоми: 5 од 17)

Коскената циста спаѓа во групата на бенигни неоплазми. Со оваа болест, постои формирање на празнина во коскеното ткиво. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти. Основен фактор е кршењето на локалната циркулација на крвта, наспроти позадината на која погодената област на коската не добива доволно кислород и хранливи материи. Но, лекарите идентификуваат неколку други фактори.

...
Паникулитис (појавување симптоми: 5 од 17)

Паникулитис е патологија која има воспалителна природа и влијае на поткожното масно ткиво, кое е полн со неговото уништување и појава наместо патолошко ткиво, односно сврзното. Болеста е примарна и секундарна, а во половина од ситуациите постои спонтан почеток, на кој не им претходат никакви патолошки процеси. Покрај тоа, постојат голем број на предиспонирачки извори.

...
Невробластома (појавување симптоми: 5 од 17)

Невробластом - е патолошка формација, која спаѓа во категоријата на промени во туморот кои влијаат врз симпатичкиот нервен систем, имено, нервните клетки. Оваа неоплазма потекнува од невробластни ембриони и е една од најчесто дијагностицираните малигни неоплазми кај децата.

...
Тумор на белите дробови (појавување на симптоми: 5 од 17)

Туморот на белите дробови - комбинира неколку категории на тумори, имено, малигни и бенигни. Вреди да се одбележи дека првите влијаат врз луѓето постари од четириесет години, а втората се формираат кај лица под 35 години. Причините за формирање на тумори во двата случаи се скоро исти. Најчесто, трајната зависност од штетни навики, работат во опасно производство и изложеноста на телото делува како провокатори.

...
Панаритиум (појавување симптоми: 4 од 17)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .