Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Паџетовата болест: симптоми и третман

Паџетовата болест - главните симптоми:

 • Заоблување на 'рбетот
 • Губење на слухот
 • Намалена визија
 • Болка во коските
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Stoop
 • Коскена деформација
 • Чести фрактури
 • Лице дисторзија
 • Раководна асиметрија
 • Колење коски
 • Заоблување на нозете

Коскената болест на Паџет е патолошка состојба која се јавува како резултат на нарушена реконструкција на коските, што предизвикува нарушување на коскената структура и како резултат на тоа, нивната деформација. Коските со Паџетова болест стануваат порозни и кревки, па дури и мало влијание врз нив може да предизвикаат фрактури.

Болеста е поподложна на мажите по 40-годишна возраст, и со текот на времето симптомите на болеста напредуваат. Колку порано се започнува патологискиот третман, толку е поголема веројатноста за запирање на неговата прогресија и подобрување на квалитетот на животот на пациентот, па затоа, при првите манифестации на оваа болест, треба да се побара медицинска помош. Имајте на ум дека Paget-овата болест во медицинската пракса има други имиња, како што е остеодистрофија или деформирачки остеитис.

Причини

До денес не се утврдени точните причини за развојот на патологијата од страна на лекарите. Постојат неколку теории. Според една од нив, наследноста ја игра најважната улога во развојот на болеста кај луѓето. Затоа, ако некој од семејството страда од оваа патологија, се препорачува редовно да се подложат на превентивни испитувања и да се тестираат за алкална фосфатаза, а намалувањето може да укаже на појава на развој на патологија кај лицето како што е Паџетовата болест.

Една од главните теории за појавата на оваа болест кај луѓето, која ја предлагаат лекарите, е вирусна теорија. Според неа, вирусот, кој долго време не предизвикува симптоми, со текот на времето негативно влијае на човечкото тело, предизвикувајќи оштетување на коските. Особено, токму таков ефект врз коскеното ткиво може да има вирусот на мали сипаници .

Паџетовата болест, исто така, може да се појави кај луѓе кои страдаат од одредени болести поврзани со оштетен метаболизам на фосфор-калциум. Во исто време, сите горенаведени причини не се меѓусебно исклучиви, односно тие можат да предизвикаат болест и поединечно и агрегатно. Затоа, важноста на дијагнозата на Паџетова болест, која овозможува да се утврдат причините и, според тоа, ефикасно да се лекува болеста, подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Причини за болеста на Паџет

Видови

Постојат две форми на Паџетова болест:

 • полиозален;
 • моноазални

Полиозалната форма е почеста, во која се вклучени неколку коски од човечкиот скелет. Типично, две или три коски во различни делови на скелетот се засегнати од болеста. Моносуппалната форма на Паџетовата болест вклучува развој на процес на деформирање во една од коските на човечкото тело. Оваа форма е многу поретка.

Генерализирана лезија, во која процесот на деформирање се шири на сите или на многу коскени структури, е отсутен - ова е разликата помеѓу Паџетовата болест и другите коскени патологии поврзани со нивната деформација.

Треба да се каже дека болеста има 3 фази:

 • Првата фаза е почетната или, инаку, остеолитичка. Како што сугерира името, во оваа фаза се стопи коскените структури, формирајќи една вид шуплива јама;
 • втората фаза е активна, во која процесот на формирање на шупливи јами е комбиниран со процесот на раст на коскеното ткиво, што резултира со формирање места на "лепење", кои се карактеризираат со кршливост и нерамномерност;
 • третата фаза е неактивна. Во оваа фаза на развој на болеста коскеното ткиво почнува да се заменува со сврзно ткиво, поради кое коските престануваат да ја вршат својата потпорната функција, предизвикувајќи деформација на оние делови од скелетот во регионот на кој се обележани лезиите.

Коскените деформитети во патологијата, како што е Паџетовата болест, предизвикуваат коските да се наведнуваат и да се вртат на спирален начин. Тие се задебелени, имаат груба површина и мала маса поради клеточната структура. Ако коските на черепот се засегнати, забележано е нарушување на функциите на лицето и обликот на главата и може да се појават проблеми со слухот. Кога коските на 'рбетниот столб се погодени од Паџетовата болест, таа е закривена со нарушување на инервацијата.

Коскена деформација кај Паџетовата болест

Симптоми

Земајќи го предвид горенаведеното, може да се сфати дека симптомите на Паџетовата болест можат да бидат различни и да зависат од локализацијата на процесот и фазата на нејзиниот развој. Во рана фаза, патологијата може да се манифестира само со развој на чести фрактури кои се јавуваат како резултат на чистење на коскеното ткиво. Со прогресијата на болеста постојат болки кои можат да бидат со различни степени на интензитет. Обично обележан болен лелебен карактер, кој по одмор само се зголемува.

Други симптоми на болеста се:

 • деформитетот во подрачјето на погодената коска - особено ако черепните коски се зафатени, главата станува асиметрична, ако е зафатено 'рбетот - се забележува slouching, сколиоза , ако се погодени коските на екстремитетите, се појавуваат X или O-кривини итн.
 • вклученост во процесот на блиските зглобови во кршење на нивната мобилност;
 • стегање на нервни завршетоци, поради што се развиваат типични симптоми на невритис.

Некои луѓе со патологија како што е Паџетовата болест може да имаат проблеми со слухот и видот, кои се поврзани со дегенеративни лезии на коските на черепот.

Понекогаш им се чини на луѓето дека симптомите на оваа патолошка состојба не се премногу страшни, па затоа се обидуваат сами да се лекуваат дома. Таквото занемарување на нивното здравје е неприфатливо, бидејќи болеста не само што го влошува квалитетот на животот на пациентот, туку исто така може да предизвика сериозни компликации. Затоа, навремената дијагноза дава шанса, ако не и за целосно закрепнување, но за многу години висококвалитетен живот. Во спротивно, едно лице може да доживее компликации како што се чести фрактури, поради што тој ќе биде принуден да го поминат поголемиот дел од своето време во актерската игра, погоре споменатите проблеми со слухот и видот. Но најлошото е способноста на коскените клетки во оваа патологија да се дегенерираат во малигни, со развој на сарком . Тоа е малигнитетот на процесот кој е најважната причина да се побара медицинска помош навремено.

Дијагноза и третман

Дијагнозата на оваа патолошка состојба е едноставна и се состои во спроведување на тест за крв, кој го одредува нивото на алкална фосфатаза, калциум, фосфор и магнезиум. Овие податоци им овозможуваат на лекарите да го оценат степенот на дистрофични процеси во коската. Исто така, дијагнозата вклучува рендгенско испитување, кое овозможува визуелно да ги види деформитетите на коските. Х-зраци се потребни за пациенти со таква патологија како Паџетовата болест, периодично - се користи не само за дијагностички цели, туку и за контрола на текот на болеста за време на третманот.

Друг метод кој модерната дијагностика го користи е коскената сцинтиграфија. Овој метод се состои во фактот дека во коските се инјектираат специјални радиоизотопи кои се акумулираат во коскеното ткиво, а потоа се земаат сликите за да се види распределбата на супстанцијата.

Ако зборуваме за третман на Паџетовата болест, веќе е кажано погоре дека не е можно да се излечи болеста во современиот свет, па затоа има за цел подобрување на квалитетот на животот на пациентот и спречување на прогресијата на симптомите. Третманот обично е долготраен - во текот на годината лицето треба да зема основни лекови за да го забави процесот на реорганизација на коските. Тоа се лекови како што се: Остеотаб, Остак. Во текот на лекувањето се избира поединечно од страна на лекарот, како и неговото времетраење и се повторува по потреба.

Други лекови за оваа патологија се нестероидни антиинфламаторни лекови кои ги намалуваат симптоматските манифестации на болеста.

Потребно е исто така и внесување на лекови од калциум и витамин Д, бидејќи тие се активно консумирани од страна на телото за време на процесот на реорганизација на коските.

Ако некое лице има загуба на слухот, тој е прикажан како носи слушен апарат. Во тешки случаи, кога пациентот се соочува со постојани фрактури, поради што е нарушена неговата подвижност, се посочува протетиката на зглобовите или инсталацијата на специјални потпорни метални конструкции.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Паџетова болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ортопед може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хантер синдром (појавување симптоми: 4 од 12)

Хантер-овиот синдром (мукополисахаридоза од вториот тип, MPS II) е ретка форма на наследна болест на мукополисахаридоза (патологија на сврзното ткиво кое се развива кога се случува нарушување на метаболизмот). X-поврзана рецесивна болест - наследување на дефектен ген, во кој знаците на болеста се јавуваат во ист пол, а другиот се однесува како носители на ген. Се карактеризира со недостаток на лизозомален ензим и акумулација на мукополисахариди (гликозаминогликани) во ткивата.

...
Остеомалација (симптоми на појавување: 3 од 12)

Остеомалацијата е болест која почнува да напредува поради нарушената минерализација на коските. Како резултат на тоа, се јавува патолошко омекнување на коските. Болеста во неговата етиологија и клиника личи на болест како рахитис кај деца, што се јавува поради хиповитаминозата Д3.

...
Ангиом (појавување симптоми: 3 од 12)

Ангиом (црвен крт) - тумор на бенигна природа, кој се состои од лимфни и крвни садови. Најчесто, формацијата се формира на лицето, кожата на трупот и екстремитетите, на внатрешните органи. Понекогаш неговиот изглед и развој може да биде проследен со крварење. Во повеќето клинички ситуации, оваа патологија е конгенитална и се дијагностицира кај новороденчиња во првите неколку дена од нивниот живот.

...
Мукополисахаридоза (појавување симптоми: 3 од 12)

Мукополисахаридозата е генетско заболување поврзано со оштетено производство на одредени ензими од страна на телото, што придонесува за развој на тешки физички и невролошки симптоми. Наследни патологии се секогаш многу сериозни, бидејќи во повеќето случаи тие не можат да бидат целосно излекувани. Овие патологии вклучуваат мукополисахаридоза, која е прилично голема група на болести, што се развива поради фактот што процесот на ензиматска катализа на гликозаминогликаните во лизозомите е нарушен.

...
Спинален хемангиом (појавување симптоми: 2 од 12)

Спиналниот хемангиом е болест што се карактеризира со присуство на полека развиен бенигнен тумор. Пренесената болест може да се појави со болка или безболна. Нејзиното формирање се јавува во кое било коскено ткиво. Хемангиом е еден од најчесто дијагностицираните примарни тумори на 'рбетот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .