Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цервикална спондилоза: симптоми и третман

Цервикална спондилоза - главните симптоми:

Цервикалната спондилоза е патологија на дегенеративно-дистрофична природа која влијае на цервикалниот 'рбет. Бидејќи патологијата има хроничен тек, честопати доведува до непоправливи нарушувања што може да предизвикаат пациентот да се оневозможи.

Често растот на коскеното ткиво се појавува против позадината на процесот на природно стареење на човечкото тело. Сепак, болеста може да се развие во однос на позадината на други предиспонирачки фактори.

Основата на клиничката слика е синдром на болка со локализација во вратот и окципиталниот регион, оштетените моторни функции, сериозни главоболки и вртоглавица .

За да се утврди точната дијагноза, потребни се широк спектар на инструментални испитувања на пациентот. Покрај тоа, дијагностичкиот процес користи податоци добиени за време на почетниот преглед.

Третманот на спондилоза е прифатен со конзервативни методи, кои се базираат на процедури за физиотерапија и вежби за вежбање.

Етиологија

Спондилоза на цервикалниот 'рбет е вклучена во категоријата на полиетиолошки патолошки состојби - тоа значи дека неколку фактори истовремено влијаат на нејзиното формирање.

Основната причина е метаболички промени кои се јавуваат во позадина на природното стареење на телото. Од ова произлегува дека главната ризична група е составена од постари лица. Сепак, ова не значи дека болеста не може да се развие кај луѓе од други возрасни категории. Раниот развој на болеста може да придонесе за:

 • фрактура на компресивната природа на еден или повеќе цервикални пршлени;
 • мали, но повторени повреди на 'рбетот во областа на вратот;
 • специфични метаболички нарушувања, што доведува до фактот дека калциумовите соли се акумулираат во 'рбетниот столб;
 • текот на хронични инфективни болести кои негативно влијаат на коскеното ткиво;
 • продолжена хипотермија;
 • хормонски нарушувања;
 • присуство на воспалителен процес во 'рбетот или зглобовите;
 • човечка остеохондроза .
Симптоми на грлото на матката спондилоза

Посебна група предиспонирачки фактори кои доведуваат до развој на раст на коскеното ткиво на грлото на матката се состојби во кои не постои пролонгирано физиолошко оптоварување на оваа област. Категоријата на такви извори треба да содржи:

 • погрешно држење;
 • постојана искривување на 'рбетот , кој исто така се нарекува сколиоза ;
 • зголемена цервикална лордоза , во која постои физиолошка или патолошка закривеност на 'рбетот;
 • Физичка вежба е недостаток на физичка активност во животот на една личност. За провокатори со слична патологија вообичаено е да им се доделат на работниците на кои им е потребно големо работно време да поминат пред компјутер, за микроскоп или за други предмети, за работа со која е неопходно да се преземе присилната положба на главата.

Покрај тоа, значајна улога во формирањето на оваа патологија се игра со генетска предиспозиција и зависност од пушењето.

Сите погоре наведени причини доведуваат до фактот дека постои патолошки раст на коскеното ткиво во форма на боцки, антени или испакнатини, кои во медицинското поле се нарекуваат остеофити.

Исто така вреди да се напомене дека грлото на матката спондилоза се јавува во 75% од случаите во однос на другите делови на 'рбетот. Често се дијагностицира кај луѓе над 55 години. Вреди да се забележи дека машките претставници страдаат од болеста неколку пати почесто од жените.

Класификација

Постојат неколку типови спондилози на цервикалниот 'рбет, кои се разликуваат по неколку критериуми. Така, првата класификација ја дели болеста на неколку фази, разликувајќи се во радиолошки параметри:

 • Првиот е дека на сликата има голем број коскени израстоци или остеофити, но тие не одат подалеку од погодениот сегмент. Обемот на телото на 'рбетниците и интервертебралните дискови остануваат непроменети;
 • вториот се карактеризира со фактот што остеофитите почнаа да се наведнуваат околу интервертебралниот диск. Понекогаш остеофитите на соседните пршлени можат да растат заедно и на крајот да формираат нов зглоб. Оваа состојба се нарекува неоартроза;
 • третиот - во оваа фаза, остеофитите на пршлените се целосно споени, што доведува до формирање на заграда која го блокира прешленот. Во такви случаи, моторниот сегмент е целосно имобилизиран, висината на структурните елементи на 'рбетниот столб е намалена, а рбетниот канал е стеснет. Ова станува фактор во развојот на последици како што се артроза или остеопороза .

Понекогаш во горенаведените фази постои пристапување на деформитетот на коски и 'рскавица, како и промени на дел од лигаментите.

Втората класификација е претставена со степени на функционално оштетување, кои го одразуваат нивото на ефикасност на пациентот со слична дијагноза, наспроти позадината на која се донесува одлука за назначување на лице за попреченост:

 • Спондилоза од прва класа е најлесна, бидејќи има промени во нормалната физиолошка закривеност на 'рбетот, со знаци на кифоза или лордоза. Покрај тоа, постои мало ограничување на моторните функции;
 • Спондилоза од 2 класа - мобилноста во проблематичната област е толку вознемирена што предизвикува значително намалување на работниот капацитет на пациентот. Во такви случаи, пациентите често се советуваат да ги променат работните места. Овој степен на проток одговара на третата група инвалидност;
 • Спондилоза од трето одделение - во однос на позадината на формирањето на коскена заграда која ја блокира мобилноста, способноста на лицето за работа е остро намалена. Во овој случај, пациентот може да биде назначен за попреченост на првата или втората група.

Исто така, постојат и следните фази на текот на болеста, кои ја делат на:

 • спондилоза полека прогресивно;
 • спондилоза умерено прогресивна со периоди на егзацербација на симптомите;
 • брзо прогресивна спондилоза - во исто време, пршлените се здружуваат за кратко време;
 • фулминантна спондилоза - се карактеризира со остар почеток и неповолен тек.

Вреди да се напомене дека последните два степени на сериозност во повеќето случаи се развиваат во однос на позадината на други тешки болести кои влијаат врз 'рбетниот столб.

Симптоматологија

Специфичноста на појавата на таквата болест е тоа што клиничките манифестации на цервикалните спондилози може да бидат отсутни за долго време. Најчесто, првите симптоми се јавуваат во втората фаза на патологијата.

Најистакнатите симптоми на грлото на матката спондилоза се:

 • карактеристична криза која се јавува при движење на вратот;
 • синдром на болка, локализиран во вратот. Како што се влошува текот на болеста, се шири болка до окципиталната зона, арикулите, очното јаболко, а во тешки случаи до долната вилица;
 • намалена мобилност на проблематичната област;
 • вртоглавица - интензитетот на таков знак може да варира од незначително до нестабилно одело и нерамнотежа;
 • појавата на "муви" пред моите очи;
 • вкочанетост на кожата во областа на вратот, главата и рамената;
 • оштетување на слухот;
 • нарушување на спиењето - поради непријатност и болка во вратот, луѓето често не можат да најдат удобно држење за спиење долго време или често се будат ноќе;
 • вкочанетост на цервикалниот 'рбет, кој се зголемува во вечерните часови;
 • интензивни главоболки;
 • мускулна тензија во вратот - ова се должи на фактот што деформираната спондилоза на цервикалниот 'рбет доведува до појава на компензаторни спазми;
 • состојба на несвестица - тие се појавуваат за време на тежок тек на болеста, бидејќи силното стегање на вертебралните артерии влијае врз кршењето на протокот на крв во мозокот. На несвестица претходи гадење, тежина во задниот дел на главата и слабост;
 • намалување на чувствителноста во горните или долните екстремитети - овој симптом се појавува многу ретко.

Ако спондилозата на грлото на матката е предизвикана од некоја друга болест, тогаш симптомите ќе бидат надополнети со најспецифични знаци на провокативен фактор.

Дијагностика

Во случај на еден или повеќе симптоми, треба да се консултирате со специјалист од областа на вертебрологија, трауматологија, неврологија или ортопедија. Секој од овие лекари може да спроведе соодветна дијагноза и да подготви дијаграм за тоа како да се третираат таквите болести.

Прво, лекарот треба:

Миелографија
 • да ја проучува историјата на болеста и да се запознаат со историјата на животот на пациентот - да го утврдат најверојатно предиспонирачкиот фактор;
 • спроведе темелно физичко и невролошко испитување. Првиот е палпација и перкусија на цервикалниот 'рбет, а вториот е насочен кон оценување на рефлексите, движењата и чувствителноста. Добиените информации ќе му овозможат на докторот да ја утврди тежината и фазата на патологија;
 • детално го доведувате во прашање пациентот - со цел да подготвите темелна клиничка слика, која е неопходна во случаи кога грлото на матката спондилоза се развиваше на позадината на различна болест.

Највредните во дијагностичкиот план се следните инструментални испитувања:

 • КТ и МРИ на цервикалниот 'рбет;
 • Х-зраци на проблематичната област;
 • електромиографија - за проценка на нервната спроводливост;
 • миелографија - е рентген со помош на агент за контраст.

Лабораториските студии немаат вредност во дијагностицирањето на оваа патологија.

Третман

Елиминацијата на оваа болест се изведува со користење на следните конзервативни методи на терапија:

 • земање дрога;
 • физиотерапија;
 • загревање на вратот;
 • само-масажа;
 • Терапијата за вежбање за спондилоза е основа за третман.

Терапијата со лекови вклучува употреба на:

 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • мускулни релаксанти - да се ослободат тензиите од мускулите;
 • коректори на микроциркулацијата;
 • мултивитамински комплекси;
 • антидепресиви.

Физиотерапевтски третмани се вршат со помош на:

 • импулсивна терапија - го вклучува влијанието на нискофреквентните струјни импулси;
 • дијадинамична терапија;
 • интерференција терапија;
 • синусоидални модулирани струи;
 • перкутана електрична невростимулација;
 • ласерска терапија;
 • акупунктура;
 • фармакопунктура;
 • магнетопунктура;
 • вакуумска терапија;
 • ударна терапија;
 • УХФ и НЛО.

Треба да се напомене дека третманот на народни лекови ќе биде неефикасен во дијагностицирањето на таквата болест.

Вежбите за спондилоза на грлото на матката и самомасажата во раните фази на терапијата се вршат под надзор на лекарот кој го посетува, по што пациентот може самостојно да ги изврши потребните манипулации дома.

Автоматизацијата на вратот ги вклучува следните чекори:

 • галење;
 • триење;
 • месење;
 • масирање на туберкули кои се наоѓаат зад аурикулите.

Препорачани вежби на терапевтска гимнастика се:

 • притисок на челото и вратот;
 • врат се врти;
 • движења на главата преку отпор - додека главата се навалува назад и од таква позиција се обидуваат да стигнат до предниот дел на вратот со нивните боцки;
 • притисок врз храмовите;
 • движења на ротациона глава.
Гимнастика со цервикална спондилоза

Оперативен третман на цервикална спондилоза е неопходен во случаи на неефективност на конзервативните методи на терапија или во развој на слична болест во однос на позадината на друга патологија.

Превенција

За да се намали веројатноста за развој на грлото на матката спондилоза, сето тоа е потребно да се следат овие едноставни превентивни препораки:

 • целосно да ги напуштат зависностите, особено од пушењето;
 • води активен животен стил, особено под седентарни работни услови;
 • ако е можно, избегнувајте повреда на 'рбетниот столб;
 • навремено лекуваат болести кои негативно влијаат на коскеното ткиво;
 • не дозволувајте хипотермија;
 • елиминирање на хормоналните нарушувања;
 • неколку пати во годината да се подложи на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Грлото на спондилозата не претставува закана за животот на една личност, бидејќи може да се излечи, под услов да се дијагностицира рано. Игнорирањето на симптомите не само што може да влијае врз кршењето на мобилноста, туку и да доведе до попреченост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цервикална спондилоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вертебрални цервикалгија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Црвениот грб не се смета за независна болест, туку е последица на појавата на други патолошки процеси. Вреди да се напомене дека половина од населението во развиените земји во светот страда од ова нарушување. Во огромното мнозинство на ситуации, широк спектар на болести кои влијаат на мускулно-скелетниот систем се провокатори на болка во вратот. Сепак, постојат сосема безопасни причини за ова нарушување.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 6 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Грбавична спондилоартроза (појавување симптоми: 6 од 20)

Спондилоартрозата на цервикалниот 'рбет е дегенеративен процес, што доведува до формирање на раст на коските на рабовите на телото на' рбет на оваа локализација, кое е оптоварено со постепено истребување на дисковите лоцирани помеѓу пршлените и спојувањето на зглобовите.

...
Хипотензија (појавување на симптоми: 6 од 20)

Хипотензијата е прилично честа патологија, која се карактеризира со постојано или редовно присуство кај лице со тонометриски вредности под 100 до 60 милиметри жива. Оваа болест може да се појави во било која возраст, поради што се дијагностицира и кај бебињата и кај жените за време на бременоста.

...
Отитис кај дете (појавување симптоми: 6 од 20)

Отитис кај дете се смета за најчеста патологија кај оваа возрасна група, која влијае на сите структури на аудитивниот канал. Експертите од областа на педијатриската отоларингологија велат дека до возраст од 7 години, околу 95% од децата страдаат од оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .