Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеосарком: Симптоми и третман

Остеосарком - главните симптоми:

 • Слабост
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Летаргија
 • Болка во зглобот кога се движите
 • Болка во погодениот зглоб
 • Општо оштетување
 • Црвенило на кожата над зафатениот зглоб

Остеосарком е малиген тумор кој е локализиран во коскеното ткиво. Во повеќето случаи, развојот на таков онколошки процес е примарна болест, меѓутоа, во некои случаи оваа болест е компликација на хроничниот остеомиелитис.

Оваа болест се карактеризира со асимптоматски почеток и рани метастази. Третманот е само комплексен, кој вклучува хирургија, зрачење и хемотерапија пред и по операцијата.

Според меѓународната класификација на болести, оваа болест припаѓа на делот "Малигни неоплазми на коските и зглобната 'рскавица", код според ICD-10 C40-C41.

Нема јасни ограничувања во однос на возраста и полот, меѓутоа, се забележува дека оваа болест најчесто се дијагностицира кај младите луѓе - од 10 до 40 години. Мажите страдаат од оваа болест почесто од жените. По 50 години, оваа болест е исклучително ретка.

Третманот на остеосарком со народни лекови е невозможен и може само да го влоши развојот на патолошкиот процес. Програмата за третман се определува само по дијагностички мерки кои ги пропишува лекар. Дијагнозата вклучува лабораториски и инструментални методи на истражување.

Етиологија

Точната етиолошка слика сè уште не е утврдена. Сепак, лекарите идентификуваат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да предизвикаат развој на остеосарком кај возрасни или деца:

 • присуството на рак во семејната историја;
 • претходно пренесено зрачење или хемотерапија;
 • Паџетова болест ;
 • хроничен остеомиелитис ;
 • патолошка фрактура.

Треба да се забележи дека поради контузија, фрактура или друго механичко оштетување на черепот, коленото зглоб, долниот дел на нозете или кој било друг дел од мускулно-скелетниот систем, овој онколошки процес не се развива.

Во исто време, треба да се забележи дека со честите повреди на коските или болестите на мускулно-скелетниот систем во однос на позадината на ослабениот имунолошки систем, ризикот од развивање на оваа болест значително се зголемува.

Класификација

Во повеќето случаи, онколошкиот процес влијае на тубуларните коски, на долните екстремитети се засегнати многу почесто од горните.

Во опаѓачки редослед, болеста е локализирана на следниов начин:

 • остеосарком на фемурот (најчесто тоа е дисталниот крај);
 • коски на рамениот зглоб;
 • лактот заеднички;
 • остеосарком на вилицата;
 • коските на черепот (најчесто овој тип на патологија се дијагностицира кај деца).

Остеосарком на фронталната коска ретко се дијагностицира.

Од природата на растот на малигниот тумор, се разликуваат следниве форми:

 • низок;
 • средно;
 • високо.

Од природата на метастази емитираат:

 • локализирани - кога клетките на ракот влијаат само на коската и не се прошируваат надвор од зафатениот зглоб;
 • метастатски - преку лимфниот проток и крвните метастази се шират низ телото.

Според односот на растот на туморот на самата коска, се разликуваат таквите форми на онколошки процес:

 • мешаниот туморски раст и уништувањето на коските се од еднаква природа;
 • остеолитичен - тумор раст преовладува во однос на погодената област;
 • остеопластика - растот на туморот предизвикува зголемување на коскеното ткиво.

Покрај тоа, постојат неколку форми на оваа болест, кои се исклучително ретки, но сепак се појавуваат:

 • ангиоетичен остеосарком;
 • периостост;
 • интраосално;
 • екстраскелетна;
 • мала ќелија;
 • зрачење индуцирано.

Што се однесува до сериозноста на овој онколошки процес, постојат четири фази. Најпозитивната прогноза е присутна на првата фаза. Во последната фаза на развој на оваа болест, се спроведува палијативен третман, кој има за цел ослободување на акутните симптоми и подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Без оглед на тоа што е дијагностицирана форма на болеста, ризикот од релапс е скоро секогаш присутен. Најчесто, повторување на коскената онкологија се јавува 2-3 години по активен курс на лекување.

Симптоматологија

Опасноста од овој тип на рак процес е тоа што може да биде асимптоматска за долго време. Дијагнозата во раните фази е исклучително ретка и во повеќето случаи тоа се случува за време на превентивни испитувања или дијагностички мерки за друга болест.

Почетната клиничка слика на овој онколошки процес е претставена со следниов симптомски комплекс:

 • болка во подрачјето на погодениот зглоб, по природата на болката, со кратка природа, но се манифестира без оглед на физичкиот напор или физичката активност;
 • мало оток во зафатениот зглоб;
 • исчезнување (течност) недостасува.

Како што расте малигниот тумор, клиничката слика ќе биде поизразена и ќе се манифестира на следниов начин:

 • секоја зглобна мобилност, дури и мала, е придружена од силна болка;
 • оток е јасно видлив на местото на лезијата, кожата може да стане црвена;
 • во некои случаи, локален пораст на температурата може да биде присутен;
 • општа слабост, речиси постојано чувство на летаргија;
 • во зглобот, кој се наоѓа веднаш до малигната формација, се развива контрактура;
 • Се појавуваат 3-4 фази на болка, речиси секогаш се присутни, што доведува до нарушување на циклусот на спиење и општо влошување на здравјето.
Остеосарком

Треба да се напомене дека оваа форма на болеста се одликува со рани метастази. Мозокот и белите дробови најчесто се погодени, што доведува до крајно негативни предвидувања.

Дијагностика

Дијагнозата се заснова на физички преглед на методите на пациенти, лабораториски и инструментални испитувања.

За време на физичкиот преглед, лекарот треба да утврди:

 • како почнаа да се појавуваат првите симптоми, нивната природа, сериозноста;
 • Дали имало случаи на рак во лична или семејна историја.

Важно е - ако пациентот земал лекови за ублажување на акутните симптоми, за тоа треба да му се каже на лекар пред почетокот на дијагностичките активности.

Лабораториски и инструментални методи на испитување, со онколошкиот процес вклучуваат:

 • комплетна крвна слика и биохемиски;
 • тест за тумор маркери;
 • ткивна биопсија од погодената област;
 • радиографија;
 • КТ

Остеосарком треба да се диференцира од такви заболувања:

 • кротолагински егзостози;
 • хондросарком;
 • еозинофилен гранулом.

Земајќи ги предвид податоците собрани за време на физичкиот преглед и резултатите од дијагнозата, лекарот прави конечна дијагноза и ја утврдува тактиката на лекување.

Третман

Во повеќето случаи, хируршкото отстранување на туморот е задолжително. Радиотерационата терапија, како независен метод на терапија, се користи само ако има контраиндикации за операцијата.

Општо земено, третманот на остеосарком вклучува три фази:

 • курс на хемотерапија пред операција за отстранување на мали метастази и намалување на самиот тумор;
 • хируршкиот дел е отстранување на малигната формација, односно ресекција на погодената област и нејзина замена со имплантација од пластика или метал. Ампутација се врши само во екстремни случаи;
 • Пост оперативен курс на хемотерапија, за отстранување на клетки на метастази.

За лекување на таква опасна болест со помош на традиционалната медицина е невозможно - не е препорачливо и не дава позитивен ефект.

Прогноза

Прогнозата на оваа болест зависи од фактори како што се:

 • фаза на онкологија каде третманот започна;
 • возраст на пациентот;
 • општа клиничка слика;
 • форма на рак.

Доколку се започне навремено лекување, петгодишната стапка на преживување е повеќе од 70%. Ако малигнитетот е подложен на хемотерапија, тогаш стапката на преживување е околу 90%. Сепак, ризикот од рецидив е скоро секогаш присутен.

Поради фактот дека не постои точна етиолошка слика за оваа болест, за жал, не постојат таргетирани превентивни мерки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Остеосарком и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Артритис на коленото (појавување симптоми: 4 од 7)

Воспалителниот процес, кој се манифестира во форма на болнички симптоми на мускулно-скелетниот систем и кој главно ги зафаќа зглобовите на колената, се нарекува артритис на колената. Оваа болест не се манифестира само кај постарите лица, туку има и возрасни, па дури и деца. Артритисот на колената се манифестира во форма на карактеристични знаци на болка во регионот на пателата и самиот зглоб. Во исто време, за човек не е само тешко да оди, туку и да ги флектира и да ги истегне нозете.

...
Глутен артритис (појавување на симптоми: 4 од 7)

Глутавиот артритис е болест од акутна природа, во која влијае на одредени зглобови во човечкото тело. Развојот на болеста предизвикува пиогени бактерии. Инфекцијата може да продира во артикуларната празнина на различни начини, но најчесто тоа се должи на трауматизирано оштетување на кожата. Во повеќето клинички случаи, патогените бактерии "ги напаѓаат" зглобовите, кои се најмногу подложни на стрес.

...
Артритис на глуждот (појавување симптоми: 4 од 7)

Артритис на глуждот е воспалителна болест која влијае на глуждот. Треба да се забележи дека како независна болест е исклучително ретка. Најчесто деформирачкиот артритис на глуждот се развива во позадината на системските заболувања, имено системски лупус еритематозус, гихт, анкилозен спондилитис.

...
Инфективен артритис (појавување симптоми: 3 од 7)

Инфективен артритис (септичка, гнојна) е тешка инфекционо-воспалителна лезија на зглобовите, што доведува до нивно постепено уништување. Се јавува кај луѓе од било која возраст, но најчесто ги зафаќа децата и луѓето на возраст над 60 години. Современата медицина нуди многу методи за лекување на оваа болест, но и покрај нивната разновидност и ефективност, кај секој трет пациент, инфекцијата предизвикува неповратно оштетување на зглобовите, што доведува до целосно губење на сите нивни функции.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 3 од 7)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .