Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеофити: Симптоми и третман

Остеофити - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Вртоглавица
 • Звук во ушите
 • Вкочанетост на екстремитетите
 • Ширење на болка до други области
 • Заедничко воспаление
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Заеднички деформитет
 • Нарушување на хаосот
 • Уринарни нарушувања
 • Заматен вид
 • Ограничување на мобилноста на зглобовите
 • Цртеж во погодениот зглоб
 • Вознемиреност на периартикуларните ткива
 • Болка на местото на раст
 • Слабост во екстремитетите
 • Затегнување на ногата при одење
 • Дисфункција на дебелото црево
 • Раководител потешкотии
 • Реки во погодениот зглоб

Остеофитите се нарекуваат коскени израстоци кои се формираат поради неконтролиран раст на коскеното ткиво. Остеофитите на 'рбетот се најчести, се карактеризираат со присуство на мали процеси на индивидуални пршлени во торакалниот, цервикалниот или лумбалниот регион, кои ја ограничуваат подвижноста и предизвикуваат болка. Таквите израстоци имаат поинаква форма, но најчесто изгледаат како трн или кука.

Ако ја разгледаме физиологијата на формирање на остеофити, тогаш овој процес изгледа приближно вака:

 • 'рбетните коски и зглобовите го губат подмачкувањето;
 • тие се фаќаат едни против други, што ја уништува нивната површина;
 • осификација се јавува во местата на контакт помеѓу пршлените или зглобовите, а потоа во процесот се вклучени лигаментите, периостемите и другите ткива;
 • се јавува формирање на раст на коските.

Така, остеофитот е заштитен механизам кој го спречува понатамошниот колапс на коските или коските. Тоа е, неговата функција е да се спречи понатамошна деградација на коскените структури, но неговото појавување води кон фактот дека едно лице има специфични симптоми кои го спречуваат да се движи.

Ако не ја третирате оваа патологија, таа станува основа за развој на таква сериозна болест на скелетниот систем, како што е спондилоза .

Видови

Во современата медицинска пракса, постојат четири типа на такви патолошки нарушувања. Првиот тип е посттрауматскиот раст . Овие главно вклучуваат остеофити на колената и други (колк и лактот), бидејќи овие области се најчесто подложени на повреда.

Остеофитите на колената и другите зглобови се јавуваат како резултат на дислокации, фрактури или други сериозни повреди. Покрај тоа, не е неопходно коските да се оштетат - доволно е да се искине перистомот, а тоа веќе може да доведе до формирање на раст на коските во областа на оштетување.

Вториот тип на оваа патологија е периоостален . Овие остеофити на 'рбетот или зглобовите се јавуваат кога постои акутен или хроничен воспалителен процес во периодот. Ова, од своја страна, доведува до осификација на разни делови на коските или зглобовите, и на неуреден начин, предизвикувајќи развој на растење на различни површини.

Третиот тип е дегенеративно-дистрофичен . Обично, овој вид на патологија се среќава кај остеофитите на ногата и другите зглобови на екстремитетите и е предизвикана од артроза. Еден од јасни знаци на оваа болест е нарушување на подвижноста во зглобовите, до нивната целосна неподвижност. Постои дегенеративно-дистрофичен тип, дури и кога се развиваат остеофити на 'рбетот.

Четвртиот тип на болест е масивен раст кој се развива како резултат на оштетување на коските, зглобовите или телата на 'рбетниот столб со тумори или нивните метастази. Понекогаш сунѓерестиот раст се јавува кај бенигни неоплазми на коската, а причината е нарушен раст на ткивото на 'рскавицата.

Со оглед на локацијата на коските, патологијата може да се подели на неколку видови:

 • остеофити на цервикалниот 'рбет;
 • лумбален;
 • коскени израстоци на градниот кош;
 • зглобови на колк, колено и лактот;
 • ребра, клобици;
 • нога (глужд, коланоз).

Исто така, постојат и маргинални остеофити на телата на 'рбетниците - ова е патологија која се карактеризира со брзиот раст на бројните боцки на пршлените и овие боцки се прилично големи, поради што симптомите на болеста се силно изразени.

Причини за

Причини за формирање на остеофити:

 • наследност;
 • општо стареење на телото;
 • несоодветен животен стил (физичка неактивност и нездрава исхрана);
 • домаќинство, спорт или преоптовареност на работа на телото;
 • трауматски повреди;
 • некои болести, како што се раб и остеохондроза;
 • прекумерна тежина и метаболички нарушувања.

Недостатокот на калциум во телото, исто така, доведува до оштетување на коските и развој на остеофити, па затоа превенцијата на болеста може да вклучи употреба на зголемена количина на храна која содржи калциум, како и во водењето активен животен стил.

Симптоматски комплекс

Симптомите на болеста зависат од сцената и локацијата на остеофитите. Постојат општи и локални симптоми, па прво треба да се разгледа општо, а потоа, земајќи ја предвид локацијата на израстоци - локални.

Општите симптоми на болеста се:

 • болка во погодената област со различен интензитет;
 • оштетување на мобилноста;
 • криза и скрип во погодениот зглоб;
 • оштетување на околните ткива со развој на воспаление во нив;
 • локална подпуха, оток.

Ако не ја третирате болеста, симптомите постепено се зголемуваат, дури и да го имобилизираат пациентот во одредена област. Покрај тоа, со прогресијата на болеста постои ризик од развој на сериозни компликации што доведуваат до попреченост.

Ако зборуваме за локални симптоми во таква патологија како остеофити на 'рбетот, тие ја дополнуваат горенаведената клиничка слика и локацијата на растот влијае на одредени дополнителни манифестации на болеста. Значи, ако некое лице има остеофити на цервикалниот 'рбет, се забележуваат следните симптоми, покрај оние опишани погоре:

 • тешкотии вртење и поместување на главата;
 • зрачење на болка во рамениците, рацете и нозете;
 • главоболки;
 • ѕвонење во ушите;
 • појавата на еден вид ограничувач, поради што е невозможно да се сврти главата.

Знаци дека лицето има коскени израстоци на торакалниот регион може да биде како што следува:

 • одредена локализација на болка (во скапулата, рамото, раката, па дури и прстите);
 • зголемена болка при кивање или кашлање.
Остеофити во торакалниот 'рбет

Симптомите на фактот дека лумбалните вертебрални тела биле засегнати ќе бидат следниве:

 • локализација на болка во лумбалниот регион;
 • зрачење на нозете, задникот;
 • промена на чувствителноста во долните екстремитети, додека не се појави вкочанетост;
 • затегнување на ногата при одење;
 • нарушување на мокрењето.

Маргиналните остеофити на телата на 'рбетниците се манифестираат со такви симптоми како што се:

 • брзо зголемување на болката;
 • силен болен синдром.

Во зависност од тоа каде се формирани маргиналните остеофити на телата на 'рбетниот столб, може да има визуелно оштетување, тинитус, слабост на екстремитетите и нарушување на цревата и мочниот меур. Ако растот силно го притисне коскената срцевина, може да настане вкочанетост во екстремитетите, губење на моторната сензитивност и васкуларни нарушувања, вклучувајќи вртоглавица, скокови во крвниот притисок, тинитус и визуелни нарушувања.

Со оваа форма на патолошка состојба, како остеофити на зглобот на колкот, пациентот може да се жали на:

 • болка при седење и стоење;
 • нарушена подвижност и деформитет на зглобот;
 • нарушување на поход.
Остеофити на зглобот на колкот

Симптомите кои се јавуваат кога се зафатени зглобовите на коленото и лактот се слични на оние опишани погоре - ова е истата болка, нарушена подвижност и деформитет. Деформацијата се развива, ако не се ослободи од болеста навремено, па затоа треба да се третира во рана фаза, кога може да се запре процесот на уништување, а не кога ќе се појават неповратни промени.

Растот на коските на каменене популарно се нарекува "поттикнување", а многу луѓе над 40-годишна возраст се соочуваат со ова зло. Коските од петата се развиваат со редовно зголемување на оптоварувањето на оваа област или поради повреда.

Гајлите на calcaneus (наречен канфанеална потпора или Хаглунд-ова болест) секогаш се манифестираат со силна болка и појава на нарушувања во подвижноста на ногата.

Во раните фази, болката се јавува само за време на продолжено стоење, одење или физички напор, но со прогресија станува постојана, а мобилноста на ногата е ограничена, до целосна имобилизација. За да се излезе од креветот во утринските часови, едно лице треба да развие заеднички некое време, бидејќи специфичниот симптом на остеофитите на варениот е силна утринска болка.

Пот поттикне

Понатамошниот напредок на болеста доведува до невозможно правилно поставување на ногата при одење, поради тоа што се менува одењето на некоја личност - тој се обидува да не стои на петицата, што доведува до хромогласност.

Дијагностика

Можно е да се ослободи од таквата патологија како остеофити на 'рбетот или зглобовите, само откако ќе се утврди точната дијагноза. Затоа, дијагнозата, која се состои во изведување на рентгенска студија за погодената област (зглобови, тела на 'рбетници), компјутерска томографија или МРИ, е важна во лекувањето на патологијата.

Третман

Кога болеста е во рана фаза и не предизвикува симптоми, подобро е да не се прибегнува кон третман, бидејќи тоа може да предизвика повеќе штети. Таквите луѓе се препорачуваат активен животен стил и правилна исхрана, како и употребата на храна со висока содржина на калциум.

Ако симптомите веќе се појават, третманот на остеофитите може да биде медицински или хируршки, во зависност од нивната тежина, видот и локацијата.

Конзервативната терапија вклучува:

 • земање лекови кои ги штитат зглобовите од понатамошно уништување (хондропротектори);
 • употребата на локални лекови (лекови против болки, антиинфламаторни);
 • Терапија за вежбање;
 • физиотерапевтски третман во зависност од локацијата на остеофитите;
 • масажа;
 • употреба на ортопедски помагала (панцири, завои, фиксатори);
 • ако некое лице е со прекумерна тежина, се прикажува нејзината нормализација.

Хируршкиот третман на остеофитите е индициран во напредните случаи, кога растот ги стиснува нервите и садовите, го нарушува протокот на крв на локацијата на локализација со последователен развој на сериозни симптоми. Распространетоста на коските на камененето се отстранува само со силна болка и неспособност на лицето да оди. Растот на спиналните тела се отстранува кога тие стануваат големи и го нарушуваат интегритетот на околните ткива и сл. Во таква операција е индицирана протетска поправка на зглобовите или на 'рбетните тела.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате остеофити и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Деформирање на остеоартритис (појавување симптоми: 6 од 20)

Деформирањето на остеоартритис се смета за заедничка патологија на зглобовите, против која се развива дегенеративно-воспалителен процес, што доведува до уништување на нивните структури и нивно предвремено стареење. Главната причина за развојот на оваа патологија е прекумерна физичка активност, но постојат голем број други предиспонирачки фактори. Тука спаѓаат вишок телесна тежина, професионални спортови, седентарни услови за работа и многу други извори.

...
Остеоартритис на коленото (појавување симптоми: 5 од 20)

Една од честите поплаки што докторот ги слуша од пациентите е болката во колената. Она што го предизвикало, не е секогаш можно веднаш да се каже, бидејќи колената можат да страдаат од разни болести, од кои едната е артроза на колената. Исто така е позната како гонартроза и е лезија на зглобот, која вообичаено не е воспалителна и придонесува за уништување на 'рскавицата, деформација на коските и ограничување на движењето на пациентот.

...
Дорсалгија (појавување на симптоми: 5 од 20)

Дорзалгија - во суштина факт на присуство на болка со различни степени на интензитет во задниот дел. Од ова произлегува дека ова не е посебна патологија, туку синдром кој се јавува во било која возрасна категорија и без оглед на полот.

...
Спинален хемангиом (појавување симптоми: 4 од 20)

Спиналниот хемангиом е болест што се карактеризира со присуство на полека развиен бенигнен тумор. Пренесената болест може да се појави со болка или безболна. Нејзиното формирање се јавува во кое било коскено ткиво. Хемангиом е еден од најчесто дијагностицираните примарни тумори на 'рбетот.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 4 од 20)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .