Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Clubfoot: Симптоми и третман

Clubfoot - главните симптоми:

 • Деформација на нозете
 • Измена на гајта
 • Ограничување на подвижноста на зглобот на глуждот
 • Девијација на палецот во ногата
 • Петта се поместува навнатре
 • Пропуст на надворешниот раб на ногата
 • Погрешна положба на нозете
 • Деформација на коленото
 • Крстот се наведнува на подножјето
 • Неприродно мала големина на нога
 • Подигнување на внатрешниот раб на ногата
 • Подигната пета

Deerfoot кај деца или возрасни е конгенитална или стекната патологија на структурата на зглобовите на нозете, поради што лицето не може целосно да го постави ѓонот на површината. Нанадвор, изгледа како ногата да се претвори внатре. Оваа деформација е најчеста патологија на развојот на мускулно-скелетниот систем. Конгениталната клупа е често билатерална, се јавува кај момчиња неколку пати почесто од девојчињата.

Причините за појава на таква повреда не се целосно разјаснети, но лекарите се уверени дека нејзината суштина лежи во нездравиот животен стил на мајката за време на периодот на раѓање или на комплицираниот тек на бременоста. Дијагнозата може да се спроведе на неколку начини - со користење на ултразвук или на карактеристични надворешни знаци. Елиминацијата на таквото нарушување се состои во носење ортопедски чевли, изведување на терапевтска масажа или терапија за вежбање, физиотерапија.

Етиологија

Денес, медицината не е потполно свесна за причините за појавата на стапалата кај децата, но постојат неколку предиспонирачки фактори:

 • погрешна позиција за време на бременоста. Ова се должи на фактот што матката врши притисок врз сè уште нецелосно формираниот скелет на детето, и наспроти позадината на нарушената циркулација на крвта кај новороденчето, оваа болест напредува;
 • прием од страна на идната мајка во периодот на чекање за бебето на некои лекови, поради ефектите од кои се појавува клупката;
 • недостаток на развој на мускулите и лигаментите;
 • генетска предиспозиција. Ако еден од родителите во детството страдал од таква болест, постои голем процент на веројатноста дека нивното бебе ќе има слична болест.

Вроденото стапало може да стане и независно нарушување и може да се појави поради системски аномалии на формирање, на пример, кај Едвардс болест, при што се јавува тројство од осумнаесеттиот пар на хромозоми.

Секундарната форма на болеста се јавува како резултат на оштетување на централниот нервен систем за време на породувањето. Оваа патологија се јавува во еднаква пропорција кај децата на двата пола.

Стекната стапала кај адолесцентите или постарите лица се должи на други фактори:

 • нарушена фузија на коските поради фрактури;
 • значителни изгореници во нозете и долните нозе;
 • разни коскени заболувања;
 • нарушувања на неврологијата;
 • појава на тумори;
 • патологии поврзани со оштетен раст на коските.

Видови

Вродена клупа

Постојат неколку видови на стапала, во зависност од степенот на можноста да се изврши корекција на дефектот на ногата без медицинска интервенција. Така, конгенитарен клуб е:

 • светлината - меките ткива на подножјето на новороденото се третираат без посебни тешкотии;
 • среден - има незначителна отпорност на ткиво поради ограничените моторни функции на глуждот;
 • тешка - значително ограничување на подвижноста на ногата и зглобот. Елиминација се јавува без специјализирана медицинска интервенција;
 • комплицирано - целосно опоравување не е можно да се постигне. Тоа е поради оваа причина дека постои стапало кај возрасни.

Сорти на оваа болест во Бому:

 • доцни - симптоми на клупа се благи, терапијата дава добри резултати;
 • неврогена - практично не лекува, склони кон чести рецидиви;
 • амниотично - конгенитално заболување;
 • дефектен - се јавува на позадината на скелетните дефекти;
 • varus clubfoot - во овој случај е доста тешко да се најдат специјализирани чевли, козметичкиот ефект не е целосно постигнат;
 • клупа за генетски нарушувања.

Clubfoot Split од Зацепин:

 • типична - вар, лигаментозна и коскена форма на дефектот на ногата;
 • атипичен - поради вродени или генетски дефекти во структурата на скелетот.

Со внесување на Ponseti clubfoot е:

 • нетретирани - тип на клупа кај деца под осум години;
 • корегирана - ликвидирана според Понсети методот;
 • рекурентни - се карактеризира со развој на болеста, дури и по третманот;
 • отпорни - кои произлегуваат од позадината на други болести;
 • атипичен.

Оваа класификација се користи за поделба на стапалата кај возрасните и децата во сегашно време.

Во зависност од тежината на деформитетот на стапалото, клупа е:

 • првичното движење на зглобот е нормално, добро реагира на третманот;
 • умерено тешка - мобилноста е малку ограничена, терапијата е тешка;
 • тешко движење на зглобот на зглобовите е невозможно. Елиминацијата се изведува само со помош на хируршка интервенција.

Симптоми

Главните знаци на болеста се надворешни манифестации на деформитет, како на пример еквинус - карактеризиран со пропуст на надворешниот раб на ногата и покачување на внатрешноста, нозете на детето се свртени еден кон друг. Варус - со оваа патологија, акцентот ќе биде на надворешниот дел од стапалото. Торзија - односно, извлекување на коските на долниот дел од ногата. Управување - значи вртење на ногата до таа мера што ѓонот е на врвот. Покрај тоа, постојат дополнителни симптоми на конгенитален клуб:

 • неприродно мала големина на нога;
 • ограничено или без движење на глуждот;
 • присуство на попречна флексија на ногата;
 • подигната позиција на петицата додека петицата се спушта;
 • пета поместена навнатре.

Стекната стапала кај деца се појавува на возраст од две или три години со следниве симптоми:

 • неразумна промена на одењето;
 • откривање на родителите од погрешна положба на нозе. Најчесто ова може да се види од патеките во снегот или во влажниот песок - тие ќе бидат свртени еден кон друг;
 • деформација на положбата на колената;
 • појавата на тешкотии во подвижноста на нозете;
 • отстапување на големиот палец во внатрешната страна;
 • очигледни знаци на клупа може да се видат кога бебето е опуштено, на пример, за време на спиењето.

Без навремен третман, симптомите на болеста ќе се влошат, а елиминирањето на заобленоста на ногата ќе биде доста тешко да се спроведе.

Компликации

Последиците од конгениталната клупа се:

 • физичка ретардација;
 • блискоста на детето и неподготвеноста да комуницираат со врсниците.

Компликациите од стекнатите болести, кои се појавиле во најголем дел поради невнимание на родителите, се сметаат за:

 • чести повреди на нозете;
 • деформација на кожата на ногата од надвор;
 • мускулна атрофија;
 • рамни нозе ;
 • патологија на функционирањето на коленските зглобови;
 • деформации на 'рбетниот столб;
 • попреченост - кога детето може да се движи само со патерици.

Дијагностика

Дијагнозата за определување на конгенитален клуб се изведува за време на бременоста со користење на ултразвук или во првиот месец по раѓањето со директно испитување од страна на специјалист. Ако оваа патологија се манифестира подоцна, се прават рендгенски зраци. Но, не треба да се впуштате во неа за да ја дијагностицирате болеста кај деца, помалку од три месеци.

Кога се дијагностицира здобиениот стапал кај деца или возрасни, се врши ултразвучен скенирање или КТ скенирање. За искусен специјалист нема да биде тешко да се утврди болеста со нејзините карактеристични надворешни знаци и се назначени дополнителни испитувања за да се утврдат причините, да се утврди степенот на патологија, како и да се процени здравјето на бебето. Ако е потребно, се назначуваат длабоки хардверски прегледи и консултации на други лекари. По потврдувањето на болеста и утврдувањето на сериозноста на патолошкиот процес, лекарот одлучува како да ја исправи клупата кај детето.

Третман

Тактиките за елиминација на конгениталната клупа се доделуваат поединечно, врз основа на манифестација на карактеристични симптоми, надворешни знаци, возраст на бебето, присуство на коморбидитети. Така, лесната форма на болеста се третира со:

 • курс на терапевтска масажа за стапала кај деца;
 • преврски со меки завои;
 • терапија за вежбање;
 • носејќи ортопедски чевли.
Ортопедски чевли за стапала

Средната фаза вклучува спроведување на:

 • Терапија за вежбање, но само како подготвителен комплекс;
 • Корективни гипсачки завои или наметнување на специјални гуми. Ова се основните принципи на третман на рамнина со користење на методот Понсети.

Тешката форма се елиминира со употреба на хируршка интервенција. Постарите луѓе се подложени на заедничка и коскена хирургија. Но, медицинската интервенција се примени само во екстремни случаи кога масажата и гимнастиката со стапалата не дадоа ефект.

За да се елиминира комплицираниот тек на конгенитарен клуб, се користи комплекс од сите горенаведени мерки. Апсолутно за сите видови на болеста неопходно е да се спроведе редовен преглед од страна на ортопед, до целосно лекување.

Терапијата за здобиено стапало вклучува употреба на специјални уреди што можат да се отстранат што е можно поблиску до точната позиција. Ова може да бидат посебни чевли или влошки. Покрај тоа, се користи физиотерапија - третман со магнетно поле или електрофореза, парафински облоги. За целосна наплата применуваат методи на физикална терапија.

Превенција

Со цел детето никогаш да не се соочи со проблеми, неговите родители треба да следат неколку едноставни правила:

 • купете специјален масаж за масажа и нека детето оди на него;
 • самостојно вршат вежби физикална терапија;
 • периодично вози детето на електрофореза;
 • да научат дете да игра спорт, како што се пливање, лизгање или возење велосипед.

Многу е важно да се обезбеди добра исхрана, збогатена со витамини, калиум и калциум. Треба да се запомни дека чевлите на детето треба да бидат дванаесет милиметри подолго од ногата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Clubfoot и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Валгус деформитет на ногата (појавување симптоми: 2 од 12)

Валгус деформитетот на стапалото е чест ортопедски проблем, кој се карактеризира со отстапување на положбата на големиот палец навнатре. Во исто време, оваа патологија може да влијае не само на големиот палец на ногата, туку и самата нога, глуждот, нозете, па дури и вратот на бутот. Главната карактеристика на таквата патологија е деформацијата во облик на "X", затоа невозможно е да се придвижи со други ортопедски проблеми. Обично ова нарушување се јавува кај деца, но исто така се дијагностицира кај возрасни. Тоа може да биде резултат на траума, ендокрини нарушувања, артроза или остеопороза.

...
Остеоартритис на зглобот на глуждот (појавување симптоми: 2 од 12)

Остеоартритис на зглобот на зглобовите е патолошка состојба која се карактеризира со повреда на артикуларна артикулација со последователно нарушување на неговото функционирање. Повозрасните луѓе претежно страдаат од болеста, но оние кои страдаат од прекумерна тежина може да се разболат со оваа патологија дури и на млада возраст. Оваа болест влијае не само на зглобовите, туку и на околните ткива - лигаментите, 'рскавицата, коските, па затоа болеста предизвикува сериозни непријатности за лицето, бидејќи тој не само што доживува болка, туку има и нарушувања во одеа поради деформација на глуждот - во овој случај зборуваат за деформирање на остеоартритис на глуждот.

...
Flatfoot (појавување симптоми: 1 од 12)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Дијабетична нога (појавување на симптоми: 1 од 12)

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Дијабетична нога, чии симптоми се во форма на улцеративно-некротични лезии, инаку се нарекува гангрена нога и се развива во просек кај 5-10% од пациентите со дијабетес.

...
Синдром на Арнолд-Киари (абнормалност) (појавување симптоми: 1 од 12)

Синдромот на Арнолд-Киари или аномалијата (Магноформацијата на Арнолд-Киари) е група на мозочни развојни патологии. Прекршувањата се поврзани со функционирањето на малиот мозок, кој е одговорен за рамнотежата на една личност. Оваа група, исто така, ја вклучува и патологијата на подлогата на медулата, која се манифестира во нарушување на центрите кои се одговорни за респираторниот систем, кардиоваскуларниот и централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .