Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рбетниот Рак: Симптоми и третман

Рак на 'рбетниот столб - главните симптоми:

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

Општ опис

Што се однесува до карактеристиките на пенетрација на метастази на 'рбетот, овој процес се јавува преку лимфните патишта, по епидуралниот венски плексус, а тоа може да се случи и преку хематоген пат (т.е. преку крв). Најчесто, развојот на малигни неоплазми се јавува директно во пршлените, ова, пак, ја одредува причината за почетокот и последователното зголемување на болката, забележано во областите на спинални лезии.

Некои од видовите на тумори имаат катастрофални ефекти врз 'рбетната мембрана, како и на' рбетниот мозок. Покрај тоа, овој тумор, исто така, предизвикува појава на болка во оние органи кои се малку под неговата непосредна локација. Често во овие области може да бидат обележани со намалена чувствителност во комбинација со мускулна слабост.

Ракот на 'рбетниот мозок може да се развие во форма на лимфом , што влијае на целиот централен нервен систем. Со возраста, постои голема изложеност на ризикот од развој на рак на 'рбетниот мозок, кој се јавува со иста фреквенција и кај жените и кај мажите.

Како резултат на растот на формирањето на туморот, се јавува одреден ефект врз 'рбетниот пршлени, нервите, крвните садови, менингите, како и на мозочните клетки.

Рак на 'рбетот: видови

Врз основа на локацијата, ракот на 'рбетниот столб може да се манифестира во следниве форми:

 • Екстрадурален тумор. Овој тип на тумор на 'рбетниот мозок расте надвор од Дура. Развојот на овој тип на тумор често доведува до појава на метастази концентрирани надвор од рамките на централниот нервен систем.
 • Интрадурални тумори. Тие се карактеризираат со растење директно во дура, што се јавува или во форма на неврофиброми или во форма на менингиоми. Компресија на 'рбетниот мозок во овој тип на рак е фактор што придонесува.
 • Интрамедуларни тумори. Нивниот развој се јавува во 'рбетниот мозок, и често - со нивниот постепен развој во астроцитомите и глиомите. Во врска со сличен курс во 'рбетот, се случува карактеристичен набув, поради што се губат нејзините карактеристични функции.

Врз основа на специфичниот тип на клетки кои предизвикуваат развој на рак, се разликуваат следниве видови болести:

 • Хондросарком. Тоа е најчестиот тип на тумор во однос на фреквенцијата, што се јавува кај околу 80% од случаите на рак. Регионот на торакалниот 'рбет е најчестото место на концентрација и развој.
 • Еуинг-ов сарком. Овој тип на рак на 'рбетниот мозок е најчестиот кај децата.
 • Хордома. Најчестиот тип на малигните примарни тумори, забележани кај возрасните.
 • Остеосарком. Тоа е ретка варијанта на туморот на 'рбетниот мозок, главно неговата локализација е концентрирана во лумбосакралниот регион.
 • Повеќекратен миелом. Тоа е малигна примарна форма на тумор, која влијае на 'рбетот во комбинација со други коски.
 • Плазмоцитом сингл. Во овој случај, ние исто така зборуваме за мултипен миелом, но тука, пред сè, пршлените се подложни на лезии. Овој тип на рак има подобра прогноза во споредба со претходната верзија во форма на мултипен миелом.

Причини за болест

Како причини за болеста, вообичаено е да се одреди генетска предиспозиција и присуство на лимфом, леукемија . Исто така, туморот на 'рбетниот мозок може да се развие кај луѓе со дијагностицирана СИДА . Туморите концентрирани во централниот нервен систем од други видови туморски малигни тумори се значително различни, тие се карактеризираат и со пониски нивоа во процесот на метастази, истовремено забавувајќи ја прогресијата на оваа варијанта на болеста во споредба со другите сорти.

Рак на 'рбетот: симптоми

Знаците и симптомите на болеста почнуваат да се манифестираат главно од времето кога се случи значителен пораст на туморот. Прогресијата на болеста до оваа точка е можно во бавно движење, што може да биде по ред од неколку години. Директно симптомите ги вклучуваат следните манифестации:

 • тешкотии со одење;
 • општа слабост;
 • болка во грбот, не е елиминирана со анестетички лекови, како и влошување при земање лежиште;
 • мускулни спазми;
 • болка во долните екстремитети;
 • чувство на студ во долните екстремитети;
 • леплива и ладна кожа;
 • инконтиненција ( измет , урина );
 • парестезија, манифестирана во форма на горење, чешање и пецкање на кожата, што е особено важно, повторно, за регионот на долните екстремитети;
 • парализа

Како што можете да видите, симптомите на рак на 'рбетниот столб имаат одредена сличност со други видови на болести, на пример, со миозитис или остеохондроза , слични манифестации се исто така важни за повредите. Поради оваа причина, болката е концентрирана во регионот на средниот дел на грбот, како и на долниот дел, како главен одредувачки симптом на рак. Зголемена болка се јавува особено за време на вежбање, вклучително и во текот на ноќта.

Дијагностицирање

За да се утврди точна дијагноза, неопходно е, со оглед на сличноста на симптомите со манифестациите на други болести, да се разликуваат симптомите во моменталната состојба на пациентот. Ова бара сеопфатен преглед, поради кој може да се исклучат и други болести.

На пример, ракот на сигмоидниот дебело црево често дејствува како сателит на рак. Како и за спиналните формации, овде, како што претходно забележавме, тие можат да бидат примарни, кои потекнуваат од ткиво на 'рбетниот столб, или метастатски, односно секундарни изрази кои се јавуваат во позадина на туморски процеси релевантни за другите органи.

Во дијагностиката на рак на 'рбетниот мозок се користат овие постапки:

 • Невролошки тестирања. Поради физичкиот преглед во овој случај, можно е да се утврди степенот на афекција карактеристичен за невролошкиот систем, како и состојбата на сетилните функции, тонусот и мускулната сила во комбинација со голем број рефлекси.
 • Магнетна резонанца (или МРИ) на 'рбетот .
 • Електроенцефалограм. Примената на овој тест ја одредува церебралната електрична спроводливост.
 • Компјутеризирана томографија (КТ) на 'рбетот .

Третман на рак на 'рбетниот мозок

Кога се разгледуваат карактеристиките на третманот на оваа болест, можно е да се издвои неговата сложеност, во која, и покрај сè, радикално решение е хируршка интервенција насочена кон елиминирање на одделот што претрпе специфични повреди. Некој недостаток на хирургија е ризикот од оштетување на нервите во процесот.

Операцијата користи микроскопи, со помош на кои хирурзите можат да ги одвојат малигните клетки од здрави клетки. Исто така се користат и електроди, поради што се одредува степенот на чувствителност на нервите за време на постапката - поради тоа е можно да се спречат одредени повреди навремено. Враќајќи се, повторно, на недостатоците на хируршката интервенција, треба да се забележи дека сите метастази од страна на хирургот не можат да се отстранат од 'рбетот. Поради оваа причина, хемотерапијата или радиотерапијата може да се препишат како дополнителна терапија.

Доволната ефикасност се определува со употреба на радиотерапија во однос на отстранување на метастатски туморски формации, како и спречување на нивното последователно ширење и раст.

Како метод за намалување на воспалението, исто така се користи и терапија со кортикостероиди, во која самиот тумор не е отстранет, но оптоварувањето на 'рбетот е значително намалено. Најчестиот кортикостероид кој се користи во третманот на рак на 'рбетниот столб е дексаметазон.

Секоја од постапките за лекување на рак на 'рбетот треба да се спроведе веднаш од моментот кога болеста била дијагностицирана кај пациентот. Причината, како целина, не е тешко да се погоди, е прогнозата за опстанок, која е поддржана од многу подобри показатели во случај кога третманот започнува без одлагање.

Во случај на симптоми, кои може да укажуваат на релевантноста на рак на 'рбетниот столб, треба без одлагање да контактираат со онколог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате рак на 'рбетниот столб и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Спондилолиза (појавување симптоми: 5 од 14)

Спондилолизата е дефект (конгенитален или стекнат) на 'рбетот, кој се карактеризира со неединство на' рбетниот лак. 70-85% се јавуваат во случаи на спондилолиза на пршленот L5. Во 10% од случаите, влијае на четвртиот (L4) пршлен. Во други случаи, лезијата истовремено влијае и на пршлените, L1, L2, L3.

...
Спинална грчеви (појавување симптоми: 4 од 14)

'Рбетниот кат не е посебна болест - тоа е последната фаза од манифестацијата на таквата патологија како сифилис. Кај лицето кое страда од сифилис и не е подложено на третман, спиналниот сувовест може да се појави 15 или дури 20 години по инфекцијата, а лек за оваа патологија е невозможен. За среќа, денес болеста е исклучително ретка, бидејќи симптомите на сифилис се добро познати на современиот човек и кога се појавуваат, луѓето бараат медицинска помош во претходната фаза. Но сепак, повремено, пациентите ја започнуваат болеста толку многу што е четврта фаза која се развива, што се карактеризира со намалување на задниот ѕид на 'рбетниот мозок со развој на специфични невролошки нарушувања.

...
Дијабетична полиневропатија (појавување на симптоми: 4 од 14)

Дијабетичната полиневропатија се манифестира како компликација на дијабетес. Болеста се базира на оштетување на нервниот систем на пациентот. Често болеста се формира кај луѓе 15-20 години по развојот на дијабетес. Фреквенцијата на прогресија на болеста до комплицирана фаза е 40-60%. Болеста може да се манифестира кај луѓе со тип 1 и 2.

...
Аортна дисекција (појавување на симптоми: 4 од 14)

Аортна дисекција е поделбата на внатрешните и средните ѕидови на садот на два дела. Како резултат на овој процес, создава лажна дупка во која крвта може да тече.

...
Интервертебрална хернија (појавување симптоми: 3 од 14)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .