Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперостоза: Симптоми и третман

Хиперостоза - главните симптоми:

Хиперостоза - е патолошка состојба на коските, придружена со висока концентрација на коскената супстанца во непроменливото коскено ткиво, што доведува до патолошки раст. Главната причина за развојот на болеста е дека постои зголемено оптоварување на одредена коска.

Симптомите на болеста ќе варираат во зависност од видот на патолошкиот процес. Таа е најтешка кај бебињата. Главната клиничка манифестација е оток или деформитет на коската, како и вкочанетост.

Многу често, хиперостозата не се манифестира клинички, поради што може да се направи точна дијагноза врз основа на податоците добиени како резултат на инструментални дијагностички мерки.

Тактиката на третман зависи од основната болест, која предизвика слична патологија на коските.

Етиологија

Во огромното мнозинство на случаи, хиперостозата на коските дејствува како наследно пореметување, додека растот на коскеното ткиво се појавува истовремено на неколку коски. Покрај тоа, против оваа позадина, постојат знаци на оштетување на други внатрешни органи и други вродени патологии.

Сепак, следните извори може да предизвикаат оваа болест:

 • огромно зголемување на товарот на еден екстремитет, под услов да нема друг;
 • сериозни повреди, дополнети со воспалителен или инфективен процес;
 • тука треба да се вклучи акутна интоксикација со токсични супстанции - олово, арсен и бизмут;
 • продолжен ефект врз телото на зрачење;
 • текот на остеомиелитис или остеомалација ;
 • формирање на тумори на рак;
 • претходно дијагностицирана неврофиброматоза ;
 • ехинококоза ;
 • присуство на сифилис или цироза на црниот дроб ;
 • системски крвни болести, меѓу кои испуштаат леукемија и лимфогрануломатоза ;
 • широк спектар на патологии на бубрезите;
 • патолошки состојби на автоимуната природа;
 • дисфункција на ендокриниот систем, имено хипофизата и тироидната жлезда;
 • недостаток на витамини А и Д;
 • Паџетова болест , предмет на нејзиното појавување на последната фаза на стврднување;
 • патолошки фрактури ;
 • ревматски заболувања.

Во некои случаи, не е можно да се утврди причината за развојот на патологијата - во вакви случаи тие зборуваат за идиопатска хиперостоза.

Класификација

Покрај примарните и секундарните форми, оваа болест е поделена на:

 • локални или локални хиперостози - се карактеризира со фактот дека само една коска е вклучена во патологијата. На пример, кај жени за време на менопаузата или кај мажи со дебелина, често се дијагностицира хиперостоза на фронталната коска;
 • чести или дифузни хиперостози - дијагностицирани кај деца во доенчиња на позадината на нерамнотежата на половите хормони, што се должи на генетските мутации.

Патолошкиот раст на коскеното ткиво може да се развие на неколку начини:

 • периостална - во овој случај постои промена на сунѓерестиот слој на коската, што е полн со стеснување на луменот и кршење на снабдувањето со крв. Болеста може да влијае на нозете, подлактиците и прстите на горните екстремитети;
 • endosteal - сите слоеви на коската, имено перистоумот, сунѓерестите и кортикалните, се подложни на промена. Ова води до фактот дека тие се компактирани и стануваат подебели, што подразбира визуелно изразена деформација. Во дијагнозата се акумулира голема количина на незрела коскена супстанца, а коскената срцевина се заменува со влакна на сврзното ткиво.

Симптоматологија

Клиничките знаци на оваа болест беа опишани од голем број лекари, поради што тие беа комбинирани во синдроми и ги добија имињата на нивните имиња. Поради оваа причина, современите клиничари ги земаат предвид симптомите на хиперостоза од перспектива на неколку синдроми.

Билатералната лезија на подлактицата, тибијата, метакапаларните и метатарсалните коски се нарекува осифицирана перистоза или Мари-Бамбергер синдром, кој се карактеризира со:

 • промена прсти како кадрици;
 • Симптоми на хиперостоза
 • проширување на ноктевата плоча како "часовник";
 • зглобна и коскена болка;
 • прекумерно потење;
 • промена на тонот на кожата - од бледо патолошки црвено;
 • вишок на кожа во фронталната област;
 • знаци на артритис на зглобовите на горните и долните екстремитети.

Во Моргањи-Стјуарт-Морел синдром, симптомите ќе бидат како што следува:

 • тешки главоболки;
 • зголемување на телесната тежина;
 • Обичен раст на косата на лицето и телото кај жените за машки тип;
 • недостаток на спиење;
 • прекршување на менструалниот циклус, до целосна не-појава на критични денови;
 • зголемен крвен притисок;
 • зголемена брзина на срцето;
 • недостаток на здив;
 • задебелување на внатрешната плоча на фронталната коска - откриена за време на инструменталната дијагностика;
 • развој на средно дијабетес ;
 • преголем раст на фронталните коски на черепот.

Симптоми на инфламаторна хиперостоза, која е исто така наречена Cuffy-Silverman синдром:

 • оток на горните и долните екстремитети или на лицето, кои ретко се придружени со болка. Треба да се забележи дека нема знаци на воспалителниот процес;
 • стекнувањето на лицето од "облик на месечина" се забележува за време на деформацијата на мандибулата;
 • компактирање на коскеното ткиво во областа на клуикулата и други тубуларни коски, како и искривување на тибијата.

Карактеристична карактеристика е дека сите горенаведени симптоми на овој тип на хиперостоза може спонтано да исчезнат во рок од неколку месеци.

Локалната хиперостоза на наследната форма, која исто така се нарекува кортикална, е претставена со следните карактеристики:

 • егзофталмоти , односно, испакнати очи;
 • намалување на јачината на слухот и видот;
 • зголемување на брадата;
 • набивање на клобулата;
 • формирање на остеофити.

Вродена болест Kamurati-Engelman или системска дијафизална хиперостоза карактеристична за:

 • вкочанетост и болка во зглобовите на рамото, бедрената и тибијалната коска;
 • мускулна неразвиеност;
 • поразот на окципиталната коска - е исклучително редок;
 • формирање на патка "патка".

Посветлата хиперостоза се одликува со фактот дека истовремено се забележуваат лигаментозни апарати на зглобовите и развојот на неподвижноста. Најчесто локализирани во торакалниот и лумбалниот 'рбет. Најчесто се дијагностицира кај луѓе над педесет, најчесто кај мажи. Во овој случај, симптомите ќе бидат:

 • болка во 'рбетот, која се зголемува по спиење, физичка активност и пролонгиран недостаток на движење;
 • оштетување на предниот надолжен лигамент;
 • неспособност за навалување или ротирање на торзото.

Треба да се напомене дека слична патологија кај децата е изразена во:

 • зголемена телесна температура;
 • анксиозност и раздразливост;
 • формирање на оток, тесни на допир;
 • нервен тик ;
 • намалување на мускулното ткиво.

Дијагностика

Наспроти позадината на фактот дека хиперостозата на внатрешното фронтално ткиво или било која друга локализација е формирана врз основа на широк опсег на етиолошки фактори, а исто така има многу опции за текот, еден од следните специјалисти може да дијагностицира и да пропише третман:

 • гастроентеролог или ендокринолог;
 • Специјалист за туберкулоза и пулмолог;
 • онколог и педијатар;
 • ортопед и венеролог;
 • ревматолог и терапевт.

Пред сè, лекарот треба:

 • да се утврди причината за развојот на болеста, да се запознаете со историјата на болеста и историјата на животот на не само пациентот, туку и неговите непосредни роднини;
 • да спроведе темелно физичко испитување за да се утврди видот на болеста;
 • да состави комплетна симптоматска слика, детално да го интервјуира пациентот или неговите родители, во случаи кога пациентот е дете.

Лабораториската дијагностика е ограничена на спроведување на општа клиничка анализа на крвта.

Основата на дијагностичките мерки се инструментални процедури, вклучувајќи:

 • Х-зраци на коските на кранијалниот свод и целото тело - да го идентификуваат изворот на патологија;
 • КТ и МРИ - делуваат како помошни техники;
 • енцефалографија;
 • радионуклид студија - во моментов ретко се користи.
Енцефалографија

Во некои случаи, можно е да се направи точна дијагноза користејќи диференцијална дијагноза со патологии кои имаат слични симптоми, имено:

Третман

Тактиката на третман на примарна и секундарна хиперостоза ќе биде различна.

Ако таквата патологија на коскеното ткиво е предизвикана од појава на различна болест, тогаш, пред сè, вреди да се лечи основната болест. Во такви случаи, третманот ќе биде чисто индивидуален.

За да се отстрани примарната форма на болеста користејќи:

 • кортикостероидни хормони;
 • зајакнување на лекови;
 • диета терапија со цел збогатување на исхраната со многу протеини и витамини;
 • терапевтска масажа на париеталните, окципиталните, фронталните и другите проблематични области;
 • физиотерапија - за развој на зглобовите.

Прашањето на операцијата се решава поединечно со секој пациент.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки кои го спречуваат развојот на хиперостоза, не постои. За да избегнете проблеми со слична болест, ви треба само:

 • целосно да се ослободиме од лошите навики;
 • јаде, така што телото добива доволно витамини и хранливи материи;
 • води умерено активен животен стил;
 • во раните фази за лекување на овие болести кои можат да доведат до слична патологија на коските;
 • редовно се вршат превентивни прегледи во здравствена установа.

Сама по себе, хиперостозата има поволна прогноза - со комплексен третман, можно е целосно да се елиминираат симптомите. Сепак, игнорирањето на изречените знаци може да доведе до попреченост. Исто така, пациентите не треба да заборават на компликациите поврзани со провокатор за болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперостоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ревматолог , ортопед и трауматолог , ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Адренален аденом (појавување на симптоми: 8 од 20)

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...
Дебелината (појавување симптоми: 6 од 20)

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

...
Феохромоцитом (појавување симптоми: 6 од 20)

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Дебелината кај децата (појавување симптоми: 6 од 20)

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...
Хиперкапнија (појавување симптоми: 6 од 20)

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .