Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фиброзна дисплазија: симптоми и третман

Фиброзна дисплазија - главните симптоми:

 • Болка во коленото
 • Лош став
 • Одложен сексуален развој
 • Limp
 • Цртеж во погодениот зглоб
 • Диспропорционална фигура
 • Деформација на структурата на лицето
 • Оштетена мобилност на екстремитетите
 • Заоблување на коленото
 • Патолошки фрактури
 • Оштетување на забите
 • Задебелување на вилицата
 • Тибијални фрактури
 • Преобликување на долните екстремитети
 • Скратување на фемурот
 • Надстрешница на мозокот на черепот над лицето
 • Промена на волуменот на параназалните синуси
 • Деформација на првиот пршлен
 • Зголемување на мобилноста на коленото
 • Намалување на кранијалната празнина

Фиброзна дисплазија е болест која се карактеризира со системска лезија на скелетот, во кој се случува замена на здрава коска од страна на сврзното ткиво. Главниот фактор во развојот на болеста е генетска мутација, но клиничарите идентификуваат многу други извори на болест, кои можат да се разликуваат во зависност од формата на нејзиниот тек.

Оваа болест се карактеризира со изразена клиничка слика во која, покрај надворешните деформитети, преовладуваат и синдромот на болка и патолошките фрактури.

Можно е да се направи точна дијагноза врз основа на симптоми, но инструменталните испитувања, особено МРТ, играат главна улога. Третманот во сите случаи вклучува операција.

Етиологија

Во моментов, главните причини и механизмот на појава на болеста не се целосно разјаснети. Сепак, лекарите веруваат дека изворот лежи во генетските мутации и феталните абнормалности.

Лекарите веруваат дека следните предиспонирачки фактори играат значајна улога во формирањето на болеста:

 • хормонски нарушувања;
 • значително оштетување на формирањето и развојот на 'рскавицата и коските;
 • патологии на мускулите и лигаментите кои артикулираат зглобови;
 • генетска предиспозиција;
 • слаба исхрана на идната мајка - ова треба да вклучува отсуство во исхраната од свежо овошје и зеленчук, како и други производи збогатени со витамини и хранливи материи;
 • зависност од лоши навики и негативни еколошки состојби што го зафаќаат женското тело за време на бременоста;
 • егзацербација на хронични заболувања или тешки заразни болести во периодот на раѓање;
 • неконтролиран внес на одредени лекови за време на бременоста;
 • влијанието на токсичните или хемиските супстанции на телото на жената во позиција;
 • идната мајка има гинеколошки проблеми кои се директно поврзани со матката;
 • тешка токсикоза ;
 • недостаток на вода.

Од ова произлегува дека главната ризична група се состои од деца, но има случаи кога слична болест прво била дијагностицирана кај постаро лице. Вреди да се забележи дека кај женката оваа патологија се дијагностицира неколку пати почесто отколку во силната половина на човештвото.

Класификација

Кај децата и возрасните, постојат неколку главни форми на фиброзна дисплазија:

 • монозална - се карактеризира со оштетување на само една коска, а симптомите може да се појават во било која возраст;
 • полиозален - различен е по тоа што неколку коски се вклучени во патологијата, на пример, на бутот или на рамената, но само на едната страна од телото.

До денес, класификацијата на Зацепин е широко употребувана, што подразбира нејзина поделба на болеста во:

 • интраозна артериска дисплазија - може да се појави во моносупресивна и полиоормална форма. За време на микроскопијата е забележано присуство на фокални лезии, но во некои случаи фиброзно ткиво може да влијае на целото тело на коската. Сепак, кај пациенти со овој тип на болест, не се изразуваат деформитети на коските;
 • вкупната штета - се разликува од претходниот тип со тоа што се засегнати сите слоеви на коските, што предизвикува развој на деформитети во коските, а тоа, пак, води кон чести фрактури. Поаѓајќи од името, станува јасно дека овој тип на болест се јавува во полиозална форма, а најчесто се зафатени со тибија и бедро;
 • туморска форма - во сите случаи води до пролиферација на фиброзно ткиво. Оваа болест е исклучително ретка;
 • Олбрајтовиот синдром е најчестата форма дијагностицирана кај децата. Патологијата напредува брзо и е брза;
 • fibro-cartilaginous тип - се разликува од другите видови на болести со фактот дека во скоро сите случаи се претвора во малигна форма;
 • калцифицирана форма - оваа специфична форма на болеста ретко се дијагностицира.
Фиброзна дисплазија и нејзина манифестација во усната шуплина

Локализацијата на болеста може исто така да се разликува, најчесто вклучена во патологијата:

 • голема и мала тибија;
 • ребра и 'рбетот;
 • коските на вилицата и черепот;
 • колено и хумерус.

Фиброзната дисплазија на коските на черепот има своја класификација и е:

 • склеротичен - се карактеризира со формирање на области на изречена реконструкција на коски, што станува причина за нејзина консолидација. Најчесто ваквите промени се забележуваат во основата на черепот, коските на носот, фронталните и максиларните коски;
 • циста - како - често влијае на мандибуларната коска. Цистоидните неоплазми можат да бидат повеќекратни и единечни
 • педето - како -деформитет на черепот се јавува кога Паџетовата болест е изразена во значително зголемување на обемот на мозочниот регион на черепот.

Симптоматологија

Клиничките манифестации на болеста малку ќе се разликуваат во зависност од локацијата на патолошкиот процес.

Фиброзната дисплазија на тибијата ги има следните клинички манифестации:

 • скратување на бедрото;
 • патолошки фрактури;
 • паузи на тибија;
 • додека си одење.

Фиброзната дисплазија на колената е изразена во:

 • болка сензации, интензитетот на кој се зголемува под влијание на тешки физички напор или со остра промена во временските услови;
 • карактеристична криза на зглобовите за време на флексија и проширување на движењата на коленото;
 • преобликување не само на зглобовите, туку и на пателата;
 • делумна или целосна промена во обликот на долните екстремитети;
 • зголемување на мобилноста на коленото.

Фиброзната дисплазија на вилиците се карактеризира со:

 • задебелување на долната или горната вилица;
 • деформација на лицето;
 • бавен пубертетски процес.

Фиброзната дисплазија на коската на черепот доведува до појава на такви знаци:

 • малформации на забите;
 • намалување на кранијалната празнина;
 • надлет на церебралниот кранијален дел над лицето;
 • промена во обемот на параназалните синуси;
 • деформација на првиот пршлен.

Често овој вид води до хипна дисплазија и 'рбетот, што доведува до разни нарушувања на држењето на телото.

Во случај на локализација на патологијата во хумерот, нарушувањето на подвижноста на погодените горните екстремитети доаѓа до израз.

Олбрајт синдром има најизразени симптоми, меѓу кои се:

 • дефект на ендокриниот систем;
 • предвремен пубертет кај девојчињата;
 • прекршување на пропорциите на телото;
 • пигментација на фокалната природа на кожата;
 • тешки коскени деформитети.

Покрај тоа, оваа форма на оваа болест е често придружена со дефект на внатрешните органи и системи.

Симптоми на фиброзна дисплазија

Дијагностика

Искусен лекар ќе може да направи точна дијагноза врз основа на присуство на специфични знаци. Првичното испитување треба да содржи:

 • Детална проценка на пациентот потребна за да се утврди првиот почеток на почетокот и интензитетот на симптомите;
 • проучување на медицинската историја и историја на животот - да се бара предиспонирачки етиолошки фактор;
 • темелно физичко испитување на погодената област, нејзина палпација и перкусии.

Дијагнозата на фиброзна дисплазија на коската не обезбедува лабораториски тестови на крв, урина и измет, бидејќи немаат дијагностичка вредност.

Меѓу инструменталните методи на дијагноза, вреди да се потенцира:

 • Х-зраци;
 • дензитометрија;
 • КТ и МРИ.

Третман

Употребата на конзервативни методи на терапија во повеќето случаи не дава позитивни резултати, поради што по утврдувањето на конечната дијагноза за возрасен или дете, се пропишува операција.

Третман на фиброзна дисплазија се изведува:

 • остеотомија;
 • ресекција на погодената област на коската, проследена со замена со коскена графт;
 • продолжување на коската - само во случаи на скратување.

Полиостоза фиброзна дисплазија може да ја ограничи можноста за оперативна терапија. Во такви случаи, третманот ќе вклучува:

 • носење ортопедски чевли и други помагала кои го намалуваат товарот на коските и зглобовите;
 • поминува низ курс на терапевтска масажа;
 • физиотерапија;
 • Терапија за вежбање.

Превенција и прогноза

Бидејќи механизмот на развој на патологијата е непознат, со цел да се избегне развојот на таквата болест, неопходно е да се следат општите правила:

 • да водат здрав начин на живот за време на бременоста и да не ги пропуштаат посетите од акушер-гинеколог;
 • почитувајте ги правилата за безбедност кога работите со опасни материи;
 • јаде право и избалансиран;
 • одржување на нормална телесна тежина;
 • елиминирање на ефектот на прекумерна физичка активност на најчестите места на локализација на патологијата;
 • редовно се подложени на целосен медицински преглед.

Исходот од фиброзна дисплазија често е поволен, само полиозална форма може да доведе до грубо осакатување. Компликација во форма на формирање на бенигна неоплазма е забележана кај 4% од сите случаи, и малигнитет - во 0,2%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Фиброзна дисплазија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопед , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеохондроза на коленото (појавување симптоми: 3 од 20)

Остеохондрозата на коленото (дисекција) е болест на дистрофично-дегенеративниот тип. Тоа главно ги погодува луѓето на рана возраст, во повеќето случаи има поволен курс и завршува со закрепнување на пациентите.

...
Коксартроза (појавување симптоми: 2 од 20)

Коксартрозата е прилично честа болест, дијагностицирана главно кај пациенти со средна и старост како дегенеративно-дистрофична патологија на зглобот на колкот. Коксартроза, чии симптоми во доцните фази на нејзиниот тек се манифестираат во форма на мускулна атрофија на погодената област во комбинација со скратување на екстремитетот, се развива постепено во период од неколку години.

...
Flatfoot (појавување симптоми: 2 од 20)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Остеоартритис (појавување симптоми: 2 од 20)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Остеоартритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 2 од 20)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .