Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Торакална спондилоза: симптоми и третман

Торакална спондилоза - главните симптоми:

Спондилоза на торакалниот 'рбет е патолошки процес кој води кон деформитет и дистрофични промени на површината на пршлените. Како резултат на тоа, почнува формирањето на остеофити или коските. Таквите неоплазми можат да достигнат значителни големини, што, како резултат на тоа, доведува до аккреција на пршлените и ограничена подвижност.

Деформираната спондилоза на торакалниот 'рбет се дијагностицира кај 10-15% од случаите на спондилоза . Нема јасни ограничувања во однос на возраста и полот, но најчесто болеста се дијагностицира по 50 години. Исто така, според статистичките податоци, болеста е почеста кај мажите отколку кај жените.

Доколку лекувањето започне брзо и точно, прогнозата е прилично поволна. Во напреден степен, болеста може да доведе до целосна онеспособеност на лицето.

Третманот може да биде конзервативен (збир на вежби за физикална терапија, лекови, физиотерапија) и радикално - оперативно отстранување на патологијата со последователна рехабилитација.

Етиологија

Развојот на спондилоза на торакалната 'рбетот во повеќето случаи е забележан со неколку етиолошки фактори, поради што оваа болест може да се смета за мултифакториелна.

Во принцип, се разликуваат следните етиолошки фактори на оваа болест:

 • продолжени статички оптоварувања - тоа значи дека лицето го поминува поголемиот дел од времето во седечка положба или стои;
 • механички оштетувања на 'рбетот, вклучувајќи ги и ефектите од работата или спортот;
 • промени во возраста.

Во повеќето случаи, спондилозата на торакалниот 'рбет е компликација по остеохондрозата и другите болести на мускулно-скелетниот систем со слична етиологија.

Спондилоза на торакалниот 'рбет

Класификација

Според сериозноста на развојот на патолошкиот процес, се разликуваат три од неговите форми:

 • Спондилоза од 1 степен - мала промена во физиолошките кривини на 'рбетот, мали ограничувања во движењето;
 • спондилоза од степен 2 е значајно ограничување во движењата, може да се назначи трета група на хендикеп;
 • Се формираат спондилоза од трето одделение - коскени спојници, кои речиси целосно ја ограничуваат мобилноста на лицето.

Покрај тоа, постојат неколку степени на текот на оваа болест на мускулно-скелетниот систем:

 • полека прогресивна;
 • умерено прогресивна;
 • брзо прогресивна;
 • молња тип.

Треба да се напомене дека болеста од последните два степени многу ретко се развива како независен патолошки процес. Најчесто ова е последица на постојните болести, а спондилозата е компликација.

Симптоматологија

Во почетната фаза, симптомите на спондилоза на торакалниот 'рбет може да не се појават ако тоа е независен патолошки процес. Тоа е тоа што води до фактот дека болеста се дијагностицира на 2-3 степени, кога едно лице повеќе не може да се движи нормално.

Во принцип, симптомите на оваа болест се претставени со следните клинички манифестации:

 • болка во областа на лопати, која може да се даде на градниот регион. Синдромот на болка е особено забележлив по долг одмор;
 • нарушување на чувствителноста во прстите на горните екстремитети, зглобот, градите;
 • витките на телото може да бидат тешки или невозможни воопшто;
 • ограничена подвижност на рацете и нозете.

Како што патолошкиот процес се влошува, синдромот на болка, исто така, може да се почувствува и кај други органи. Најчеста компликација влијае:

 • срце;
 • цревата;
 • уретра;
 • црн дроб и бубрег;
 • слезината;
 • лесен

Одделно, неопходно е да се потенцира природата на болката, како што е случај во овој случај, тоа е специфичен клинички знак:

 • може да биде еднострана или ќерамиди;
 • во почетните фази - краток, акутен карактер со физичка активност. Пропорционално на влошувањето - постојан карактер, се зголемува со моторната активност;
 • со пораз на внатрешните органи - лелекање, стегање природа, со пецкање.

Во посложени случаи, клиничката слика ќе се прошири и на долните екстремитети, која се карактеризира како што следува:

 • гуска испакнатини;
 • метеж во прстите;
 • вкочанетост;
 • чувство на горење;
 • тежок замор дури и по кратка физичка активност.

Поради фактот што клиниката на оваа болест е карактеристика на други болести на мускулно-скелетниот систем, а во случај на компликации може да се надополни со симптоми во однос на другите системи на телото, невозможно е да се споредат симптомите и третманот самостојно. Ова е исклучително опасно и може да доведе до неповратни патолошки процеси.

Дијагностика

Назначувањето на курс на лекување се врши само по направена точна дијагноза, имено, фаза, степен на развој на болеста, комплетна клиничка слика.

Во овој случај, ќе треба да се консултирате со такви специјалисти:

 • вертебролог;
 • невропатолог;
 • хирургот.

Дијагностичката програма вклучува:

 • КТ и МРИ на 'рбетот;
 • електронеуромеографија;
 • Ултразвук на церебрални крвни садови;
 • Х-зраци во две проекции - директно и настрана;
 • радиоизотопско скенирање.

Лабораториските тестови се доделуваат само во исклучителни случаи, бидејќи воопшто тие, во овој случај, не претставуваат дијагностичка вредност.

Третман

Како да се третира оваа болест може само да му каже на лекарот што посетува, по собирањето на сите клинички податоци, дијагностички резултати.

Во спондилоза на торакалниот 'рбет, може да се користат конзервативни и радикални методи на лекување.

Првата група терапевтски мерки се:

 • земање лекови;
 • LFK (со спондилоза е задолжителна ставка);
 • физиотерапија;
 • корекција на исхраната, доколку е потребно.

Таквите лекови може да се препишат:

 • лекови против болки;
 • нестероидни антиинфламаторни;
 • хондропротектори;
 • мускулни релаксанти;
 • паравертебрална блокада;
 • антидепресиви.
Видови мускулни релаксанти

Следниве физиотерапевтски постапки може да бидат пропишани:

 • терапевтска масажа;
 • хирудотерапија;
 • електрофореза со анестетик (најчесто тоа е Новокаен);
 • магнетна терапија;
 • акупунктура.

Неопходно е терапевтската гимнастика да биде пропишана за спондилоза, бидејќи оваа постапка не само што ја подобрува мобилноста, туку и го спречува влошувањето на патолошкиот процес.

Важно е да се разбере - само лекар може да препише физички вежби за спондилоза. Невозможно е да се одржат вакви настани според дискреција, бидејќи текот на вежбите за физикална терапија е индивидуално потпишан.

Во случај на комплетна фузија на боцките и цврстината на телото, се изведува операција. Неодамна се користеше нов метод - зафатениот дел од 'рбетот се заменува со протеза.

Компликации

Во оваа болест, развојот на такви компликации е можен:

Кај мажите, често се влошува сексуалната функција - влошување на потенцијата и брз крај на сексуалниот однос.

Превенција

Превентивните мерки за таква опасна болест се во наједноставните препораки:

 • оптимална исхрана;
 • доволна количина на физичка активност;
 • придржувајте се кон правилата за безбедност за време на тежок физички труд и обука за сила.

Покрај тоа, треба систематски да подлежите на медицински преглед за превентивни цели.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате спондилоза на торакалната и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , вертебролог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Микроангиопатија (појавување симптоми: 3 од 16)

Микроангиопатија е патолошка состојба која се карактеризира со оштетување на малите крвни садови во човечкото тело. Прво, капиларите се подложуваат на уништување. Најчесто, оваа патологија не е независна нозолошка единица, но делува како симптом на други болести кои напредуваат во човечкото тело.

...
Torakalgiya (појавување симптоми: 3 од 16)

Torakalgiya - се смета за патолошка состојба која се развива поради компресија или воспаление на нервите во градната коска. Тежината на болката и нејзината локализација ќе бидат директно диктирани од провокативниот фактор.

...
Состојба на преинфакција (појавување симптоми: 2 од 16)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Мијалгија (појавување симптоми: 2 од 16)

Миалгија е патолошки процес кој се карактеризира со појава на болни сензации во мускулите со различна локализација и етиологија. Покрај болката, може да има вкочанетост на екстремитетите, воспаление на кожата. Буквално, "миалгија" значи "мускулна болка".

...
Облитериран ендартеритис (појавување симптоми: 2 од 16)

Обструктивниот ендартеритис е појава на мали крвни садови во долните екстремитети. Патолошкиот процес може да се развие доста брзо. Како резултат на тоа, се случува голема лезија на сите мали крвни садови. Развојот на болеста може да доведе до оштетена циркулација на крвта и гангрена. Оваа болест најчесто влијае само на машката популација. Нема ограничувања во однос на возраста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
вертебролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .