Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Торакална остеохондроза: симптоми и третман

Торакална остеохондроза - главните симптоми:

Остеохондрозата на градниот кош, која ќе ја разгледаме во нашата статија денес, е еден од видовите на остеохондрозни манифестации - болести на 'рбетот, како резултат на кои меѓувертебралните дискови со' рскавица се погодени во соодветната област на нејзината концентрација. Торакалната остеохондроза, чии симптоми се базираат на концентрација во торакалниот регион, предизвикува развој на секундарни промени директно во пршлените со истовремено негативно влијание врз функционирањето на внатрешните органи.

Општ опис

Торакалната остеохондроза е прилично честа патологија, иако се дијагностицира поретко од другите видови на остеохондроза. Неговиот курс може да се дефинира како помек, ако го земеме во предвид во споредба со таквите патологии како цервикална остеохондроза или лумбална остеохондроза (ние исто така ќе ги разгледаме овие опции во идните статии). Во однос на болката на манифестациите, исто така е можно да се разликува нивниот помал интензитет овде.

Во меѓувреме, и покрај овој навидум лесен опис на оваа болест, непријатните карактеристики во него не се исклучок, а главната меѓу нив е тешкотијата за дијагностицирање на оваа болест. Значи, симптомите на торакалната остеохондроза се манифестираат слично на ангина пекторис и гастроинтестинални заболувања (гастритис и пептичен чир, гастролошки синдром кај колитис), па дури и потполно слични со миокарден инфаркт. Во прилог на овие состојби, "болеста-камелеон", како што често се утврдува со торакална остеохондроза, во болни манифестации може да одговара на симптомите својствени на состојби во апендицитис, во бубрежна колика, кај холециститис.

Со текот на времето, торакалната остеохондроза може да предизвика развој на сериозни заболувања на органите, вклучувајќи ги и оние кај кои се јавува болка, што доведува до конфузија при дијагностицирање на состојбата (срцевина, гастроинтестинални органи, итн.). Најтешката компликација, на пример, е патологијата на коронарните (т.е. срцеви) садови, како и промените во срцевиот мускул на дистрофичната природа на манифестацијата. Овие патолошки состојби се јавуваат на позадината на иритацијата на рецепторот, која се манифестира во овој случај во торакалниот (и воопшто во цервикалниот) дел, како и со симптоми кои се директно поврзани со таквата иритација.

Со цел да се разбере суштината на процесите релевантни за државата што се разгледува, неопходно е да се разјасни што само по себе подразбира остеохондроза во суштина на процесите што се случуваат во неа.

Значи, во 'рбетниот столб на личност (т.е. во' рбетниот столб) постојат, како што знаете, пршлени, во износ од 33-35 парчиња. Одделно, неговите пршлени се меѓусебно поврзани со интервертебралните дискови, кои самите се доста еластични. Интервертебралните дискови, пак, се состојат од јадро и сврзно ткиво. Благодарение на интервертебралните дискови е обезбедено зајакнување на 'рбетниот столб, поради што има соодветна јачина и еластичност.

При испитување на остеохондрозата, оштетувањето на сврзното ткиво со јадрото во интервертебралните дискови е забележано во преден план, што најверојатно се случува во позадината на оштетените метаболни процеси. Поради штетата што се јавува во сврзните ткива на пршлените, дисковите, пак, ја губат сопствената еластичност, како и нивната вродена еластичност и сила. На крајот, остеохондрозата води до пукање на оштетените интервертебрални дискови, како резултат на што се развива интервертебралната хернија .

Во прилог на ова "сценарио" на остеохондроза, промената во структурата на пршлените што е релевантна за овој процес, исто така, доведува до заоблување на 'рбетот. Посебни пршлени во 'рбетниот столб исто така се предмет на оштетување. Ова се должи на растот на остри коскени израстоци долж рабовите на пршлените, на чистење на пршлените и нивна деформација. Зглобовите на лигаментот на 'рбетниот столб, кои во својата нормална состојба на сила и подвижност исто така страдаат, во тој случај тие подлежат на осификација.

Во повеќето случаи, остеохондрозата се смета за болест која го придружува природниот процес на стареење на 'рбетот. Во меѓувреме, остеохондрозата, за разлика од другите промени во телото, придружното стареење, може многу да се забрза (иако обратниот процес не е исклучен, односно се забавува), што се обезбедува, особено, од влијанието на различни специфични фактори. Според тоа, остеохондрозата (како и нејзините главни манифестации во претходно наведените области на концентрација) се смета не само како комплекс на процеси кои укажуваат на стареење на организмот, туку веќе како посебна независна болест.

Торакална остеохондроза погодена област

Остеохондроза: фактори на ризик за развој

Остеохондрозата, и, соодветно, формите на нејзиниот развој, има голем број на фактори кои влијаат врз овој процес. Нагласете ги следниве:

 • прекумерна тежина (дебелина) - во позадина на оваа состојба на телото го зголемува нивото на стрес што го доживува рбетниот столб;
 • седентарен начин на работа / животен стил - во ова олицетворение, исто така, се зголемува оптоварувањето кое го доживува рбетниот столб, што резултира со намалување на мускулниот тонус, имено, обезбедува правилна форма на 'рбетот, обезбедувајќи правилно држење на телото (кое кога се разгледува болеста станува неправилно);
 • пушењето - како резултат на овој фактор на влијание врз телото, се нарушуваат метаболичките процеси, што исто така придонесува за развој на остеохондроза;
 • зголемена физичка активност - во овој случај не зборуваме за изолирани случаи, туку за постојан ефект, поради што динамичното и статичното оптоварување се обезбедува директно на 'рбетот;
 • повреди на држење на телото - на оваа позадина, како и може да се погоди, постои патолошка искривување на 'рбетот.

Дорсаго и дорзалгија во торакалната остеохондроза

Застанувајќи подетално за причините за остеохондроза (дојка и други варијанти), забележуваме дека тие, како што претходно размисливме, се состојат во дистрофични промени кои се случуваат директно во ткивата на пршлените, како и во општо влошување на метаболните процеси предизвикани од ирационално оптоварување и неправилна исхрана.

Всушност, торакалната остеохондроза се развива како резултат на непријатна положба на телото и честа седење, што е исто така релевантно за работните услови во канцелариите, како и за возењето на автомобил и за историјата на сколиозата на пациентот, поради што (под нарушувањето на положбата на телото) се создава нерамномерно оптоварување. Болката во торакалната остеохондроза е, по својата природа, утврдена врз основа на главните симптоми кои ја карактеризираат оваа болест, што е дорза и дорзалгија.

Особено, акутна и ненадејна болка, која може да се претпостави директно во торакалниот регион, се дефинира како дорсаго. Се забележува, како по правило, за оние луѓе кои мора да бидат на маса долго време под одредена наклонетост во седечка положба со голем пораст, или подобро, во моментот на влегувањето. Манифестациите на болка во дорзаго се прилично болни, и во овој момент е болно дури и да дишат. Постои мускулна тензија и ограничено движење, кое е концентрирано посебно во лумбално-торакалните и цервико-торакалните региони.

Што се однесува до дорзалгијата, се појавува на незабележлив и постепен начин, неговото времетраење е околу две или дури три недели. Оваа состојба се карактеризира со појава на благи болки кои се јавуваат во подрачјето што се разгледува, како и феномени на дискомфорт кои се поинакви по интензитет. Зголемена болка е забележана при длабоко дишење, виткање (во различни насоки, напред / назад). Покрај тоа, состојбата е придружена со мускулна тензија со истото ограничување кое се јавува во регионот на цервико-торакалниот или лумбално-торакалниот регион (во зависност од концентрацијата на болката и тензијата, се одредува горната или долната дорзалгија).

Најчесто болни сензации се влошуваат ноќе, а до утро, во времето на будењето, воопшто не (по кратка прошетка од "занишан"). Зголемената болка е исто така забележана во време на длабоко дишење или при присилно земање одредена позиција во телото.

Протрзии во торакалната остеохондроза

Торакалната остеохондроза често е причина за проблеми со бубрезите, со срцето и со панкреасот, бидејќи спиналниот канал е тесен, па дури и мали испакнатини и хернии можат да предизвикаат компресија на 'рбетниот мозок, врз основа на која се развиваат овие проблеми.

Пред да започнете со симптомите на торакалната остеохондроза, ќе се фокусираме на тоа што е ова издолжување и како се разликува од хернија.

Ние веќе утврдивме дека интервертебралниот диск се состои од јадро (желатин тип) и сврзно ткиво во форма на фиброзен прстен, поради карактеристиките на кои се обезбедува фиксација во 'рбетниот диск. Во меѓувреме, одредени негативни фактори на влијание може да предизвикаат прекин на овој прстен, поради што дел од јадрото започнува едноставно да се испакнати. Всушност, ова ја одредува суштината на процесот на формирање на интервертебрална хернија. Тоа се случува во исто време и така, прстенот не е скршен, туку само подложен на разредување, преку кој исто така се јавува и издолжување на јадрото. Всушност, слична испакнатост веќе одредува испакнување.

Испитувањето, секако, не е толку тешка дијагноза, во споредба со процесот на формирање на интервертебрална хернија, но, фигуративно, од една формација во друга се дели само еден чекор, што може да се разбере веќе од описот на развојот на двата процеса. Првите симптоми на издавање се појавуваат во форма на болка, концентрирани во погодената област.

Продирањето во торакалниот регион, односно во форма на болеста која нè интересира, кај торакалната остеохондроза, се јавува ретко, што се објаснува со прицврстувањето на ребрата на пршлените, со што се обезбедува дополнителна ригидност додека се намалува подвижноста во торакалните пршлени. Според тоа, во овој случај, за разлика од цервикалната или лумбалната остеохондроза, прекумерниот ефект врз дисковите е дефиниран како минимален. Во меѓувреме, одредена локомоторна активност е присутна, и затоа, се уште се случува со актуелната издаденост на дегенерацијата на дискот. Избувнување се јавува во 'рбетниот канал, што резултира со соодветни симптоми. Тоа, од своја страна, е утврдено, како што веќе откривме, од специфичната локација на процесот, вклучувајќи го и степенот на влијание врз нервните формации кои припаѓаат на областа.

Симптоми на испакнатост, кои исто така беа првично забележани, се манифестираат во форма на болка, како и вкочанетост и болка во грбот, вкочанетост во градите, болка во него, во форма на болка во меѓуребрениот простор и во стомакот, како и слабост на абдоминалните мускули. Конзервативните методи на третман на протрезување во повеќето случаи ја одредуваат максималната ефективност.

Стиснување на нервите во торакалната остеохондроза

Торакална остеохондроза: симптоми

Со оглед на контроверзната природа на манифестациите на симптоми кои се карактеристични за оваа болест, како и нивната разновидност, не е лесно да се одреди конкретно торакална остеохондроза, почнувајќи само од нив.

Најчестите симптоми на оваа болест се следните:

 • меѓуребрена болка;
 • болка во рацете (честопати и придружена со вкочанетост, со метеж);
 • појавата на болка за време на подигнување на левата / десната рака;
 • болка која се јавува при вдишување / издишување;
 • лумбаго, во кој многу остра болка се шири на прстите на рацете, што се толерира како исклучително непријатен симптом во неговата манифестација;
 • вкочанетост на јазикот (се јавува во некои случаи на болеста кај пациентите, ова ги одредува нивните поплаки за промени во говорот, при што гласот станува изречен суровост);
 • тешкотии во обидот да се навалите во една или друга насока, извршени од телото.

Тешкотијата во дишењето се појавува во овој случај токму спротивно на позадината на меѓуребрената болка, особено болните сензации се интензивни, како што веќе бевме забележани, ноќе. Покрај тоа, зголемена болка, исто така, се забележува при вртење, виткање, прекумерно ладење, вибрации. Оваа болка, исто така, дава на предната површина на градите, што ја одредува сличноста со болка во срцето. Во меѓувреме, разликата од компликациите во однос на кардиологијата (особено ангина) е тоа што болката во остеохондрозата на градниот кош е долготрајна, што не одговара на болката во ангина, чие времетраење не надминува пет минути. Така, употребата на истиот нитроглицерин, кој се користи за болка во срцето, нема да помогне во елиминирањето на болката.

Егзацербацијата на болеста е придружена со болка на градната коска, а оваа состојба кај жените често се дијагностицира независно како патологија која директно се поврзува со млечните жлезди. Ако зборуваме за влошување на торакалната остеохондроза, тогаш времетраењето на болката во овој случај може да биде од неколку недели.

Неверојатно, зголемувањето на болката, што е релевантно за оваа болест, не е поврзано со квалитетот на храната или со грешките на исхраната, ако ги земеме предвид позадината на гастроинтестиналните патологии или општо, бидејќи не мора да се поврзува со сезоната. Во меѓувреме, тука може да се дефинира врската со физичкиот напор, како и времето на зајакнување на болката - се означува со времето на втората половина на денот. Ноќниот одмор, како што беше претходно нагласено, доведува до исчезнување на болката.

Во случај симптомите на торакалната остеохондроза да се утврдат со механизмите и специфичната локализација, врз основа на која се развива патолошкиот процес, болеста се манифестира во форма на компресија на 'рбетниот корен. Нешто поретко, компликациите од оваа патологија се манифестираат во форма на компресија на 'рбетниот мозок (компресија миелопатија), ние ќе ги разгледаме двете опции за развој на овие компликации подолу во нивните карактеристики.

Компресија на радикуларните структури во торакалната остеохондроза: симптоми

Исто така, оваа патологија е дефинирана како радикулопатија, и се развива на позадината на формирањето на интервертебрална хернија. Оваа хернија може да се појави на кое било ниво на торакалниот регион од интерес за нас, но почесто има хернија во областа на сегментот со најголема мобилност. Неверојатно, симптомите на радикулопатијата се јавуваат веднаш по извесен вид на физичка активност и во рок од само неколку недели симптомите само ја зголемуваат интензитетот на нивната манифестација.

Во случај да постои поврзаност помеѓу симптомите на торакална остеохондроза и испакнатост или хернија лоцирана на страната на горниот сегмент на торакалниот вертебрален дел, болките се концентрирани во рамениот дел и рамото, во скапулата, во градите или во абдоминалната празнина.

Најчесто симптомите на торакалната остеохондроза се одредуваат врз основа на специфичната ориентација на хернијата, односно на страничната хернија или на средната хернија. Комплексната латерална хернија или испакнатост на торакалната остеохондроза е придружена со еднострана манифестација на болка, која, меѓу другото, може да се појави заедно со губење на чувствителноста на локално ниво и со болка директно на нивото на кое хернијата е. Латералната хернија ги одредува минималните симптоми на компресија и нивната реверзибилност, но зголемената болка е забележана во овој случај за време на движењата што ги вршат рбетот, при дишење (вдишување / издишување) при кашлање.

Што се однесува до средната хернија, болката тука се карактеризира со времетраењето на манифестацијата и нивната општа опструкција (т.е. можноста на курсот веќе неколку недели). Во овој случај, главната опасност од состојбата е можната компресија на структурите релевантни за 'рбетниот мозок.

Влијание на процесите на торакалната остеохондроза на пршлените

Компресија миелопатија (компресија на структури на 'рбетниот мозок) во торакалната остеохондроза

Оваа варијанта на развојот на болеста, иако е ретка, сепак, за жал, не може да се исклучи. Оваа состојба е поврзана со карактеристиките на анатомскиот и функционалниот поредок. Симптомите на торакалната остеохондроза тука се опкружени или локални болки, слабост во нозете и вкочанетост. Покрај тоа, можни се нарушувања поврзани со функционирањето на карличните органи. Болка, која е главен симптом на патологијата во прашање, со компресија миелопатија може да зрачи, што е, се шири на стомакот и препоните, на нозете и на меѓуребрениот простор.

Третман

Лечение грудного остеохондроза определяет возможным использование в нем рефлекторных методов. Восстановить подвижность спины, а также устранить мышечный гипертонус и спазмы можно путем применения иглорефлексотерапии (или акупунктуры). Этот метод достаточно эффективен, и именно с его помощью может быть улучшена одновременно и работа кровеносных сосудов, за счет которой обеспечивается кровоснабжение и питание тканей в области межпозвоночных дисков.

Иглорефлексотерапия может быть дополнена также и такими методами как мануальная терапия, физиотерапия, вакуум-терапия, моксотерапия, баночный массаж. Перечисленные варианты также достаточно эффективны, и, к тому же, безопасны. С их помощью может быть остановлено прогрессирование грудного остеохондроза, а межпозвонковые диски после их применения могут обрести нормальную функциональность. Также может быть обеспечена и стимуляция регенеративного процесса, касающегося тканей позвонков, уменьшение/устранение болевых ощущений.

Медикаментозная терапия ориентирована на использование нестероидных препаратов противовоспалительного действия, за счет их применения также можно снизить болевые проявления, подавляя одновременно и воспалительные реакции со стороны подвергшихся поражению позвонков (что в частности актуально в момент обострения проявлений заболевания). Применение миорелаксантов позволит расслабить находящиеся в напряжении спинные мышцы, существенным образом снижая, опять же, болевые ощущения.

Помимо этого также может быть применено тракционное лечение заболевания - лечение посредством вытяжения, которому подвергаются в нем околопозвоночные ткани, мышцы и связки, что способствует увеличению между отдельными позвонками расстояния. Результата в пределах до 1,5 мм хватит для обеспечения снижения отечности, уменьшения сдавливания, снятия мышечного напряжения и для нормализации кровообращения.

Рекомендуются также успокоительные препараты, потому как из-за постоянных болей (вне зависимости от формы остеохондроза) пациенты становятся взвинченными и раздражительными, что, соответственно, приводит к соответствующему утомлению ЦНС.

Диагностирование различных форм остеохондроза и грудного остеохондроза в частности производится неврологом.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Грудной остеохондроз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синдром лестничной мышцы (совпадающих симптомов: 3 из 11)

Синдромот на скаларен мускул е комплекс на симптоми кои произлегуваат како резултат на компресија на нервите или крвните садови поради деформитети во областа на мускулите на скалене. Се манифестира со болка, вкочанетост и слабост во вратот, рамото или раката.

...
Люмбаго (совпадающих симптомов: 2 из 11)

Лумбаго е акутна болка, која инаку може да ја дефинира пациентот како "болка во грбот", оваа болка се јавува во долниот дел на грбот (т.е. во долниот дел на грбот). Лумбаго, чиишто симптоми се манифестираат главно како резултат на пренапони кои се случуваат во одредената област кога се крева или остро се навалува, го прави невозможно лицето да се одвои во одредено време.

...
Кифоз (совпадающих симптомов: 2 из 11)

Кифозата, како медицински термин, има грчко потекло, неговите компоненти се "свиткани" и "грмки", врз основа на кои читателот веќе може да претпостави дека ова е искривување на држењето кое се манифестира во форма на наведнување. Кифоза, чии симптоми може да бидат не само чисто естетски по природа, туку и природата на тешките клинички манифестации, исто така, доведува до брзо стареење на 'рбетот, како и развој на болести како што се остеохондроза и голем број на поврзани нарушувања.

...
Стеноз сонной артерии (совпадающих симптомов: 2 из 11)

Каротидна стеноза е патолошка состојба која се развива поради стеснување на луменот на дадена артерија. Овие садови се наоѓаат на десната и левата страна на вратот. Преку овие садови, крвта тече во мозокот. Каротидна стеноза е главен фактор на ризик за мозочен удар.

...
Тунелен синдром (појавување симптоми: 2 од 11)

Тунел синдром или синдром на карпален тунел е невралгично нарушување. Вклучени во групата на тунелни невропатии. Се манифестира со продолжена болка и вкочанетост на прстите. Најчеста причина за појава е продолжено стегање на средниот нерв помеѓу коските и тетивите на зглобот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .