Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цервикална остеохондроза: симптоми и третман

Грлото на остеохондрозата - главните симптоми:

Цервикалната остеохондроза, чија концентрација е забележана, како што може да се утврди од името, во вратот, е прилично честа патологија. Цервикалната остеохондроза, чии симптоми не можат секогаш да се сметаат единствено единствено како оваа болест, со оглед на карактеристиките на нејзината локализација и локалните процеси, често доведува до третман на специјалисти во други области, па затоа е контрадикторни овој симптом.

Општ опис

Претежно, развојот на цервикалната остеохондроза се јавува поради седентарен начин на живот, што особено се промовира со значителен поместување од рачниот труд, иако до умерен степен, претходно распределен, на интелектуалниот труд, што пак, е седентарна работа.

Општо земено, пред да продолжиме да ги разгледуваме симптомите што се својствени за цервикалната остеохондроза, би сакал да забележам дека постојат некои разлики од симптомите кои ја придружуваат остеохондрозата воопшто, што, можеби, не би требало да биде особено изненадувачки, имајќи ги предвид тие анатомски карактеристики достапна на одредена област од интерес за нас (цервикална исправност).

Пршлени концентрирани во областа на вратот се доволно цврсти еден до друг. Во меѓувреме, скелетот лоциран во цервикалниот регион не е добро развиен, што е фактор кој придонесува за поместување на пршлените. Тоа, пак, станува причина за стегање на нервите и садовите, кои се повеќе од доволно во цервикалниот регион. Така, на пример, тука е трчањето на вертебралната артерија, со чија помош се обезбедува снабдувањето со крв во мозокот (поточно, неговите задни региони, претставени во облик на продолжеток на мозок и малиот мозок).

Компресијата (односно компресијата) на 'рбетната артерија поради намалувањето на циркулацијата на крвта може да предизвика исхемија на' рбетниот мозок и мозокот, и ако ги земеме предвид акутните варијанти на таков курс, може да предизвика и 'рбетниот удар. Патем, таквата лезија на артеријата може да се процени со појава на симптоми во форма на нарушена координација на движењата, честа вртоглавица и нарушувања поврзани со видот и слухот.

Целокупната компактност на цервикалниот регион може да предизвика дури и помали мускулни тензии или вертебрални движења да ги притисне нервните завршетоци, што подразбира потреба во цервикалниот нерв, кој исто така може да се користи за да предизвика васкуларни структури. Остеофитите, кои се формираат на позадината на ваквите состојби, водат кон влошување на состојбата, со оглед на компактноста својствена во цервикалниот регион. Дозволете ни да ги потсетиме нашите читатели дека малите расти кои се формираат директно на коската се дефинираат како остеофити и оние супстанции кои се формираат во процесот на хипертрофичен процес кој е инхерентно својствено за растот (т.е., во општо разбирање, хипертрофијата е процес со кој постои зголемување на посебен дел од телото / органот).

Покрај тоа, цервикалната остеохондроза предизвикува развој на издигнувања и хернии во 'рбетот, чии ефекти, покрај таквите карактеристики како поместување на пршлените, тензијата на пршлените и формирањето на остеофитите, исто така, го притискаат коренот на нервот, а со тоа доведуваат до развој на едем и воспаление во него. Како резултат на тоа, враќајќи се, повторно, на компактната димензија која што ни ја има рбетниот канал на одделот за интерес, останува да се нагласи дека 'рбетот целосно го покрива својот волумен, како резултат на што се случува дополнителна компресија - овојпат директно во' рбетниот канал. Болката се забележува како изречена манифестација на ваков тек на болеста.

Понатаму, остеохондрозата исто така може да доведе до компресија на мозокот и, со оглед на пореметноста својствена за 'рбетниот канал на одделот за кој станува збор, ова се случува многу почесто отколку кога се разгледуваат процесите во лумбалните и торакалните региони. Неверојатно, засегнатото подрачје се намалува во случај на цервикална остеохондроза не само на оштетување на вратот и главата, туку и на оштетување на екстремитетите (во горните, овој резултат се дијагностицира многу почесто). Со оглед на овие карактеристики на цервикалната остеохондроза, тој станува еден од честите причини за попреченост на пациентите.

Значи, да се обидеме да резимираме, во која, особено, би сакал повторно да допре до оние фактори што доведуваат до компресија на нервните и васкуларните структури во остеохондрозата на грлото на матката.

 • Лизгање (или поместување) на 'рбетниот диск. Оваа состојба подразбира специфична дефиниција - спондилолистеза. Поголемиот дел од овој тип на поместување е минимален во зачестеноста на нивното појавување во практиката, и покрај тоа што е важно дури и малото поместување да предизвика развој на парализа, а да не спомнуваме и посериозна, што води до ништо друго освен смрт.
 • Остеофити. Цервикалната остеохондроза, како што веќе забележавме, го предизвикува развојот на соодветните израстоци, односно остеофитите. Тие, пак, се наоѓаат на страните на 'рбетните тела, доведуваат до иритација на мускулите кои се директно поврзани со нив, што обезбедува зголемување на нивниот тон. Товарот што делува на пршлените, на тој начин, се зголемува, ова веќе предизвикува зголемување на притисокот врз интервертебралниот диск, истовремено намалувајќи ја нејзината висина. Наспроти позадината на таков процес, се зголемува ризикот од формирање на протрузијата. Остеофитите насочени кон каналот на 'рбетот може да предизвикаат стеснување.
 • Формирање на издаденост, спинална хернија. Сето ова е една од варијантите на исходот од развојот на процесите релевантни за цервикалната остеохондроза.
 • Менување на висината на 'рбетниот диск (т.е. негово изедначување). Во чести случаи, намалувањето на висината се јавува поради намалувањето на големината на интервертебралните арамеани. Покрај тоа, важно е да се напомене дека дури и неуспешното ротирање на вратот може да доведе до сублуксација на грлото на матката, што резултира со дополнително стегање (т.е. компресија).
Структурата на цервикалниот 'рбет

Цервикална остеохондроза: симптоми

Промените во 'рбетниот столб со цервикалната остеохондроза се јавуваат во комбинација со различни клинички манифестации. Неверојатно, нивното набројување може да овозможи да се потенцираат околу триесетина опции, додека најинтересните и неочекувани за самите пациенти може да биде фактот дека, покрај "традиционалната" болка во вратот, мора да се соочат симптоми кои, на прв поглед, под оваа болест. Така, на пример, не сите ќе самостојно ќе ја додадат болката во дијагностиката во лакотниот зглоб, слабоста на нозете или визуелните пореметувања, како и некои други манифестации, кои исто така ќе се обидеме да ги покриеме во дискусијата подолу.

За презентација на главните симптоми кои можат да ја придружуваат цервикалната остеохондроза, условно ќе ги разликуваме три главни групи за нив, дефинирани во согласност со примарната вмешаност на централниот нервен систем во патолошкиот процес.

 • Јас група. Ова ги вклучува невролошки симптоми на болеста, кои се сметаат за нејзина компликација, која настанала како резултат на влијанието на процесот директно врз дисковите и нервните корени, како и врз нервите и плексулите (со други зборови, процесот се однесува на периферниот нервен систем).
 • II група. Во овој случај, станува збор за симптоми кои се релевантни за цервикалната остеохондроза, која се манифестира со директно влијание на патолошкиот процес на 'рбетниот мозок.
 • III група. Симптоматологијата поврзана директно со процесите кои се јавуваат во цервикалната остеохондроза се јавуваат во мозокот и, следствено, кај кранијалните нерви, во структурите и мембраните на нејзините хемисфери, во трупот и во мозочните садови.

Накратко за секоја од групите може да се забележи дека симптомите на цервикалната остеохондроза на првата група главно се состојат од болка, симптоми на второто - во движење нарушувања и симптоми на третиот - во феномените поврзани со патолошките ефекти врз садовите, всушност во васкуларните феномени. Се разбира, во чести случаи постои манифестација на овие симптоми не само во нивната чиста форма, туку и во форма на комбинирана едни со други, што, сепак, не ја исклучува можноста за утврдување на водечка група на наведените опции врз основа на постојните симптоми.

Цервикална остеохондроза: симптоми на првата група

Како што забележавме порано, првата група содржи симптоми во форма на болни манифестации, што се јавува како резултат на лезија во нервниот систем на периферниот дел. Ова ги вклучува и постојаната болка во вратот (дефинирана како "цервија-калија"), и цервикалниот радикулит, цервикалниот лумбаго. Покрај тоа, може да се појави мускулна болка, болки во зглобовите (зглоб на зглобовите, зглобови на лактите или рамо), болка во градите (што може да значи болка во срцето, црн дроб).

Треба да се забележи дека болката во вратот е прв симптом на цервикалната остеохондроза, а забележана е кај речиси сите пациенти со оваа дијагноза. Таквите болки се појавуваат наутро по будењето, влошени во времето на обиди да се превртуваат во лажна положба, како и при смеење, кашлање, неуспешно вртење на главата или кивање, што е веќе возможно во било која друга положба на телото. Природата на болката може да се дефинира како досадна и досадна, во некои случаи, болката може да се снима, но без оглед на специфичната опција, локализацијата на овие сензации на болка е концентрирана во самите длабочини на вратот. Што се однесува до траењето на болката, тоа може да биде и периодично и константно.

Болката, која се појави со будење, е предмет на намалување на сопствениот интензитет, што се јавува во текот на денот, а нивното целосно исчезнување станува возможно. Ирадијацијата на болката (нејзиното ширење) на рамениот дел и на површината на вратот не е исклучена.

Во прилог на овие опции за манифестација на болка е можно и неговата акутна манифестација во различни степени на сериозност. Некои пациенти актуелни во такви моменти, државата може да се определи според аналогијата со "електричен шок", а во други тоа е "болка" или болка "пирсинг".

Исто така, може да има напнатост во мускулите на вратот (умерено), потешкотии во дишењето во цервикалниот регион. Акутниот период на манифестација на болеста се карактеризира со усвојување на малку чудна поза на болните, во кои тие имаат тенденција да ја држат главата малку навалена напред и истовремено на страна. Во случај на лумбаго, често се забележуваат ограничувања во ротационите движења што ги извршува главата.

Доста често карактеристични симптоми на цервикалната остеохондроза емитираат присуство на појава на бучава што се јавува во времето на вртење на главата во форма на криза и треска, што ни овозможува да извлечеме аналогија со триењето на каменот на песок. Често, во вакви случаи, можно е да се дијагностицира траењето на текот на цервикалната остеохондроза, која е исклучена од страна на пациентите од страна на наведените симптоми.

Неверојатно, пациентите честопати се обидуваат да го одредат специфичниот фактор што доведе до појава на болка, до причината што ја предизвикала болеста воопшто. Особено може да се истакне непријатността на положбата за спиење, хипотермијата на вратот, ненадејното движење на главата и сериозните оптоварувања што ги доживува една или друга варијанта на 'рбетот и особено на грлото на матката. Болката, се разбира, може да се појави поради вакви фактори, но во поголема мера овие фактори можат да предизвикаат само влошување на симптомите на цервикалната остеохондроза, но не и себеси како болест. Според тоа, таквите фактори се однесуваат на провокативни моменти на болеста, а не на причински моменти.

Покрај цервикалните болки и лумбаго, остеохондрозата на грлото на матката може да се појави во комбинација со цервикално-брахијален и цервикален радикулитис, овие состојби се манифестираат во форма на болка, концентрирана во горните делови на грлото на матката и во задниот дел. Зајакнување на болката е забележано во времето на вртење на главата во една или друга насока, во помала мера, таква манифестација на болка е важна и во други дејства. Честопати ширењето на болка во цервикалната остеохондроза се јавува на рамениот појас и на рацете (на еден или на двата). Особено, ова се случува во време на напнатост на мускулите, директно поврзани со специфични нервни корени, кои се компресирани од страна на пршлените.

Приближно може да се забележи дека цервикалниот радикулитис изнесува околу 90% од случаите на компресија на корените во 6 и во 7 секции, кај 5% - кај 5 и 8 секции. Така, поразот на шестиот дел води до непријатни чувства или до болка, која е концентрирана во рамките на предната надворешна површина на подлактицата со палецот; Вклучувањето на седмиот грб на грлото на матката доведува до непријатност и болка во средниот прст; вклучувањето на осмиот корен води кон непријатност и болка во малиот прст.

Ако лезијата влијае на горните пршлени и цервикалните дискови, ова може да доведе до инволвирање на окципиталниот нерв, кој ја инервира кожата на вратот. Ова се манифестира, односно, со болки во вратот, тие се константни, се карактеризираат со нивното периодично засилување. Исто така, зафатениот регион губи сензитивност, специфична болка може да се идентификува во форма на болна напнатост и напнатост.

Поради промени во цервикалниот регион, може да настане компресија на цервикалните вегетативни формации во комплексот со нарушување на снабдувањето со крв во нив. Ова е придружено со необичен симптом, сличен на претходниот, но со некои разлики. Значи, постојат болки кои се влошуваат, влошени за време на физичкиот напор, со емоционален стрес и со менување на временските услови. Бојата на рацете, а особено на рацете се менува, се забележува нивното отекување, разредување, кожата се лади и се врти бледо. Неколку невообичаени реакции не се исклучуваат, како што се, на пример, отсуството на чувствителност на пациентот на допир, острината на перцепцијата на лесен допир; тахикардија, болка во срцето, чувство на неправилности. Учениците наизменично можат да се менуваат, стеснуваат и прошируваат.

Цервикалната остеохондроза, исто така, може да се манифестира во форма на непријатност во рацете, што се јавува главно ноќе. Овие чувства се дефинирани како ноќна дисстезија, кај жените на 45-65 години со одредени физички активности се претежно дијагностицирани. Често во коските, вкочанетоста и пецкањето, болката, која е важна за ноќно време, се принудени да се разбудат, придружени со овие манифестации на слабост во рацете, додека таквите напади во текот на ноќта може да се појават до неколку пати, запирање и повторно да се појават.

Овие знаци се манифестираат кога се постигнува остра тежина на промените во грлото на матката во однос на позадината на болеста, што, според научниците, укажува на релевантноста на една од формите на оштетување што се случи со автономниот нервен систем. Сличен резултат во остеохондрозата е предизвикан од недоволно снабдување со крв во вегетативните јазли лоцирани во непосредна близина на 'рбетот, што се должи на дегенеративни промени кои се случуваат во цервикалните пршлени.

Цервикалната остеохондроза често води до развој на тортиколис, кој се јавува како резултат на грчеви на мускулите на вратот наспроти позадината на карактеристиката за оваа состојба на наклон на главата и искривување на вратот. Во овој случај, пациентите имаат глава малку поместена на страна / напред или на страна / назад. Практично нема можност за движење на вратот, обидот да се сврти кон главата е придружено со појава на одредена болка во вратот, рамениот појас или грбот на главата.

Компресијата на садовите во остеохондрозата поради недостаток поради оваа причина, снабдувањето со крв води кон слабеење на пулсот во радијалната артерија и со болки од болка со истовремено бланширање на прстите.

Друга манифестација на цервикалната остеохондроза е таквата компликација во која концентрацијата на болка се јавува во регионот на рамениот зглоб, кој е дефиниран како scapulumerial periarthritis. Се развива поради нарушување на областа на инсерација на рамениот дел, поради што постепено се развиваат дистрофичните промени, постепено се зголемува. Овие нарушувања се појавуваат со почетокот на процесот на болеста што ја придружува цервикалната остеохондроза, но за долго време тие се едноставно незабележливи.

Главните симптоми на оваа патологија се болката во зглобовите, по правило, кои произлегуваат без очигледна причина, ноктите на оваа болка во засилена форма се забележани во текот на ноќта. Потоа, киднапирањето кон раката доведува до болка (главно од надворешниот дел на зглобовите), испитувањето ги одредува болните области. Поради желбата на пациентот да го обезбеди остатокот од болниот екстремитет, зглобот станува тврд во однос на позадината на рефлексната мускулна контракција во него ("замрзнато рамо"). Впоследствии, при отсутствии лечения, поднятие руки более чем над горизонтальным уровнем становится невозможным.

Шейный остеохондроз: симптомы второй группы

Симптоматика второй группы заключается в синдромах, возникающих на фоне поражения на шейном уровне спинного мозга. Привести к нему может два механизма, это или сдавление, производимое выпавшим из диска пульпозным ядром по причине мягкости его консистенции, либо травмирование спинного мозга со стороны твердых (давних) дисков либо выростами со стороны задних шейных позвонков. У женщин чаще отмечается первый, у мужчин – второй механизм.

Симптоматика подобного течения зачастую сопровождается слабостью рук и ног, причем в ногах отмечается повышение тонуса без мышечного похудания, в руках, наоборот, тонус снижается, объем уменьшается. Также могут развиться слабовыраженные мышечные подергивания в руках, без боли. Чаще всего такое осложнение диагностируется в возрасте от 40 до 55 лет, несколько реже – в возрасте старческом, а еще реже – в возрасте молодом. Об актуальности такого осложнения можно говорить при наличии у больного нарушений, связанных с сердечной деятельностью (аритмии) или при атеросклерозе.

Изменения, возникающие в спинном мозге, определяются как миелопатия , развивается она на фоне патологических изменений диска, расположенного в области между 5 и 6 шейным позвонком. Провоцировать ее развитие может травмирование позвоночника, чрезмерное перенапряжение, затрагивающее мускулатуру плечевого пояса, а также отрицательные эмоции и алкогольная интоксикация.

Одна из разновидностей проявления миелопатии заключается в исчезновении температурной и болевой чувствительности из-за особенностей перечисленных клинических проявлений. Соответственно, больные утрачивают возможность ощущения раздражающего воздействия, оказываемого тем или иным образом на кожу в области шейного отдела, верхних отделов в грудной клетке и руки (по одной из сторон). Таким образом, утративший чувствительность участок имеет вид полукуртки. Наряду с перечисленной симптоматикой возникают боли самопроизвольного характера (ломящие, ноющие), со стороны поражения рука слабеет.

Другим видом проявлений шейного остеохондроза является «синдром полупроводниковых нарушений», возникающий при недостаточном снабжении боковых столбов спинного мозга (его отделов) кровью. Это приводит к повышенной утомляемости нижних конечностей, отмечаемой при ходьбе/стоянии, а также к перемежающейся хромоте. Не исключаются онемения кистей, а также неприятные ощущения в них (что актуально для дневного времени), в некоторых случаях такие проявления отмечаются в стопах. При закрывании глаз возникает нарушение координации. Перечисленные явления, несмотря на собственное постоянство, трудоспособности больных не ограничивают.

Шейный остеохондроз: симптомы третьей группы

Третья группа симптомов заключает в себе мозговые проявления рассматриваемого заболевания, что возникает по причине недостаточности кровотока в системе, отвечающей за снабжение ствола мозга кровью. В качестве основных сосудов, формирующих такую систему, выступают позвоночные артерии. Выделим основные виды синдромов, актуальные в данном случае.

 • Гипоталамический синдром. Диагностируется чаще всего, проявляется в симптоматике, указывающей на нарушения гипоталамуса, а точнее – в форме невротических нарушений. Это раздражительность и повышенная утомляемость, тревожность и обидчивость, неустойчивость настроений и расстройства сна (его поверхностность, сон характеризуется легкостью подъема без чувства отдыха, трудностями с засыпанием). Также утрачивается возможность сосредоточения на чем-то, способность к запоминанию снижается, в различных органах часто появляются неприятные ощущения. Выраженные случаи сопровождаются появлением беспричинных страхов, гневом, тоской, тревогой. Больные бледны, у них отмечается похолодание конечностей, усиление потливости, повышение давления и пульса. Аппетит, как и половое влечение, снижается, мочеиспускание учащается.
 • Дропс-синдром. Заключается в приступах беспричинного падения в обморок больного при одновременной потере сознания (возможно и без его потери), что также происх одит по причине спазмирования сосудов. Восстановление сознания происходит достаточно быстро при укладывании больного в горизонтальное положение (голова опущена). После приступа у больных отмечается выраженная слабость в ногах и разбитость, возможна головная боль.
 • Вестибулярно-стволовой синдром. Единственным проявлением синдрома на начальной стадии заболевания является головокружение, возникающее по причине чувствительности вестибулярного аппарата к недостаточности кровоснабжения. Возможна тошнота и рвота в комплексе с некоторыми колебаниями в движениях глазных яблок, неустойчивость во время ходьбы.
 • Синдром кохлеарно-стволовой. Проявляется в виде звона и шума в ушах, преимущественно по одной стороне. Может снизиться слух, возникает заложенность уха, преимущественно синдром связан с предыдущим, однако не исключается и его самостоятельное течение. Кстати, определить связь с шейным остеохондрозом при таких симптомах не всегда просто.
 • Сидром глоточно-гортанный. Основные проявления заключаются в появлении ощущения наличия в горле инородного предмета, вызывающего трудности при глотании, также это ощущение сухости в горле, возможно – с зудом. Голос утрачивает звучность, появляется саднение в гортани и в глотке, боль в этих областях. Отмечается усталость при разговоре, требующая передышки, возможны трудности в проглатывании густой пищи наряду со спазмом пищевода, уменьшение таких проявлений происходит после отдыха.
 • Зрительные нарушения. Различного типа зрительные расстройства: «туман» перед глазами, падение остроты зрения и пр., чередование различных нарушений в течение дня.

Третман

Полное выздоровление при рассматриваемом нами заболевании не является возможным, потому его лечение в целом ориентировано на замедление актуального при нем течения процесса, и в частности - конкретный период течения заболевания. Обострения требуют госпитализации и полупостельного режима.

Что касается медикаментозной терапии, то она заключается в назначении различного типа анальгетиков, не исключается возможность применения новокаиновой мышечной блокады. Параллельно с лечением основным акцент делается и на витаминотерапию, могут быть предписаны миорелаксанты. Эффективность результатов в лечении шейного остеохондроза достигается в использовании методов физиотерапии (электрофорез с использованием анестетиков, ультразвуковые процедуры и пр.). Лечение шейного остеохондроза также подразумевает под собой необходимость в ношении так называемого воротника Шанца, на периоды ремиссии назначаются массажные процедуры.

Диагностирование шейного остеохондроза производится неврологом, причем направление к этому специалисту можно получить при ошибочном предположении в необходимости посещения ЛОРа, терапевта, кардиолога и других специалистов.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Шейный остеохондроз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ишемический инсульт (совпадающих симптомов: 9 из 19)

Исхемичниот мозочен удар е акутен тип на нарушување на церебралната циркулација, што се јавува поради недостаток на снабдување со крв во одреден дел од мозокот или до комплетен прекин на овој процес, исто така, предизвикува оштетување на мозочното ткиво во комбинација со неговите функции. Исхемичен мозочен удар, симптомите на кои, како и самата болест, најчесто се забележуваат кај најчестите видови на цереброваскуларни болести, е причината за последователна попреченост и често смрт.

...
Мигрень (совпадающих симптомов: 6 из 19)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Рассеянный склероз (совпадающих симптомов: 6 из 19)

Мултиплекс склерозата е хронична болест, како резултат на која влијае на 'рбетниот мозок и на мозокот. Мултиплекс склерозата, чии симптоми се манифестираат првенствено во кршење на способноста да ги контролираат движењата на мускулите, како и во кршење на координацијата, видот и чувствителноста, доведува до оштетување на нервните клетки на мозокот, а тоа се случува поради напад од сопствениот имунолошки систем на телото.

...
Ишемия (совпадающих симптомов: 6 из 19)

Ишемијата е патолошка состојба што се јавува со остра слабеење на циркулацијата на крвта во одреден дел од органот, или во целиот орган. Патологијата се развива поради намалување на протокот на крв. Недостатокот на циркулација на крв предизвикува кршење на метаболизмот, а исто така води кон нарушување на функционирањето на одредени органи. Вреди да се напомене дека сите ткива и органи во човечкото тело имаат поинаква чувствителност на недостаток на снабдување со крв. Помалку осетливи се структури на 'рскавица и коски. Повеќе ранливи - мозокот, срцето.

...
Невринома (совпадающих симптомов: 6 из 19)

Неурома (Schwannoma, невролемма) е бениген тумор кој е локализиран во помошни меки ткива со нервни завршетоци. Сепак, формирањето на оваа природа има тенденција да се дегенерира во малигнен, што е директна закана повеќе за здравјето на пациентот, но за живот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .