Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лумбална остеохондроза: симптоми и третман

Лумбална остеохондроза - главните симптоми:

Лумбалната остеохондроза е една од најчестите форми на основната болест, самата остеохондроза. Лумбална остеохондроза, симптоми кои се подеднакво дефинирани и кај мажите и кај жените, се манифестира во форма на болка, концентрирана во рамките на сакрумот, која се рефлектира во симптомите и долните екстремитети, кои честопати се независно дефинирани од страна на пациентите како "заглавување на лумбалниот нерв".

Општ опис

Најчесто, оваа форма на остеохондроза се развива на позадината на повредите од грбот и седентарен животен стил, соодветно, и автоматски, ризичната група за развој на оваа болест е луѓето чии професионални активности подразбираат оптоварување на грбот. И ова не е само канцелариски работници, кои, секако, припаѓаат на оваа група, но исто така и вратарите, градежниците, сервисерите (келнери, на пример), возачите итн.

Важна улога е дадена на факторот на наследноста во контекст на разгледување на остеохондрозата на дојките. Тука, не многу, не малку, но околу 60% од веројатноста е присутна во присуство на болеста во следниот род. Остатокот од влијанието на факторите на животната средина, на еден или друг начин влијае на 'рбетот.

Лумбалната остеохондроза, како и другите негови форми, се карактеризира со болни сензации со различна тежина, што може да биде болка, после спиење или со долг престој во иста положба (со продолжено седење, стоење), како и снимање и остри. Во вториот случај, тие се јавуваат како резултат на продолжено усвојување на позиција која не е премногу удобна, а во исто време невозможно е да се спроведат акции насочени кон зацврстување, со што се елиминира таквата положба заедно со товарот што го обезбедува. Вистинските болни сензации произлегуваат од стискање со соодветна изложеност на нервните корени, како и иритација на нервите во 'рбетниот столб, иритација на лигаментите и мускулите (концентрирани во регионот на иннервацијата, односно локацијата на нервите на одделот за предметната област, контролирање на тоа) и едем.

Важно е да се забележи дека во изолирана форма, овој вид на остеохондроза е исклучително редок, и затоа најчесто текот на болеста е комбиниран со симптоми својствени на цервикалната остеохондроза, ние ќе го разгледаме во наредниот напис.

Општ и најраниот симптом кој е релевантен за сите форми на остеохондроза, како што веќе рековме, е манифестација на болка, која во овој случај е определена од одредена локација, односно од болка во грбот. Ширењето (ирадијација) на болка може да се забележи на бутовите и задникот, како и на долните нозе (од надворешната површина на нив).

Користи за дефинирање на остеохондрозата, терминот во неговата поширока верзија (дегенеративно-дистрофична лезија), релевантен за интервертебралниот диск, всушност подразбира значителен сет на патолошки состојби во неговата разновидност кои се директно поврзани со разни видови структури на 'рбетниот столб. со дискови, зглобови и остеофити. Истите проблеми кои директно се однесуваат на лезијата на дискот се во испакнатост и во дискогена болка.

Видови на остеохондроза и област на концентрација

Испакнатини за лумбална остеохондроза

Прострунзи во оваа област од интерес за нас се развиваат најчесто, згора на тоа, тоа е изданија кои предизвикуваат болка во бедрата. Самиот по себе, лумбалниот регион, со оглед на нејзината локација и карактеристики, е најмногу подложен на појава на одредени функционални проблеми.

Тоа е, кога се разгледува оваа изјава од една страна, може да се нагласи дека нашиот центар на гравитација директно се однесува конкретно на лумбалниот регион, соодветно, тоа значи значителен дел од оптоварувањата. Кога размислуваме за другата рака, може да се види дека значителна амплитуда на движење, повторно, паѓа на овој лумбален регион. Со оглед на тоа, најголемата тенденција на оштетување (како и на издигнувања од интерес за нас) паѓа на дисковите концентрирани во лумбалниот регион. Покрај тоа, не смееме да заборавиме дека промените во дисковите во ова и, се разбира, во други области, се случуваат, вклучително и во контекст на дегенеративните процеси поврзани со возраста.

Дозволете ни да ги потсетиме нашите читатели какви се изгледите сами. Поврзувањето на дисковите едни со други во 'рбетот е обезбедено со дискови врз основа на ткиво на' рскавица. Главните компоненти на интервертебралниот диск се желатинното јадро и фиброзниот прстен, преку кој се обезбедува фиксација во рамките на спиналниот диск. Влијанието на одредени фактори и услови предизвикува можност за прекин на овој прстен, врз основа на кој, пак, испакнатоста се јавува надвор од јадрото. Како резултат на овој процес, се развива хернија. Што се однесува до испакнатоста, таа веќе се развива како резултат на сличен процес на проток, но без истовремена прекин на прстенот - во овој случај, тој едноставно е предмет на чистење, а не прекин, бидејќи јадрото испарува низ прстенот. Всушност, оваа испакнатост е дефинирана како испакнатост.

Што се однесува до симптомите на испакнатост, се манифестира во следново:

 • чувство на вкочанетост во долниот дел на грбот;
 • болка во лумбалниот 'рбет;
 • хронична болка во грбот;
 • лумбосакрален радикулит;
 • вкочанетост, болка, трнење на прстите, во нозете;
 • уринарна дисфункција (во ретки случаи на патологија која се разгледува).

Најчесто, конзервативниот третман се применува на испакнатоста на лумбалниот диск. Во меѓувреме, значајни во развојот на издолжување често се придружени со тешки симптоми, отпорни на третман, во овој случај не може без хируршка интервенција.

Излив на 'рбетниот диск

Лумбална остеохондроза: симптоми

Болката во оваа форма на остеохондроза се манифестира во различни варијанти на интензитет. Значи, може да биде болна болка, која се манифестира главно по спиење или по долго седење, и може да има потреба од болка и остри манифестации. Во исто време, манифестацијата на вторите често се забележува во моментот на земање непријатно држење без можност да се исправи. Секаков вид на болка е директно поврзана со ефектите врз нервните завршетоци, кон оток на мускулите, на нивната иритација и на притискање на која се подложени нервните корени. Исто така, болката е поврзана со иритација на лумбалните лигаменти во областа на инервација на нервните завршетоци.

Зголемена болка во грбот во оваа форма на остеохондроза се забележува при кашлање и кивање, вклучувајќи движења направени од телото (особено кога се наведнуваат напред).

Лумбална остеохондроза, исто така, може да се појави, покрај болката во грбот, исто така во форма на нарушувања на чувствителноста забележани во одредени области (кожа, долна половина на телото, мускули на нозете). Исто така, не се исклучува слабеењето на тетивните рефлекси во нозете или нивното целосно исчезнување. Како по правило, остеохондрозата предизвикува развој на закривеност во лумбалниот 'рбет.

Врз основа на специфичната рамнина на тековната кривина, остеохондрозата е поделена на следниве типови на нив:

 • Кифоза - во овој случај, забележана е мазноста на лумбалниот 'рбет и често се наведнува наназад;
 • лордоза - спинална лак напред;
 • сколиоза - 'рбетот е свиткан лево или десно.

Притичнувањето на корените кои припаѓаат на 'рбетниот мозок како резултат на развојот на остеохондрозата во лумбалниот регион често се дефинира како серија на специфични нарушувања, имено нарушувања на дефекацијата или мокрењето, нарушувања поврзани со чувствителноста во гениталната област или перинеумот.

Како по правило, болките се појавуваат (и се влошуваат) како резултат на влијанието што се создава при физичкиот напор. Болнички одговор во овој случај може да се забележи по овој товар, и некое време по неговото влијание. Општо земено, жалбите на пациентите на оваа тема се сведуваат на досадна и болна болка во лумбалниот регион, а во некои случаи се откажува и во ногата, која е дефинирана како лумбодинија. Покрај тоа, може да има и поплаки во врска со појавата на болка во ногата, со негово зголемување во времето на обидот да се укине нешто тешки ( лумбаго ). Истото важи и за кивање и кашлање, јавање со тресење, менување на положбата на телото, како и долг престој во иста положба на телото.

Како резултат на егзацербацијата на болеста за која станува збор, постои постојана и изразена тензија од страна на грбот на мускулите, што се манифестира во неможноста да се преземат активности насочени кон зацрвстувањето или движењето. Секое движење е придружено со зголемена болка. Покрај тоа, дури и со мало време на престој на пациентот во ладни услови, тој развива акутна лумбална болка (која исто така е дефинирана како "болка во грбот").

Симптомите на лумбална остеохондроза, исто така, се појавуваат во следното:

 • нарушување на чувствителноста на дел од бутовите, задникот, нозете, во стапалото (што е забележано поретко);
 • грчеви на артериите на нозете, зголемена chilliness на нозете;
 • трнење во нозете, "goosebumps";
 • пилинг на кожата и неговата сувост во областа во која обично постои губење на чувствителност или болка;
 • вознемирено потење.

Како најнепријатни во својата суштина компликации кои произлегуваат од позадината на остеохондрозата, можно е да се идентификува нестабилноста на пршлените, при што дискот престанува правилно да го фиксира прештот. Ова, пак, предизвикува "лизгање" кога силата на гравитацијата на лумбалниот 'рбет од сакрумот под оптоварувањето се врши на лумбалниот' рбет. Како резултат на ова, може да се развијат не само непријатни прекршоци, туку опасни и повреди поврзани со функционирањето на внатрешните органи. Особено, уриногениталниот систем страда, ова се манифестира кај мажи во форма на проблеми со потенцијата, а кај жените во форма на проблеми поврзани со додатоците, матката и јајниците.

Манифестации на лумбална остеохондроза

Во согласност со најкомплетната класификација, се идентификувани одреден број на специфични синдроми релевантни за лумбалната остеохондроза. Особено, овие вклучуваат следниве синдроми:

 • рефлексни синдроми - овие вклучуваат lumboishalgia, lumbodynia и лумбаго;
 • Радикуларни синдроми - вертебрален (или дискогенен) сакрален-лумбален радикулит, при што е придружен главно од оштетување на првиот сакрален корен или коренот на петтиот лумбален 'рбет;
 • Коревно-васкуларни синдроми - радикулоисхемија се манифестира како процес на стегање на крвните садови (особено вените или артериите се предмет на стегање), додека стегањето се врши истовремено со коренот.

Дозволете ни накусо да нагласиме што се наведени синдроми.

Lumbalgia, особено, подразбира хроничен тип на болка што се случува постепено со текот на времето по долга непријатна положба на телото или по продолжено седење, како и по влијание врз телото и одредена област после вежбање.

Лумбаго се манифестира во форма на акутна лумбална болка, карактеризирана како "болка во грбот", главно лумбаго настанува при укинување на тежината или кога движењето е неуспешно. Понекогаш лумбаго се забележува и после кашлање или кивање.

Радикуларните синдроми (радикулитис) се манифестираат во форма на компресија на корените (еден или два) во комбинација со придружните симптоми. Особено, тоа е радикуларна болка, оштетени сензорни и моторни функции. Во смисла на чувствителната функција, станува збор за губење на функционалноста на коренот, кој претрпе штета, а во однос на функцијата на моторни нарушувања се забележуваат во слабоста на флексорите на стапалото или на палецот.

Што се однесува до радикулоциемијата , таа веќе се појавува на позадината на компресија, означена во областа на концентрација на радикуларните-спинални артерии. Во клиниката, манифестациите се обележани со бруто форми на моторни нарушувања (во форма на пареза и парализа), како и сензорни нарушувања, кои се појавуваат на еден или друг начин, и со слаба тежина на болка и во нивно отсуство (што е можно, иако во повеќе ретки случаи).

Болести кои ја придружуваат лумбалната остеохондроза

Лумбална остеохондроза се јавува не само во комбинација со болка и други симптоми, туку и во комбинација со одредени карактеристични болести на внатрешните органи.

Така, повеќе од 30% од пациентите со реална клиника за лумбална остеохондроза забележуваат дека имаат различни проблеми поврзани со црниот дроб или функциите на гастроинтестиналниот тракт. Факт е дека присуството на болест на гастроинтестиналниот тракт, панкреас или црн дроб предизвикува, заедно со импулси на болка, тензија на крвните садови и мускулите и грчеви, што резултира со состојбата на кислородно гладување со истовремен развој во одредени области од телото на дистрофичниот процес. Влошувањето на процесот се јавува кај метаболички нарушувања, кои се својствени за овој тип на болест.

Покрај тоа, како што бевме забележани претходно, болките во грбот може да предизвикаат развој на болести во карличните органи. Жените може да доживеат таква болест како воспаление на додатоците (што е дефинирано како аднекситис ), а мажите, пак, ги доживуваат сите "шарм" на простатитис , односно воспаление на простатата.

Манифестации на лумбална остеохондроза, исто така, се придружени со застојани феномени во карличната област, кои се развиваат како резултат на горенаведените болести, вклучувајќи хроничен колитис , хемороиди и запек .

Третман

Претежно, третманот на остеохондрозата е мултикомпонентен и прилично комплициран во неговата имплементација. Најчесто сите мерки на терапија се сведуваат на следните точки:

 • третман со лекови;
 • ако е потребно, хируршки третман;
 • исхрана;
 • терапевтска вежба.

Егзацербацијата на болеста бара, пред сè, почитување на пациентот со одмор во кревет. Главната препорака за овој дел е тешко / тешко спалување. Исклучително изречените напади на сериозност подразбираат потреба за минимално движење и веднаш да се контактира со соодветниот специјалист.

Појавата на симптоми, што укажува на можната релевантност на лумбалната остеохондроза, бара жалба до невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лумбална остеохондроза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Спондилолиза (појавување симптоми: 3 од 9)

Спондилолизата е дефект (конгенитален или стекнат) на 'рбетот, кој се карактеризира со неединство на' рбетниот лак. 70-85% се јавуваат во случаи на спондилолиза на пршленот L5. Во 10% од случаите, влијае на четвртиот (L4) пршлен. Во други случаи, лезијата истовремено влијае и на пршлените, L1, L2, L3.

...
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 2 од 9)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Везикулитис (појавување симптоми: 2 од 9)

Везикулитис е воспалителна лезија која се јавува во семенските везикули. Везикулитис, чии симптоми се претежно измазнети, нема акутни манифестации, што доведува до задоцнето лекување на пациентите за обезбедување на соодветна медицинска нега, а исто така идентификува некои тешкотии кои се релевантни во процесот на дијагностицирање.

...
Интеркостална невралгија (појавување на симптоми: 2 од 9)

Меѓуребрената невралгија е болна состојба предизвикана од иритација на меѓуребрените нерви или нивното стегање. Меѓуребрената невралгија, симптоми кои обично се забележани кај постарите лица, се објаснува со промени поврзани со возраста кои се релевантни за состојбата на нивните крвни садови. Што се однесува до децата, тие имаат оваа болест е крајно ретка.

...
Трихомонијаза (појавување на симптоми: 2 од 9)

Трихомонијазата (трихомонијаза) е воспалителна болест во која влијае на урогениталниот систем на мажи и жени. Тоа предизвикува појава на вагината Трихомонас, дејствувајќи како наједноставна - тоа не е микроба, туку едноклеточно суштество. Трихомонијазата, чија симптоми се предизвикани од ова суштество, за разлика од микробите, е повеќе прилагодена на условите на животната средина на телото, како и на обиди да се влијае врз него со антимикробните лекови.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .