Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Менискус солза: симптоми и третман

Менискус солза - главни симптоми:

 • Болка во коленото
 • Цртеж во погодениот зглоб
 • Интра-артикуларно крварење
 • Оток на коленото
 • Вкочанетост на движењата на коленото

Руптура на менискусот е една од најчестите внатрешни повреди на колената. Често, професионалните спортисти се предмет на тоа, но можно е ова нарушување да се појави кај луѓе кои не се поврзани со постојана препресија на долните екстремитети. Постојат два вида на менискус надворешни (странични) и внатрешни (медијални). Често оваа болест се дијагностицира кај луѓе од осумнаесет до четириесет години. Кај деца под 14-годишна возраст, нарушувањето е ретко. Раскинувањето на медијалниот менискус на колената е почест од надворешниот. Многу ретко е истовремено прекин на два менискуза.

Главните причини поради кои ова растројство напредува се премногу остра виткање на долниот дел од ногата или директен удар на коленото. Знаците што зборуваат за оштетување се сметаат за појава на остра болка, значително ограничување на зглобните движења на повредениот екстремитет и оток во споредба со здрава нога. Во хронична форма на текот на болеста се изразени вакви големи симптоми како лесна болка, повторени блокади на зглобот, излив.

Дијагнозата се изведува со помош на специјализиран преглед и палпација, инструментални испитувања, особено МРИ на зглобот, за да се укаже на локализација на нарушувањето во латералниот или медијалниот менискус.

Третманот се состои од обезбедување комплетен одмор на повредениот екстремитет, земајќи антивоспалителни лекови, физиотерапија и терапија за вежбање. Во отсуство на ефективност на оваа терапија, се врши операција за да се зашири менискусот со конци и специјални структури, како и нејзино целосно или делумно отстранување. Во периодот на обновување на мобилноста на екстремитетот, по спроведувањето на операцијата се пропишани процедури за рехабилитација за физиотерапија и терапевтска масажа.

Етиологија

Најчеста причина за манифестирање на прекин на менискусот е повреда, при што долната нога остро се врти навнатре, во такви случаи бочниот менис е оштетен, или надворешно - медијалниот мениск е скршен. Други предиспонирачки фактори се:

 • прекумерна флексија на коленото поради гравитацијата;
 • остра нога киднапирање;
 • ревматизам и гихт - главните причини за дегенеративно прекинување, при што се забележува формирање на цисти;
 • секундарни повреди, модринки или прскања;
 • силен физички напор со висока телесна маса;
 • долга торзија на една нога;
 • трчање на нерамна површина;
 • конгенитални малформации во форма на слаби зглобови и лигаменти;
 • воспаление во коленото од хронична природа.

Видови

Менискус класификација

Како што споменавме погоре, менисите се поделени на:

 • медијален - лоциран помеѓу тибија и артикуларна капсула;
 • странични - кои се состојат од предниот и задниот рог, кои го поврзуваат со кружниот лигамент. Надворешниот менискус е повреден неколкупати помалку од внатрешниот.

Во зависност од видот и локацијата на оштетувањето, менискусот на коленото се дели на:

 • надолжна вертикална;
 • крпеница коса;
 • хоризонтална;
 • радијално-попречно;
 • со оштетување на предниот или задниот рог;
 • дегенеративни. Причините за појава се повторуваат повредите и процесот на стареење во телото. Третманот е возможен само преку хируршка интервенција.

Покрај тоа, оштетувањето на менискусот може да биде целосно и делумно, со или без поместување. Раскинувањето на задниот рог на медијалниот менискус е почесто од предниот. Со прогресија на хронична болест или одложен третман може да се забележи оштетување на 'рскавицата и предниот круцијален лигамент. Периодот на опоравување ќе биде многу подолг отколку со акутната форма на болеста.

Симптоми

Најизразени симптоми во акутниот тек на болеста. Оваа форма трае околу еден месец. Се карактеризира со остар изглед на такви знаци како што се:

 • неподнослива болка;
 • оток на погодената област;
 • значително ограничување на мобилноста на зглобовите;
 • појавата на криза за време на сквотите - вели дека лицето има празнина во задниот рог на медијалниот менискус;
 • крварење во зглобот - често овој симптом е придружен со прекин на медијалниот менискус.

Со старата форма на руптура, болеста продолжува со помалку болен израз. Значајна манифестација на болка се јавува само при вршење на физички активности. Често постои целосна неможност да се вршат независни движења. Ова се смета за тежок курс - операција е закажана за ликвидација. Оваа природа на болеста е исто така различна по тоа што е прилично тешко да се дијагностицира јазот, што го отежнува започнувањето на третманот (симптомите на прекин на менискус се нешто слични на знаците на други патологии на мускулно-скелетниот систем).

Компликации

Недостатокот на соодветна терапија или целосна елиминација на менискусот повлекува неколку непријатни последици:

 • артроза - кога болеста напредува, 'рскавицата е целосно избришана;
 • ограничување на пасивни движења на зглобовите;
 • целосна неподвижност на зглобот - поради оваа причина, лицето целосно ја губи моторната функција.

Таквите последици може да предизвикаат попреченост.

Дијагностика

Дијагнозата на прекин на менискусот се утврдува врз основа на поплаките на пациентот, степенот на манифестација на симптомите, испитувањето од страна на специјалист од оштетената екстремитетна област. Покрај тоа, мора да го информирате докторот за можните причини за болеста. За да се потврди името на оваа болест, се спроведуваат инструментални испитувања:

 • контрастна радиографија;
 • Ултразвук - ви овозможува да детектирате дегенеративни процеси, да ги кршите предниот или задниот рог на медијалниот менискус, за да ја процените мобилноста на зглобовите и степенот на сепарација на менискусот;
 • КТ скенирање;
 • МРИ е најинформативниот метод за дијагностицирање на фрактура на менискусот на колената. Овозможува откривање на ова нарушување според обликот на оштетениот менискус, како и местото на појава на болеста - латерален или медијален менискус;
 • Артроскопија - Ви овозможува да ја утврдите причината за развојот на болеста. Може да се користи не само како дијагностички метод, туку исто така се користи за лекување.
Артроскопија при прекин на менискусот

За време на дијагностичките мерки, неопходно е специјалист да разликува таква болест од други нарушувања кои имаат слични симптоми на менискус. Таквите болести вклучуваат - руптура на крутиот лигамент, рефлексна контрактура, дисекција на остеохондритис, фрактури на кондилите на тибијата.

Третман

Во случај на првите знаци на прекин на менискусот, веднаш треба да контактирате со медицинска установа или да повикате брза помош. Додека чекаат докторите да пристигнат, треба да им се даде прва помош на повредените - за да се обезбеди целосна имобилизација на засегнатиот екстремитет, да се нанесува студено на коленото, но не повеќе од триесет минути. Ако болката не се намали, дадете болка. Во повеќето случаи, пациентите одат кај лекарот со значителна штета на менискусот и присуство на последици, поради што не само што ќе се лекува, туку и ќе се рехабилитира, ќе биде потребно многу време.

Изборот на терапија зависи од резултатите од дијагнозата. Постојат неколку методи на третман:

 • конзервативен;
 • хирургија

Основа на конзервативната елиминација на болеста е физиотерапијата, при што човечкото тело е под влијание на електричното поле со ултра-висока фреквенција. Физичката терапија нема помалку позитивен ефект и може да се спроведе со употреба на специјална опрема. Реставративните вежби влијаат на сите мускулни групи. Покрај тоа, сложениот третман вклучува и курс за масажа насочен кон подобрување на снабдувањето со крв, елиминирање на оток и болка. Со состојба на мобилност на повредениот екстремитет, се зголемува интензитетот на масажата. Во случај на оштетување на зглобот и 'рскавица, лекарот го пропишува приемот на хондропротектори неопходни за реставрација на ткивото. Со правилно и навремено лекување, како и во отсуство на последици од болеста, периодот на рехабилитација и целосно опоравување е неколку месеци.

Медицинската интервенција се применува само кога другите методи на третман не го дале очекуваниот ефект, како и во случај на хронична болест. Во зависност од возрасната група на пациентот, присуството на последици, локацијата и природата на курсот, се доделува една од следниве операции:

 • менискектомија - целосно или делумно отстранување на оштетен менискус. Ваквата интервенција е неопходна со значително уништување на 'рскавицата, присуство на дегенерација или последици од болеста;
 • обновувањето на менискусот е операција за зачувување на структурата и здравјето на менискусот;
 • Артроскопијата е најбезбедната медицинска интервенција за пациентот. Дијагностичката артроскопија и шевовите на 'рскавицата се изведуваат за лекување на нарушувањето. Оваа техника не важи за да се елиминира раскинувањето на задниот рог на медијалниот менискус;
 • трансплантација - применливо со целосно уништување на 'рскавицата или неефикасноста на другите методи;
 • внатрешно зацврстување на менискусот - поради фактот што овој метод не обезбедува засек и се врши со помош на специјални фиксатори, периодот на рехабилитација е значително намален.

За неколку дена по било која операција, на пациентот му се препишува курс на физиотерапија. Периодот на рехабилитација реставрација на мобилноста на колена заеднички се врши под целосен надзор на специјалисти. Главните техники кои се користат по операцијата се вежбање и масажа.

Често, постои поволна прогноза во случај на прекин на страничен или медијален менискус, предмет на навремен третман и отсуство на последици. Болноста исчезнува целосно, но понекогаш може да има несигурна одење, мала кутрест и болни спазми кога има носивост на ногата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате раскинување на менискусот и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ревматолог , ортопедски трауматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеохондроза на коленото зглоб (појавување симптоми: 2 од 5)

Остеохондрозата на коленото (дисекција) е болест на дистрофично-дегенеративниот тип. Тоа главно ги погодува луѓето на рана возраст, во повеќето случаи има поволен курс и завршува со закрепнување на пациентите.

...
Пателофеморална артроза (појавување на симптоми: 2 од 5)

Концептот на пателофеморална артроза е отсутен во меѓународната медицинска пракса. Најчесто овој термин се користи за да се опише почетната фаза на развој на артроза, која не се карактеризира со изразена манифестација на симптоми. Оваа болест бара навремена дијагноза и соодветен третман, така што компликациите не се развиваат.

...
Schlätter's Disease (појавување симптоми: 2 од 5)

Schlätter-овата болест е состојба во која постои асептично уништување на тибијалната туберозна коска и неговото јадро. Оваа болест најчесто се развива поради хронична повреда на овие елементи за време на растот на скелетот. Во медицината оваа состојба се нарекува Osgood-Shlatter болест или остеохондропатија на тибијалната туберозита.

...
Бејкер-циста (појавување на симптоми: 2 од 5)

Бејкерската циста е патолошка форма на течност во областа на поплитеалната јама која се јавува како резултат на одливот на синовијалната течност. Други имиња за патологија се бурзитис на поплитеалната фоса или хернија. Големината на таквата неоплазма во поплитеалниот регион може да биде толку мала што може да достигне неколку сантиметри во дијаметар. И колку е поголема големината на образованието, толку е очигледно лицето се соочува со симптоми.

...
Крусен лигамент прекин (појавување симптоми: 2 од 5)

Кршливото прекинување на лигатурата е патолошка состојба која се развива како резултат на траума на колената. Оваа траума на ПКС е една од најопасните, но со навремено откривање, обезбедување на помош и целосен третман, нема да има никакви последици за некое лице. Тој ќе може да продолжи со нормален живот. Најчесто прекинот на крутиот лигамент на коленото се јавува кај луѓе кои се активно вклучени во спортот, особено тенисот, кошарката и фудбалот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .