Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Акутен остеомиелитис: симптоми и третман

Акутен остеомиелитис - главните симптоми:

Акутниот остеомиелитис е болест која се карактеризира со развој на бактериско воспаление на коскената срцевина и сите структурни делови на коската. Опасноста од болеста лежи во разновидноста на курсот - од асимптоматски до фулминантен. Главниот извор на патологија се патогени микроорганизми, продира во коската и доведува до појава на гноен процес. Покрај тоа, се разликуваат неколку развојни механизми и предиспонирачки фактори.

Клиничката слика ќе се разликува малку во зависност од формата на болеста и коските кои биле засегнати. Главните симптоми се сметаат за болка , оток и патолошка црвенило на проблематичната област.

Бидејќи болеста има прилично специфични симптоми, дијагнозата се базира на податоците добиени од докторот за време на физичкиот преглед и инструменталните испитувања, вклучувајќи и рендгенски зраци.

Третманот во повеќето случаи е хируршки, но се изведува против позадината на конзервативните методи.

Етиологија

Во моментов, патогенезата на воспаление на сите компоненти на коската не е целосно разбрана. Сепак, лекарите одлучија да издвојат неколку теории кои го опишуваат развојот на болеста во фази. Сепак, секој од нив има свои позитивни и негативни страни, поради што не може да се смета за главен.

Така, постојат следниве теории:

 • емболија - е да се намали брзината на протокот на крв во капиларите, што ја зголемува веројатноста за појава на згрутчување на крвта, што може да доведе до некроза. Пенетрацијата на патолошки агенси, всушност, доведува до развој на акутен супуративен остеомиелитис;
 • алергичен - за време на долги студии беше откриено дека бактериите самите доведуваат до развој на воспалителниот процес во околу 18% од случаите, но по добивањето на мала повреда, се случува асептично воспаление. На крајот, ова води кон целосен прекин на протокот на крв, прогресија на оток на меките ткива и зголемување на погодената област;
 • невро-рефлекс - оваа теорија се темели на фактот дека под влијание на некои неповолни фактори, особено стресот , се развива секакво тешка болест, рефлексен спазам на крвните садови.

И покрај присуството на горенаведените претпоставки, сите лекари се согласуваат со фактот дека микроорганизмите често стануваат предизвикувачи на воспалителниот процес:

Во некои случаи, симултаното влијание на неколку бактерии може да доведе до патологија.

Покрај тоа, и ендогените и егзогените фактори можат да влијаат врз развојот на оваа болест.

Ендогени или внатрешни причини се дека патогенот влегува во крвотокот од примарен фокус, кој може да биде локализиран на:

 • назофарингеална мембрана;
 • усна шуплина;
 • рани на кожата;
 • извори на латентна инфекција;
 • подрачја на задушување или осип на пелена - тоа е она што често води до појава на слична болест кај малите деца кои се уште не се претвориле во една година.

Фактори на ризик кои придонесуваат за појава на акутен хематоген остеомиелитис се:

 • сите инфективни процеси на вирусна генеза;
 • воспалителни болести кои се јавуваат како во акутна, така и во хронична форма;
 • хипотермија;
 • слаба исхрана;
 • дефицит на витамин;
 • широк спектар на состојби кои се придружени со намалување на отпорноста на имунолошкиот систем.

Егзогените, односно надворешните извори на воспаление се презентирани претходно пренесени:

 • повреди;
 • огнени рани;
 • хируршки операции.

Во горенаведените ситуации, инфективниот извор ја пробива коската во два случаи - директно од надворешната средина или заради инфекција на околните ткива. Ова значи дека на воспалението не му претходи формирањето на примарен фокус.

Покрај тоа, да се предизвика развој на воспаление на коските кај акутен остеомиелитис може:

 • обемни изгореници и смрзнатини;
 • текот на дијабетес или туберкулоза ;
 • продолжен пост;
 • прекумерна физичка исцрпеност;
 • нарушувања на психо-емоционалната состојба;
 • третман на малигни неоплазми со хемотерапија.

Класификација

Со начинот на кој агенсот за болест навлегува во човечкото тело, болеста е поделена на:

 • акутен хематоген остеомиелитис - кај деца се дијагностицира почесто отколку кај возрасни. Во овој случај, инфекцијата влегува во крвотокот од други фокуси. Има неколку варијанти - септичко-пиемически, локална и токсична форма;
 • акутен егзоген остеомиелитис - е посттрауматски, контакт, огнено оружје и постоперативно потекло.

Посебен тип се смета за акутен одонтоген остеомиелитис , кој се состои од инфективна лезија на вилицата, проследено со формирање на гноен-некротичен процес. Вреди да се спомене дека овој тип на воспаление на коските се дијагностицира кај претставници на мажи во возрасната група над триесет и пет. Главната причина за формирање е неправилно спроведување на стоматолошки процедури или операции, наспроти позадината на која се зголемува бројот на патогени бактерии.

Во зависност од тоа која вилица е вклучена во патологијата, постојат:

 • акутен остеомиелитис на долната вилица - најчест тип на болест, кој се дијагностицира во 85% од вкупниот број на воспоставување слична дијагноза;
 • акутниот остеомиелитис на горната вилица е забележан кај 15% и се разликува по тоа што продолжува многу полесно од горенаведената форма.

Друга класификација го дели воспалението на коските во типичен и атипичен тек.

По вид на патоген, акутниот остеомиелитис може да биде:

 • специфични - поради изложеност на специфичен тип на бактерии, на пример, предизвикувач на пневмонија, гонореа, сифилис, бруцелоза или туберкулоза;
 • неспецифичен - се развива против позадината на негативното влијание на прачки, габи и кокоци.
Остеомиелитис

Според преваленцата на воспаление, болеста може да биде:

 • генерализиран;
 • локализиран.

Симптоматологија

Клиничките знаци на акутен остеомиелитис се поделени во две категории - општи и специфични. Првата група е поделена на симптоми на локални и генерализирани форми.

Така, се презентираат заеднички локални манифестации:

 • температурата се искачи на 38,5 степени;
 • оток и нездраво црвенило на кожата, лоцирани во областа на воспаление на коските;
 • силна болка;
 • сензација на топлина и пулсација во фокусот на воспаление;
 • празнење на гној;
 • непријатност и болка при движење;
 • значително ограничување на моторната функција.

Во акутниот остеомиелитис од генерализирана природа, симптомите ќе бидат како што следува:

 • треска и треска;
 • силна болка во областа на погодениот сегмент, кои постојано се присутни;
 • слабост и слабост;
 • интензивни главоболки;
 • зголемено потење;
 • нарушување на мокрењето;
 • напади на несвест;
 • бледило на кожата.

Специфичните симптоми зависат целосно од изворот на инфективниот процес, но тие ќе бидат колку што е можно слични со вообичаени клинички знаци.

Септико-пиемичниот вид на акутен хематоген остеомиелитис се карактеризира со:

 • мало зголемување на температурата;
 • знаци на интоксикација;
 • треска;
 • чести емтички нагони;
 • постојани главоболки;
 • делумен состојба;
 • развој на хемолитична жолтица;
 • појавата на болка со јасна локализација.

Знаците на локална разновидност на хематоген акутен остеомиелитис не се разликуваат од општите симптоми.

Токсичниот тип на болест има фулминантен курс, кој се изразува со следниве симптоми:

 • нагло зголемување на температурата;
 • намалување на крвниот тон;
 • конвулзивни напади;
 • периоди на губење на свеста;
 • манифестации на кардиоваскуларна инсуфициенција.

Акутен одонтоген остеомиелитис на вилиците се манифестира со следниве симптоми:

 • острата појава на акутна болка на страната на вилицата, во која локацијата на инфекцијата е локализирана;
 • ширењето на болка во храмовите, челото и носните синуси;
 • зголемување на температурата;
 • изобилен пот и ладна пот;
 • тешки треска;
 • општа слабост.
Клиника за акутен одонтоген остеомиелитис

Дијагностика

Поради фактот дека болеста има прилично специфични симптоми, нема проблеми со дијагнозата. Сепак, лабораториските и инструменталните испитувања на пациентот даваат значајна помош во овој процес.

Сепак, клиничарот, пред сè, треба самостојно да изврши неколку манипулации, вклучувајќи:

 • проучување на историјата на болеста и собирање на животна историја на пациентот - да се утврди начинот на влез на изворот на инфекција;
 • темелен физички преглед со цел да се процени состојбата на кожата над погодената коска и палпација на проблематичната област. Во овој случај, лекарот обрнува внимание на реакцијата на лицето;
 • Детално истражување на пациентот - да се утврди сериозноста на симптомите и да се добијат целосни информации во врска со текот на таквата болест.

Меѓу лабораториските дијагностички мерки се:

 • општа клиничка анализа на крвта - обрнете внимание на ESR и бројот на леукоцити. Можна детекција на хемолитична анемија, која се развива со генерализирана форма на воспаление;
 • општа анализа на урината - да се бараат знаци на воспаление и ренална инсуфициенција. Исто така, забележано е зголемување на протеините во урината и намалување на неговата релативна густина;
 • биохемијата во крвта - анализата ќе покаже промена во неговиот состав.

Основата на дијагнозата се состои од следниве инструментални испитувања:

 • Х-зраци на воспалената коска во неколку проекции - рентгенските знаци почнуваат да се појавуваат по две недели од моментот кога болеста се развива кај возрасните, по пет дена кај децата. Во исто време, се утврдува присуство на задебелување на перистоумот, нејасноста на контурите и присуството на запечатувачки зони;
 • Ултразвук, КТ и МРИ на проблематичната област;
 • дијагностичка коскена пункција - се состои од внес на пурулентна течност од изворот на воспаление, што е неопходно за да се утврди предизвикувачкиот агенс.
Остеомиелитис на Х-зраци

Оваа болест мора да се разликува од:

Третман

Најефективен третман за акутен остеомиелитис на вилицата или која било друга локализација е да се имплементираат цела низа терапевтски методи, кои вклучуваат:

 • земање дрога;
 • премин на физиотерапевтски постапки;
 • усогласеност со поштеда диета;
 • хируршка интервенција.

Третманот со лекови е насочен кон употреба на:

 • солени раствори што вриваат интраозидни;
 • антибактериски агенси за два месеци;
 • локални антимикробни агенси, особено масти или прашоци;
 • витамински комплекси;
 • имуномодулатори.

Најефективните физиотерапевтски процедури се:

 • медицинска електрофореза со употреба на антибиотици;
 • ултравиолетово зрачење;
 • UHF

Третманот на акутен хематоген остеомиелитис со диета е да се следат овие правила:

 • збогатување на исхраната со протеини, калциум и железо;
 • чести и фракционо внесување на храна;
 • една третина од менито треба да биде свежо овошје, диетално месо и млечни производи;
 • изобилен режим на пиење;
 • готвење садови со вриење и испаруваат, замрзнување и печење.

Останатите препораки дадени од диететичар.

Освен тоа, конзервативната терапија има за цел:

 • имобилизација на ногата;
 • Терапија на терапевтска масажа.

Акутен хематоген остеомиелитис кај деца и возрасни се елиминира со помош на:

 • екстракција на заби;
 • санација на изворот на инфекција;
 • терапевтско шифрирање.
Забирање на заби

Сепак, без спроведување на медицински интервенции неработен методи нема да бидат ефективни. Хируршки третман на акутен одонтоген остеомиелитис, негова хематогена и егзогена форма се состои од ексцизија на било кој супуративен фокус.

Компликации

Сите последици од болеста се поделени на општи и локални. Првата категорија е претставена со:

Меѓу локалните компликации е да се истакне:

 • патолошка фрактура или дислокација;
 • анкилоза и контрактури;
 • арозивно крварење;
 • деформитет на погодената коска или повреда на нејзиниот раст;
 • формирање на лажен зглоб.

Акутен одонтоген остеомиелитис може да доведе до:

Акутен и хроничен остеомиелитис се два тесно поврзани концепти. Игнорирањето на симптомите на акутен воспалителен процес доведува до хронични заболувања, а третманот во такви случаи ќе биде многу потежок.

Превенција и прогноза

За да не се зголеми бројот на пациенти со слична дијагноза, потребно е да се почитуваат следните правила за превенција:

 • јаде право и избалансиран;
 • избегне пролонгирана хипотермија;
 • навремено лекување на стоматолошка патологија;
 • секогаш кога е можно, избегне повреди на екстремитетите;
 • спречи физички и емоционален замор;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен превентивен преглед.

Што се однесува до прогнозата, тоа ќе биде индивидуално за секој пациент, бидејќи тоа зависи од формата и природата на текот на болеста, како и присуството на компликации. Хроничниот остеомиелитис кај дете или возрасен речиси е невозможно да се лекува, а последиците често се фатални.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Акутен остеомиелитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед и трауматолог , стоматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Панаритиум (појавување симптоми: 10 од 20)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Хематоген остеомиелитис (појавување на симптоми: 9 од 20)

Хематогениот остеомиелитис е болест на инфламаторно-пустуларен карактер кој влијае на коскеното ткиво. Како по правило, ваквата болест е компликација на воспалителните фокуси во различни органи. Патогенезата на самата болест - запоставениот воспалителен процес се претвора во пурулентен и како резултат на тоа, микробите се пренесуваат преку телото со крв. Како резултат на тоа, ова доведува до остеомиелитис на вилицата и другите коски.

...
Маларија (појавување симптоми: 8 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Erysipelas (појавување симптоми: 8 од 20)

Ерисипела или еризипела - инфективно-алергиски процес предизвикан од изложеност на стрептококи, што влијае на кожата, мукозните мембрани и регионалните лимфни јазли. Болеста се карактеризира со појава на јасно ограничено воспаление, кое е придружено со црвенило на кожата и нејзиниот едем. Дополнителни симптоми вклучуваат треска, слабост, гадење и главоболка. Патот на пенетрација на бактерии - мало оштетување на кожата или нарушување на интегритетот на мукозните мембрани. Ова нарушување е често локализирано на лицето, долните и горните екстремитети и телото. Многу поретко се појавуваат црвенило од оваа природа во областа на препоните. Во меѓународната класификација на болести (МКБ-10), erysipelas има свое значење - A46.

...
Пастерелоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Пастеролозата (син хеморагична септикемија) е прилично ретка заразна болест, која се одликува со фактот што води кон воспалителна повреда на кожата, поткожното масно ткиво, зглобовите, коските и коскената срцевина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
стоматолог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .