Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миопатија: Симптоми и третман

Миопатија - главните симптоми:

Миопатија е конгенитална патологија предизвикана од одредени мутации во гените. Механизмот на развој на болеста не е целосно проучен, па лекарите не може прецизно да одредат кога болното дете може да се роди на двојка. Исто така, се случува совршено здрави татко и мајка да имаат дете со каква било форма на миопатија. Општо земено, болеста е поврзана со оштетените метаболни процеси во ткивата на мускулите, кои поради тоа го губат креатинот, што доведува до нивна дистрофија.

Видови

Во болест како миопатија, главно се зафатени мускулните структури на рамениот појас и карлицата. Но, други мускули, исто така, може да бидат засегнати, па во зависност од сериозноста на симптомите, се разликуваат неколку форми на оваа болест.

Најчестата форма е миопатијата Душен . На поинаков начин, оваа форма на патологија се нарекува псевдохипертрофична, бидејќи е карактеристична за зголемување на мускулната маса поради акумулацијата на маснотиите, поради што мускулите стануваат големи, но слаби. Миопатијата Душен е најстариот малигната форма на патологија - има брз тек и сериозни последици. Повеќето пациенти со атрофија на Duchenne стануваат оневозможени, па дури и умираат како резултат на респираторна или срцева слабост . Мора да се каже дека миопатијата Душен се манифестира веќе во првите години од животот, а главно момчињата кои страдаат од него. Покрај тоа, колку порано започнува, толку е потешка патологијата.

Втората форма исто така не е поретко - тоа е миопатија на Ерба или јувенилна форма на патологија. Болеста се развива кај мажи и жени на возраст од 20-30 години и се манифестира со атрофија на мускулите на колковите и на карличниот појас. Пациентите имаат патка одеа, се развива атрофија на мускулите на устата, која се карактеризира со неможност да се прават усни и свирки, што исто така предизвикува кршење на изговорот на некои звуци. Раниот почеток на болеста доведува до неподвижност и хендикеп, но ако болеста започне подоцна, нејзиниот тек е помалку агресивен.

Друга честа форма е миопатијата Бекер . Се смета за најлесна патологија на сите сорти. Започнува кај млади луѓе на возраст од 20 години, манифестира хипертрофија на мускулите на гастрокемиус. Во оваа форма нема ментални отстапувања.

Бекерска миопатија

Следната форма на патологија е рамо-лицето . И мажите и жените се погодени од овој вид, а болеста се јавува на возраст од 10 до 20 години. Почетниот симптом на болеста е слабост во мускулите на лицето, по што атрофијата се шири на мускулите на рамениот појас, со оштетување на рамениците. Во оваа болест, мускулите на устата и очите се погодени, што доведува до нивната хипертрофија. Многу ретко процесот го достигнува карличниот појас. Текот на овој тип на миопатија е бавен, па долго време, пациентите можат да ја одржуваат мобилноста и перформансите. Подоцна болеста почнува, толку полесно се продолжува, а попреченоста во повеќето случаи не се развива во оваа форма.

Постои и еден вид на болест, како што е миопатија на окото . Најчесто, поради оштетување на мускулите на очите, лицето развива миопија и ова е главниот и единствен симптом на оваа патологија. Други нарушувања во миопатија на окото не се откриваат, па затоа е можно да се разгледа оваа форма на болеста како најлесна.

Во медицинската пракса постојат и други видови на миопатија, на пример, дистална, филаментозна, митохондријална, миопатија на Опенхајм. Овие форми на болеста се поретки и немаат изразени манифестации, па често тие дури и не се дијагностицираат.

Како што споменавме погоре, причините за болеста лежат во генетските мутации, а научниците сѐ уште не биле во можност да дознаат зошто овие мутации се случуваат. Консензус е дека миопатија се развива како резултат на метаболните нарушувања во мускулното ткиво.

Симптоми

Се разбира, главниот симптом на болеста е слабоста и последователната атрофија на мускулите на телото. Сепак, секој тип на патологија има свои типични симптоми, кои им овозможуваат на лекарите да ја утврдат точната дијагноза.

Честите симптоми на миопатија својствени за секоја форма на болеста се следните:

 • зголемен замор;
 • болка во оние мускули кои се засегнати;
 • намалена или, обратно, зголемена мобилност на зглобовите;
 • чувство на "болка" во мускулите, како и со настинки;
 • намалување на мускулната сила.

Други симптоми на болеста се карактеристични за одредени сорти. Значи, миопатијата на Ерба се карактеризира со:

 • мускулна дистрофија на колковите;
 • атрофија на грбот на мускулите и заоблување на 'рбетот;
 • појавата на појас на појас;
 • појавата на "патка" одење;
 • мускулна атрофија околу устата.

Миопатијата Душен има свои карактеристични симптоми, вклучувајќи:

 • пролиферацијата на масното ткиво во мускулите на телето, поради тоа што тие се зголемуваат во големина;
 • неможност да се застанат сами кога пациентот седи на подот;
 • дистрофија и целосна дисфункција на сите мускули на телото;
 • заеднички деформитети;
 • атрофија на срцето и респираторни мускули со развој на респираторна или срцева слабост.

Како што споменавме погоре, миопатијата Душен е најтешка форма на патологија.

Бекерската миопатија се карактеризира со симптоми како што се:

 • замор и замор во нозете;
 • промена на изгледот на нозете;
 • атрофија на мускулите на карличниот појас.

Во мускулната дистрофија на хипертрофија на брахлопахон-лицето на усните, нарушување на звучниот изговор, атрофија на очните мускули, поради што едно лице не може да ги затвори, се менува изрази на лицето.

Благата форма на оваа патологија, миопатија на очите, се карактеризира само со промени во очните мускули, што доведува до оштетување на видот и тешкотии при затворање и отворање на очите.

Дијагноза и третман

Заболување, како што е миопатија, бара внимателна дијагноза, бидејќи лекувањето на патологијата не дозволува да го елиминира и е насочено само кон поддршка на здравјето на болниот. Затоа, колку побрзо се поставува дијагнозата, толку е поголема веројатноста да се подобри квалитетот на животот на пациентот.

Дијагнозата на болеста се заснова на тест на крвта, биопсија на мускулни влакна и нивна студија, како и студија за електромиограми. Во некои случаи, дијагнозата може да се направи само при спроведување на молекуларна генетска анализа.

Третманот на миопатија не овозможува целосно лекување на болеста. Лекарите сè уште не развиле метод за запирање на развојот на атрофија. Затоа, третманот на миопатија се базира на елиминација на симптомите на болеста. Главните лекови кои се користат при појава на мускулна дистрофија се анаболни хормони. За да се одржи имунитетот, витамини се пропишани, и се назначени АТР и антихолинестераза агенси.

Дополнително, оваа болест, како што е мускулната дистрофија, се третира со помош на вежби за физиотерапија и физиотерапија. Сепак, таквите методи не можат да спасат лице од болеста, а само може да ја намали сериозноста на манифестациите. Правилната исхрана во миопатија е исклучително важна - му овозможува на телото да ги обезбеди потребните супстанции во потребната количина, што го успорува процесот на атрофија на мускулните влакна и го подобрува квалитетот на животот на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате миопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миозитис (појавување симптоми: 4 од 20)

Мускулното оштетување поради трауматска, инфламаторна или токсична природа и како резултат на влијанието на различни фактори главно врз мускулните влакна, предизвикувајќи нивно слабеење, па дури и атрофија, се нарекува миозитис. Тоа е болест која се јавува главно на човечки скелетни мускули: грбот, вратот, градите и другите групи.

...
Ревматска полимијалгија (појавување на симптоми: 4 од 20)

Ревматската полимиалгија е воспалителна болест која се манифестира како болка во мускулите на рамото и на карличниот појас, што често може да биде придружено со треска и значително губење на тежината. Точната етиологија на патологијата сеуште е непозната. Симптомите на темпоралниот артритис може да се додадат во целокупната клиничка слика. Најмногу се погодени луѓе од 50 до 75 години. Жените страдаат од оваа болест многу почесто од мажите.

...
Хиперпаратироидизам (појавување симптоми: 4 од 20)

Хиперпаратироидизмот е хронична патологија на паратироидните жлезди, напредувајќи како резултат на појава на тумори или зголемена пролиферација на нивните ткива. Патологијата се карактеризира со зголемено производство на паратироиден хормон кој влијае на метаболизмот на калциум. Нејзината прекумерна содржина во крвта предизвикува излачување на калциумот од коските, а тоа, пак, доведува до сериозни компликации.

...
Листериоза (појавување на симптоми: 4 од 20)

Листериоза - болест од инфективна природа, предизвикана од патогениот тип на Listeria L. Monocytogenes. Овој микроорганизам е многу стабилен и може да преживее дури и во неповолни еколошки услови, така што секој човек кој не е одговорно одговара на прашањето за нивната хигиена може да се зарази.

...
Ehlers Danlos синдром (појавување на симптоми: 4 од 20)

Елерс-Данлосовиот синдром е наследна болест на сврзното ткиво. Поврзан со уништувањето на генот кој е одговорен за кодирање на колаген. Поради тоа, колагенските структури на различните телесни системи го менуваат моделот на однесување и не развиваат доволно, што предизвикува патологии на кожата, мускулно-скелетниот систем, очите и кардиоваскуларниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .