Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кривошеја: Симптоми и третман

Krivosheya - главните симптоми:

 • Фрлање на главата назад
 • Ротација на главата
 • Наклон на главата кон болната страна

Torticollis кај деца и возрасни е патолошка состојба која е придружена со навалување на главата и со истовремена ротација во спротивна насока. Таа е почеста кај новороденчињата. Оваа болест може да биде вродена или стекнати. Кај возрасните, повеќето случаи се предизвикани од траума.

Krivosheya кај новороденчиња може да се појави како резултат на конгенитална хипоплазија на мускулно-скелетниот систем на вратот и како резултат на повреда на премин преку рачниот канал. Често, тоа напредува како резултат на фактот дека детето е секогаш во една положба, ако не се префрли од една во друга страна. На torticollis сметки за 0,5-10% од ортопедски болести на новороденчињата.

Погрешната позиција на главата кај женските бебиња е почеста отколку кај машките бебиња. Вродениот мускулен тортиколис е на трето место меѓу аномалиите на мускулно-скелетниот систем кај новороденчињата по клупа и други дефекти.

Причини за патолошки нарушувања

Постојат многу конкретни причини за оваа патологија, меѓу нив:

 • конгенитална хипоплазија на коските или мускулните структури во вратот или нивно интраутерино оштетување поради хромозомски абнормалности, заразни болести за време на бременоста, несоодветна локација на фетусот во матката;
 • повреди при премин низ канал за раѓање;
 • причините кои настанале по раѓањето на детето, како што е несоодветната грижа (во која настанува инсталација на тортиколис), траума, заразни болести;
 • Причините што доведуваат до формирање на тортиколис кај возрасните, како што се болести на 'рбетот, невроинфекција, траума, болести на нервниот систем.

Видови на тортиколис

Земајќи го предвид времето на настанување, тие ги разликуваат конгениталните тортиколи и стекнати. Меѓу вродени тортиколи, најчест е конгениталниот мускулен тортиколс. Исклучително ретко, конгениталната патологија кај доенчињата е предизвикана од абнормалниот развој на соодветниот дел од 'рбетот. Исто така се најде конгенитален спастичен тортиколс.

Меѓу стекнатите тортиколи кај деца, најчест е утврдениот тортиколс, кај возрасните - спастичниот тортиколис. Постои, исто така, класификација на десно-страна, лево-страна и двострано - во зависност од страната на лезијата.

Клиничка слика

Она што изгледа како тортиколис

Главните симптоми на тортиколис ја наведнуваат главата во која било насока и ја претвораат - со унилатерална лезија и овенати на главата - со билатерален. Така, со лево-крива крива, главата е навалена налево и малку свртена надесно.

Вродениот тортиколис кај децата, предизвикан од абнормален развој на цервикалниот 'рбет, се појавува веднаш по раѓањето. Вродениот мускулен тортиколис обично се чувствува на 2-3 недели од животот на детето, исклучително ретко - во првата недела. Родителите на детето обрнуваат внимание на следниве симптоми: главата на детето постојано се свртува во еден правец додека стоеше на грбот, или детето не може да ја подигне главата кога го поставува на стомакот. Другите знаци на тортиколис се вродени: палпацијата на вратот често открива печат на зафатената страна на вратот. Вродениот мускулен тортиколис кај доенчиња почесто е едностран.

Прилагодувањето на тортиколисот се јавува кога се малтретира бебето и не се зема предвид советите на педијатри. Симптомите на болеста се детектираат ако детето постојано се поставува на едно крило, ако играчките се поставуваат на едната страна или ако се носат само од една страна. Прилагодувањето на тортиколисот се карактеризира со тоа што се појавуваат симптоми како што е застој во развојот на мускулите на едната страна од вратот. Овој тип на torticollis најлесно се коригира.

Спастичниот тортиколис може да се појави кај деца и кај возрасни. Причината за вродени спастични тортиколи кај децата е, како по правило, долгорочно неусогласеност на главата на бебето во однос на матката за време на бременоста. Кај возрасните, спазматичните тортиколи може да се појават со болести на нервниот систем, невроинфекции, спинални аномалии или со долгорочна глава во една позиција, на пример, според видот на активност. Постои спазам на стернокледомастоидниот мускул, што предизвикува главата да се навалите и да се свртите. Овој вид на тортиколис е лошо лекуван. Знаци на патологија кои зборуваат за нарушувања во нервната активност:

 • замор;
 • несоница;
 • болка во вратот;
 • главоболки.

Дијагноза и третман

Дијагнозата кај доенчиња обично е направена од трауматологот-ортопед. Иако често самите родители обрнуваат внимание на асиметријата на телото на детето.

Третманот на тортиколис зависи од неговиот вид. Се користат конзервативни и оперативни методи. Колку побрзо започне третманот, толку побрзо патологијата може да се коригира. Затоа, важно е да побарате медицинска помош веднаш штом се појават симптоми на болеста. Третманот е пропишан од ортопедски трауматолог.

Вродениот мускулен тортиколис може да се дијагностицира во болницата за мајчинство, бидејќи по раѓањето на дете во многу породилишта, тој се испитува од страна на ортопедски хирург. Ако испитувањето не се извршило во првите денови од животот, окружниот педијатар го испраќа детето кај ортопедскиот хирург за испитување на возраст од еден месец. При откривање на тортиколис, веднаш почнуваат да се лекуваат. Детето е поставено на посебен начин на здрава страна. Масажа со лак од овој тип е доста ефикасна. Исто така пропишани медицинска гимнастика, ако е потребно - јаката на Шанц.

Вродениот мускулен тортиколс понекогаш бара хируршки третман, на пример, ако има лузна на мускулите, потребно е да се акцизираат. Времетраењето на третманот е утврдено и зависи од тежината на болеста, навременоста на дијагнозата.

Инсталирањето на тортиколисот со навремена дијагноза најлесно се третира. Треба правилно да го носите бебето во рацете. Потребно е да се постават детето од таа страна, што ве советува експертот. Понекогаш дури и овие основни мерки се доволни. Но, само ако тортиколисот кај доенчињата е откриен во раните фази. Исто така назначени терапевтски вежби, масажа, методи на физиотерапија. Неопходно е специјалистот да ја изврши масажата кога колковите се прават кај доенчиња, бидејќи само-третманот може да доведе до влошување на состојбата.

Третманот на спастичниот тортиколис треба да се спроведе во зависност од причините што го предизвикале. Кај доенчињата, оваа патолошка состојба предизвикана од погрешната позиција на главата за време на бременоста се третира со мерки кои имаат за цел да ги протегаат мускулите на погодената страна, меѓу нив се:

 • масажа;
 • облечен во јака ровот.

Ако спазматичниот тортиколис е предизвикан од остеохондроза, неопходно е лекување на остеохондроза. Посебни лекови се користат и за релаксирање на мускулите.

Особено е важно да се спроведе третманот на тортиколис кај децата на време, во спротивно детето ќе доживее абнормален развој на коските на черепот, вратот, што нема да му дозволи да се развие правилно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Krivosheya и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопед и трауматолог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фиброзиплазија (појавување симптоми: 3 од 3)

Фибродисплазијата (Müncheimer-ова болест) е прогресивна осифицирана ретка генетска патологија предизвикана од мутација во ACVR1 генот. Оваа болест се карактеризира со конгенитални абнормалности во структурата на човечкиот скелет, предизвикани од осификација на сврзното ткиво, мускулите, тетивите во различни делови на телото.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 1 од 3)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Апсцес на уста (појавување симптоми: 1 од 3)

Загулум апсцес - гноен воспаление на лабавите ткивни и лимфни јазли во фарингеалниот простор. Влошувачкиот простор е локалитет анатомски локализиран зад фаринксот. Вреди да се напомене дека фарингеалниот апсцес почесто се дијагностицира кај децата отколку кај возрасните. Ова се должи на структурните карактеристики на фаринксот и фарингеалната област. Во медицинската литература, оваа патолошка состојба се нарекува и пост-фарингеален апсцес или ретрофарингеален апсцес.

...
Torticollis кај деца (појавување симптоми: 1 од 3)

Krivosheya кај децата е конгенитална аномалија на грлото на матката на 'рбетот, или поточно, на стерноклеидомастоидниот мускул. На болеста ретко се дијагностицира - само 2% од вкупниот број на новороденчиња.

...
Птоза (појавување симптоми: 1 од 3)

Птоза или пролапс на горниот очен капак е болест на органите на видот, во која горниот очен капак го покрива ирисот за 2 милиметри или повеќе. Таквото нарушување делува не само како козметички дефект, туку и го попречува нормалниот развој и функционирање на окото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .