Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Подагра: Симптоми и третман

Подагра - главните симптоми:

Подаграта е хронична и прилично честа болест во која постои нарушување на метаболизмот на урична киселина, што се манифестира во вид на зголемена содржина на урична киселина во крвта за време на таложењето на натриумовите кристали на оваа киселина во ткивата. Подаграта, чии симптоми на оваа позадина се манифестираат како акутен рекурентен артритис, особено влијае на бубрезите и зглобовите, а ногата (големиот палец) најчесто е засегната.

Општ опис

Подагра не е само многу честа болест, но исто така е една од најстарите болести опишани еднаш во медицината. На пример, Хипократ го дефинираше како акутна болка во подножјето (под "под" - "нога" на грчки, "агра", во превод, дефинира "стапица"). Она што е извонредно, болеста толку распространета денес претходно се сметаше само како "болест на кралевите", а истовремено ја претстави на многу значајна улога - "крал на болести". Покрај тоа, и во исто време неговото воведување во една или друга карактеристика на болните луѓе не завршило, бидејќи гихтата исто така се сметала за болест на аристократите, а болеста била вклучена во дефиницијата за еден од знаците на гениј.

Не за ништо, и, очигледно, како факти кои ја поддржуваат оваа специфичност, постојат докази дека Александар Велики и Леонардо да Винчи страдале од гихт, претставници на семејството Медичи, Дарвин, Њутн ... Оваа листа може да продолжи, Тоа ќе ги намали информациите на еден факт кој сигурно е релевантен денес: и покрај фактот дека болеста е малку избрана, денес таа е "достапна за сите". Затоа ги разгледуваме детално симптомите на гихт и оние карактеристики кои се генерално релевантни за оваа болест.

Врз основа на епидемиолошките податоци за Соединетите Држави и Европа, во текот на последните неколку години кај околу 2% од населението (за возрасни) е дијагностициран гихт. Инциденцата на гихт кај мажи на возраст од 55-65 години во моментот е со рејтинг од 4,3 до 6%. Исто така означени со постепено зголемување на инциденцата. На пример, во Финска, податоците за регистрирани случаи на гихт се зголемиле 10 пати во споредба со релативно малите временски интервали за кои била извршена оваа пресметка. Западна Германија, исто така, успева во инциденцата на гихт - тука се зголеми 20 пати во релативно краток временски период.

Во меѓувреме, важно е да се забележи дека информациите за преваленцата на болеста која ја разгледуваме не е завршена, а причината за ова воопшто е предвидлива - доцна (доцна) дијагноза. Подаграта како дијагноза е утврдена приближно по 4,8 години од моментот на првиот напад на пациентот. Исто така, постојат докази дека во првата година од болеста, била дијагностицирана само кај 7% од пациентите со неа.

Ако ги земеме предвид особеностите на прехраната на гихт, може да се забележи дека е најрелевантно за развиените земји, што е тесно поврзано со потрошувачката на храна богата со пурини (како што се риба, месо, итн.), Како и разни видови на алкохол. Ваквите податоци се потврдуваат со спротивни податоци, на пример, оние кои дојдоа за време на Втората светска војна, при што потрошувачката на, на пример, истото месо беше значително намалена.

Подаграта е претежно болест што се јавува кај мажите (иако за жените, се разбира, оваа болест е исто така релевантна). Почетокот на првиот напад на подагра може да се забележи на било која возраст, иако во повеќето случаи може да се процени дека најчесто "најчеста" возраст за појава на гихт е по четириесет години. Во меѓувреме, во последниве години, одредено зголемување на болеста е забележано кај возрасната група на пациенти од 20 до 30 години. Подаграта кај жените, по правило, потекнува од менопауза.

Дозволете ни да се разгледа она што карактеристики метаболизмот на урична киселина поседува во нормална состојба. Во нашето тело, уричната киселина делува како финален производ што произлегува од распаѓањето на пурините. Нормално, уричната киселина во телото е содржана во опсегот од 1000 mg, додека стапката на ажурирање на таквите резерви дневно е околу 650 mg. Со други зборови, секој ден губиме 650 мг на урична киселина додека ја надополнуваме во иста количина. Со оглед на тоа што излачувањето на урична киселина од телото се должи на бубрезите, исто така е неопходно да се знае клиренсот на оваа киселина. Во овој случај, клиренсот ја одредува волуменот на крв, чие прочистување може да го направат бубрезите од вишокот на мочна киселина во рок од 1 минута. Индикаторите за нормален клиренс ја одредуваат бројката во 9 ml.

Пуринските соединенија кои доаѓаат од храната што ја консумираат делуваат како извори на формирање на урична киселина во телото, исто така, се формира урична киселина поради метаболичките процеси помеѓу нуклеотидите во телото.

Во нормална состојба, процесите со кои се јавува синтезата на урична киселина (како и нејзината изолација) се во избалансирана состојба, но секое кршење на овие процеси може да доведе до зголемување на содржината на урична киселина во крвниот серум, што ја определува оваа состојба како хиперурикемија. Врз основа на ова, можете да укажете дека причините за хиперурикемија се сведуваат на следните фактори: зголемено ниво на формирање на урична киселина, намалено ниво на излачување со мокрење и комбинација на овие два фактора.

Прекумерната потрошувачка на производи со пурин, како и зголемувањето на ендогената генеза на пурините, зголемувањето на нуклеотидниот катаболизам и комбинацијата на горенаведените механизми, доведува до зголемено формирање на урична киселина.

Карактеристики на гихт во областа на долниот екстремитет

Карактеристики на болеста

Развојот на акутниот напад на гихт се јавува, како по правило, наспроти позадината на долготрајниот постојан тек на хиперурикемија. Почетокот на нападот е поврзан со одредени фактори кои го предизвикуваат, поради што, пред сé, нарушувањето на излачувањето (т.е. заклучокот) на бубрезите на урична киселина е нарушено. Слична слика за болеста често доведува до продолжено гладување, како и нечувствителност кон консумирање алкохол.

Со оглед на особено потрошувачката на алкохол во неограничени количини, може да се издвои дека процесите што се релевантни во овој случај за телото се сведуваат на зголемување на концентрацијата на урична киселина формирана во рамките на нормалниот метаболизам на алкохол. Што се однесува до продолжениот пост, тоа предизвикува зголемување на концентрацијата на кетонските киселини во телото. Овие супстанции ја спречуваат нормалната секреција на урична киселина од страна на тубулите, што, пак, доведува до ненадејно зголемување на неговата концентрација во крвта.

Акутен напад на гихт, исто така, може да се активира со лекови или трауми, наспроти позадината на која нормалниот процес на екскреција на урична киселина од бубрезите е предмет на промена. Покрај тоа, тежок физички напор, исто така, може да доведе до напад, кој се јавува поради зголемената форма на млечна киселина во текот на овој период. Храна која е заситена со пурини (како и храна заситена со масти), според некои автори, утврди помало значење за развој на напад, но, сепак, не се однесува на лица кои се подложни на хиперурикемија - таквата храна може исто така да предизвика акутен напад на гихт.

Нагласете ги главните причини за развој на гихт:

 • Употреба на одредени лекови: циклоспорин, аспирин (дури и во мали дози, во рок од 1 гр. Во текот на денот), диуретик.
 • Одредена состојба и болест кои делуваат како предиспонирачки фактори за развој на гихт (дебелина, дијабетес мелитус, крвни заболувања, коронарна артериска болест (коронарна срцева болест), труење со индуцирано олово, псоријаза, метаболички синдром, ренална инсуфициенција (хронична форма на курсот), трансплантација тела, итн.). Егзацербацијата на гихт исто така може да биде предизвикана од одредени ефекти, на пример, воведување контрастно средство (кое е важно при изведување на радиолошки прегледи), хируршки интервенции од различни видови, траума.
 • Повторно, постои зголемен ризик за гихт кај оние лица кои консумираат големи количества храна богата со пурин (морска храна, газирани пијалаци, алкохол, месо (масни сорти) итн.).

Подагра: Симптоми

Напад на акутен артритис делува како главен и прв знак на гихт. Се развива на ненадеен начин, наспроти позадината на релативно здрава состојба, која, пак, може да му претходи на одредени продромални феномени. Тие може да се забележат 1-2 дена пред нападот, манифестирани во форма на одредени непријатни чувства кои се јавуваат во зглобовите, во нервоза и општа слабост, во треска, несоница, диспепсија (дигестивна болка, нарушување на нормалното функционирање на стомакот во форма на болка во рамките на епигастричниот регион , непријатност, чувство на рана ситост, тежина, итн.) и треска. Акутен напад на гихт се јавува главно поради нарушувања во исхраната, што може да значи прејадување и особено ако е поврзано со јадење храна во која, како што веќе укажавме, содржината на пурините е покачена (односно, тоа е печено месо, супи од месо и други јадења). Во прилог на прејадување на ваквите производи, исто така, предизвикува напад на злоупотреба на алкохол.

Во чести случаи, не само повредите наведени претходно од нас може да дејствуваат како провоцирачки фактори, но исто така и микротраума, која може да се состои во носење тесни чевли, долго одење. Дополнително, може да се забележат нервозни и физички преоптоварувања, трансфер на заразни болести кај пациентите итн.

Да живееме директно на клиничката слика на акутен напад на гихт. Во класичната верзија на манифестацијата, можеме да ја разликуваме нејзината севкупна специфичност. Се состои особено во фактот дека пациентите одеднаш имаат прилично остри болки, кои се концентрирани главно во областа на метатарзофалангеалниот зглоб, овие сензации се случуваат ноќе. Постои изразен оток, кожата станува светло-црвена, а потоа во оваа област се означува пилинг. Овие симптоми на напад на гихт се зголемуваат доволно брзо, нивната максимална тежина е забележана неколку часа по почетокот, придружена со треска и треска, во која температурата во некои случаи може да достигне 40 степени. Во крвта за овој период, леукоцитозата може да се дијагностицира додека се зголемува ESR.

Изречена болка исто така се појавува и нивното подобрување може да се случи дури и ако погодената област е во контакт со ќебето. Карактеристиките на состојбата на пациентот ја одредуваат апсолутната неподвижност за заболените екстремитети. По околу 6-7 дена, симптомите поврзани со воспаление започнуваат да се намалуваат, по уште 5-10 дена, пациентите можат да стигнат до нивната состојба на целосно исчезнување. И температурата и показателите за ESR се враќаат во нормала, исто така, треба да се обнови функцијата на зглобот погоден од воспаление. Сето ова обезбедува здрава состојба на пациентот, сепак, понатамошните напади ќе се повторат со времетраење во различен временски интервал, што ќе биде придружено со одземање на зголемен број на зглобови на екстремитетите (нозете и рацете).

Оваа слика на напад на гихт, воопшто, е традиционална, иако клиничките забелешки во врска со карактеристиките на првиот напад на гихт во сегашно време можат да бидат малку коригирани. Значи, артритисот може да се концентрира во област која е нетипична за даден случај, односно, на пример, кога се нарушени колена, зглобовите на зглобовите или малите зглобови на рацете. Артритисот може да се разликува во природата на својот тек, манифестирајќи се во форма на субакутен или акутен полиартрит.

Постојат докази во врска со проучувањето на гихт. Особено, тие лежат во фактот дека, врз основа на набљудувања на пациентите во рамките на разгледување на класичната слика на манифестацијата на напад на гихт, беше откриено дека оваа болест го прави своето деби со вклучувањето на големиот палец во само 60% од случаите. Што се однесува до преостанатите 40% случаи, тука станува збор за атипична локализација, во која палецот не е засегнат, или текот на нападот продолжува слично на видот на протокот на полиартритис. Слични набљудувања ни овозможија да идентификуваме одредена класификација на оние форми во кои се манифестира првиот напад на гихт:

 • ревматоидна форма - текот на нападот се карактеризира со своето траење, процесот е локализиран во рамките на зглобовите на рацете, средните зглобови или големите зглобови (1-2);
 • псевдофлегмонална форма - се манифестира како моноартритис, влијаејќи на средниот или големиот зглоб, кој е проследен со појава на изразени општи или локални реакции (хиперемија (црвенило) на кожата и оток, проширување надвор од погодениот зглоб, тешка треска, хиперлеукоцитоза и зголемување на ESR во крвта) ;
 • полиартритис, кој наликува на својата алергиска или ревматска форма, со карактеристично брзо инверзна форма на развој;
 • субакутна форма, која се карактеризира со типична концентрација во областа на големиот палец, но со некои мали субакутни манифестации;
 • астенична форма, која се карактеризира со просечен степен на болка во зглобовите, без оток, во некои случаи, кожата станува донекаде хиперемична (црвенило);
 • периартерична форма, во која процесот е локализиран во бурзата и во тетивите лоцирани во областа на непроменети зглобови (не се вклучени во процесот).

Во однос на интензитетот и времетраењето на нападот, можете да изберете период од 3 дена до 1,5 месеци. Субакутниот курс, како и долготрајниот курс, се дијагностицира во практика во околу 17% од случаите. Поради варијабилноста својствена на клиничката слика на болеста за време на неговото деби, неговата рана дијагноза е многу комплицирана.

Што се однесува до долгорочниот курс, тука клиниката на болеста се базира на манифестација на три синдроми, што подразбира лезија на зглобовите, формирање на тофи, како и лезија на внатрешните органи. Артикуларниот синдром во текот на целиот период на болеста се манифестира во најизразена форма.

За време на периодот од првите неколку години од болеста (кој го одредува приближно 5 години од моментот на појава), зглобот е сличен на варијантата на нејзиниот развој, што е забележано во акутната форма на интермитентен артритис, со комплетен обратен развој на заедничките манифестации со истовремена реконструкција на вродените зглобови функционира во периодите помеѓу појавата на напади.

Секој нов напад е придружен со вклучување на повеќе и повеќе зглобови во него, што, соодветно, ја одредува релевантноста на постепеното генерализирање на процесот со поразот на зглобовите на нозете (поточно, нивните палци) што е речиси задолжително за неговиот тек. Во огромното мнозинство на случаи, дијареата на поривен наизменичен артритис се дијагностицира во зглобовите на долните екстремитети (обично со повреда на не повеќе од четири зглобови). Во меѓувреме, тешкиот тек на болеста и нејзиното траење ја одредуваат можноста за оштетување на зглобовите и за останатите екстремитети, и покрај тоа, оштетувањето на 'рбетот станува возможно (што, сепак, се случува многу ретко). Во речиси сите случаи на болеста, зглобовите на колкот не се вклучени во процесот. Во рамките на текот на акутен напад, многу зглобови може да се привлечат во симултаниот редослед, иако нивното наизменично оштетување почесто се забележува. Покрај тоа, пациентите имаат лезии на тетивите, кои често се манифестираат во форма на набивање и болка на каменалната тетива, исто така се засегнати мукозни вреќи.

Врз основа на разгледување на долгиот тек на болеста, може да се забележи дека бројот на погодените зглобови и областа на локализација на процесот се предмет на промена.

Повторување на нападите на гихтичен артритис може да се случи по некое време, тоа, пак, може да биде онолку долго колку што има неколку месеци или години. Во периодите меѓу нападите, пациентите се чувствуваат добро, нема поплаки. Во меѓувреме, со текот на времето, таквите периоди меѓу нападите стануваат сè пократки. Параллельно с этим развиваются стойкого типа деформации, суставы обретают тугоподвижность, что происходит на фоне их разрушения посредством уратов, которыми производится импрегнирование (покрытие) суставных тканей, а также в результате развития вторичного типа остеоартроза.

Из-за инфильтрации уратами суставных тканей постоянной становится воспалительная реакция со стороны тканей, которые окружают сустав, что приводит к развитию тофусного артрита в хронической форме течения или к развитию уратной артропатии.

В рамках этого периода, наступающего спустя порядка 6 лет с момента появления первого приступа, у больных появляются постоянные боли с выраженной ограниченностью в движениях суставов. Актуальна также и стойкая припухлость при уже отмеченной ранее деформации суставов, в некоторых случаях все это сопровождается значительным внутрисуставным выпотом. Выпот подразумевает под собой аномальное накопление в пределах рассматриваемой области жидкости, пропотевание которой происходит при воспалении из кровеносных сосудов мелких размеров. В целом выпот образуется в случае с любым воспалением при пропитывании им близлежащих тканей либо при скоплении в полостях, присутствующих в теле. За счет сдавливания окружающих тканей и органов выпотом нарушаются функции, им присущие.

Что касается деформации суставов, то она развивается по причине деструктивных процессов в хряще и в суставных поверхностях, в том числе и по причине инфильтрации околосуставных тканей (то есть проникновения в них) уратами, в результате чего формируются тофусы больших размеров. Тофусы представляют собой откладываемые непосредственно в околосуставных тканях кристаллы мочевой кислоты в виде плотных и безболезненных узелков желтого оттенка. При подобном течении не исключено образование изъязвлений на покрывающей тофус коже, из-за чего уже образуется свищ. Уже из этого свища впоследствии происходит выделение массы, по консистенции напоминающей кашицу, причем в состав этой кашицы входят и кристаллы урата.

В первую очередь начинают развиваться деструктивные процессы в рамках плюснефалангового сустава, после чего уже отмечается переход их к суставам кистей, к коленным и локтевым суставам. При хроническом подагрическом артрите, приступы подагры, как правило, проявляются часто, с большей длительностью, но с меньшей остротой, чем приступы, возникающие в начальном периоде заболевания.

В наиболее тяжелом варианте клиническая картина проявляется в случае установления для пациента подагрического статуса, при котором в период порядка нескольких месяцев появляются выраженные и практически непрерывные приступы артрита, затрагивающие один сустав (в некоторых случаях и несколько), сопровождающиеся умеренным воспалением.

Порядка в 80% случаев в качестве сопутствующей патологии выделяют такое заболевание как деформирующий спондилез (хроническое заболевание, при котором поражению подвергается позвоночник, в частности его позвонки, которые деформируются из-за разрастающейся на их поверхности костной ткани).

Хроническая подагра позволяет на протяжении длительного периода времени сохранять трудоспособность. При актуальной же уратной артропатии при выраженной деструкции сустава в комплексе с проявлением у пациентов вторичного артроза трудоспособность утрачивается либо в частичном, либо и вовсе в полном объеме.

В качестве следующего, достаточно характерного проявления, свойственного подагре, выступают уже отмеченные ранее тофусы – плотные и четко обозначенные узелки, формирующиеся над поверхностью кожи. Появляются тофусы, как правило, в период 6 лет с момента возникновения у больных первого приступа заболевания, однако не исключается и более ранний срок для их образования – на практике отмечаются случаи их формирования в срок 2-3 лет после первого приступа. Не исключается и вариант их отсутствия. Что касается размеров этих образований, то в одних случаях их можно сравнить с булавочной головкой, в других – с яблоком небольших размеров. Отдельно образованные тофусы могут сливаться друг с другом, что приводит к образованию конгломератов, область сосредоточения их преимущественно сводится к ушным раковинам и к суставам (в основном – к локтевым, а также к коленным), к стопам (традиционно это большой палец, а также пятка или тыльная сторона стопы). Помимо этого, тофусы могут возникать в области кистей (мякоть пальцев, мелкие суставы), в области сухожилий тыльной стороны кости, пяточного сухожилия, синовиальных сумок и пр.

Значительно реже, однако не исключаемым из общего описания вариантом, отмечается появление тофусов в области век, крыльев носа и склер. Для них характерна безболезненность, а при небольших размерах обнаружить их может лишь врач. В случае изъязвления тофуса формируются свищи, что, в свою очередь, может стать причиной присоединения вторичной инфекции.

Исходя из особенностей тофусов (собственно, их наличия или отсутствия, характера, им свойственного) определяется тяжесть и давность заболевания, в том числе и уровень актуальной гиперурикемии. Крупные и множественные тофусы появляются, как известно на основании некоторых данных, у тех больных, длительность подагры у которых составляет 6 и более лет. Аналогичная картина наблюдается и при повышенной гиперурикемии (превышающей 0,09 г/л), что определяет в данном случае и возможность и несколько раннего возникновения тофусов (через 2-3 года). Почти во всех случаях это сопровождается уратной артропатией.

Исходя из вышеописанных особенностей, можно сделать вывод о том, что тофусы выступают в качестве наглядного результата тяжести и длительности актуальных для мочекислого обмена нарушений. Клиническая картина рассматриваемого нами заболевания также определяет для него возможность поражения других систем и органов (что определяет такую его форму как висцеральная подагра).

В качестве самого тяжелого поражения выступает подагрическая нефропатия (иначе определяемая как подагрическая почка), которая определяет дальнейшую судьбу пациента с подагрой. Развитие этой патологии обуславливается формированием в канальцах тофусов и в лоханках уратных камней, за счет чего создается почва для последующего развития интерстициальной формы нефрита при одновременном инфицировании мочевых путей. Помимо этого поражению подвергаются сосуды и почки. На основании информации со стороны рассмотрения воздействия некоторых факторов можно утверждать, что подагрическая нефропатия определяет летальность для пациентов с подагрой в рамках 25-40%. Чаще всего (и в целом раньше всего) сопутствующим подагрической нефропатии заболеванием становится почечнокаменная болезнь. Более того, часто бывает и так, что первые симптомы почечнокаменной болезни отмечаются до появления первого приступа подагры, что объясняется длительным и асимптомным (т.е. латентным или скрытым) течением гиперурикемии. Что касается других разновидностей подагрической нефропатии, таких как пиелит, интерстициальный нефрит или нефросклероз, то их появление отмечается несколько позднее.

Клиническое обследование пациентов в рассматриваемом варианте заболевания в рамках ранней его стадии зачастую не определяет наличия у них патологий, связанных с почками. Уже в дальнейшем порядка для 30% пациентов сталкивается ними в форме лейкоцитурии, микрогематурии, протеинурии. Помимо этого сюда могут быть причислены и признаки, указывающие на почечную недостаточность, проявляющиеся в виде пониженной плотности мочи и в виде изогипостенурии (состояния, сопровождающегося выделением пациентом в различные временные промежутки порций мочи с характерно низкой относительной плотностью в одинаковом объеме), в особенности, если этому сопутствует появление тофусов. В некоторых случаях в качестве сопутствующего состояния отмечается развитие у больных артериальной гипертонии (иными словами, стойкое повышенное давление).

Отметим также, что подагрический интерстициальный нефрит зачастую характеризуется длительностью собственного течения, прогрессирование его происходит в замедленных темпах и практически без симптомов, и обнаружение этой почечной патологии происходит в результате проведения специального исследования, ориентированного на изучение функций почек.

На основании некоторых исследований было выявлено наличие у порядка 42% пациентов таких сопутствующих патологий как ИБС (ишемическая болезнь сердца), гипертоническая болезнь, а также церебральный склероз. Между тем, отсутствует и достоверная информация относительно корреляции между тяжестью течения подагры, степенью выраженности гиперурикемии и собственно сердечно-сосудистыми патологиями. Одновременно с этим выявляется и некоторая зависимость общего состояния, актуального для сердечно-сосудистой системы с ожирением, степенью выраженности холестеринемии и возрастом в данном случае, на основании чего можн утверждать, что сердечно-сосудистые заболевания развиваются на фоне нарушений липидного обмена, а не из-за распространенного предположения, основывающегося на том, что причиной тому служит воздействие на сосудистые стенки уратов. Вместе с тем, относительно недавно появилась информация и о том, что больные подагрой, возможно, рискуют столкнуться с проблемой отложения уратов непосредственно в сердечную мышцу.

Кстати, возвращаясь к одному из перечисленных факторов, а именно к ожирению, отметим, что сочетание его и подагры является практически общепризнанным фактом. Так, порядка 70% больных с диагнозом подагры страдают от ожирения.

Подагра ног (фото)
Подагра руки (фото)

Дијагностицирање

В диагностировании подагры применяются следующие методы:

 • биохимический анализ крови (отмечается повышенный уровень мочевой кислоты; за счет исследования креатинина в составе крови определяется актуальность почечной недостаточности);
 • рентгенография (исследуются актуальные изменения суставов в рамках рассмотрения хронической формы подагрического артрита);
 • изучение синовиальной жидкости, взятой из сустава, подвергшегося поражению на предмет отсутствующей бактериальной флоры и наличия кристаллов мочевой кислоты;
 • УЗИ (в исследовании изучаются почки на предмет наличия в них камней).

Третман

Значительная роль в вопросе лечения подагры отводится, прежде всего, соблюдением пациентами диеты. Важно ограничить потребление рыбных и мясных продуктов, щавеля, бобовых, цветной капусты, кофе, шоколада, малины, инжира, чая, шпината, щавеля, бобовых. Нельзя употреблять алкогольные напитки, в особенности это касается пива и вина.

Объем потребляемой ежедневно жидкости следует увеличить до двух литров на случай отсутствия противопоказаний на этот счет. В качестве вариантов можно рассматривать соки и клюквенный морс, минеральные щелочные воды. Также рекомендуется постепенным образом достичь нормализации веса (при ожирении в частности), за счет чего имеется возможность снижения уровня в крови мочевой кислоты.

Что касается медикаментозного лечения, то его цель сводится к уменьшению болей, возникающих при приступе, а также к устранению нарушений, связанных непосредственным образом с пуриновым обменом.

При остром приступе рекомендован покой, в особенности это касается пораженной конечности. Стопе обеспечивается несколько возвышенное положение, на больной сустав можно приложить лед, сменив его, после затихания приступа, согревающим компрессом. В лечении приступа используются противовоспалительные нестероидные препараты (НПВП), конкретный препарат, равно как и его дозировка, кратность употребления и длительность определяются лечащим врачом.

Достичь стойкого снижения показателей мочевой кислоты, за счет чего замедляется прогрессирование подагры, можно с использованием антиподагрических препаратов (уралит, аллопуринол и пр.). Применять их необходимо длительно (т.е. годами). Подбор препарата, опять же, осуществляется исключительно врачом на основании индивидуальных особенностей пациента.

В случае появления тофусов достаточно крупных размеров, с изъязвлением на них кожи и со свищами рекомендуется их хирургическое удаление, потому как рассасывание их становится уже невозможным за счет использования препаратов медикаментозной терапии. В противном случае их наличие в таком варианте может стать причиной серьезного ограничения функций суставов.

При наличии актуальной для подагры симптоматики необходимо обратиться к ревматологу, дополнительно может понадобиться консультация хирурга и нефролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Подагра и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: ревматолог , нефролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Полиартрит (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Артритис, како што веројатно знаат многу луѓе, е едно заедничко воспаление. Ако зборуваме за воспаление на неколку зглобови, тогаш веќе постои релевантност на таквата болест како полиартритис. Полиартрит, чии симптоми се карактеризираат со исклучителна тежина на сопствените манифестации, се јавува под влијание на разни причини, и затоа секој пациент има различен тек на оваа болест.

...
Бурсит (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Бурситис е вид на акутно воспаление кое се јавува во периартикуларната кеса, односно во мека крпа исполнета со течност и се користи како рампа за вметнување помеѓу коските, мускулите или тетивите. Според тоа, таквите кеси се наоѓаат на места со најголем механички притисок во близина на синовилните кеси. Причината за ова воспаление станува абразија или модринка, како и помали рани или секундарна инфекција на синовијалните кеси поради пиогени микроби.

...
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Остеоартроз (совпадающих симптомов: 5 из 15)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Дерматомиозитис (појавување на симптоми: 5 од 15)

Болеста карактеризирана со повреда на мускулите со манифестации на абнормални моторни функции и формирање на еритема на кожата и еритема се нарекува Вагнеровата болест или дерматомиозитис. Ако не постојат синдроми на кожата, тогаш болеста се нарекува полимиозитис.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .