Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеопороза: Симптоми и третман

Остеопороза - главните симптоми:

Остеопорозата е прогресивен тип на болест која се карактеризира со прилично сериозни последици и изразени карактеристики на сопствениот тек, како и "порозен" тип на оштетување на коските. Остеопорозата, чии симптоми се состојат првенствено во поразот на скелетот, исто така, доведува до намалување на густината на коскеното ткиво со истовремено кршење на нивната структура.

Општ опис

Остеопорозата, која значително го зголемува ризикот од фрактури на коските, исто така се карактеризира со лошо спојување, згора на тоа, исто така се случува спојувања да не се случуваат воопшто, причината поради која, како што може да се претпостави, е вистинскиот неуспех на коските.

Фрактура кај остеопороза може да се активира дури и со мало влијание, што овозможува првично да се одреди можното присуство на оваа болест. Остеопорозата се појавува поради карактеристичните промени кои се јавуваат во хормоналниот систем, како и промените забележани во метаболизмот.

Главно остеопороза влијае врз жените. Остеопенијата делува како претходник на оваа болест, која продолжува без симптоми, но исто така влијае и на коските, па дури и младите жени се изложени на деструктивно оштетување на коските.

Структурата на коските во нормална состојба и со остеопороза

Вреди да се забележи дека и остеопенијата и остеопорозата можат да бидат погодени од пациенти од двата пола и од различни возрасни групи. Покрај тоа, дури и активен животен стил не може да ја отфрли релевантноста на оваа болест - може едноставно да се "скрие", а подоцна да се манифестира најмногу, како што може да изгледа, неочекуван момент.

Како по правило, видливи манифестации на оваа болест се отсутни, освен што со текот на времето може да се забележи торакална кифоза или губење на тежината, што може да се припише на други фактори. Како и да е, првото "ѕвоно", на кое е важно да се обрне внимание, е прилично болна фрактура, која, како што веќе забележавме, често се појавува со мал ефект.

Кај остеопорозата, коскената загуба е исто така релевантна и се јавува во текот на подолг временски период, пресметан во години. Последиците од текот на оваа болест се исклучително сериозни, бидејќи прогресијата на овој вид на загуба во телото доведува до фактот дека дури и мал притисок кога стоите, седите или дури со прегратки или кашлање може да доведе до изразена и болна фрактура. Таквата фрактура може дури и да лиши одредена мобилност на соодветната област на штета.

Уште повеќе, од првиот од овој тип на фрактура, пациентите се почесто се ризикуваат и, следствено, појава на фрактури, како резултат на што тие потоа ја искусуваат дневната хронична болка. Конечниот исход на оваа болест може да биде инвалидност, лишување на пациентите на независност и значително ограничување на нивните животи.

Фактори на ризик

Оваа болест, како, всушност, речиси секоја друга болест, одредува некои од факторите на ризик кои го предизвикуваат неговото појавување и развој. Особено, овие фактори вклучуваат следново:

 • Пол. Како што веќе бевме забележано, жените се повеќе подложни на оваа болест, згора на тоа, остеопорозата кај жените се развива четири пати почесто отколку, соодветно, кај мажите, која, сепак, не ја исклучува можноста за појава на оваа болест во втората.
 • Генетска предиспозиција. Не ја исклучува можноста за остеопороза како влијание на факторите како што е наследноста. Значи, ако мајката на пациентот имала повреда на 'рбетниот столб или чести фрактури, како и ако била дијагностицирана остеопорозата, тогаш шансата за остеопороза кај самиот пациент значително се зголемува поради зголемениот ризик од карактеристично намалување на коскената маса со последователното појавување на фрактури.
 • Возраст Со возраста, ризикот од остеопороза е значително зголемен. Така, жените на возраст над педесетина години се особено изложени на ризик, иако, како што веќе забележавме, може да настане остеопороза, без оглед на полот или припадност кон одредена возрасна група.
 • Карактеристики коска структура, тежина. Поголем ризик за развивање на болеста која се разгледува е забележана кај слабите и минијатурни жени. Покрај тоа, со губење на тежината кај пациенти постари од педесет години, значително го зголемуваат ризикот од фрактура на колкот, но ако се зголемува телесната тежина, ова, пак, го намалува овој ризик. Патем, овој тренд исто така важи и за тенки мажи со тенки коски.
 • Присуството на фрактури во минатото. Со појавата на претходни фрактури кај пациентите повторно ќе се зголеми ризикот од нивна поголема појава.
 • Употреба на одредени лекови. И овој фактор може да има дефинитивен ефект врз ризикот од остеопороза. Особено, таквите лекови вклучуваат стероиди, кои се фокусираат на нивната долгорочна употреба, лекови кои се користат при лекување на болести на тироидната жлезда, антациди, антиконвулзиви и сл.
 • Повреда на менструалниот циклус.
 • Мобилност на животниот стил.

Исто така, постојат такви фактори кои се дефинирани како модифицирани, односно тие се предмет на директна изложеност кон нив, соодветно, може да ја елиминираат оваа болест во одредени случаи. Овие фактори вклучуваат следново:

 • лоши навики (алкохол, пушење);
 • злоупотреба на кофеин;
 • неактивност;
 • недостаток на витамин и калциум;
 • исклучување или недоволна потрошувачка на млечни производи;
 • прекумерна потрошувачка на месни производи.
Ефекти врз остеопорозата

Видови на остеопороза

Остеопорозата, под влијание на разни причини, е придружена, како што дознавме, со нарушување на коскената архитектура, поради што коските добиваат лабава конзистентност, со што се утврдува поголем ризик од фрактури против оваа позадина, дури и под влијание на минималните оптоварувања. Врз основа на главните фактори кои влијаат, овие типови на оваа болест се разликуваат:

 • Сенилна остеопороза. Оваа болест е поврзана со стареењето на телото како целина, како и со влошувањето на телото во комбинација со намалување на јачината на скелетот и намалување на телесната тежина во текот на овој период.
 • Постменопаузална остеопороза. Во овој случај, остеопорозата се развива како резултат на намаленото производство на сексуални хормони.
 • Остеопороза кортикостероид. Се развива, како што наведува името, како резултат на продолжена употреба на хормонални лекови (особено глукокортикоиди).
 • Секундарна остеопороза. Во овој случај, остеопорозата се развива како компликација на други болести, вклучувајќи дијабетес мелитус, Бехтерева болест, рак, дефицит на калциум, хронична ренална инсуфициенција, ревматоиден артритис, хроничен хепатитис, хиперпаратироидизам, хипотироидизам, болест на белите дробови, Кронова болест. Исто така, развојот на овој тип на остеопороза е придружен со долгорочна употреба на лекови, кои вклучуваат алуминиум.

Симптоми

Остеопорозата е поопасна, бидејќи се карактеризира со асимптоматска самодвижечка струја или симптом кој го маскира како артроза или остеохондроза. Доминантна дијагноза на болеста е можна веќе со времето на појава на овој тип на фрактура, како што сметавме порано (односно со минимално влијание).

Првите симптоми на остеопороза може да се манифестираат како болка во торакалните и лумбалните регии, оваа болка се јавува како резултат на продолжените статички оптоварувања (т.е. за време на седечка работа и сл.). Исто така може да има и грчеви во нозете, забележани во текот на ноќта. Ноктите стануваат кршливи, изложени на деламинација. Се појавува сенилен пад, се намалува растот поради намалување на висината на 'рбетниците.

Вреди да се забележи дека поради таквата вертебрална "слегнување" се јавува можноста за рано откривање на остеопорозата. Телесната тежина, која исто така е веќе забележана, се намалува. Може да се забележи брза заморливост, искривување на долните екстремитети, зголемена брзина на срцето и некои други индиректни знаци, врз основа на присуството на која може да се предложи остеопороза на пациентот.

Симптомите на остеопороза, исто така, се манифестираат во форма на постојана болка во грбот и грбот, вклучително и во интеркарпуларниот регион. Манифестациите карактеристични за пародонталната болест во комбинација со формирање на прекумерна плака, кои исто така се релевантни токму поради остеопорозата кај пациентите, не се исклучуваат. Со искривување на 'рбетот напред, исто така има смисла да се сомневате во оваа болест.

Компликации

Најчесто, како компликации се идентификуваат фрактури на вратот на феморалниот и вертебралните тела, како и фрактури на радијалните коски. Податоците на СЗО укажуваат дека токму фрактурите на бедрениот регион се јавуваат поради остеопороза што доведува до инвалидност, како и смрт, што ја става болеста на 4-то место меѓу причините што можат да доведат до слични резултати. Очекуваното траење на животот во присуство на остеопороза во просек е намалено на 20%.

Формирањето на примарна фрактура на 'рбетниот столб се зголемува четири пати повеќе од ризикот од последователни фрактури на' рбетниот столб, во исто време го удвојува ризикот од фрактура на колкот. Во случај на подолг одмор во кревет, не е исклучена можноста за развој на пневмонија и тромбоемболизам, како и лезии.

Области најмногу погодени од остеопороза

Дијагностицирање

Дијагнозата на остеопорозата се спроведува на сеопфатен начин, земајќи го во предвид фактот дека одделно, процедурите кои се релевантни за ова не можат да бидат сигурни, што, на пример, е релевантно за Х-зраци, чија употреба не дозволува да се утврдат почетните форми на оваа болест или остеопенија. Значи, ако зборуваме за губење на коскената маса во опсег до 30%, тогаш радиографот едноставно нема да го детектира, па можете да го користите во овој случај како дополнителен метод за дијагностицирање на општата состојба.

Стандардна процедура за дијагностицирање на остеопорозата е остеоденситометрија (или рендгенска двојна енергија дензитометрија, DEXA). Во овој случај, проценката на коскената маса (неинвазивен тип) се изведува со мерење на нејзината маса директно, како и густината на минералната коска.

Како индикации за постапката на дензитометрија, се земаат предвид следните состојби:

- рано почеток на менопаузата;
- анорексија;
- секундарна аменореа (долгорочна природа на курсот);
- ренална инсуфициенција (хронична);
- хипогонадизам (примарно);
- хиперпаратироидизам;
- низок тестостерон (особено важен за мажите);
- хипотрофија;
- дефицит на естроген;
- присуство на болести кои можат да бидат поврзани со остеопороза (спондилоартритис, ревматоиден артритис, остеохондроза итн.);
- терапија со кортикостероиди.

Третман

Треба да се напомене дека третманот на болеста која се разгледува е прилично комплицирано прашање кое бара комплексна интервенција на голем број специјалисти.

Третманот е фокусиран на постигнување на стабилизација на оние индикатори кои се релевантни за метаболизмот на коските, исто така, важно е да се постигне и да се забави загубата на коските, истовремено спречувајќи појава на фрактури во однос на позадината на овие процеси. Исто така е неопходно да се намали истовремената болка и да се зголеми вкупната моторна активност на пациентите. Видовите на терапија за остеопороза се сведуваат на следните видови:

 • Етиолошка терапија - фокусирана на третманот на болеста, која е главна кај остеопорозата, што е, предизвикана.
 • Патогенетска терапија - е употреба на фармаколошки методи во третманот на остеопороза.
 • Симптоматска терапија - со цел да се елиминира вистинската болка кај пациентите.

Комплетен лек за остеопороза како целина е невозможен, соодветно, третманот на остеопороза само до одреден степен овозможува подобрување на општата состојба на пациентот во однос на неговиот коскена систем, за што се користат препарати кои влијаат врз апсорпцијата и апсорпцијата на калциум, како и препаратите на калциум.

Дополнително развиена и соодветна диета за остеопороза. Прво, се состои во заситување на исхраната со храна со витамин Д и калциум. Овој вид на производи вклучува млечни производи, ореви, билки, брокула, зелка и риба. Сончевите зраци, исто така, ви дозволуваат да ги надополнувате резервите на витамин Д, кој исто така е земен во предвид во општата состојба на пациентот.

Потребна е и одредена сорта во физичката активност, особено со продолжено напрегање кое се јавува при седентарна работа итн. Се покажа дека одење има соодветен ефект врз коските. Вреди да се забележи дека зајакнувањето на коските НЕ се олеснува со пливање, што се објаснува со отсуството на потребните напори во бестежинска состојба, додека во водата што се бара од коскените структури.

Во присуство на симптоми на остеопороза, неопходна е консултација со специјалисти како ревматолог, невролог, имунолог и ендокринолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате остеопороза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ревматолог , невролог , ендокринолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Холестаза (појавување симптоми: 4 од 12)

Холестазата е болест која се карактеризира со намалување на протокот на жолчката во дуоденумот поради нарушување на неговата екскреција, формирање или екскреција. Холестазата, симптоми кои се манифестираат првенствено кај пруритус, темна урина и лесни измет, во зависност од карактеристиките на етиологијата, може да бидат екстрахепатични или интрахепатични, во зависност од природата на курсот, акутна или хронична, со жолтица или без неа.

...
Аортна аневризма (појавување на симптоми: 4 од 12)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Интервертебрална хернија (појавување симптоми: 3 од 12)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Рак на езофагусот (појавување симптоми: 3 од 12)

Формирањето на малигнен тумор на ѕидовите на езофагусот придонесува за развој на рак, кој во медицината се нарекува рак. Оваа болест често се среќава кај постарите лица. Претставниците на посилниот пол најмногу се подложни на болест, што првенствено се должи на употребата на алкохол и тутунски производи. Тоа е преку овие недостатоци дека оваа болест е предизвикана.

...
Нефритис (појавување симптоми: 3 од 12)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .