Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Синостоза: Симптоми и третман

Синостоза - главните симптоми:

Синостоза - е процес на фузија на одредени делови од коската или две коски кои се наоѓаат меѓу нив. Постојат многу варијанти на оваа состојба. Вреди да се спомене дека некои од нив немаат патолошка основа.

Причините за ова нарушување се доста неколку и сите ќе се разликуваат во зависност од видот на патологија. Во некои случаи, предиспонирачките фактори се сосема безопасни.

Болеста има карактеристични надворешни симптоми, изразени во спојувањето на неколку коски или други видови на деформитет. Искусен специјалист ќе биде во можност да ја идентификува патологијата веќе за време на првиот испит, но за да се утврди обликот на болеста, ќе бидат потребни неколку инструментални испити и консултации со специјалисти од различни области на медицината.

Режимот на лекување директно ќе зависи од етиолошкиот фактор и од формата на болеста.

Меѓународната класификација на болестите не го издвојува единственото значење за таквото пореметување. Од ова произлегува дека кодот МКБ-10 ќе се разликува во зависност од видот на патологијата.

Етиологија

Во моментов, лекарите не се свесни за механизмот на развој и причините за појава на вродена форма на болеста кај детето. Сепак, лекарите велат дека главната улога игра наследниот фактор. Ова укажува на тоа дека ако еден од родителите е дијагностициран со слична патологија, тогаш веројатноста да има болно дете ќе варира од 50 до 100%.

Голем број на патолошки случаи на синостоза се поврзуваат со интраутерински скелетни абнормалности. Но, во некои случаи таков процес може да биде секундарно, односно стекнат.

Изворите на ова нарушување може да бидат:

Од ова произлегува дека систостоза може да биде и независна болест и да се развие на позадината на отсуството на навремено лекување на други заболувања. Покрај тоа, некои видови на патологија може да се комбинираат со други аномалии.

Во некои случаи, систозијата кај децата и кај возрасните може да се должи на хируршка интервенција. Понекогаш болеста нема патолошка основа, и сосема нормално е, на пример, адхезијата на карличните коски.

Многу е ретко да се откријат изворите на болеста.

Класификација

Во зависност од главната причина за појава, систостозата се дели на:

 • конгенитален - е предизвикана од фетални аномалии на структурата, имено, како што се хипоплазија или аплазија на сврзното ткиво помеѓу споените коски. Во такви случаи, често се дијагностицира со радиколактична синостоза, поретко се случуваат кранијални конци,
 • стекнати - често е резултат на болести кои влијаат на коските;
 • физиолошки - нема патолошка основа и се јавува за време на созревањето на телото. Вообичаено, синостозата се формира во адолесценцијата, но под влијание на одредени болести, таквиот процес може да го забрза или, пак, да го забави. Овие болести вклучуваат хипергонадизам, евнухоидизам и Кашин-Бек синдром;
 • патолошки ;
 • вештачки - создадени за време на операцијата. Ова е неопходно за да се отстранат екстензивните структурни дефекти на коските, како и да се спречи појава на лажни зглобови. Најчесто, овој вид на синостност се создава помеѓу коските на тибија;
 • посттрауматска - врз основа на името, се формира на позадината на повредата на интегритетот на коската, што се случи на позадината на повредата. Во огромното мнозинство на ситуации, коските на ногата, подлактицата и соседните пршлени се деформирани.

На местото на локализација, фузијата на коските има неколку видови, на пример:

 • Радиолошката систостоза - се карактеризира со оштетување на коските на подлактицата и е конгенитална болест, во која се спојува радијалниот и лакотниот зглоб. Во такви случаи, должината на деформацијата може да варира од еден до дванаесет сантиметри;
 • кранијалната синостоза или краниостенозата е ретка патологија која се дијагностицира кај едно новороденче за две илјади. Вреди да се забележи дека често се детектира кај момчињата и често е придружено со конгенитални дефекти на срцето . Сепак, овој вид деформација може да се открие по раѓањето на детето. Овој тип на болест има неколку типови, кои се разликуваат во зависност од тоа кои шувави на черепот се споени. Така, изолирани се коронарна, ламбоидна и сагиттална синостоза;
 • вертебралната синостоза е најретката форма на болест кај која има промена на бројот на грлото на матката, во споредба со нормата. Во медицината, патологијата е позната како Клипел-Фајлов синдром. Ретко е да се најде спинална синостоза со карлица, сакрум и опашка;
 • рев синостоза - изразена во фузија на коските во предниот или задниот дел од телото, ретко ретко се подложуваат на целосна фузија;
 • Ламбоидна синостоза - се однесува на категоријата на најретки видови на болеста. Се изразува во зголемување на дебелината на затегнатоста и во проширувањето на голема пролет, што подразбира зголемување на обемот на предниот дел на черепот;
 • Ламбоидна синостоза
 • Метопичната систостоза - се карактеризира со предвремено активирање на процесот на фузија на коските на коските. Нормално, овој процес се јавува кај деца до две години. Меѓутоа, со оваа болест, спојувањето се одвива дури и пред раѓањето на детето или веднаш по раѓањето;
 • брахиоцефалузна синостоза .

Симптоматологија

Клиничките знаци на синостоза ќе се разликуваат во зависност од тоа кои видови му припаѓа на болеста. На пример, систостоза на коските на подлактицата или на радиоуродарниот тип на болеста се изразува со следниве симптоми:

 • атрофија на раката и подлактицата, што многу ретко може да се комбинира со таква состојба како хипертрофија на лакотниот зглоб;
 • неможноста за спроведување на движењата на рамото, што е полна со намалување на ефикасноста и присуство на изречени проблеми со самопослужување;
 • ограничување на движењето со четка.

Коронарна синостоза е изразена во:

 • деформација на обликот на черепот;
 • Симптоми на синостоза
 • ментална ретардација на менталниот развој на детето;
 • постојани главоболки;
 • напади на гадење со повраќање;
 • конвулзивни напади;
 • кратка загуба на свеста;
 • нарушувања на циклусот на спиење;
 • зголемена раздразливост и анксиозност;
 • оштетување на меморијата;
 • strabismus и exophthalmos .

Симптоми на вертебрални лезии со синостоза:

 • скратен врат;
 • ограничена подвижност на горните делови на 'рбетот;
 • влошување на растот на косата или нивно целосно отсуство во вратот;
 • спина бифида;
 • намалена чувствителност на кожата;
 • зголемена локација на скапуларната зона;
 • сколиоза ;
 • присуство на pterygoid набори во scapular регионот.

Покрај тоа, овој тип на болест честопати е проследен со дефекти на срцето , расцеп на непца , абнормален развој на репродуктивниот систем, прсти и прсти, ребра и бубрези, респираторен систем и лице.

За секаков вид на болест карактеристична болка лелекаат карактер. Локализација на болката ќе биде зона на деформација на коската.

Дијагностика

И покрај фактот дека синостозите имаат изразени симптоми, за да се утврди конечната дијагноза, ќе биде потребно спроведување на хардверски испитувања.

Сепак, во секој случај, треба да се спроведе примарната дијагноза, која е насочена кон работата на лекарот со пациентот. Меѓу таквите мерки, вреди да се потенцира:

 • проучување на историјата на болеста и животна историја на пациентот - да се идентификува природата на патологијата;
 • темелно физичко испитување - со цел идентификување на главниот дефект и придружните симптоми;
 • детален преглед на пациентот - потребата за тоа е дека лекарот добива целосни информации за природата на текот на болеста.

Дијагностицирање на синостоза не подразбира лабораториско тестирање на крвта, урината и изметот на пациентот, бидејќи таквите тестови не претставуваат дијагностичка вредност.

Инструменталните методи за утврдување на конечната дијагноза подразбираат:

 • Х-зраци на черепот, ребрата, сите делови на 'рбетот и карличната област - оваа постапка ќе помогне да се идентификува присуството на патологија помеѓу ребрата на лево или десно, во цервикалниот и кококсниот;
 • Радиографија на лакотниот зглоб
 • КТ и МРИ;
 • Ултразвук.

Слична дијагноза може да ја врши и ортопедски хирург или трауматолог, но исто така ќе бидат потребни консултации на специјалисти од други области од медицината, особено кардиологија, ендокринологија, неврологија и хирургија.

Третман

Шемата на терапија зависи од видот на текот на болеста.

Синостозите на коските на подлактицата и типот на радиоуларна болест се третираат со:

 • корективни гипсени завои;
 • терапевтска масажа на повредената рака;
 • Терапија за вежбање;
 • обезбедување надминат позиција на подлактицата;
 • хируршко отстранување на синостоза, но само по десет месеци конзервативна терапија.

Третман на синостоза на черепот вклучува само хирургија, која се изведува во првите години од животот на пациентот.

Деформацијата на пршлените и кокксите се елиминира со помош на:

 • физиотерапија;
 • терапевтска масажа;
 • Терапија за вежбање;
 • аналгетици.

Прашањето за хирургија се решава на индивидуална основа за секој пациент.

Во третманот на синостоза на ребрата, преовладуваат ресторативните техники, но со изразен деформитет, укажана е медицинска интервенција. При дијагностицирање на метопичната синостоза, единствениот третман е хируршка процедура.

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки насочени кон спречување на синостоза, не постојат. Општите правила вклучуваат само:

 • правилно управување со бременоста;
 • рано откривање и лекување на патологии кои можат да доведат до развој на главната болест;
 • советување со еден генетичар пред да се одлучи да се роди бебе
 • редовни лекарски прегледи.

И покрај фактот дека болеста е тешко да се лекува, има поволна прогноза. По операцијата и со интензивни физиотераписки вежби во постоперативниот период, можно е да се постигне 100% опоравување во функционирањето на погодената област. Сепак, доцниот третман може да доведе до попреченост на пациентот.

Во секој случај, исходот зависи од степенот на оштетување и деформација на коските.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате синостоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Церебрална исхемична болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Еклампсија (појавување симптоми: 7 од 20)

Еклампсија е компликација на бременоста, во која крвниот притисок се зголемува нагло и неочекувано (тешко е да се врати во нормала). Исто така, жената има висока содржина на протеини во урината и тешко оток на екстремитетите. Постојат два начини за излез од оваа состојба - повлекување на симптомите или кома. Оваа патолошка состојба може да му наштети на здравјето на не само на бремената мајка, туку и на нероденото бебе.

...
Невросифилис (појавување симптоми: 7 од 20)

Невросифилисот е болест на венерична природа која се меша со изведбата на некои внатрешни органи, а ако не се третира навреме, за краток временски период може да се прошири на нервниот систем. Често се јавува во било која фаза на сифилис. Прогресијата на невросифилисот се манифестира со симптоми како што се напади со сериозна вртоглавица, мускулна слабост, напади и парализа на екстремитетите и деменцијата.

...
Хипервитаминоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Хипервитаминозата е болест која предизвикува голема количина на одреден витамин за да влезе во телото. Неодамна оваа патологија стана почеста, бидејќи употребата на витамински додатоци станува се попопуларна.

...
Потрес на мозокот (појавување на симптоми: 6 од 20)

Потресот на мозокот е патолошка состојба што се јавува на позадината на добивање повреда на главата од одредена природа. Потресот, симптоми кои во никој случај не се поврзани со васкуларни патологии, е проследен со ненадејна дисфункција на мозокот. Неверојатно, во случај на повреда, контузија на мозокот се дијагностицира кај околу 80% од случаите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .