Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Фрактура на колкот: Симптоми и третман

Фрактури на колкот се главните симптоми:

 • Болка во тепан
 • Ниво на тешкотија во правењето движења
 • Limp
 • Оток во погодената област
 • Неспособност да се сврти повредената нога навнатре
 • Хип непријатност со потпетици поддршка
 • Болка во горниот дел на бедрото
 • Пулсација на местото на фрактура

Фрактура на колкот - оштетување на интегритетот на коската на колкот во горниот дел на регионот. Фрактурата на коската се јавува во јазот меѓу главата на бутот и поголемиот трохантер. Ризичната група е составена од постари луѓе над шеесет и пет. Поединечно, фрактура може да предизвика опасни ефекти кои го загрозуваат здравјето на луѓето и дури можат да бидат фатални.

Фрактурата на колкот кај постарите лица е потешка, за разлика од таквата фрактура што се јавува кај луѓе од млада и средна возраст. Ова се должи на фактот дека постарите лица практично немаат способност на телото брзо да ги спои коскените структури, поради недоволното снабдување со крв во вратот и коската (поради возраста).

Погрешната самоанализа на болеста и мал број на знаци кои го одредуваат прецизно овој тип на фрактура честопати е причина за доцна да побараат помош од специјалисти, што подразбира зголемен ризик од компликации. Затоа, со најзначајните симптоми на оваа патолошка состојба, вреди да се контактираме со трауматолог.

Етиологија

Причините за фрактура на колкот кај постарите и младите се доста разновидни. Доколку помладата генерација често има фрактури поради прекумерна активност и неуреден начин на живот, тогаш причините за оваа патологија кај постарите луѓе се:

 • слабеење на јачината на коските и сврзното ткиво поради остеопороза . Лекарите велат дека жените страдаат од фрактури многу почесто од мажите. Ова се должи на промени во женското тело по прекинот на менструацијата;
 • каква било повреда на домаќинството што предизвикува оштетување на горниот дел на бутот;
 • паѓаат на страна;
 • во случај на тешка остеопороза, непријатен пресврт во креветот или непријатна положба за спиење, со која телесната тежина на бедрото е погодена преку ноќ, може да биде причина за фрактура;
 • надминувајќи ја нормалната телесна тежина;
 • прекумерна употреба на алкохол и никотин;
 • комплетен недостаток на физичка активност;
 • несоодветна исхрана, поради што телото не добива доволно витамини и калциум;
 • болести на нозете и 'рбетот на хронична природа;
 • малигни рак.

Покрај тоа, лицата со дијабетес , цироза на црниот дроб и пиелонефритис исто така може да бидат погодени од фрактура на вратот на феморалниот дел.

Видови

Видови на фрактури на колкот

Во медицината, постојат широк спектар на видови на фрактури на колкот кои имаат многу карактеристики.

Во зависност од текот на линијата на фрактури, постојат такви видови на фрактури на колкот:

 • basitervical - во близина на основата на вратот, малку над нивото на skewers;
 • transcervical - линијата е центрирана во однос на вратот;
 • субкапитал - фрактура се јавува во близина на главата на бутот;
 • попречно - помеѓу основата на вратот на фемурот и поткожната линија. Трансверзалниот изглед на фрактурата е доста честа појава кај средовечните луѓе;
 • погоден - со таква фрактура, еден дел од скршената коска е треснат во друг, додека лицето може да одржи мобилност околу една недела, чувствувајќи само досадна болка. Влијателниот фрактура на вратот на фемурот е еден од најопасните типови, поради скриените симптоми.

Од степенот на аголот на кој поминува фрактурата:

 • првиот е помалку од триесет степени;
 • вториот е од триесет до педесет;
 • третиот е од педесет и повеќе.

Колку е поголемо вертикалното ниво на фрактура, толку повеќе се намалува можноста за обновување.

По видови фрактури се:

 • нецелосни, во кои коската не се прекинува целосно. Целиот дел е видлив на рентген. Ако остане без лекување, може да се претвори во целосна фрактура;
 • полн, но без поместување на коската;
 • со делумен скис;
 • завршена, со целосно поместување и фрагменти.

Трансверзалниот тип на фрактури има свои подвидови:

 • Првиот е дека первертал типот се манифестира со незначително поместување и влијание на карактерот;
 • вториот е промена, посериозен, невакциниран тип на первертална фрактура;
 • третиот е погоден, со силно поместување;
 • четвртата е интертрохантерна фрактура со фрагменти;
 • петто - степенот на грешка е прекинат.

Апсолутно сите видови на фрактури кај младите и старите луѓе се затворени. Исто така вреди да се напомене дека понекогаш затворена фрактура може да се појави без сериозни симптоми.

Симптоми

Постојана болка и болка во горниот дел на бутот, отежнато со движење - првите знаци и главни симптоми на фрактура на колкот.

Покрај тоа, симптомите вклучуваат:

 • потешкотии во движење;
 • болка во областа на препоните;
 • болката исчезнува кога едно лице е имобилизирано;
 • неможност да се рашири повредената нога на внатрешната страна;
 • непријатност во бутот со поддршка на петицата;
 • Курот, во зависност од видот на фрактура, може да се изговара;
 • оток и пулсирање на местото каде што коската била уништена.

Во случај на превртена фрактура, сите горенаведени симптоми се појавуваат со поголем степен на изразување. Кога е затворен, напротив - се разбира може да се случи без специјални демонстрации, пациентот се чувствува само малку болка.

Компликации

Последиците од фрактури често се јавуваат поради долгата неподвижна состојба на пациентот, што доведува до такви компликации како што се:

Кај младите, процентот на компликации е многу помал отколку кај постарите лица, поради високата веројатност за коскена врска, додека кај постарите луѓе, тоа е речиси невозможно.

Некои од овие компликации може да предизвикаат пациентот да умре.

Дијагностика

При утврдување на дијагнозата на фрактура на колкот, трауматологот прво ја испитува медицинската историја и спроведува целосен преглед на пациентот и местото на загриженост. Не последната улога се игра со чувства што пациентот ги чувствува и интензитетот на нивниот израз, бидејќи некои видови на фрактури можеби не се придружени со симптоми, или, напротив, многу јасно се манифестираат. За искусни професионалци да се дијагностицира нема да биде тешко. Но, за да може трауматологот да разбере каков вид на фрактура се случува, тој дополнително означува:

 • Х-зраци;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • сцинтиграфија.
Остеоцинтиграфија

Врз основа на добиените податоци, лекарот веднаш ги определува методите на лекување.

Третман

Денес во медицината постојат неколку пристапи за третман на фрактури на колкот:

 • без операција;
 • операција.

Првиот тип на терапија се базира на имобилизација на телото од долниот дел на стомакот и речиси до коленото, со примена и фиксирање на гипс. Од времето потребно од три до пет месеци. Веднаш, веднаш штом пациентот е во таква состојба, тој ќе треба да изведува вежби за дишење, а благодарение на дополнителната рамка, тој ќе се обиде да го развие горниот дел од телото. По неколку месеци пациентот ќе може да оди.

Третманот на постарите лица се одвива во болница. На гипс корсетот додадете скелетен капак со помош на стоки од три до осум килограми. За сето ова време, пациентот поединечно спроведува серија физички вежби со пациентот, чија цел е спречување на појава на рани од притисок. По времето поминато во актерството, пациентот ќе може да оди, но само со патерици. Пред наплата, во просек, трае до десет месеци.

Операцијата е насочена кон зајакнување или замена на скршена коска. За да го направите ова, спроведете операции користејќи:

 • специјални нокти кои влегуваат во вратот на фемурот;
 • завртки;
 • феморална завртка.

Во основа, операциите се вршат на луѓе до педесет години. Но, ако постара личност може да се движи пред повреда, тогаш треба да се третира само со помош на операции - вршење коскена протетика. Ако е невозможно да се изврши операцијата, лицето, особено постарите, никогаш не може да оди сам.

За постоперативно заздравување, масажа за масажа и посебни вежби ќе бидат добар лек.

Никогаш не треба да го лекувате пациентот во лежечка положба, овозможувајќи му целосен мир. Многумина се убедени дека ако се наруши интегритетот на коските, тогаш третманот треба да се појави во одмор во кревет. Доколку нема друг излез, тогаш е неопходно да се комбинира таквата терапија со лесни физички вежби. Пациентот може да се обиде сами да ги изврши следните вежби:

 • подигне карлицата;
 • да се движат на прстите на повредената нога - вежба ќе помогне да се развие оштетена нога;
 • постепено се труди да ги свитка колената;
 • врши кружни движења на стапалата во воздухот;
 • клеча, поддршката е столче - оваа вежба треба да се направи внимателно.

Ако се појави повреда на колкот, тогаш избегнувајте фрактура, особено во старост, нема да работи. Роднините на пациентот на прво место е неопходно внимателно да го следат со цел да се обезбеди брзо закрепнување. За ова ви е потребно:

 • навремено менување постелнина;
 • за поголема стимулација на движењето за изведување не тешки вежби со него;
 • обезбеди здрава и здрава храна која содржи витамини, калциум и други хранливи материи. Храната треба да биде висококалорична;
 • следете ја личната хигиена на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате фрактура на колкот и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш ортопедскиот и трауматолошкиот може да ви помогнат.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коксартроза (појавување симптоми: 2 од 8)

Коксартрозата е прилично честа болест, дијагностицирана главно кај пациенти со средна и старост како дегенеративно-дистрофична патологија на зглобот на колкот. Коксартроза, чии симптоми во доцните фази на нејзиниот тек се манифестираат во форма на мускулна атрофија на погодената област во комбинација со скратување на екстремитетот, се развива постепено во период од неколку години.

...
Остеоартритис (појавување симптоми: 2 од 8)

Остеоартритисот е прилично честа болест во која зглобовите се подложени на дегенеративни-дистрофични лезии. Остеоартритисот, чии симптоми првично се поврзани со постепеното распаѓање на ткивото на 'рскавицата, а подоцна и со колапсот на субхондралната коска и другите структурни компоненти на зглобот, се развива против позадината на недостаток на кислород во нив и може да се манифестира во различни форми со различна локализација на патолошкиот процес. Во основа, оваа болест е дијагностицирана кај пациенти на возраст од 40 до 60 години.

...
Артритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 2 од 8)

Артритисот на зглобот на колкот е патолошки процес кој се карактеризира со појава на воспаление кај еден од најголемите зглобови кај лице - во колкот на колкот. Во повеќето случаи, тој е придружен со силна болка на местото на повреда. Ако ги пропуштите првите симптоми на артритис и ја започнете болеста, тоа ќе доведе до деформација во артикулацијата на одредени зглобови и целосна имобилизација на лицето.

...
Остеоартритис на зглобот на колкот (појавување симптоми: 2 од 8)

Остеоартритис на зглобот на колкот е болест која се јавува и под името на коксартроза, и обично ги зафаќа луѓето над четириесет години. Нејзината причина е намалување на волуменот на екскреција на синовијалната течност во зглобот. Според медицинската статистика, жените имаат тенденција да страдаат од коксартроза почесто од мажите. Тоа влијае на еден или два зглобови на колкот. Во оваа болест, исхраната на ткивото на 'рскавицата е нарушена, што предизвикува негово последователно уништување и ја ограничува подвижноста на зглобот. Главниот симптом на болеста е болка во областа на препоните.

...
Сауком на Јуинг (појавување симптоми: 2 од 8)

Сарком на Еинг е рак кој влијае на коските на скелетот. Во повеќето случаи, туморот се развива во долните делови на тубуларните коски, карличните коски и 'рбетот. Поретко, може да се формира на ребрата, рамената, клучната коска.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопедски и трауматолошки зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .