Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Егинг сарком: симптоми и третман

Сауком на Јуинг - главните симптоми:

Сарком на Еинг е рак кој влијае на коските на скелетот. Во повеќето случаи, туморот се развива во долните делови на тубуларните коски, карличните коски и 'рбетот. Поретко, може да се формира на ребрата, рамената, клучната коска.

Овој тумор се смета за најопасна и тешка патологија, бидејќи се развива многу брзо и веќе во времето на откривање често се дијагностицира фаза 3 или 4, што се карактеризира со ширење на метастази на далечните органи. Најчесто, болеста влијае на децата на возраст од 10-15 години, но исто така се среќава кај млади луѓе до 30 години, а момчињата и младите мажи најчесто страдаат од сарком на Еинг. На возраст од 5 години и по 30 години болеста е исклучително ретка.

Сарком на Јуинг бил откриен од познатиот научник Џејмс Еинг уште во 1921 година. Според научникот, тоа бил тумор, кој главно влијаел на долгите тубуларни коски во човечкото тело. Сепак, во втората половина на 20 век, кога медицинската наука направи чекор напред, описот на патологијата беше проширен и научниците откриле дека туморот може да влијае и на други органи, особено на белите дробови, како и на централниот нервен систем.

Поради фактот што метастазите се шират низ крвта, терапевтскиот третман на патологијата е неефикасен, бидејќи повеќе од 70% од пациентите имаат метастази на туморот во блиските и далечните органи пред да започне третманот на болеста. Затоа процесот на лекување е исклучително тежок и не дава значителни резултати.

Стапката на преживување за таквата патологија како сарком на Еинг е многу ниска, но со соодветен третман, лекот може да го продолжи животот на пациентот од неколку месеци до неколку години. Особено, во 50% од случаите, пациентите живеат по дијагноза од уште 5 години, но сепак прогнозата е поставена поединечно, во зависност од формата, фазата и процесот на локализација.

Еуинг-ов сарком

Причини

Причините за овој рак не се целосно разбрани. Истражувачите укажуваат дека наследни фактори играат голема улога во развојот на патологијата. Ова е потврдено со фактот дека многу често сарком на Еинг се дијагностицира кај браќата и сестрите.

Често, факторот што го предизвикува развојот на болеста е траума - повеќе од 30% од пациентите со историја на фрактури на тубуларните коски, и често се примаат долго пред појавата на туморот.

Постојат и други фактори кои го зголемуваат ризикот од развивање на оваа патологија кај луѓето. Тие вклучуваат:

 • нарушувања во функционирањето на урогениталниот систем и конгенитални аномалии на неговиот развој;
 • аномалии на скелетниот систем, вклучувајќи енхондрома , циста на коските;
 • присуство на бенигни коскени неоплазми.

Забележете дека меѓу сите коскени патологии од онколошка природа сарком на Евинг е рангиран на второ место во однос на преваленцата.

Класификација

Модерната медицина идентификува две форми на оваа онкопатологија. Локализираната форма ретко се утврдува - при испитување и испитување на пациентот за други патологии. Се карактеризира со локална лезија на коскеното ткиво, а понекогаш и соседните ткива и мускули можат да бидат вклучени во процесот.

Во овој случај, локализираната форма е исто така од неколку типови:

 • кога се нарушува само надворешната обвивка на коската;
 • кога лезиите влијаат и на надворешниот и на внатрешниот дел;
 • кога околните ткива се вклучени во процесот.

Втората форма е метастатскиот сарком на Јуинг. Како што сугерира името, во оваа форма метастазите се шират низ телото. Покрај тоа, метастатската форма е исто така поделена на два вида: големи метастатски и мали метастатски.

Главни симптоми

Првите симптоми на лице со тумор, како што е Ергин сарком, може да доживеат симптоми од општа природа. Ова се главоболка и слабост, пораст на температурата на субфебрилните броеви и намалување на телесната тежина.

Типично, овие симптоми не се поврзани со сарком на Еинг, затоа пациентот се упатува на општ преглед за други болести со овие поплаки. По случаен избор, со таков преглед може да се утврди точна дијагноза - и ова е среќен случај кога болеста е утврдена во рана фаза - тогаш лицето има шанса за закрепнување.

Симптомите кои се својствени за оваа конкретна онкопатологија се:

 • болка во погоденото подрачје на коската - не почива во мирување, за разлика од болката на воспалителна природа. Со прогресијата на болеста, блискиот зглоб е вклучен во процесот на болка, а неговата подвижност е оштетена;
 • црвенило на кожата во погодената област;
 • развој на едем на меките ткива во погодената област;
 • локална температура се зголемува - погодената област се чувствува топло на допир.

Индикативен симптом со кој може да се дијагностицира сарком на Еинг е прекумерна кршливост на коските. Како резултат на тоа, пациентот често се соочува со фрактури кои се појавуваат дури и без прекумерно изложување на коските. Покрај тоа, постои изразен лимфаденит во близина на локализацијата на туморот.

Со одредени видови на локализација на туморот може да се забележат и индивидуални симптоми. На пример, ако сарком се наоѓа на коските или меките ткива на градниот кош, пациентот ќе се жали на потешкотии со дишењето, а може да се развие и хемоптиза и може да се појави ефузија во плевралната празнина. Кога туморот се наоѓа на ногата, може да предизвика хромозом. И во случај кога сарком влијае на 'рбетот, постои параплегија (намалени рефлекси и мускулна слабост), парализа на екстремитетите, како и нарушување на карличните органи, како што е уринарна инконтиненција.

Метастази

Како што споменавме погоре, главниот пат на ширење на метастазите во сарком на Еинг е хематоген, односно крв. Меѓутоа, не се исклучуваат други опции. Значи, понекогаш метастазата се шири низ лимфниот проток или ретроперитонеалниот простор. Во некои случаи, патеката на ширењето е медијастинална, односно во медијастинумот.

Првите метастази влијаат на белите дробови, потоа коскеното ткиво и коскената срцевина. Ако пациентот е дијагностициран со 3 или 4 фази од болеста, тогаш, покрај оригиналниот извор на туморот, се развива и сарком на меките ткива на Евинг.

Дијагностика

Важно во дијагнозата на болеста е диференцијацијата на патологијата од други тумори на коските и тумори на меките ткива.

За таа цел е пропишана радиографија, која може да ја покаже точната локација на туморот-како процес и промени кои се случуваат во коските. Исто така, добри резултати се добиваат со компјутерска томографија и магнетна резонанца. Со помош на овие студии, можно е да се идентификуваат сите метастази во телото, вклучувајќи ги и многу малите.

Биопсијата на туморот исто така ви овозможува да ја разликувате патологијата и да утврдите која е фазата. Помошни дијагностички методи се ултразвук, ангиографија, позитронска емисиона томографија и други современи методи.

Медицински настани

Третман на сарком на Јуинг се состои од две фази:

 • терапевтски;
 • хируршки

Кај терапевтски третман, пациентите се препишуваат курс на хемотерапија, со употреба на неколку потентни лекови. Покрај тоа, тие се прикажани со терапија со зрачење.

За време на хируршки третман се јавува ексцизија на погодените области на коската и голем број на локализирани ткива. Или делумна ексцизија ако не е можно целосно да се отстрани целиот тумор.

Но, дури и таквите сериозни методи за справување со патологијата не го гарантираат опстанокот на пациентот. Затоа, во случај на рано откривање и ефикасен третман, пациентот станува на доживотна сметка, која им овозможува на лекарите во секое време да ги идентификуваат можните повторувања на болеста или да ги откриваат во времето на несаканите ефекти од тешка терапија на оваа патологија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Sarcoma на Ewing и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синовитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Синовитис е воспалителен процес локализиран во внатрешната обвивка на заедничката капсула. Опасноста од болеста е тоа што често се случува речиси безболно. Поради ова, луѓето одлагаат посета на лекарот и не започнуваат со целосен третман на синовитис во времето.

...
Карбункул (појавување симптоми: 6 од 18)

Карбункул е воспалителна болест која влијае на фоликулите на косата, лојните жлезди, како и кожата и поткожното ткиво. Како по правило, воспалителниот процес може да се прошири до длабоките слоеви на дермисот. Најчесто, гнојните формации се локализирани во вратот, но исто така и нивниот изглед на задникот или лопати не е исклучен.

...
Еритема нодозум (појавување симптоми: 6 од 18)

Еритема нодозум е системска болест на сврзното ткиво, што влијае на кожата и поткожното масно ткиво. Се појавува на кожата со умерено густи нодули, чии големини варираат од 0,5-5 см или повеќе во дијаметар. На палпација, тие се доста болни.

...
Акутен периотит (појавување на симптоми: 6 од 18)

Акутен периотит е акутен воспалителен процес кој може да се активира со стрептококи и стафилококи. Патологијата може да влијае на дијафизата на долгите тубуларни коски и ребра, но најчест е акутниот периотит на вилицата (горен или долен).

...
Паникулитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Паникулитис е патологија која има воспалителна природа и влијае на поткожното масно ткиво, кое е полн со неговото уништување и појава наместо патолошко ткиво, односно сврзното. Болеста е примарна и секундарна, а во половина од ситуациите постои спонтан почеток, на кој не им претходат никакви патолошки процеси. Покрај тоа, постојат голем број на предиспонирачки извори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .