Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Интервертебрална хернија: симптоми и третман

Интервертебрална хернија - главните симптоми:

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

Општ опис

Поврзувањето на поединечните пршлени што го сочинуваат 'рбетот е формирано од интервертебралните дискови, кои имаат значителна густина. Овие дискови се состојат од јадро лоцирано во нивниот центар, како и силни прстени, ова е јадрото на околината, прстените, пак, се состојат од сврзно ткиво. Благодарение на интервертебралните дискови, кичмата ја има својата вродена флексибилност и издржливост. Често, во меѓувреме, постојат различни болести на 'рбетот, што подразбира уништување на интервертебралните дискови (на пример, лумбална остеохондроза ), што исто така може да доведе до појава на интервертебрални хернии.

Со оглед на фактот дека главниот товар, кој се однесува на 'рбетот како целина, е концентриран во лумбалниот регион, во овој дел од' рбетот често се појавува интервертебрална хернија. Покрај тоа, интервертебралната хернија, исто така, може да биде локализирана во областите на цервикалниот и торакалниот регион, кои, сепак, се забележуваат во практика во исклучително ретки случаи.

Ако ја земеме предвид возрасната категорија најчувствителна на појавата на интервертебралната хернија, тука специјалисти наведуваат рамка во рок од 25-50 години. Вреди да се забележи дека интервертебралната хернија во старост е исклучително редок феномен, што се објаснува со особеноста на промените поврзани со возраста, поради што вертебралниот диск е помалку подложен на мобилност. Во однос на морбидитетот на новороденчињата, тука, иако ретко, но исто така е забележана можноста за интервертебрална хернија, при што доминантната формација е конгенитална. Покрај тоа, ние забележуваме дека оваа патологија претставува околу 25% од случаите на попреченост.

Причини за интервертебрална хернија

Најчесто различни причини за метаболни нарушувања, траума, остеохондроза, инфекции и пореметувања на телото се идентификуваат како причини за интервертебрална хернија.

Како по правило, интервертебралната хернија се јавува како резултат на зголемување на притисокот директно на интервертебралниот диск. Постојат голем број на фактори кои придонесуваат за растот на таквиот притисок на интервертебралниот диск, врз основа на кој, како резултат на тоа, интервертебралната хернија може да се развие. Да ги издвоиме оние од главните причини кои придонесуваат за зголемување на притисокот во регионот на интервертебралниот диск:

 • Траума. Особено, тоа може да биде силен удар насочен кон назад или паѓа на неа.
 • Остеохондроза. Историја на оваа болест е предиспонирачки фактор за појавата на хернија. Како вид на притисок кон неговиот изглед, се одредува значително оптоварување (на пример, кога се подигаат тешки товари, вклучувајќи ги и подигањето од земјата).
 • Индикатори за телесна маса кои ја надминуваат нормалата.
 • Различна кривина на висината на 'рбетот.
 • Ненадејна ротација на телото на страна.

Покрај тоа, постојат и одредени категории на лица кои се најмногу подложни на појава на интервертебрална хернија:

 • луѓето трошат повеќе од два часа возење на ден;
 • луѓе чие компјутерско работење е повеќе од четири часа на ден;
 • луѓе кои поради една или друга причина дневно ги укинуваат тежините.

Интервертебрална хернија на лумбалниот 'рбет: симптоми

Главниот симптом карактеристичен за хернијата на наведениот дел е појавата на болка, локализирана во задниот дел и, всушност, долниот дел на грбот. Додека хернијата не се здобила со големи димензии (односно, нејзиното испакнување во 'рбетниот канал сеуште не е направено), а притисокот што го создава на корените на' рбетниот мозок може да се дефинира како незначаен (што генерално ја карактеризира почетната фаза на болеста која се разгледува) со досадна и нестабилна болка во грбот (исто така познат како лумбаго ). Вклучување, кашлање, седење, стоење и кивање за долго време доведува до зголемена болка (оваа манифестација не е константна, болката потоа исчезнува).

Зголемувањето на хернијата, кое се јавува некое време по почетокот на болеста, или неговиот остриот чекор доведува до зголемување на болката и неговото зрачење на ногата, бутот или задникот. Ова, пак, се дефинира како радикулитис, а нејзиниот тек е придружен со исхиалгија, снимање и интензивирана манифестација на болка. Во основа, овој тип на болка се јавува како резултат на острата промена на окупираната положба на телото или кога се подигаат тежини.

Покрај болката, често се забележува и симптом, како што е вкочанетост. Може да влијае на двете и двете нозе, додека нејзиниот проток е придружен со карактеристична слабост и пецкање. Појавата на вкочанетост покажува стегање на хернијата на корените на 'рбетниот мозок.

Во прилог на веќе наведените симптоми карактеристични за интервертебралната хернија на лумбалниот 'рбет, исто така постои ограничување на мобилноста, особено во однос на долниот дел на грбот. Тешката болка, како по правило, предизвикува напнатост во мускулите на грбот, ова, пак, води до фактот дека пациентот едноставно не може целосно да се исправи. Како резултат на тоа, по некое време (во рок од шест месеци-година) по појавата на хернија, пациентот има повреда на држење на телото ( кифоза или сколиоза ).

Во прилог на овие симптоми, во некои случаи има абнормалности на столицата (дијареја, запек), нарушувања на мокрењето (во форма на инконтиненција или уринарна ретенција), вклучувајќи и импотенција што се појавува на позадината на ефектите на интервертебралната хернија.

Интервертебрална хернија на грлото на матката: симптоми

Како и во претходниот случај, појавата на хернија во овој оддел е придружена со повреда или оштетување што директно го зафатило.

Типична манифестација на симптоми во интервертебралната хернија на цервикалниот 'рбет е болка во раката, чиј изглед е неочекуван по природа, но ова се случува поради забивање на цервикалниот нерв. Болка која се шири, се протега од рамо до раката. Понекогаш постои чувство на вкочанетост во комплексот со пецкање.

Најчестите поделби во 'рбетот во кои е концентрирана болеста се поделбите C5-C6 / C6-C7. Следно на распространетоста следеше C4-C6 и, како најретка, C7-T1. Особеноста на интервертебралните дискови на цервикалниот регион лежи во нивната незначителна големина и во близина на придржувањето кон 'рбетниот нерв, што укажува на можноста за нервно стегање и појава на силна болка, дури и со мало испакнување.

Со хернија во цервикалниот 4-5 ниво, каде што нервниот корен се наоѓа во близина на 5-тиот диск, постои слабост во регионот на делтоидниот мускул лоциран во надлактицата. Исто така, пациентот се соочува со значителна болка, локализирана во рамото. Кога има хернија во цервикалниот 5-6 ниво, кога нервниот корен се наоѓа во близина на 6-тиот диск, пациентите имаат слаб бицепс, како и слабост во мускулите на рачниот зглоб. Симптоми како што се болка, вкочанетост и пецкање во правец на палецот на раката се забележани.

Во случај на хернија на цервикалниот 6-7 ниво, кога нервниот корен се наоѓа во близина на 7-от диск, во трицепс, пациентите се соочуваат со слабост со неговото понатамошно ширење на подлактицата, покрај тоа, се засегнати и екстензорните мускули на прстите. Болката, вкочанетоста и пецкањето се ширеа на средниот прст.

Кога хернија е формирана на цервикалниот 7-T1 ниво кога нервниот корен се наоѓа во близина на 8-от диск, слабост се јавува кога се обидува да ги компресира рацете. Пациентот ги доживува гореспоменатите манифестации во форма на болка, вкочанетост и пецкање, ширењето на овие манифестации се јавува од рамото до малиот прст на раката.

Интервертебралната цервикална хернија, симптомите на кои сме испитани, се само општи манифестации кои може да укажуваат на присуство на хернија. Разгледувањето е предмет на секој случај, бидејќи постојат различни варијации на симптоми во зависност од особините кои обично се својствени за телото. Поради оваа причина, би сакал да го предупредам читателот против избрзани заклучоци во врска со неговата состојба, видот на болеста релевантна за него и, се разбира, независни обиди за третман врз основа на можни претпоставки.

Торакална хернија: симптоми

Како по правило, интервертебралната хернија што се јавува во градниот кош е придружена со сензации на болка кои се концентрирани во задниот дел (горниот дел), а кога кивањето и кашлањето се забележува зголемување на овие сензации. Треба да се забележи дека болката што се појавува воопшто не е манифестација карактеристична исклучиво од хернија - во овој случај неопходно е да се диференцираат болестите на белите дробови, срцето и бубрезите, како и нарушувањата на гастроинтестиналниот тракт и болестите кои можат да бидат релевантни за мускулно-скелетниот систем. Особено, тие испуштаат многу разни болести на 'рбетот, кои се карактеризираат со слични симптоми: тумори, инфекции, фрактура на' рбетниот столб поради остеопороза , одредени метаболички нарушувања, итн.

Кога се формира хернија во областа на 'рбетниот мозок, може да дојде до миелопатија (спинална дисфункција на мозокот), што предизвикува сериозни сензорни нарушувања, нерамнотежа при пешачење и движења, слабост што е релевантно за долните екстремитети, проблеми со дебелото црево или мочниот меур.

Симптомите на самата болест се одредуваат врз основа на големината карактеристична за хернијата и областа на нејзината локација (централна, латерална или централно-странична).

 • Централна локација. Појавата на болка обично се забележува во горниот дел од грбот, што потоа доведува до миелопатија. Врз основа на големината на комплексот со сила на притисок произведен на 'рбетниот мозок, се одредува специфичниот степен на болеста. 'Рбетниот мозок во торакалниот регион е опкружен со мал простор. Формирана хернија на 'рбетниот мозок почнува да врши одреден притисок, што, пак, води до дисфункција, означена во нервните завршетоци. Покрај тоа, понекогаш таквата хернија може да доведе до формирање на парализа во долните екстремитети.
 • Латерална локација. Влијанието на хернија во вид на притисок се создава на нервните завршетоци концентрирани во регионот на нивото на грбот, кој се манифестира во форма на силна болка која се јавува во абдоминалната празнина и ѕидот на градниот кош.
 • Локацијата е централно-странична. Оваа локација ги одредува најразновидните симптоми во форма на вкочанетост, болка во различни одделенија итн.

Третман на интервертебрална хернија

Врз основа на вистинската големина на формацијата и неговата локација во комбинација со фазата која ја одредува болеста и присуството на компликации кои произлегуваат од него, се утврдува соодветен третман.

Најчесто саканиот ефект се постигнува преку употреба на конзервативна терапија. Не ја исклучува потребата за хируршки третман, кој вклучува отстранување на хернија. Овој третман се применува во согласност со специфични индикации, со цел да се спречи развојот на разни сериозни компликации, како и во отсуство на соодветна ефикасност од употребата на конзервативни терапии.

Дијагнозата и третманот на болеста ги прави ортопед, неврохирург и вертебролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате интервертебрална хернија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари може да ви помогнат: ортопедски хирург , неврохирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Спондилолиза (појавување симптоми: 5 од 16)

Спондилолизата е дефект (конгенитален или стекнат) на 'рбетот, кој се карактеризира со неединство на' рбетниот лак. 70-85% се јавуваат во случаи на спондилолиза на пршленот L5. Во 10% од случаите, влијае на четвртиот (L4) пршлен. Во други случаи, лезијата истовремено влијае и на пршлените, L1, L2, L3.

...
Спондилолистеза (појавување симптоми: 4 од 16)

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...
Аортна аневризма (појавување симптоми: 3 од 16)

Аорталната аневризма е карактеристична експанзија на типот на sacciform кој се јавува во крвниот сад (главно артерии, во поретки случаи во вена). Аорталната аневризма, симптоми на кои, како по правило, имаат скудни симптоми или воопшто не се појавуваат, се јавува како резултат на разредување и прекумерно истегнување на ѕидовите на крвните садови. Покрај тоа, може да се формира како резултат на изложеност на голем број на одредени фактори во форма на атеросклероза, хипертензија, доцни фази на сифилис, вклучувајќи васкуларни повреди, инфективни ефекти и присуство на дефекти при раѓање концентрирани во васкуларниот ѕид и други.

...
Аденом на простатата (појавување симптоми: 3 од 16)

Аденом на простатата (аденома на простатата) во суштина е малку застарен термин, и затоа се користи денес во малку поинаква форма - во форма на бенигна хиперплазија на простатата. Аденом на простатата, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, е повеќе познат во оваа дефиниција. Болеста се карактеризира со појава на мал јазол (веројатно неколку нодули), кој со текот на времето постепено се зголемува. Особеноста на оваа болест е тоа што, за разлика од ракот во оваа област, аденомот на простатата е бенигрен раст.

...
Рак на 'рбетниот столб (појавување симптоми: 3 од 16)

Рак на 'рбетниот столб може да биде вистинска болест, која се манифестира во форма на примарен или секундарен малиген тумор на' рбетот. Секундарните тумори се метастази на малигни неоплазми, чиј развој првично се јавува кај било кој од органите (простатата, белите дробови, желудникот, градниот шуплив и др.). Рак на 'рбетот, чии симптоми се болка, се развива постепено, во текот на неколку недели / месеци, по што се зголемува овие манифестации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неврохирург зема
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .