Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вертебрална дислокација: симптоми и третман

Вртоглави дислокација - главните симптоми:

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

Честите појави на поместување на ниво на цервикалните пршлени се поврзани со фактот дека во овој регион на 'рбетниот столб е дека мобилноста е најголема. Таквата патологија се јавува на која било возраст - кај новороденчињата и кај децата, тоа може да резултира од конгенитални абнормалности на коскените структури, а кај подоцнежните возрасни пршлени може да се компензираат со промени поврзани со возраста во 'рбетот, како и со трауматски повреди и други фактори.

Можни причини

Главните причини за ова прекршување се прекумерната физичка активност и ненадејните движења, како резултат на кои вертебралните дискови се подложуваат на деформации и, неспособни да го издржат товарот, се поместуваат во една насока или друга во однос на 'рбетниот столб.

Кај новороденчињата, нарушувањето се развива поради конгенитална слабост на 'рбетот. Во овој случај, детето исто така може да доживее изобличување на карличните коски.

Кај возрасните лица, 'рбетот ја губи еластичноста, а како резултат на продолженото изложување на пршлените едни кон други (триење), нивните површини се истрошија. Исто така може да предизвика поместување, што доведува до забивање на нервите, па дури и во некои случаи парализа на екстремитетите.

Постои такво нешто како секундарна спондилолистеза. Причините за нејзиното појавување може да бидат:

 • повреди на 'рбетниот мозок и воспалителни процеси во одредени делови од него;
 • остеохондроза ;
 • спинална хирургија;
 • тумори.

Со текот на времето, болеста напредува, што резултира со се повеќе и повеќе сериозни симптоми. И колку подолго патологијата не се третира, толку е потешко да се поправи.

Развоето на 'рбетниците

Фази и симптоми

Како што веќе рековме, главно кај луѓето постои поместување на цервикалниот пршлен. Во овој случај, болеста се манифестира како болка во областа на оштетување, како и главоболка, вртоглавица, слабост на горните екстремитети и нарушување на чувствителноста на кожата. Исто така, детето и возрасните со оваа патологија може да доживеат:

 • мигрена ;
 • поспаност;
 • нарушување на автономниот нервен систем;
 • прекршување на работата на некои внатрешни органи.

Раселеноста на торакалните пршлени се случува исклучително ретко и во повеќето случаи останува нетретирана долго време, бидејќи таквата патологија нема изразена клиничка слика. Но, ако нарушувањето не се третира, се појавуваат симптоми и тие може да бидат како што следува:

 • болка која произлегува од движење на телото (поместување, вртење);
 • болка во градите, зрачење на долниот дел на грбот, што резултира од стискање на нервните корени;
 • парестезија на екстремитетите поради стеснување на 'рбетниот канал.

Преместувањето на лумбалните пршлени е исто така многу често. Постојат неколку видови на таква патологија:

 • вродена или диспластична спондилолистеза ;
 • дегенеративно, што е последица на дегенерацијата на 'рскавицата (најчесто се наоѓа кај постарите лица);
 • истмички, во кои дефектите се наоѓаат на интер-артикуларната површина (често се среќаваат кај спортистите);
 • трауматски, што произлегува од механички оштетувања;
 • патолошки, што се вели кога туморот се појавува на 'рбетот, што доведува до поместување на поединечните пршлени.

Ако детето или возрасното имаат дислокација на лумбални пршлени, може да се појават следниве симптоми:

 • лоша држење на телото и одење;
 • има болка во областа на раселување;
 • оток на нозете и вкочанетост на екстремитетите;
 • Ахиловата тетива ослабува;
 • се појавува.

Исто така кај лице со таква повреда, постои чест појава на интервертебрални хернии во лумбалниот регион.

Раселување на цервикалните пршлени, торакални и лумбални приноси во четири фази. Во првата фаза, симптомите се практично отсутни и затоа третманот обично не се изведува. Единственото нешто што може да му пречи некоја личност е ретка појава на болка во делот каде што прештот се префрла, што обично се случува при ненадејни движења и вртења. Во оваа фаза е многу едноставно да се третира болеста - за таа цел се користат посебни вежби и се следат некои други медицински препораки за да се спречи прогресијата на болеста.

Во втората фаза, болката станува посилна, а лицето речиси секогаш доживува неразбирлив непријатност во зафатениот дел од 'рбетот, што се зголемува со подигнување на тежината и вежбање. Во оваа фаза, многу луѓе се обидуваат самостојно да ја излечат болеста, без да одат на лекар, што е погрешна одлука, бидејќи само точна дијагноза ќе овозможи да се излечи оваа патологија - инаку третата фаза се развива.

Во третата фаза, болката станува интензивна и трајна, интервертебралните дискови се бришат и вертебралната комора се поставува. Ова предизвикува дефект на внатрешните органи. Особено, ако промената настанала на ниво на првиот торакален пршлен, може да се појави кашлица и отежнато дишење, на ниво на втората оштетена срцева работа, на трето - развој на честиот бронхитис и пневмонија .

Кога поместувањето е забележано во долните делови на 'рбетот, влијае на мочниот меур и ректумот. Ако пациентот има поместување на цервикалниот пршлен, нарушувањето на снабдувањето со крв во мозокот е нарушено. Искусен лекар ги знае сите овие симптоми, и врз основа на нив може да се сугерира можна причина за нивното појавување.

Четвртата фаза укажува на трчање процес. Кога болеста ќе достигне оваа фаза, детето или возрасните имаат постојана болка која не исчезнува дури и во мирување. Тешко седат во една положба, лежат или стојат. Покрај тоа, постојат нарушувања на одењето.

Важно е да се запамети дека ако не ја третирате патологијата на 'рбетот навремено, ризикот од неповратни промени што можат да доведат до попреченост е висок. Затоа, третманот за пристрасност треба да започне што е можно порано, што дава веројатност за целосно закрепнување.

Степен на спондилолистеза

Дијагностика

Воспоставување на дијагноза овозможува такви вообичаени дијагностички методи како што се:

 • радиографија;
 • компјутеризирана томографија;
 • магнетна резонанца.

Обично, една радиографија е доволна за да се потврди сугестијата на лекарот дека детето или возрасните имаат цервикална, торакална или лумбална дислокација. Имајте на ум дека почесто кај новороденчињата се јавува поместување на грлото на матката, што се јавува како резултат на трауматска повреда на ова подрачје за време на преминувањето на детето преку рачниот канал. Лекарот може да ја забележи оваа патологија веднаш по раѓањето на детето или за неколку недели / месеци.

Карактеристики на третманот

Во зависност од фазата на нарушување, третманот може да биде конзервативен и хируршки. Во напредни случаи, е индицирана хируршка интервенција, која се состои во фиксирање на дисковите со специјални плочи, поради што раселениот пршлен се враќа на своето место.

Конзервативниот третман вклучува:

 • лекови, вклучувајќи и лекови против болки и антиспазмодии;
 • локална спинална блокада;
 • облечен во специјален корсет;
 • специјални вежби;
 • рачна терапија и акупунктура.

Ефективни во третманот на патологијата на 'рбетот се посебни вежби. Овие вежби имаат за цел зајакнување на мускулниот корсет, кој, пак, ќе ги поддржи пршлените во правилна положба. Неопходно е да се изведуваат вежбите непречено и полесно, без ненадејни движења, без да се подигаат тежини и прекумерна напнатост на 'рбетот. Важно е вежбите да не предизвикуваат болка, но може да се забележи мала непријатност при нивното изведување.

Вежбите треба да се изведуваат по одреден редослед - прво загревање, потоа да се протега рбетот, проследено со вежби за зајакнување на 'рбетните мускули (ако нема болка) и држење на телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вертебрална дислокација и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Емболизам (појавување симптоми: 6 од 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Спондилолистеза (појавување симптоми: 6 од 20)

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...
Венска конгестија (појавување симптоми: 6 од 20)

Венска конгестија е патологија која се карактеризира со присуство на попречен одлив на венска крв со нормален артериски прилив. Причината за болеста се проблемите со еластичноста на ѕидовите на крвните садови, високиот крвен вискозитет.

...
Лордоза (појавување симптоми: 5 од 20)

Лордозата се нарекува искривување на цервикалниот и лумбалниот 'рбет, во кој булбата се соочува напред. Оваа анатомска особина може да има физиолошка и патолошка природа. Физиолошката лордоза е природен феномен кој обезбедува целосна операција на целиот мускулно-скелетен систем, патолошкиот е сериозна опасност по здравјето и бара задолжителен третман.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 5 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .