Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вродена дислокација на колкот: симптоми и третман

Вродена дислокација на колкот - главните симптоми:

 • Заоблување на 'рбетот
 • Limp
 • Stoop
 • Скратување на една нога
 • Патка прошетка
 • Хипертоничен мускул на грбот
 • Асиметрија на задникот
 • Крис кога свиткување нозе
 • Ограничени движења на нозете
 • Одење на прстите
 • Стиснете една рака во тупаница
 • Инсталација на нога во форма на X
 • Вишок пати на задникот
 • Со фигуративната положба на телото

Вродена дислокација на колкот - е една од најчестите развојни аномалии. Неразвиеноста или дисплазијата на зглобот на колкот е еднострано и билатерално. Причините за развојот на патологијата не се целосно разбрани, но лекарите се свесни за широк спектар на предиспонирачки фактори кои можат да дејствуваат како провокатор за болеста, почнувајќи од генетска предиспозиција до несоодветна бременост.

Патологијата има прилично специфична клиничка слика, чија основа е скратување на екстремитетите или болки во нозете, присуство на дополнително превиткување на задникот, неспособност да се одделат нозете со нозете свиткани на колена, појава на карактеристичен клик, навика на бебето стои и одење по прстите. Кај возрасните, со болест која не била дијагностицирана во детството, забележано е и кутрест.

Со утврдување на точна дијагноза, често нема проблеми - основата на дијагнозата е физички преглед, а потврда за присуство на оваа болест кај бебето може да се постигне по проучувањето на податоците од инструменталните испитувања.

Во најголем дел од случаите третманот на дислокацијата на колкот е хируршки, но во некои ситуации, достапни се конзервативни методи на лекување за да се елиминира болеста.

Во Меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија на диспластијата на колкот, се истакнува поединечна шифра. Така, кодот МКБ-10 ќе биде Q 65.0.

Етиологија

И покрај постоењето на широк спектар на предиспонирачки фактори, причините за конгенитална дислокација на колката кај децата остануваат непознати. Сепак, експертите од областа на ортопедија и педијатрија како провокатори испуштаат:

 • абнормална позиција на фетусот во матката на материјата, имено, неговата карлична презентација;
 • тешка токсикоза за време на бременоста ;
 • носејќи големо овошје;
 • младата возраст на мајката е помала од 18 години;
 • широк спектар на заразни болести претрпени од идната мајка;
 • интраутерина ретардација на растот на бебето;
 • неповолна еколошка состојба;
 • специфични работни услови;
 • ефектот врз телото на бремените издувни гасови или јонизирачкото зрачење;
 • зависност од лоши навики - ова исто така вклучува и пасивно пушење;
 • присуството на женски гинеколошки патологии, на пример, матката fibroids или развојот на адхезии. Таквите болести негативно влијаат на интраутериното движење на детето;
 • прекумерно кратка папочна врвца;
 • раѓањето на бебето пред предодредено време;
 • фетална папочна врвца;
 • повреди на новороденото за време на породувањето или по породувањето.

Покрај тоа, причината за дислокацијата на колкот кај доенчињата може да биде генетска предиспозиција. Покрај тоа, конгениталната дислокација на колкот се наследува на автосомно доминантен начин. Ова значи дека за да се роди дете со слична дијагноза, слична патологија мора да биде дијагностицирана кај барем еден од родителите.

Споредба на нормални и раселени колковите

Класификација

До денес, постојат неколку фази на сериозноста на вродена дислокација на колкот, зошто болеста е поделена на:

 • дисплазија - артикуларна празнина, главата и вратот на бутот се менуваат. Покрај тоа, постои нормално зачувување на односот помеѓу зглобните површини;
 • пред дислокација - постои слободна подвижност на феморалната глава, која се движи слободно во внатрешноста на зглобовите;
 • subluxation - главната разлика од претходната форма е дека постои повреда на односот на артикуларните површини;
 • конгенитална дислокација на бутот - во такви ситуации, површината на површината е исклучена, а главата на коската лежи надвор од зглобот.

Поради присуството на такви промени, можно е да се направи точна дијагноза кај новороденчињата во втората недела по раѓањето на бебето.

Во зависност од локацијата на патологијата е:

 • еднострана - оваа варијанта на текот на болеста е откриена двојно почесто од билатералната;
 • билатерален - е поретка, со лева и десна нога вклучена во патологијата.

Симптоматологија

Со вродена дислокација на колкот, постои присуство на прилично изразени клинички знаци на кои родителите внимаваат. Сепак, понекогаш не се јавува дијагноза на патологија во раното детство, поради што се јавуваат неповратни последици кај возрасните.

Така, се презентираат симптомите на конгенитална дислокација:

 • висок мускулен тон на грбот;
 • визуелно скратување на засегнатиот екстремитет;
 • присуство на дополнителна бразда на задникот;
 • асиметрија на задникот;
 • Позицијата на облик на Ц во новороденчињата;
 • стегајќи една рака во камери, често од страната на болната нога;
 • појавата на карактеристична криза во процесот на свиткување на нозете;
 • Инсталација на ногата во облик на Х;
 • навиката на бебето да стои и да оди, потпирајќи се само на прстите;
 • изречена кривина на 'рбетот во лумбалниот регион - додека постои патка "патка";
 • стоп;
 • ограничување на движењето на погодениот екстремитет.

Во оние ситуации каде што патологијата не се излечила во детството, кај возрасните, знаците на конгенитална дислокација на колкот ќе се намалуваат, ќе се превртуваат од страна на страна додека одење и скратување на болната нога.

Дијагностика

Поради фактот дека болеста има карактеристични клинички манифестации, лекарот може да се сомнева во присуство на конгенитална дислокација на колкот кај новороденчињата во фазата на примарната дијагноза, која се состои од такви манипулации:

 • проучување на медицинската историја на блиските роднини на мал пациент - таква потреба се должи на фактот дека патологијата има автосомно доминантно наследство;
 • собирање и анализа на животната историја - ова вклучува информации за текот на бременоста и трудот;
 • темелно физичко испитување на пациентот;
 • детален преглед на родителите на пациентот - да се утврди за прв пат појавата на симптоми, што може да укаже на тежината на болеста.

Во случај на конгенитална дислокација, се прикажани следните инструментални процедури:

 • радиографија на долните екстремитети;
 • Ултразвук и МРИ на погодените зглобови - прикажани кај доенчиња од 3 месеци и, доколку е потребно, кај возрасни;
 • Ултрасонографија - ќе покаже присуство на такво отстапување кај бебињата кои се претвориле 2 недели.

Лабораториските дијагностички методи немаат никаква вредност во потврдувањето на дисплазија на зглобовите на колкот или неразвиеноста.

Третман

Често, со цел да се елиминира болеста, потребна е хируршка интервенција, но понекогаш се доволни конзервативни терапии.

Ненадејната терапија може да се спроведе само со рана дијагноза, имено во оние ситуации кога пациентот е стар 4 месеци. Во исто време, можно е да се третира болеста со помош на:

 • употребата на индивидуална гума, со што е можно да се држат нозете на бебето разделени и свиткани во исто време во колкот и колкот;
 • изведба на вежби за гимнастика или терапија за вежбање;
 • вежба физиотерапија.
Начини за лекување на конгенитална дислокација на колкот

Што се однесува до хируршкиот третман на конгенитална дислокација на колковите, најдобро е да се спроведе пред детето да има 5 години. Лекарите велат дека постарите пациенти, толку помалку ефикасно ќе биде операцијата, па затоа е крајно тешко да се ослободиме од патологијата кај возрасните.

Два најефикасните методи на оперативна терапија се познати:

 • интра-артикуларни операции - прикажани само на деца. Во такви ситуации, интервенцијата е насочена кон продлабочување на ацетабулумот;
 • екстра-артикуларните операции ги изведуваат адолесценти и возрасни пациенти, со создавање на ацетабуларен покрив.

Со неефикасноста на горенаведените методи на лекување, единствениот метод на третман е хип артропластика.

Во секој случај, по операцијата, пациентите треба физикална терапија и терапија за вежбање.

Можни компликации

Недостатокот на третман за слична болест во раното детство ја зголемува веројатноста детето да ги добие ефектите.

Најчеста компликација е диспластичната коксартроза - сериозна болест што води до инвалидност на пациентот, придружена со:

 • интензивна болка;
 • погрешно одење;
 • повреда на моторната функција на зглобот.

Третманот на таква болест е само хируршки, а пациентите често бараат медицинска нега.

Превенција и прогноза

Со цел новороденчињата и возрасните да немаат проблеми со формирањето на конгенитална дислокација на колковите, мора да ги следите овие правила:

 • во случаи на генетска предиспозиција, на секои 3 месеци од моментот на раѓање на бебето, треба да се изврши ултразвук на колковите на двете страни на нозете;
 • да се испита од педијатриски ортопед секои 3 месеци по раѓањето;
 • целосна елиминација на вертикалното оптоварување на нозете на бебето без одобрение на лекарот;
 • да го следат соодветниот тек на бременоста и навремено да го посетуваат акушер-гинеколог;
 • вежбајте вежби за вежбање од првите денови на животот на бебето.

Поволната прогноза за таква болест е можна само со рана дијагноза и навремено започната терапија. Присуството на нетретирана болест кај возрасните и развојот на последици се заканува со хендикеп.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате конгенитална дислокација на колкот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , ортопед, хирург или ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеохондропатија (појавување симптоми: 3 од 14)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Шуерман-Мау-ова (симптоми на појавување: 3 од 14)

Шеуерман-Мау-овата болест (синхерманска кифоза, дорзална (јурнална) јуфилна кифоза) е прогресивен деформитет на 'рбетот кој се развива за време на активниот раст на телото. Без навремено лекување може да доведе до сериозни последици.

...
Остеоартрит на зглобот на колкот (појавување симптоми: 2 од 14)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Коскена туберкулоза (појавување симптоми: 2 од 14)

Коскената туберкулоза е болест што се развива како резултат на активната активност на туберкулозните микобактерии, кои се исто така познати во медицината како Кох стапчиња. Како резултат на нивната пенетрација во зглобот, формираат фистули кои долго време не заздравуваат, неговата мобилност е нарушена, а во потешки случаи таа е целосно уништена. Со развојот и прогресијата на туберкулозата на 'рбетот, може да се формира грпка и грбот ќе се пресвртува. Без соодветен третман се јавува парализа на екстремитетите.

...
Остеомалација (симптоми на појавување: 2 од 14)

Остеомалацијата е болест која почнува да напредува поради нарушената минерализација на коските. Како резултат на тоа, се јавува патолошко омекнување на коските. Болеста во неговата етиологија и клиника личи на болест како рахитис кај деца, што се јавува поради хиповитаминозата Д3.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .