Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тендон прекин: симптоми и третман

Твендонска руптура - главни симптоми:

 • Болка во грбот
 • Болка во рамо
 • Црвенило на кожата на местото на повреда
 • Болка во погодената област
 • Оток во погодената област
 • Модринки
 • Болка кога се обидува да ги превитка прстите
 • Неспособност да се наведнуваат на нозете
 • Дисфункција на глуждот
 • Крц кога се повредени
 • Мозочен удар при раскинување на тетивите
 • Оштетена мобилност на мускулите
 • Неможност да се помести штица
 • Повреда на функцијата на грабање
 • Патела офсет
 • Разбивање на мускулите

Тендонска руптура - трауматско оштетување на овие анатомски елементи. Најчесто постои руптура на тетивите на ногата, бидејќи тука е најголем товар паѓа. Тендонската руптура се јавува кога постои трауматска повреда на сврзното ткиво на мускулите кои се прикачени на коските и мускулите.

Причини за паузи

Трауматски повреди на тетивите често се дијагностицираат со различни механички ефекти и прекумерна сила, особено за време на спортот. Особено често за време на атлетското оптоварување, Ахиловата тетива е пукната, но други лигаменти исто така може да страдаат како резултат на прекумерно оптоварување.

Исто така, овој тип на патологија се јавува со редовни преоптоварувања, што доведува до нарушување на трофизмот и болестите на сврзното ткиво.

Сорти на трауматска повреда

Бидејќи во човечкото тело има голем број на тетиви, секој може да пукне кога е преоптоварен. Најчесто, Ахиловата тетива страда, што повеќе од другите во телото е предмет на прекумерен физички напор. Но, покрај ова, постојат и трауматски повреди на други тетиви:

 • бицепс на рамото;
 • флексори и екстензори фаланги;
 • quadriceps femoris;
 • supraspinatus и супраспинални тетиви.

Општи симптоми

Сите симптоми кои се појавуваат кога таквите трауматски лезии во телото можат да се поделат во две групи:

 • заеднички симптоми, кои вклучуваат силна болка, звук на криза, нарушена подвижност, како и појава на оток и модринки на местото на повреда;
 • локален, во зависност од видот на тетива, кој бил повреден поради едно или друго влијание.

Карактеристики на повреда на Ахиловата тетива

Ахиловата тетива е најмоќната во човечкото тело, па затоа е доста тешко да се расипе, бидејќи треба да се примени значителна сила. Покрај тоа, нејзината локација го спречува прекинот - се наоѓа во посебен канал кој содржи течност за да се намали триењето.

Оштетувањето на овој анатомски елемент може да биде од неколку типови:

 • отворени, кои најчесто се јавуваат како резултат на индустриска повреда, на пример, повредени нозе во подрачјето на Ахиловата тетива со метални чипови, стакло итн .;
 • затворени, обично се случуваат во спортисти по неуспешни скокови или поради механички брзински шокови;
 • директно, што произлегува од директен удар во регионот на Ахиловата тетива и индиректно, што произлегува од силна напнатост или протегање на мускулите на ногата.

Во случај на повреди, тетива може да биде или целосно искинато или затегнато, и во зависност од тоа, се разликуваат два типа на патологија: целосна и делумна руптура.

Постои и таква штета како професионална. Оваа патологија е дегенеративно оштетување на Ахиловата тетива на ногата подолго време поради редовните оптоварувања на неа. Танчери, спортисти (вклучувајќи акробати) се предмет на оваа болест.

Симптоми

Симптомите на оваа патологија се следните:

 • остра болка во ногата (директно на местото на повреда);
 • кога се гледа во текот на оштетената област означена со продлабочување;
 • дефектот е очигледен;
 • функцијата на глуждот е нарушена;
 • Постои позитивен ефект на Томпсон - при притискање на теле на ногата нема рефлексна флексија на ногата.

Карактеристики на третманот на оваа патологија

Треба да се каже дека конзервативниот третман на овој вид на трауматска повреда е можен само под услов навремено лекување на лекар. Лекарот може да го стави малтерот Longuet само во првите часови по прекин - потребна е понатамошна хируршка поправка на интегритетот на лигаментот.

Покрај тоа, операцијата е прикажана кога има отворена рана на Ахиловата тетива и кога повредата е многу сериозна.

Имајте на ум дека конзервативниот третман со имобилизација е исклучително ретко употребен денес, а причината за ова е тоа што во текот на периодот на имобилизација зглобот целосно ја губи мобилноста и речиси е невозможно да се развие после тоа. Во случај на хируршка реконструкција на лигаментите, зглобот ја задржува подвижноста, што му овозможува на лицето да се врати во својот вообичаен начин на живот и да продолжи со своите активности.

Екстензорите на четката и флексорите се кршат

И покрај фактот дека Ахиловата тетива е најголема во телото, има и други кои се исто така често повредени. Особено, најчестиот вид на повреда на работа е кинење на тетивите на прстите (прстите на фалангите) на раката, како и на флексорите и екстензорите на раката. Оштетувањето може да биде или целосно или делумно, а екстензорната лезија и флексорот на раката и прстите подеднакво се засегнати, што предизвикува повреда на функцијата на фаќањето.

Екстензорните тетиви се наоѓаат во зоната од средната третина на подлактицата до фалангите на ноктите и се одговорни за способноста да се одвртат прстите, тие минуваат под кожата на зглобот и се прикачени директно на коските на раката.

Најчесто таквите трауматски повреди се отворени кога краевите на скршени лигаменти се видливи во раната - ова е главниот дијагностички критериум за оваа повреда. Исто така, со овој вид на повреда, позицијата на прстите е индикативна - тие се во свиткана состојба, а лицето боли кога се обидува да ги свитка.

Главната дијагностичка карактеристика на оваа повреда е сензација на палпација на фрагмент од коска во форма на триаголник, кој дејствува во проксималниот дел. Исто така, постојат и чести симптоми: болка, оток, црвенило и нарушена функција.

Третман

Третманот на оваа патологија може да биде и конзервативен и хируршки. Конзервативното подразбира наметнување на имобилизиран завој неколку месеци (6-8 недели). Ако има отворена површина на рани, се препорачува хируршко лекување, кое се состои од претходно лекување на раната и наметнување на специјална шиеста тетива. Во случај на хронични трауматски повреди, се врши ексцизија на повредената тетива и нејзина замена со трансплантација.

Руптура на квадрицепс тетива

Ако зборуваме за прекин на тетивата на квадрицепсниот мускул на бутот, тогаш ова е еден од ретките видови на оштетувања. Во оваа патологија, пациентот не може да го придвижи шприцот, да се свитка и да го одвои. Исто така постои и обичен симптом - болка и оток во погодената област.

Многу честа трауматска повреда е раскинувањето на пателарниот лигамент. Симптомот на патологија е отсуството на ефект на свиткување на ногата во коленото, како и на поместување на пателата и лепење на ткива во регионот на горната трета тибија напред.

Руптура на квадрицепс тетива

Последица на оваа штета и вообичаени симптоми: звукот на криза кога е повреден, оток и црвенило, често постои модринка на местото на прекин.

Руптури на бицепс тетивите

Таквата повреда како прекин на лигаментите на бицепсот на рамото, исто така е доста ретка во медицинската пракса. Повреди на бицепс тетивите на рамото често се јавуваат кај спортистите на силни спортови, кога се подигнуваат тежини. Покрај тоа, може да настане како резултат на остри дигање на тежини или прекумерно оптеретување на рамените зглобови при вршење на гимнастички вежби од гимнастичари и акробати.

Симптомите на оштетување се како што следува:

 • рамо болка проширување во грбот;
 • оток на бицепс областа;
 • присуството на палпациони области на мускулни превртувања;
 • хеморагија на местото на повреда.

Кај постарите луѓе често се забележува прекин на тетивата на мускулите на супраспинат, што честопати се поврзува со депозити на сол во рамениот појас и нема карактеристични манифестации, иако за време на јазот лицето има силна болка во рамото.

Оваа повреда е речиси асимптоматска - лицето се жали само на болка при движење во рамениот зглоб, како и на мало оток. Многу често, раната на тетивите на суправрастичните и надгласните мускули не е дијагностицирана, имајќи предвид дека едно лице едноставно симулира симптоми.

Третманот на таквата патологија со блага лезија (солзи) е конзервативен и се состои во максимална фиксација на рамениот појас се додека повредените области не се обноват.

Имајте на ум дека другите тетиви на рамениот појас се помалку повредени, бидејќи тие се наоѓаат на места каде што е тешко да се примени прекумерно оптоварување или да се создаде напнатост.

Рампа на рамото на рамото

Општи принципи на третман

Дека во случај на таква повреда како прекин на тетивата на квадрицепсниот мускул на бутот, дека во случај на повреди на тетивите на рамениот појас, третманот на оваа патологија ќе биде ист. Се состои во давање прва помош - имобилизација на повредениот екстремитет, општа анестезија (таблети за болка) и превоз на повредени во болницата.

По испитувањето, лекарот пропишува или конзервативен, како во случаите на повреди на флексорните тетиви или екстензори на фаланги, или хируршки, како во случајот на таква патологија како прекин на тетивите на квадрицепсните феморис.

Хируршкиот третман се состои во тоа што хирургот ги спојува искинатите тетиви, а понекогаш, во присуство на отворени повреди, тој врши претходна ПЦО и рани. Во овој случај, фузијата се одвива не порано од два месеци по операцијата, меѓутоа, едно лице може да закрепне работен капацитет во 3-4 месеци - сето тоа зависи од сложеноста на повредата.

Рехабилитација

Во сите случаи, по превртените крвни кивки, на пациентите им се дава рехабилитација, чија цел е враќање на функциите изгубени од зглобовите и лигаментите. Рехабилитацијата вклучува физикална терапија, масажа, дозирано оптоварување на зглобовите, како и различни термички процедури.

Прогнозата во повеќето случаи е поволна - едно лице може целосно да се опорави. И само со комплексни повреди постои можност за резидуални ефекти, кои се манифестираат во форма на ограничена подвижност во зафатените зглобови. Обновувањето обично трае до шест месеци, но сето тоа зависи од сериозноста на повредата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате раскинување на тетива и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ортопедски траума хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Остеохондропатија (појавување на симптоми: 4 од 16)

Остеохондропатијата е колективен концепт кој ги вклучува болестите кои влијаат на мускулно-скелетниот систем, а деформитетот и некрозата на погодениот сегмент се јавуваат на позадината. Вреди да се одбележи дека ваквите патологии се најчести кај децата и адолесцентите.

...
Пара-енефритис (појавување симптоми: 3 од 16)

Перинефритис - пурулентно-деструктивно топење на влакна, лоцирано околу бубрезите. Овој патолошки процес се развива поради ширењето на воспалението од бубрежниот паренхим. По потекло на пиелонефритис, лекарите се поделени на примарно и секундарно. Во првиот случај, воспалението почнува директно во влакната, а во вториот случај, гноен процес се шири од бубрегот. Етиологија Симптоматологија Дијагноза Превенција на третман Во 80% од клиничките случаи, пациентите доживуваат секундарен перинефрит. Како по правило, болеста ги погодува луѓето од работоспособна возраст - од 16 до 50 години. Кај постарите лица и малите деца, болеста се дијагностицира во исклучително ретки случаи. Патолошкиот процес обично влијае на левиот бубрег, поретко двапати одеднаш.

...
Флегмон (појавување симптоми: 3 од 16)

Целулитисот е болест која се карактеризира со формирање на дифузно гноен воспаление. Тоа влијае главно на влакна. Патологијата има една карактеристика само за тоа, карактеристика - процесот на воспаление нема јасно дефинирани граници. Може лесно и брзо да се шири преку меките ткива, претставувајќи закана не само на здравјето, туку и на животот на пациентот.

...
Вари (појавување симптоми: 3 од 16)

Furuncle е пурулентна воспалителна болест на кожата која влијае на фоликулите на косата и блиските ткива. Се карактеризира со акутен тек. Патолошкото образование може да се формира на кој било дел од телото. Причината за вриење е зголемена активност на патогени микроорганизми, кои продираат во длабоките слоеви на епидермисот преку микротраума, тресење, сечење и така натаму. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста, но почесто се дијагностицира кај луѓето од средна возраст.

...
Панаритиум (појавување симптоми: 3 од 16)

Прст thumbworm - акутно инфективно воспаление на меките ткива на прстите на екстремитетите. Патологијата напредува поради ингестија на инфективни агенси во наведените структури (преку оштетена кожа). Најчесто прогресијата на патологијата предизвикува стрептококи и стафилококи. На местото на пенетрација на бактерии, прво се појавува хиперемија и едем, но како што се развива патологијата, се формира апсцес. Во почетните фази, кога се појавуваат само првите симптоми, делото може да се елиминира со конзервативни методи. Но, ако апсцес веќе е формиран, тогаш во овој случај постои само еден третман - операција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .