Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епифизиолиза: Симптоми и третман

Епифизиолиза - главните симптоми:

 • Болка во зглобот на колкот
 • Болка во коленото
 • Висок крвен притисок
 • Болка во екстремитетите
 • Limp
 • Нарушување на хаосот
 • Оток во погодената област
 • Појавата на стрии
 • Скратување на една нога
 • Атрофија на мускулите на задникот
 • Атрофија на мускулите на нозете
 • Хематома на оштетената област
 • Излегува болна нога
 • Ниска оштетена активност на екстремитетите

Епифизиолизата е лезија на зоната на раст на коските. Под оваа област се подразбира дел од ткивото на 'рскавицата кое се наоѓа на крајот на долгите коски и постојано се развива. Должината и обликот на коската кај возрасни зависи од формирањето на плочата за раст.

Коските растат од местото на плочата за раст. Кога организмот престанува да се развива, оваа зона е затворена, а коските престануваат да растат.

Епифизеолизата е најчесто формирана кај деца од адолесценција. Според статистичките податоци, болеста се развива во 15-30% од случаите, а пациентот во оваа ситуација треба итна помош од специјалисти. Периодот на опоравување кај децата минува прилично брзо. Но, кај возрасни таква болест не се појавува воопшто, бидејќи телото е веќе изградено и сите области на раст на коските се затворени.

Според Меѓународната класификација на болести МКБ 10, на болеста му е доделен код - М 91-93, во зависност од локацијата на лезијата.

Етиологија

Групата на луѓе кои може да доживеат уништување на шишката ги вклучува следните категории:

 • машки пол;
 • брзорастечки деца;
 • деца вклучени во спортски активности на отворено - спорт, кошарка, гимнастика;
 • прекумерна мобилност во мирување.

Оваа болест може да се дијагностицира поради трауматска епифизеолиза, како и од проблеми со ендокриниот систем.

Во многу мали деца, болестите од овој вид воопшто не се појавуваат, бидејќи главната причина за развојот на фрактура е активен начин на живот.

Исто така, оштетувањето на коските може да биде предизвикано од генетиката и структурните карактеристики на телото. Имало случаи во медицината кога докторите дијагностицирале фрактура кај премногу тенки и многу високи деца. Таквиот патолошки ефект може да биде предизвикан од несоодветна циркулација на коскената глава. Поради оваа причина, станува кршливо и процесот на минерализација се влошува.

Во адолесценцијата, болеста напредува од хронични проблеми со бубрезите, па дури и со кршење на хормоналните нивоа.

Класификација

Според податоците од истражувањето, детето може да се разболи со една од 9 форми на фрактура. Според систематизацијата на патологијата Салтер-Харис е поделена на следниве видови:

 • Тип I - попречна фрактура, која се формира низ целата герминативна зона, се развива во 6% од случаите и се карактеризира со уништување на епифизалната плоча;
 • Тип II - манифестиран во зоната на раст на оштетениот дел, метафизата е малку погодена, но епифизата не е оштетена, оваа форма се јавува во 75% од случаите;
 • Тип III - местото на коскената лезија поминува низ кварцната површина без оштетување на метафизата, овој тип се карактеризира со одделување на одреден дел од шишката и може да се дијагностицира кај 8% од пациентите;
 • Тип IV - штета се протега на епифиза и метафиза, формирана кај 10% од децата;
 • Тип V - манифестиран со стегање на коските, се јавува само во 1% од случаите.
Видови на епифизеолиза

Оваа систематизација на болеста беше дополнета со Ранг и Огден:

 • Тип VI - областа на периферниот раст е оштетена, што доведува до појава на коскениот мост и аголна промена на екстремитетите;
 • Тип VII - изолирана лезија на областа за раст;
 • VIII тип - фрактура во подрачјето на плочата за раст со нарушен коскен енхондрален раст; за време на овој процес, ткивото на 'рскавицата станува коска;
 • Тип IX - перистоумот е оштетен, можеби кршење на структурата на осификација.

Ваквата патогена болест може да се развие во која било област на телото каде што има растечки коски. Често пати се случуваат фрактури во бубрегот, тибијата, вратот и феморалната глава, надворешниот глуждот, радиусот и тубуларните коски.

Јувенилната епифизеолиза на феморалната глава може да се забележи во хроничните и акутните фази. Во овој случај, степенот на нарушување на функционалноста на зглобот може да биде лесен, среден и тежок. Попречната епифична промена исто така може да биде во три форми:

 • светлина - до 30 степени;
 • медиум - до 50 степени;
 • тежок - повеќе од 50 степени.

Симптоматологија

Трауматската епифизиолиза не се развива во карактеристичните симптоми. Детето во времето на фрактурата се жали на такви манифестации:

 • синдром на болка кој напредува со оптоварување на оските;
 • хематом се појавува на оштетената област;
 • поддуеност се формира по одредено време по повредата;
 • ниска активност на повредениот екстремитет.

Клиничката слика може исто така да се манифестира не од повреда, туку со појава на патолошки процес во самата коска. Тогаш пациентот може да ги доживее следниве симптоми:

 • болки во зглобовите на колкот и коленото, кои се наизменично;
 • вознемирено одење, куцање;
 • излегува болна нога;
 • забележително скратување на долната нога.

Во одредени случаи, прогресијата на болеста, пациентот може да се појави како се протега, атрофија на мускулите на ногата и задникот, ја зголемува вредноста на крвниот притисок.

Дијагностика

Да се ​​дијагностицира младешка епифизиолиза на феморалната глава треба да биде искусен трауматолог. Како дел од студијата, лекарот треба да собере анамнеза, да ја утврди клиничката слика и да го упати пациентот на испитување. Препознајте дека болеста може да биде со инструментална дијагностика:

 • радиографија;
 • томографија.

За да се спроведат лабораториски тестови, докторот мора да има добри причини, на пример, сомневање за формирање на болест поради хормонски нарушувања.

Третман

По утврдувањето на дијагнозата на "епифизиоза на надворешниот зглоб" или "вратот на бедрената глава", пациентот е пропишана терапија. Третманот го пропишува лекар само откако ќе се идентификува видот на оштетување и фаза. Најдобар начин да се елиминира причината за оштетување и симптоми е хирургија.

Денес, во третманот на болеста, лекарите не ја користат интраартикуларната технологија на операцијата, бидејќи намалувањето на феморалната глава на отворен начин може да предизвика асептична некроза и комплицирана артикуларна подвижност.

Ако е потребно да се елиминира епифизеолизата на радијалната коска или во која било друга област, лекарите веднаш се потпираат на типот на дијагностициран фрактура. Така, пациентите се третираат на следниве начини:

 • Тип 1 - гипс-имобилизација се врши на пациентот, често се користи хируршки третман; За да се рекреира старата состојба на оската на коските, детето е снабдено со посебен игла за да ги држи фрагментите, или иглите се вметнати во вратот и главата на бутот, сите хируршки инструменти се отстрануваат откако зоната растеше заедно;
 • Тип 2 - обновувањето се случува прилично брзо со користење на имобилизација на облекување на малтер, ретко се врши операција со игли или графтови;
 • Тип 3 - оштетување на оваа форма често се јавува кај адолесцентите, а пациентот бара итна хируршка помош, делови од зглобот се фиксираат одвнатре со специјални алатки;
 • 4-тиот тип - елиминација на целосно раселената епифиза се изведува исклучиво со оперативен метод, пациентот е во процес на затворена репозиција на деловите со помош на протегање на скелетот, а потоа лекарите вршат остеосинтеза на главата и вратот на бедрото со помош на краци и графт;
 • Тип 5 - терапија се изведува со примена на леење на база на малтер, многу ретко се користи оперативна помош.

Со обезбедување на оперативната грижа на пациентот, лекарите поставија цел за понатамошно намалување и спречување на фрактура на феморалната глава, така што прозорецот не се затвори целосно.

Компликација

Ако не започнете навреме за да ја елиминирате епифизеолизата на феморалната глава, наскоро промената може само да напредува и да започне целосниот раст на оштетената коска. Ова го загрозува појавувањето на асиметрија на долните екстремитети во зрелоста. Исто така, доцниот третман на болеста може да доведе до некроза и хондролиза.

Превенција

Денес, единствената мерка за спречување на јувенилна епифизеолиза на главата на бедрената или хуманата е да се намали траумата. Физичката активност треба да биде умерена. Родителите, исто така, треба да го следат здравјето на детето и да бараат медицинска помош ако имаат проблеми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате епифизиолиза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Болка со болка (појавување на симптоми: 4 од 14)

Пеперс болест - болест во која се нарушува снабдувањето со крв во коскените структури во феморалната глава. Како резултат на тоа, се развива некроза. Оваа болест припаѓа на најчестите патологии на зглобот на колкот, кои се јавуваат кај деца на возраст од 2 до 14 години. Момчињата се почесто болни, но прогресијата на болеста може да се појави кај девојчињата. Во овој случај, Perthes болест ќе биде многу потешко. Кај возрасните, патологијата е исклучително ретка.

...
Остеохондропатија (појавување симптоми: 4 од 14)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Остеохондроза на коленото зглоб (појавување симптоми: 3 од 14)

Остеохондрозата на коленото (дисекција) е болест на дистрофично-дегенеративниот тип. Тоа главно ги погодува луѓето на рана возраст, во повеќето случаи има поволен курс и завршува со закрепнување на пациентите.

...
Коксартроза (појавување симптоми: 2 од 14)

Коксартрозата е прилично честа болест, дијагностицирана главно кај пациенти со средна и старост како дегенеративно-дистрофична патологија на зглобот на колкот. Коксартроза, чии симптоми во доцните фази на нејзиниот тек се манифестираат во форма на мускулна атрофија на погодената област во комбинација со скратување на екстремитетот, се развива постепено во период од неколку години.

...
Дебелината (појавување симптоми: 2 од 14)

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .