Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фрактура на ребро: симптоми и третман

Фрактура на ребро - главните симптоми се:

Фрактура на ребро е најчестиот тип на повреда на градниот кош, што опфаќа околу 16% од вкупниот број на регистрирани фрактури. Фрактура на ребра, симптоми за кои ќе разговараме подолу, не е само штета, туку и оштетување на внатрешните органи кои се концентрирани во градите. Вреди да се спомене дека во некои случаи таквата фрактура може да предизвика фатален исход, па затоа е неопходно сериозно да се третира таквата повреда.

Општ опис

Некомплицираните фрактури, во кои се оштетени 1-2 ребра, растат заедно разумно, без да претставуваат закана за жртвата. Главната опасност од ваквата повреда, обично станува прекршување на дишењето и оштетување на внатрешните органи, против кои се развиваат придружните компликации. Овие фрактури, во кои не постојат компликации, се практично обележани со околу 40%, но 60% од останатите се неизбежно поврзани со повредите кои влијаат на плеврата и белите дробови, како и на органите на кардиоваскуларниот систем, што во секој случај претставува сериозна закана.

Постојат и ситуации во кои се формираат повеќе фрактури на ребрата. Ова одредува прилично сериозна повреда, која само по себе може да стане опасна поради веројатноста за развој на т.н. плевропулмонален шок, а исто така може да доведе до опасни по живот компликации.

Фрактура на ребро: механизам за повреда

Секое влијание може да предизвика фрактура, бидејќи како директен удар насочен кон ребрата или падот може да дејствува, покрај тоа, прекумерното стегање на површината на градниот кош може да биде можна причина. Најчестата варијанта на фрактура станува фрактура во регионот на најголемата витка, односно по страничните површини на градниот кош.

Во случај на фрактура на едно ребро, фрагментите се исклучително ретко раселени. Повеќекратни фрактури често се јавуваат во комбинација со поместување на таквите фрагменти, поради влијанието на остриот крај, од кој, пак, може да се оштетат плеврата и белите дробови, како и меѓуребрените садови.

Со оштетување на плеврата, со тоа и со белите дробови, често се развиваат компликации, како што се hemothorax и пневмоторакс .

Хемоторакс е акумулација на крв помеѓу внатрешниот и надворешниот плеврален лим, пневмоторакс, исто така, доведува до акумулација на воздух во градите. Како резултат на тоа, белите дробови се компресирани, потоа се намалуваат во волуменот, колбарот на алвеолите, по што нивното учество во процесот на респирација запира.

Фрактурата на ребрата, во која е оштетена белите дробови, исто така може да биде придружена со воздух кој влегува во поткожното ткиво, со што се утврдува состојбата на поткожно емфизем. Ако постои оштетување на меѓуребрените крвни садови, ова, пак, може да доведе до изобилство крварење во меките ткива или во плевралната празнина.

Механизмот на фрактура на ребро

Фрактура на ребро: симптоми

Жртвата на фрактурата на реброто доживува силна болка во погодената област. Зголемена болка се јавува при дишење и правење движења, како и кашлање. Болката во мирување е намалена, како и во земање на седечка положба. Дишењето се карактеризира со површност, во нејзиниот процес постои заостанување на градите од страната каде што е засегната.

Палпацијата (скршнување на скршеното ребро) открива место на зголемена болка, во некои случаи, исто така, е забележан и коскениот крепит, кој се манифестира во вид на еден вид криза произведена од коскени фрагменти.

Вреди да се забележи дека страничните и предните фрактури на регионот на реброто се пренесуваат од страна на пациенти особено тешки, придружени со тешка респираторна инсуфициенција. Оштетувањето на ребрата во која било од задниот дел е најчесто не толку сериозно.

Повеќекратните фрактури на ребро доведуваат до влошување на општата состојба на пациентот, неговото дишење, исто така, се карактеризира со површност и се забележува зголемување на пулсот. Кожата со таква повреда станува бледа, и често станува сина. Пациентот има тенденција да заземе фиксна позиција, со што се избегнуваат непотребни движења.

Испитувањето на областа на фрактура, исто така, открива присуство на модринки и отоци, кои меките ткива се стекнуваат. Палпација покажува остра болка, како и коскениот крепит. Кога е придружена со фрактура на емфизем, палпацијата го открива воздушниот крепит, кој, за разлика од коскениот крепит, наликува на крцкање на светлина.

Појавата на пнеумоторакс кај пациент е индицирана од такви симптоми на фрактура на ребро како влошување на неговата општа состојба во комбинација со зголемување на недостатокот на здив. Зафатената област не го одредува дишењето од своја страна. Ако белите дробови се оштетени, може да се појави симптом, како што е хемоптиза.

Овие компликации, како што се hemotorax и пневмоторакс, се појавуваат главно во блиска иднина откако пациентот добил повреда во третираната област. Неколку дена по фрактурата, често постои друга, подеднакво опасна компликација - посттрауматска пневмонија, на која најверојатно се постари пациенти и пациенти од постарата категорија. Во овие случаи, пневмонијата се карактеризира со посебна тежина на неговиот тек.

Симптомите како што се интоксикација и тешкотии при дишење, зголемувањето на температурата укажува на развој на посттрауматска пневмонија на позадината на фрактурирано ребро. Важно е да се има на ум дека ослабените постари пациенти, како и пациентите кои имаат тешки комбинирани повреди, не секогаш доживуваат симптом во форма на треска - често е честа карактеристика на состојбата е нејзиното општо влошување.

Посттрауматската пневмонија е предизвикана од намалена вентилација на белите дробови, обележана со фрактура. Фрактурата на ребрата е придружена со болно дишење, поради што пациентот се обидува да дише како што е можно површно.

Влошувањето на симптомите често се случува во позадина на само-третман. Повеќето луѓе претпоставуваат дека прицврстувањето на ребрата е обезбедено со ограничување на нивната мобилност, што се постигнува со преврзување на кафезот на ребрата. Како резултат на тоа, постои уште поголемо ограничување на дишењето, поради што симптомите на стагнација се забележани во белите дробови, а веќе како резултат на тоа е предизвикана соодветна дијагноза - конгестивна пневмонија.

Што се однесува до фактичката состојба, за повеќето ребрачки фрактури, воопшто не е потребна фиксација на погодената област. Може да се прават исклучоци, освен за повеќекратни или комплицирани фрактури на ребрата, и во овој случај потребно е да се вклучи исклучиво специјализирана помош во услови на болницата - треба да се исклучи секој третман на самостојно лекување!

Ако третманот не се изврши веднаш, компликациите од фрактура на ребро / ребро можат да станат опасност за животот на жртвата. За да се спречи развојот на компликации или да се отстранат последиците што ги предизвикуваат, како и со најмало сомневање за релевантноста на ребро фрактура, треба да се консултирате со лекар.

Дијагнозата на состојбата на пациентот е направена од страна на Х-зраци, ако постои сомневање за хемоторакс или пневмоторакс, потоа се изведуваат рендгенски прегледи, плеврална пункција и ултразвук.

Фрактура на ребро: третман

Пресвртувањето на ребрата / ребрата, како што веќе е кажано погоре, бара целосна елиминација на самотретувањето, бидејќи оваа состојба може да биде опасна по живот.

Ако зборуваме за некомплицирана фрактура (1-2 ребра), тогаш третманот обично се изведува на амбулантска основа. На крајот од три или повеќе ребра, хоспитализацијата станува задолжителна.

Што се однесува до карактеристиките на третманот на некомплицирана фрактура, таа е под локална анестезија од лекар и се состои од блокада (според Вишневски). Следно, аналгетиците се пропишани во комбинација со експекторантни лекови, процедури за физиотерапија и физиотерапија, која е дизајнирана да обезбеди подобрена вентилација на белите дробови.

Во некои случаи, хемотораксот и пневмотораксот не се појавуваат кога жртвата ќе влезе во трауматологија, но малку подоцна. Во случај на сомневање за релевантноста на овој тип на компликации, треба да се направи повторена флуороскопија.

Ако мала количина на крв се акумулира во областа помеѓу листовите на плеврата, тогаш се раствора самостојно, но во случај на изразена хемоторакс, потребна е пункција, што подразбира воведување од страна на лекар под анестезија на специјална игла за последователно отстранување од плевралната празнина. Во некои ситуации, повторно може да се развие хемоторакс, што бара повторна пункција.

Во случај на пнеумоторакс, често е доволно само да се направи пункција ориентирана кон елиминација на воздухот. Во случај на интензивен пневмоторакс, итно е потребна дренажа на плевралната шуплина.

Во однос на третманот на компликации во форма на посттрауматска пневмонија, заедно со горенаведените мерки во форма на физиотерапија и антибиотици, терапевтските вежби се користат за нормализирање на вентилацијата на белите дробови.

Во просек, третманот на некомплицирана ребро фрактура трае околу еден месец, додека третманот на мултипни фрактури на ребро и компликации предизвикани од нив се одредува во секој случај поединечно, врз основа на општата состојба на пациентот.

Ако се сомневате дека постои фрактура на реброто и релевантноста на симптомите својствени за овој тип на лезија, треба да го контактирате хирургот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате фрактура на ребрата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хирургот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 5 од 11)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Белодробна туберкулоза (појавување на симптоми: 5 од 11)

Белодробната туберкулоза е болест предизвикана од бактериите од видот Mycobacterium откриени од страна на Роберт Кох во 1882 година. Тие се 74 видови, пренесени преку вода, почва, од болен човек до здрава. Форма на болеста, за која луѓето се најмногу подложни, е прецизно пулмонална туберкулоза, поради фактот што главниот тип на пренос на бактерии е воздушен.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 5 од 11)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Тератома (појавување симптоми: 5 од 11)

Тератома е тумор во форма на тумор кој се формира за време на бременоста и затоа се состои од ембрионски клетки. Главен фактор на појава е патолошкиот развој на ткивата на идниот фетус. Оваа повреда е причина што таков тумор содржи знаци на некои органи, кои по природа не треба да бидат вклучени во анатомската структура на засегнатиот орган. Често, оваријалниот тератома содржи мали елементи или честички на кожата, косата, мускулите или нервното или лимфното ткиво.

...
Аспирациона пневмонија (појавување на симптоми: 5 од 11)

Аспирационата пневмонија е воспаление во ткивата на белите дробови што се развива како резултат на туѓи тела или супстанции што влегуваат во органот. Аспирацијата може да се врши и од механички предмети од надворешната страна и од телесните течности, на пример, од содржината на стомакот или од амнионската течност, што предизвикува аспирациона пневмонија кај новороденчињата. При опишување на оваа патологија, неопходно е да се направи разлика помеѓу аспирационата пневмонија кај возрасните и кај децата, бидејќи причините и механизмите на штетните ефекти во овие случаи се различни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .