Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Патолошки фрактура: симптоми и третман

Патолошки фрактура - главните симптоми:

 • Оток во погодената област
 • Формирање пченка
 • Болка на местото на фрактура
 • Исклучување на ногата

Патолошки фрактура - се карактеризира со повреда на интегритетот на коската, што се јавува како резултат на појава на метаболички или деструктивни процеси. Посебна карактеристика на вообичаената фрактура е што се развива на позадината на малиот трауматски фактор.

Главната причина за развојот на оваа состојба е формирањето на тумори од различна природа во коскеното ткиво. Покрај тоа, постои прилично широк список на болести што доведуваат до таква болест.

Во споредба со трауматски фрактури, патолошките немаат таква изразена клиничка слика. Основата на симптомите е синдром на мала болка , мало отекување на погодениот сегмент, а значителна промена е забележана исклучително ретко.

Можно е да се утврди точна дијагноза само врз основа на инструментални испитувања на пациентот. Третман на патологија многу често вклучува операција.

Меѓународната класификација на болести разликува неколку болести за болеста, кои се разликуваат во зависност од тоа кој е етиолошки фактор. Така, кодот ICD-10 ќе биде M 80-M 84.4.

Етиологија

На патолошки фрактури кај деца и возрасни во сите случаи им претходи тешка болест која негативно влијае на состојбата на коскеното ткиво. Сепак, многу често оваа состојба е прв знак на болест.

Така, најчесто таквата манифестација се развива во позадина:

 • формирање на малигни или бенигни неоплазми на коските. Во околу 50% од случаите, ова се должи на појавата на осамени цисти;
 • Фиброзна остеодистрофија или фиброзна дисплазија ;
 • развој на Паџетова болест или Реклингхаузен синдром - со патолошки коски фрактури дијагностицирани во 40% од случаите;
 • појавата на тумори на гигантски клетки од малигната природа. Вреди да се забележи дека таквата повреда често се должи на метастатскиот процес неколку пати поретко со примарен карцином. Карактеристика на фрактури во метастазата е нивната мултипликација, често кај пациенти за време на инструментална дијагностика во исто време се наоѓаат до три фокуси на интегритет на одредена коска;
 • остеопластичен карцином на коски;
 • хондрома е најчестата форма на бенигни лезии , комплицирана од патолошки фрактури;
 • остеопороза - додека главната ризична група се состои од жени во категоријата по менопаузална возраст. Често постои фрактура на феморалниот врат, радијална коска и пршлени. Ова може да доведе не само до инвалидност, туку и да предизвика смрт;
 • развојот на такви болести како што се ехинококозата и туберкулозата ;
 • формирање на калус;
 • текот на остеоатирозата и остеогенезата неперфекта;
 • широк спектар на остеоартропатија;
 • неврогенски нарушувања;
 • апсцеси - ова е еден од најчестите извори на појава на патолошка фрактура на 'рбетот;
 • остеомиелитис и терцијарен сифилис - во оваа насока, често се случува нарушување на интегритетот на коската на ногата.

Неколку пати поретко, слични фрактури на коските се предизвикани од појава на следните заболувања:

Поради текот на една од горенаведените болести, провокатор на фрактура може да послужи:

 • паѓаат од ниска височина;
 • отскокнување;
 • прекумерен мускулен вирус.

Класификација

Специјалисти од областа на ортопедија или трауматологија разликуваат неколку видови патолошки фрактури кај деца и возрасни. Најчесто се користат следните класификации:

 • на интегритетот на кожата - поделен на отворени и затворени;
 • во зависност од вклучувањето на зглобот - се интра-артикуларни и екстра-артикуларни;
 • по сериозност - може да биде комплетна и нецелосна.
Типови на фрактури

Во зависност од формата на оваа компликација на многу заболувања постојат во следните форми:

 • спирален;
 • дијагонален;
 • надолжен;
 • крст;
 • измешани;
 • клин во облик;
 • влијание;
 • Најчесто се јавува фрактура на спиналната компресија.

Симптоматологија

Главната клиничка манифестација на таквата патологија и кај детето и кај возрасните е искривување на горниот или долниот екстремитет. Таквата деформација може да се должи на:

 • повторливи фрактури;
 • напукнување;
 • мускулна хипотофија.

Дополнителни знаци можат да послужат:

 • мал или умерено изразен синдром на болка, локализацијата на која ќе се разликува во зависност од тоа која коска била предмет на патологија. На пример, во случај на фрактура на клуикулата, болката ќе биде локализирана во горниот дел на градите, поразот на бедрената коска ќе доведе до болка во ногата, поретко, кога е шетање, се постура. Исклучително е ретка појава на нарушување на интегритетот на коските на черепот, но дури и во такви сериозни случаи, болните чувства ќе личат на мигрена во нивниот максимален степен
 • благ оток на проблематичната област;
 • формирање на калус.

За време на дијагнозата, ретко се наоѓаат значителни поместувања и хеморагии. Најчесто се забележува присуство на такви знаци:

 • компресивни лезии;
 • појавата на свиоци и големи пукнатини;
 • влошување или фрактура на тубуларните коски.

Горенаведените фактори, како и отсуството на патолошка мобилност, доведуваат до доцните пациенти да бараат квалификувана помош.

Во некои случаи, таквите симптоми може да бидат дополнети со клинички знаци на болеста што може да предизвикаат патолошки фрактура на клавикулата, феморалниот врат, долниот дел од ногата, реброто или 'рбетот.

Дијагностика

Ако се појават симптоми, треба да се консултира трауматолог, но понатамошни дијагностички мерки може да ги преземе и ортопедски хирург или онколог.

Воспоставувањето на точната дијагноза се базира на спроведувањето на широк спектар на инструментални испитувања, но не и последното место во дијагнозата е зафатено со такви медицински манипулации:

 • запознавање со историјата на болеста и животна историја на пациентот - да се идентификува хронична болест која може да послужи како провокатор за патолошка фрактура на пршленот или нарушување на интегритетот на коската на која било друга локација;
 • спроведување на темелен физички преглед, кој се состои во палпација на проблематичната област. Во текот на овој процес, лекарот го следи одговорот на пациентот;
 • спроведување на детален преглед на пациентот - да се утврди сериозноста на главните симптоми и можното присуство на дополнителни знаци.

Најголемата дијагностичка вредност кај лабораториските студии има општ клинички тест на крвта. Бидејќи патолошката фрактура на колкот, реброто, клуикул или друга коска понекогаш дејствува како прв симптом на одредена патологија, таквата дијагностичка мерка ќе помогне да се утврди каков вид на негативен процес се одвива во телото на пациентот.

Инструменталната дијагностика вклучува:

 • Х-зраци - постапката е најважна за одредување на причината за развој на слична патологија;
 • КТ и МРИ се изведуваат за да се добие точна слика за проблематичната област и да се процени состојбата на коската, што исто така ќе помогне да се утврди обликот на патолошката фрактура на вратот или реброто на фемурот, квивикулата или тибијата, 'рбетот или черепот;
 • сцинтиграфија - да обезбеди можност за откривање на присуство на метастази;
 • Дензитометрија - постапката е индицирана за сомневање за остеопороза;
 • биопсија - понекогаш дава можност да се утврди природата на провокатор на болеста што предизвика појава на фрактура на клоикулација или било која друга локализација.
Спроведување на дензитометрија

Третман

Третманот на фрактури од патолошка природа е секогаш хируршки и има за цел постигнување на следните цели:

 • олеснување на болката;
 • олеснување на грижата за погодените од патологија;
 • рано обновување;
 • подобрување на психо-емоционалната состојба на пациентот;
 • спречување на компликации.

Тактиката на хируршки третман на патолошки фрактури е диктирана од етиолошки фактор. Во формирањето на бенигната природа е прикажана комплетна ексцизија на погодената област, а во случаи на малигни тумори, напредуваат хемотерапијата и зрачната терапија.

Во други случаи, повикајте се на:

 • ендопротетика;
 • зајакнување на погодениот сегмент со коска цемент;
 • замена на дефектот со графт;
 • фиксирање на коскени фрагменти со помош на клинци, плочи, игли, завртки или Илизаров апарат.

Превенција и прогноза

Специфични профилактички мерки кои го спречуваат формирањето на патолошка фрактура на клавикулот, колкот, тибијата или која било друга коска не постои. Потребно е само неколку пати годишно да поминат низ целосен преглед во здравствена установа со посета на сите специјалисти. Ова ќе даде можност или да го идентификува текот на патолошкиот процес или да дијагностицира таква болест во рана фаза.

Што се однесува до прогнозата, често е поволно - патолошките фрактури успешно растат заедно. Сепак, не заборавајте за развој на компликации на провокатор болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Патолошки фрактура и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Спондилоартроза (појавување симптоми: 1 од 4)

Што е спондилоартроза, не секој знае, иако многу луѓе се соочуваат со оваа болест. Оваа дијагноза може да се направи околу 90% од пациентите на возраст за пензионирање, иако првите симптоми може да се појават кај младите. Низ неговиот живот, лицето редовно се соочува со болни сензации во вратот и 'рбетот, што се релаксира со возраста.

...
Пара-енефритис (појавување симптоми: 1 од 4)

Перинефритис - пурулентно-деструктивно топење на влакна, лоцирано околу бубрезите. Овој патолошки процес се развива поради ширењето на воспалението од бубрежниот паренхим. По потекло на пиелонефритис, лекарите се поделени на примарно и секундарно. Во првиот случај, воспалението почнува директно во влакната, а во вториот случај, гноен процес се шири од бубрегот. Етиологија Симптоматологија Дијагноза Превенција на третман Во 80% од клиничките случаи, пациентите доживуваат секундарен перинефрит. Како по правило, болеста ги погодува луѓето од работоспособна возраст - од 16 до 50 години. Кај постарите лица и малите деца, болеста се дијагностицира во исклучително ретки случаи. Патолошкиот процес обично влијае на левиот бубрег, поретко двапати одеднаш.

...
Посттрауматска артроза (појавување на симптоми: 1 од 4)

Посттрауматската артроза е патолошка состојба која се јавува поради оштетување на зглобовите и е придружена со прекин на ткивата (лигаментите). Тоа се лигаментите на артикуларната кеса, кои ја обезбедуваат нормалната функционалност на зглобот, со постојано одржување на посакуваното растојание помеѓу рскавиците. Ако тие се оштетени, просторот помеѓу 'рскавиците се стеснува и почнуваат да тријат едни против други. Постепено, ова ќе доведе до нивна деформација.

...
Флегмон (појавување симптоми: 1 од 4)

Целулитисот е болест која се карактеризира со формирање на дифузно гноен воспаление. Тоа влијае главно на влакна. Патологијата има една карактеристика само за тоа, карактеристика - процесот на воспаление нема јасно дефинирани граници. Може лесно и брзо да се шири преку меките ткива, претставувајќи закана не само на здравјето, туку и на животот на пациентот.

...
Карбункул (појавување симптоми: 1 од 4)

Карбункул е воспалителна болест која влијае на фоликулите на косата, лојните жлезди, како и кожата и поткожното ткиво. Како по правило, воспалителниот процес може да се прошири до длабоките слоеви на дермисот. Најчесто, гнојните формации се локализирани во вратот, но исто така и нивниот изглед на задникот или лопати не е исклучен.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .