Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Контрактура на коленото: симптоми и третман

Контрактура на коленото зглоб - главните симптоми:

 • Болка во коленото
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Скратен екстремитет
 • Неспособност да се наведнува на коленото
 • Измена на гајта
 • Заоблување на коленото
 • Неспособност да се исправи коленото
 • Заоблување на долната нога

Конусен зглоб контрактура е патолошка состојба во која постои повреда на опсегот на движење во овој зглоб. Тежината на болеста може да варира од мало ограничување на подвижноста до целосно отсуство на флексија и / или продолжување.

Причина заболување може да биде голем број на фактори кои се речиси сите поврзани со претходни повреди или присуство на други болести.

Болеста има специфични и изразени симптоми, што во голема мера го поедноставува процесот на дијагностицирање. Главните симптоми се сметаат за болка и деформитет на зглобот.

За да се направи точна дијагноза, неопходно е да се спроведе објективен преглед на погодената област и инструментални испитувања. Третманот на контрактура може да се направи на неколку начини - конзервативно и хируршки.

Меѓународната класификација на болести идентификува посебна вредност за таквото пореметување на мускулно-скелетниот систем. МКД-10 кодот е М24.5.

Етиологија

Основен фактор во формирањето на болеста е повредата или дегенеративниот-дистрофичен процес.

Други извори на формирање на контрактура на колената се сметаат за:

 • директно оштетување на зглобот што се јавува кај интра-артикуларни фрактури;
 • скратување на квадрицепсниот мускул - ова се должи на фактот дека ногата долго време е во екстензорната положба;
 • повреда на структурата на зглобната 'рскавица - често тоа се должи на продолжената имобилизација. Сепак, лекарите тврдат дека контрактурата може да се формира дури и по тринеделна имобилизација на ногата;
 • претходно префрлен гноен артритис ;
 • екстензивни изгореници;
 • намалена еластичност на лигаментите на коленото;
 • длабоки лацерации во подрачјето на колената, на предната или задната страна на бутот, а исто така и на долниот дел на ногата. Ова е една од најретките причини за болеста.

Покрај тоа, таквата сериозна болест може да биде вродена. Во такви случаи, факторите на предиспозиција се сметаат за:

 • вродена дислокација на колената;
 • хипоплазија или аплазија на овој анатомски регион.

Многу е ретко кога болеста се развива на позадината на оштетувањето на нервниот систем, често пати контракцијата е механичка.

Главната група за ризик се состои од професионални спортисти, како и оние чија работа е поврзана со тежок физички напор.

Класификација

Контрактура на левиот колен зглоб

Во зависност од факторите на појава на оваа патологија на екстремитетите е:

 • arthrogenic - е последица на дегенеративниот процес директно во зглобот, поретко во системот на лигаментите;
 • дерматогени - се развива на позадината на присуството на сериозни дефекти на кожата. Тие вклучуваат повреди и изгореници, како и појава на воспалителни процеси, по што се забележува формирање на лузни;
 • дезмогени - се појавува брчки на периартикуларните ткива, што се јавува по воспаление или механичко оштетување на коленото. Ваквите процеси предизвикуваат развој на лузни со сврзно ткиво;
 • миогени - како контрактура се формира поради продолжено стегање на мускулното ткиво. Покрај тоа, мускулна исхемија и разни форми на миозитис може да бидат фактор, што може да доведе до скратување на мускулите;
 • тегогени - е промена на лигаментите и тетивите од трауматско или воспалително потекло;
 • неврогена - е последица на парализа и патологии кои влијаат на нервниот систем.

Поради појавата на невроген контрактура на коленото, зглобот се дели на:

 • периферни - се развива во случаи на оштетување на периферните нерви;
 • централно - на позадината на повредите на мозокот и / или 'рбетниот мозок
 • психогени .

Од природата на протокот се разликуваат следниве форми:

 • контрактура на флексија на колена - нарушување на процесот на флексија на нозете, односно пациентот едноставно не може да ја свитка ногата во коленото;
 • екстензорски контрактури - се карактеризира со фактот дека едно лице не може да исправи екстремитет свиткана во коленото;
 • мешани - се карактеризира со комплетен недостаток на мобилност на зглобот. Комбинираниот тип на контрактура се смета за најопасна форма на таква болест, која се карактеризира со тешка состојба на пациентот и неможност да се излечи болеста со конзервативни методи или вежби.

Покрај тоа, контрактурата на колената е хронична и акутна.

Симптоматологија

Првата и главната клиничка манифестација е неможноста на процесот на флексија или продолжување на екстремитетот. Наспроти позадината на главниот симптом, овие симптоми може да се појават:

 • заеднички деформитет;
 • оток на погодената област;
 • тешка и болна болка во коленото;
 • скратување на зафатената нога;
 • принудната положба што лицето го зазема за да ја намали непријатноста;
 • искривување на долниот дел од ногата;
 • поддршка неуспех;
 • промена на одењето.

Живописна манифестација на симптоми е карактеристична за акутната форма на болеста, додека во хроничен тек се забележани само умерени болки и моторна дисфункција. Втората форма на болеста често доведува до попреченост на пациентот.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагноза бара интегриран пристап, но се базира на инструментални испитувања.

Пред назначувањето на испитувањето, лекарот мора да спроведе:

 • појаснување на жалбите на пациентот;
 • проучување на медицинската историја и историја на животот;
 • објективен преглед на пациентот - да се процени состојбата на погодениот екстремитет, како и да се одреди количината на активни и пасивни движења на екстремитетите.

Со цел конечно да се утврди дијагнозата на "контрактура на колената", лекарот пропишува инструментални испитувања на пациентот, вклучувајќи:

 • радиографија на ногата;
 • артроскопија;
 • КТ и МРИ на погодената област.
Артроскопија на коленото

Освен тоа, консултациите честопати ги пропишуваат специјалисти од:

 • неврологија;
 • неврохирургија;
 • психијатрија.

Третман

Во зависност од тежината на болеста, може да побара или конзервативни или хируршки техники.

Ненадејниот третман на контрактурата на коленото вклучува:

 • физиотерапија;
 • земање дрога;
 • механотерапија - во која гимнастиката за развој на погодените екстремитети се изведува со помош на специјални уреди;
 • нехируршка корекција на положбата на засегнатиот екстремитет - ова се прави со помош на гипс и специјални фиксати;
 • Терапија за вежбање - терапевтска вежба во случај на контрактура на коленскиот зглоб игра голема улога во терапијата;
 • употребата на рецепти за традиционална медицина е прикажана само во раните фази на развојот на патологијата и со дозвола на присутниот лекар.

Физиотераписките процедури вклучуваат:

 • електрофореза;
 • ударна терапија;
 • термички постапки;
 • рачна терапија.

Терапијата за вежбање на контрактурата на коленото е насочена кон изведување на следните вежби;

 • наизменично свиткување на колена и повлекување на нив до стомакот;
 • подигање на свиткана нога, исправање и спуштање на подот;
 • "Велосипед" - наизменично со секоја нога;
 • свиткување на долните екстремитети и зацрвстувањето;
 • исправена нога elevation;
 • кружни движења на долниот дел од ногата;
 • вршејќи притисок врз топката во салата;
 • флексија на екстремитетите со топка која е залепена меѓу нив;
 • тркалање на топката далеку од вас и кон себе со нозете на неа;
 • ставање на топката под колената и притискање на тоа со петиците;
 • подигање на свиткана нога и зацрвстување во мозочен удар - оваа вежба е направена како лежи на негова страна;
 • подигање на ногата и чување на тежина - почетната позиција е слична на онаа што е наведена погоре;
 • колено свиткување додека лежи на стомакот;
 • подемот на права нога - исто така е неопходно да лежи на стомакот;
 • директна нога на страна - оригиналната положба не се менува.

Развојот на контрактура на колената се врши под строг надзор на лекарот што го посетува, но со подобрување на состојбата на пациентот, таквиот третман дома не е забранет.

Со неефективноста на конзервативните методи, како и со тешки деформитети на колената, се врши хируршко отстранување на контрактурата. Операциите се изведуваат со неколку техники:

 • преку отворен пристап;
 • преку употреба на артроскопска опрема.

Целите на оперативната терапија се:

 • нормализација на обликот на зглобните површини;
 • ексцизија на лузна ткиво;
 • зголемување на мускулите.

Во случаи на сериозно оштетување на зглобовите, се користи ендопротеза или артродеза на зглобот.

Артропластика на коленото

Периодот на опоравување по операцијата вклучува физиотерапија, масажи и физикална терапија.

Превенција и прогноза

Со цел да се избегнат проблеми со формирањето на контрактура на колената, неопходно е да се избегнат повредите и веднаш да се побара квалификувана помош кога се појавуваат гореспоменатите знаци на болест.

Исходот на болеста зависи од неколку фактори:

 • извор на нарушувања на движењето;
 • тежината на патолошките промени не само во зглобовите, туку и во околните ткива;
 • временскиот период кој поминал од почетокот на првите симптоми пред почетокот на третманот.

Акутните контрактури имаат поповолна прогноза во споредба со хроничната форма на патологија, што може да доведе до човечка попреченост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате контрактура на колено и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ортопедски трауматолог , ортопед хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коксартроза (појавување симптоми: 2 од 8)

Коксартрозата е прилично честа болест, дијагностицирана главно кај пациенти со средна и старост како дегенеративно-дистрофична патологија на зглобот на колкот. Коксартроза, чии симптоми во доцните фази на нејзиниот тек се манифестираат во форма на мускулна атрофија на погодената област во комбинација со скратување на екстремитетот, се развива постепено во период од неколку години.

...
Остеоартритис (појавување симптоми: 2 од 8)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Остеохондроза на коленото зглоб (појавување симптоми: 2 од 8)

Остеохондрозата на коленото (дисекција) е болест на дистрофично-дегенеративниот тип. Тоа главно ги погодува луѓето на рана возраст, во повеќето случаи има поволен курс и завршува со закрепнување на пациентите.

...
Периферна периартроза (појавување на симптоми: 2 од 8)

Периаррозата е почетна фаза на артроза на зглобовите. За оваа болест се карактеризира со развој на воспалителниот процес во тетивите и зглобовите. Да не се забележи дека е доста тешко, бидејќи скоро секое движење е придружено со болка и непријатност. Ако времето не започне да се справува со болеста, болката ќе се зголеми само. Периартрозата може да влијае на секој зглоб, лактот, рачниот зглоб, рамото-рамото. Тоа е хумороссакуларната периартроза која најчесто ги погодува луѓето од работен век.

...
Синовитис на колен зглоб (појавување симптоми: 2 од 8)

Колено зглоб е воспаление на внатрешната обвивка на коленото. Како што се развива патологијата, течноста почнува да се акумулира во зглобот, што потоа се претвора во гној. Како по правило, болеста е локализирана во колената, бидејќи е постојано изложена на зголемени оптоварувања. Болеста може да погоди лице на речиси секоја возраст. Сепак, најчесто болеста се дијагностицира кај постари лица и кај оние кои водат седентарен начин на живот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .