Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеоартритис на зглобот на глуждот: Симптоми и третман

Остеоартритис на зглобот на зглобовите - главните симптоми:

 • Болка во глуждот
 • Оток на зафатениот зглоб
 • Заеднички деформитет
 • Црвенило на кожата на местото на повреда
 • Нарушување на хаосот
 • Утринска болка во зглобовите
 • Зголемена температура во погодената област
 • Деформација на нозете
 • Цртеж во погодениот зглоб
 • Заедничка вкочанетост наутро
 • Заедничка чувствителност на промена на времето
 • Замор при одење
 • Непријатност во погодениот зглоб
 • Ограничување на подвижноста на зглобот на глуждот
 • Преглед на погодениот зглоб

Остеоартритис на зглобот на зглобовите е патолошка состојба која се карактеризира со повреда на артикуларна артикулација со последователно нарушување на неговото функционирање. Повозрасните луѓе претежно страдаат од болеста, но оние кои страдаат од прекумерна тежина може да се разболат со оваа патологија дури и на млада возраст. Оваа болест влијае не само на зглобовите, туку и на околните ткива - лигаментите, 'рскавицата, коските, па затоа болеста предизвикува сериозни непријатности за лицето, бидејќи тој не само што доживува болка, туку има и нарушувања во одеа поради деформација на глуждот - во овој случај зборуваат за деформирање на остеоартритис на глуждот.

Причини

Како што споменавме погоре, природна носија на глуждот е една од причините за развојот на оваа болест. Покрај тоа, тој придонесува за развој на прекумерната тежина на болеста кај луѓето, поради што голем дел од телото постојано се изведува на глуждот и, на крајот, ткивата на зглобот почнуваат да се распаѓаат.

Други причини за болест може да бидат:

 • повреда на зглобот во областа на зглобот, вклучувајќи фрактури, дислокации, субуксуации;
 • конгенитална дисплазија, што доведува до несовршености на човечкиот скелетниот систем;
 • хронични воспалителни процеси во областа на глуждот, врз основа на која се развива секундарна остеоартроза ;
 • постојани микротраума што можат да се појават кај луѓето кои се вклучени во спортот (на пример, во долги скокови или височина) или кај жени кои постојано носат чевли со потпетици.

Се разбира, не секогаш и не секој развива деформирачки остеоартритис на глуждот. Затоа, истражувачите зборуваат за присуството на предиспонирачки фактори кои можат да имаат директно влијание врз веројатноста за појава на болеста кај лицето. Овие фактори вклучуваат:

 • наследни болести на сврзното ткиво и конгенитални коскени патологии;
 • нарушување на метаболичките процеси во телото;
 • недостаток на витамини и некои елементи во трагови;
 • ендокрини нарушувања во телото, вклучувајќи ги и оние кои се јавуваат во телото на фер сексот за време на менопаузата.

Симптоми и степенот на болеста

Симптомите на болеста зависат од нејзиниот степен. Но сепак, карактеристична манифестација на патологија е болка, која се зголемува со оптоварувањето на глуждот, а при мирување се намалува интензитетот. Во почетната мера на болеста болката во мирување може целосно да исчезне, во втората фаза, овој симптом е присутен цело време, со единствена разлика што за време на вежбањето болката е тешка, а во мирување болка.

Остеоартритис на глуждот

Оваа болест се карактеризира со таканаречената болка за почеток што едно лице се чувствува наутро, излегувајќи од кревет. Таа е акутна и тешка, која трае неколку минути со првиот степен на болеста, и подолго време во текот на развојот на патологијата. Тогаш болката се смирува, зглобот почнува да се развива полека и човекот може да оди.

Со деформирачка остеоартроза, постојат и други знаци на болеста, освен болка, тоа се:

 • вкочанетост во зглобот (особено во утринските часови, по одмор);
 • оштетување на мобилноста;
 • оток (со развојот на воспалителниот процес);
 • црвенило и локална температура се зголемува.

Поради фактот што коскените структури растат во погодениот зглоб, понекогаш глуждот може да "џем", што предизвикува лице не само непријатности, туку и силна болка.

Со третиот степен на болеста се јавуваат значителни деформации на глуждот, поради што ногата почнува да се тркала во една насока и во голема мерка се нарушува одите на лицето. Исто така, со овој степен на болест, тешки и неповратни промени се појавуваат во 'рскавицата, коските, па дури и мускулите во подрачјето на глуждот.

Како што станува јасно од горенаведеното, степенот на развој на остеоартритис може да биде:

 • прво;
 • вториот;
 • третиот, или всушност деформирачка остеоартроза.

Кога лицето има болест во првиот степен, тој чувствува мала непријатност во погодениот глужд. Нозете се заморуваат при одење подолго време, но во мирување, непријатноста брзо исчезнува. Отпорни на болки се отсутни. До оваа мерка, болеста лесно се третира со земање на нестероидни антиинфламаторни и хондропротектори.

Во случај на втор степен на болеста, лицето чувствува болка не само под оптоварувањето на глуждот, туку и во мирување. На пример, во текот на ноќта може да се разбуди затоа што зглобот е болен, а болката може да се појави и како реакција на промена на временските услови.

Мобилноста во зглобот е оштетена, понекогаш може да има знаци на поместување на коскените структури на зглобот во однос на едни со други. Наутро, едно лице не може долго време да развие зглоб. Кога се движат, постои криза и кликнувања во зглобот. Третманот на овој степен на болест е долг и има за цел да спречи понатамошно уништување на зглобовите.

Во третиот степен, во процесот се вклучени уништување на зглобовите, коските, лигаментите, 'рскавицата и мускулите. Ногата е свиткана - од една страна, мускулите се преоптоварени, од друга страна, напротив, тие грч. Мобилноста во зглобот е целосно отсутен, болката е исклучително изразена, и за време на вежбање и во мирување.

Третман

Пред да се пропише третманот на остеоартритис на зглобот на зглобовите, лекарот го испитува пациентот и дијагностицира чија фаза е процесот. Почетните фази бараат конзервативен третман - понекогаш доволно е да се намали оптоварувањето на погодениот глужд, на пример, да се изгуби тежината или да се одбие да се носат потпетици. Исто така, лекарот може да препорача специјални терапевтски вежби за глуждот, што ќе овозможи развивање на заедничкиот и подобрување на нејзиното снабдување со крв, и, следствено, исхрана.

Во вториот степен, третманот треба да биде сеопфатен и се состои во земање лекови (лекови против болки, нестероидни антиинфламаторни таблети, масти и гелови) и во спроведување на физиотераписки процедури и терапија за вежбање.

Најефективната физиотерапија во оваа патологија е:

 • електрофореза;
 • магнетна терапија;
 • парафинска терапија;
 • UHF зрачење.

Третиот степен, односно прогресивниот остеоартрит со деформитет на стапалото, се третира хируршки - најчесто, со механички средства, вишокот на ткиво се отстранува. Протетиката на глуждот ретко се користи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате остеоартритис на зглобот на глуждот и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ревматологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеоартритис на зглобот на глуждот (појавување симптоми: 7 од 15)

Остеоартрит на зглобот на зглобовите е дистрофично дегенеративно патолошко нарушување кое се карактеризира со постепено уништување на 'рскавицата, зглобовите и соседните коскени структури, како и лигаментите, па дури и мускулите, што доведува до оштетена мобилност, па дури и попреченост на пациентот. Причината за развојот на таквата патологија може да биде трауматска повреда, која развива посттрауматска артроза на зглобот на зглобовите, метаболичко нарушување во телото или некои воспалителни болести.

...
Остеоартритис на коленото (појавување симптоми: 6 од 15)

Една од честите поплаки што докторот ги слуша од пациентите е болката во колената. Она што го предизвикало, не е секогаш можно веднаш да се каже, бидејќи колената можат да страдаат од разни болести, од кои едната е артроза на колената. Исто така е позната како гонартроза и е лезија на зглобот, која вообичаено не е воспалителна и придонесува за уништување на 'рскавицата, деформација на коските и ограничување на движењето на пациентот.

...
Остеоартритис на рамениот зглоб (појавување на симптоми: 5 од 15)

Добро познато на многу луѓе, главно постари лица, се болки во зглобовите. Тие се предизвикани од неправилна исхрана, физичка неактивност, стрес, големо физичко насилство и други фактори. Мошне често кај постари лица и мал процент на млади луѓе се јавува артроза на рамениот зглоб - хронична болест која предизвикува сериозни деформации на 'рскавицата, како и ткивата во близина на него и коските. Таа има прогресивен тип, а симптомите може да не се појавуваат со години, а потоа да се влошат. Најчестите симптоми се болката во рамениците по долг престој на ниски температури, како и по подигнување на предмети со голема маса.

...
Артритис на рамениот зглоб (појавување на симптоми: 4 од 15)

Артритисот е прилично широка група на болести кои влијаат на мали и големи зглобови. Во нив се развива воспалителниот процес, а рскавицата постепено се истроши и престанува да ги извршува своите основни функции. Многу често, оваа патологија влијае на рамениот зглоб. Причини Видови на форми Симптоматологија Дијагноза Третман Народни рецепти Препораки Рамениот зглоб е најмобилниот зглоб во човечкото тело. Артритисот може истовремено да влијае на еден или два зглобови. Како по правило, тоа е рамениот зглоб кој најлесно се третира, но исходот од терапијата директно зависи од тоа во која фаза од развојот на патолошкиот процес пациентот аплицирал во здравствена установа. Рамниот зглоб е прилично ранливо и незаштитено место, бидејќи постојано издржува долготрајни и зголемени оптоварувања. Оваа област е најчесто повредена. Како резултат на тоа, може да се појават разни компликации, што доведува до развој на артритис на рамениот зглоб. И во сето ова опасно е дека болеста во хроничната фаза обично продолжува без еден изразен симптом. Затоа, многу е тешко да се открие присуството на патолошки процес во првата фаза. Ако некое лице забележи какви било промени во функциите на зглобот, тогаш не му треба време да се консултира со лекар за да направи точна дијагноза. Успехот на третманот со артритис во голема мера зависи од неговата фаза.

...
Артроза на лакотниот зглоб (појавување на симптоми: 4 од 15)

Артрозата на лакотниот зглоб е болест која е природно дистрофично-дегенеративна и претставува повреда на нормалното функционирање на лактот. Во различни извори, тоа се нарекува епикондилоза. Карактеристични карактеристики се намалување на волуменот на синовијалната течност, што придонесува за зголемување на триењето, намалување на јазот помеѓу зглобовите и зголемување на остеофитите. Ова, пак, предизвикува болка и ја ограничува мобилноста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .