Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хроничен артритис: симптоми и третман

Хроничен артритис - главните симптоми:

 • Болки во зглобовите
 • Потење
 • Мускулна атрофија
 • Треска
 • Губење на тежината
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Заедничка вкочанетост наутро
 • Повреда на фини моторни вештини
 • Скратен екстремитет
 • Моторна дисфункција
 • Зголемување на прстите
 • Застој во физичкиот развој
 • Деформитет на зглобовите
 • Недоволен развој на долната вилица

Хроничниот артритис е патолошки процес на воспалителна природа што влијае на зглобовите. Оваа болест може да се појави како компликација на претходно префрлен инфективен или воспалителен процес или да биде независен патолошки процес, чиј развој беше предизвикан од еден или друг етиолошки фактор.

Се разликуваат неколку форми на развој на оваа болест на мускулно-скелетниот систем, но клиничарите идентификуваа две форми на оваа болест во независни нозолошки единици - јувенилен и хроничен артритис на темпоромандибуларниот зглоб.

Нема ограничувања во однос на возраста и полот, поради што оваа болест може да се дијагностицира во детството и адолесценцијата.

Дијагнозата вклучува сеопфатен преглед на пациентот, користејќи лабораториски и инструментални методи на истражување. Третманот се изведува со конзервативни методи, со користење на физиотерапевтски процедури за време на периоди на стабилна ремисија. Целосното елиминирање на болеста е невозможно.

Етиологија

Етиолошките фактори кои можат да предизвикаат оваа болест вклучуваат:

Генерално, секоја инфекција од специфична или неспецифична природа може да предизвика развој на хроничен артритис. Сепак, забележано е дека ваквата етиологија сè уште не е докажана во врска со ревматоидниот артритис .

Исто така, треба да се истакнат предиспонирачките фактори за развојот на оваа болест:

 • текот на дијабетес ;
 • компликации после вакцинација;
 • тироидна жлезда;
 • бременост;
 • продолжено статичко оптоварување на истиот зглоб;
 • честа хипотермија;
 • хиперинсолација;
 • физички неактивен начин на живот;
 • претходно претрпена болест на ревматско потекло;
 • слаб имунолошки систем, наспроти позадината на која постои честа инфекција на телото со разни болести.

Врз основа на горенаведеното, може да се каже дека секој инфективен процес во телото може да предизвика развој на хроничен реактивен артритис или било која друга форма на оваа опасна болест.

Класификација

Одредени се следните клинички форми на болеста:

 • Малолетен хроничен артритис кај деца - не е пронајден кај возрасни, карактеризиран со вклучување на мали зглобови на екстремитетите во воспалителниот процес. Ретко забележано воспаление на цервикалниот 'рбет, темпоромандибуларен зглоб. Треба да се напомене дека оваа форма на патологија се карактеризира со изразена клиничка слика со интензивен тек, проследена со развој на деформитети, контрактури и скратување на екстремитетите;
 • Хроничен гихтичен артритис . Со оваа форма на болест, лицето ќе биде вознемирувано од честа, силна болка, која понекогаш трае до неколку недели. За околу 3-4 години се развиваат деформитети на зафатените зглобови, ограничувања во движењето и формирање на тофи. Оваа форма на болеста може да влијае на внатрешните органи, со соодветни заболувања;
 • Хроничен псоријатичен артритис . Најчесто тоа е компликација на псоријазата, се дијагностицира кај околу една третина од пациентите со оваа системска болест. Се карактеризира со задебелување на прстите, ограничена подвижност на нозете и контрактура со флексија може да бидат присутни.
 • Ревматоиден артритис . Мали зглобови се засегнати, што во крајна линија доведува до целосна неподвижност на долните или горните екстремитети.

Треба да се напомене дека секоја форма на болеста се карактеризира со клиничка слика.

Здраво и артритичен зглоб

Симптоматологија

Во овој случај, тешко е да се изолира заеднички симптоматски комплекс, бидејќи природата на манифестацијата на патологијата ќе зависи од неговата форма.

Јувенилната форма на патолошкиот процес се карактеризира со следниве клинички карактеристики:

 • Недоволен развој на долната вилица, што предизвикува т.н. синдром на птица и вилица;
 • скратување на екстремитетите;
 • повреда на моторната функција;
 • поразот на горните екстремитети води до фактот дека детето има проблеми со држење мали предмети во своите раце;
 • периартикуларна мускулна атрофија;
 • Можен застој во физичкиот развој.

Се забележува дека оваа форма на болеста е три пати почеста кај девојчињата, но точните причини за оваа предиспозиција сеуште не се утврдени.

Ревматоидната форма се манифестира во следнава клиничка слика:

 • три или повеќе мали зглобови се вклучени во патолошкиот процес;
 • пациентот се чувствува вкочанет наутро, кој исчезнува во текот на денот;
 • губење на тежината, без очигледна причина;
 • зголемено потење, особено ноќе;
 • рекурентни напади на треска;
 • Деформација на зглобовите во форма на S-форма.

Ако третманот на ревматоиден артритис не започне навремено, болеста може да доведе до целосна неподвижност на зглобовите и, како последица на тоа, попреченост на лицето.

Во хронична форма на гихтичен артритис, следнава клиничка слика се случува:

 • пациентот може да биде вознемирен од тешки, чести болки, чие траење може да трае до неколку недели;
 • воспаление влијае на коленото, зглобот, глуждот;
 • формирање на тофи-жолто-бели плаки, кои се состојат од кластери на ткива на урати. Локализација на таквите формации - зглобови, аурики, склера и корнеа.

Треба да се забележи дека оваа форма на патологија е полн со развој на сериозни компликации, кои ќе бидат изразени во поразот на внатрешните органи, најчесто припаѓаат на генитоуринарниот систем.

Во псоријатичен облик на оваа болест, нема изразен синдром на болка , а самата болест се карактеризира со надворешни деформитети - ограничување на подвижноста на горните или долните екстремитети, задебелување на прстите.

Дијагностика

Ако се сомневате дека имате ревматоиден артритис или која било друга форма на оваа болест, можеби ќе треба да ги консултирате следниве тесно квалификувани специјалисти:

 • ревматолог;
 • хирург;
 • ортопед;
 • педијатар;
 • отоларинголог;
 • дерматолог;
 • офталмолог.

Дијагнозата се определува со физички преглед и неопходни дијагностички мерки.

Ревматоиден артритис

Дијагностичката програма може да го содржи следново:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • сеопфатен биохемиски и имунолошки крвен тест;
 • тест на крвта за шеќер;
 • ELISA;
 • КТ скенирање, МРИ на зафатените зглобови;
 • артроскопија;
 • пункција на погодениот зглоб;
 • Ултразвук на зафатените зглобови;
 • рентген испит.

Врз основа на резултатите од студијата, се утврди точна дијагноза и се избере најефикасната тактика на третман.

Третман

Како по правило, третманот на таквите болести се врши на сложено начин. Лековата терапија се комбинира со физиотерапевтски процедури и терапија со вежбање.

Терапевтските мерки може да ги вклучуваат следните лекови:

 • антибиотици;
 • нестероидни и стероидни антиинфламаторни лекови;
 • гликокортикостероиди - лекови од оваа група се администрираат интравенозно;
 • лекови против болки;
 • витамински и минерални комплекси.

Во случај на псоријатична болест, антивоспалителната терапија се изведува одделно.

Во прилог на лек, лекарот може да пропише:

 • вежби за физичка терапија;
 • курс за рачна терапија;
 • физиотерапија;
 • носење специјални компресивни преврски;
 • употребата на специјални ортопедски апарати кои го намалуваат оптоварувањето на погодениот зглоб.

Исто така, како превенција на повторување на болеста и да се максимизира продолжувањето на фазата на постојана ремисија, по курс на активна терапија, пациентот може да се испрати во третман на санаториум-одморалиште.

Индикации за хирургија може да бидат следниве:

 • со очигледни функционални нарушувања на мускулно-скелетниот систем;
 • со деструктивни лезии на зглобовите.

Исто така е неопходно да се разбере дека е невозможно целосно да се елиминира хроничниот артритис. Со исполнување на лекарски рецепт, можно е да се продолжи фазата на отпорна ремисија.

Можни компликации

Доколку пропишаниот третман не се почитува или е отсутен, може да се развијат следниве компликации:

Покрај одредени патолошки процеси, секоја форма на артритис може да доведе до целосна неподвижност на зглобот, што доведува до попреченост.

Превенција

Не постојат ефикасни методи на превенција во врска со оваа болест, бидејќи етиолошките фактори не се прецизно утврдени. Препорачливо е да се придржувате на генерално здрав начин на живот и да побарате медицинска помош навремено.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хроничен артритис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Колагеноза (појавување симптоми: 5 од 14)

Колагенозата е имунопатолошка состојба во која се забележува развој на дегенеративни нарушувања кои најчесто влијаат на сврзното ткиво, но веројатноста за вклучување на другите сегменти во патологијата не е исклучена.

...
Деформирање на остеоартритис (појавување симптоми: 5 од 14)

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

...
Псоријатичен артритис (појавување симптоми: 4 од 14)

Автоимуните болести на зглобовите кои произлегуваат од кожните лезии се нарекуваат псоријатичен артритис. Болеста главно се карактеризира со хронична или акутна природа на курсот. Псоријатичен артритис се јавува под еднакви услови и кај мажите и кај жените во зрелоста.

...
Артритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 4 од 14)

Артритисот на зглобот на колкот е патолошки процес кој се карактеризира со појава на воспаление кај еден од најголемите зглобови кај лице - во колкот на колкот. Во повеќето случаи, тој е придружен со силна болка на местото на повреда. Ако ги пропуштите првите симптоми на артритис и ја започнете болеста, тоа ќе доведе до деформација во артикулацијата на одредени зглобови и целосна имобилизација на лицето.

...
Јувенилен ревматоиден артритис (појавување симптоми: 4 од 14)

Малолепен ревматоиден артритис е системска автоимуна болест која ги зафаќа децата на возраст под шестнаесет години. Девојчињата се болни неколку пати почесто од момчињата. Автоимуната природа на болеста сугерира дека телото, од непознати фактори, почнува да ги препознава сопствените клетки како патолошки и активно произведува антитела против нив. Тоа е системско, бидејќи не само зглобовите, туку и неколку внатрешни органи и системи се вклучени во болеста за болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .