Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тендонитис: симптоми и третман

Тендонитис - главните симптоми:

Тендонитисот е акутна инфламаторна лезија на тетивните или мускулните структури. Патолошкиот процес може да влијае на било која тетива или мускул. Но, најчесто болеста се дијагностицира во областа на големи зглобови. Според статистичките податоци, болеста е поподложна на мажите. Најчесто, болеста е резултат на редовна прекумерна физичка активност или спортска повреда. Ограничувања, во поглед на возраста, бр. Тендонитисот може да предизвика други покомплексни заболувања.

Етиологија

Болеста може да биде независна и да биде последица на друга позадинска болест. Најчесто овој процес може да предизвика физички напор. Ова е уште поверојатно ако прекумерниот физички ефект се врши на неподготвени мускули и лигаменти.

Во принцип, можеме да ги идентификуваме следните главни причини за развојот на болеста:

 • локални воспалителни процеси;
 • претходни повреди на зглобовите.

Покрај тоа, тендинитис може да се развие поради такви етиолошки фактори:

 • нарушен метаболизам;
 • заразни болести;
 • вирусни заболувања;
 • нарушувања на имунолошкиот систем;
 • ревматски заболувања.

Што се однесува до заразни болести, најчесто воспалителниот процес предизвикува такви болести:

Сепак, вреди да се напомене дека таквите етиолошки фактори се можни само ако лицето има ослабен имунолошки систем.

Патогенеза

Механизмот на развој на воспалителниот процес во областа на мускулите или лигаментот е многу сложен и не е целосно проучен. Но, како што покажуваат медицинските истражувања во оваа област, се заснова на автоимун процес. Ако не ги третирате болестите што делуваат како етиолошки фактор, телото почнува да произведува антитела. Антителата почнуваат да ги оштетуваат ткивата во телото, вклучувајќи ги лигаментите и мускулите. Така, се развива воспалителниот процес.

Општи симптоми

Во повеќето случаи, скоро нема симптоми во почетната фаза на болеста. Како што болеста се развива во мускулите или тетивите, може да се забележат следните симптоми:

 • црвенило на кожата во областа на оштетениот лигамент;
 • болка;
 • повреда на моторната функција;
 • нодули под кожата.

Треба да се напомене дека целокупната клиничка слика може да биде дополнета со други симптоми, ако друга болест предизвикала развој на тендинитис.

Ако ревматски заболувања се причина за тендинитис, следните симптоми може да се додадат во општата листа на симптоми:

 • силна болка во зглобовите;
 • деформација на прстите на долните екстремитети;
 • недостаток на здив;
 • сини прсти.

Болката најчесто го попречува пациентот во утринските часови. До вечер, болката станува помалку изразена. Во мирување, синдром на болка во лигаментите или мускулите практично не се забележува.

Природа на локализација

Болеста може да се појави во речиси секој зглоб. Сепак, најчесто локализирани во такви места:

 • Ахилова тетива;
 • колк зглоб;
 • во областа на рамениот зглоб;
 • воспаление на пателата (колен зглоб);
 • лактот заеднички.

Малку помалку, но сепак се случува, патолошки процес во зглобовите и нозете.

Тендонитис на коленото

Тендонитисот на коленото или пенеловата тетива е воспалителен процес во регионот на тибијата и пателата. Тетонитисот на коленото најчесто се дијагностицира кај професионалните спортисти. Во народната медицина, овој синдром се нарекува "скокачко колено", поради локализацијата на болеста.

Воспалителниот процес на пателата се развива во три фази:

 • светлина (синдромот на болка речиси не е забележан);
 • умерена (болката е очигледна само во период на силна физичка активност);
 • тешки (непријатност и болка во лигаментите на пателата секогаш го придружуваат пациентот, дури и во периодот на комплетен одмор).

Симптоми на оштетување на пателалната тетива:

 • болка, оток на коленото;
 • зголемена болка со свиткана нога;
 • ограничувања во моторната функција.

Третманот на пателларниот лигамент може да биде конзервативен или хируршки.

Конзервативниот третман на пателскиот лигамент го вклучува следното:

 • земање локални и орални антиинфламаторни лекови;
 • комплетен остаток на пателарен лигамент;
 • физиотерапевтски процедури.

Доколку тендинитисот на коленото се дијагностицира веќе во напредна фаза или на друг, потешка болест му претходи на болеста, тогаш хируршката интервенција е можна. Но, во раната фаза на воспалителниот процес во областа на пателскиот лигамент, оперативната интервенција речиси никогаш не се користи, конзервативниот третман е сосема доволен.

Тендонитис на коленото

Рамен зглоб на тендинитис

Рамото тендинитис е развој на воспалителен процес во мускулот на супраспинат. Во главната ризична група, луѓето во возрасната група од 40-60 години. Но кај луѓето кои често се изложени на силен физички напор, или професионални спортисти, болеста може да се дијагностицира на рана возраст.

Развојот на воспалителниот процес започнува со мускулите на супраспинат. Со развојот на тендинитис на рамениот зглоб, периферните ткива се исто така вклучени во патолошкиот процес.

Симптомите на воспаление на supraspinatus мускулите не се разликуваат од општата клиничка слика на болеста. Разликата е само во локализацијата на болката. Особено синдромот на болка се зголемува со моторната активност. Во некои случаи, болката може да се даде на лакотниот зглоб.

Ако теннитисот на рамото не почне да се лекува навреме, тогаш постои ризик од развој на сериозни компликации. Најчесто, теннитисот на рамото во занемарена форма влегува во контрактура на рамото.

Ахилозен тендинитис

Ахилозен тендинитис е развој на патолошкиот процес во областа на Ахиловата тетива. Како и во повеќето случаи, воспалителниот процес е последица на повреда кај спортистите или прекумерна физичка активност.

Ахилскиот тендинитис во рана фаза се манифестира само со слаба болка во регионот на зафатената тетива. Во некои случаи, клиничката слика е придружена со зголемување на температурата на кожата во погодената област.

Во повеќето случаи, болеста на оваа форма се третира конзервативно, без хоспитализација.

Ахилозен тендинитис

Тендонитис на лакотниот зглоб

Тендонитисот на лакотниот зглоб е резултат на продолжено пренагласување на зглобот. Вреди да се спомене дека воспалителниот процес во оваа област може долго време (до неколку години) да не покажува знаци или брзо да се развива (за само неколку недели). Лактовиден тендинитис се третира без операција. Терапијата со лекови, процедурите за физиотерапија даваат добар резултат.

Временски тендинитис

Нешто различно во етиологијата и симптомите на темпорален тендинитис. Причината за развој на болеста на оваа форма може да биде погрешен залак, навика да се пука премногу тешка храна (бонбони, ореви). Поради симптомите, често луѓето се свртуваат кон стоматолог или невролог.

Симптоми:

 • главоболка и забоболка;
 • болка во непцата, што е отежнато од зборувањето и јадењето.

Понекогаш болката може да им даде на темпоралниот регион и на вратот.

Временскиот тендинитис е добро третиран преку конзервативна терапија и физиотерапија. Со навремено и соодветно лекување не предизвикува компликации.

Бицепс тендинитис

Бицепс тендинитис е акутно воспаление на бицепсниот мускул. Најчестиот етиолошки фактор е хроничниот притисок на тетива. Вреди да се забележи дека патолошкиот процес може да се појави одеднаш, и да се изрече симптоми, и не може да даде никакви знаци на сите за неколку години.

Воспалението на бицепсниот мускул се манифестира во форма на болка во рамото. Додека ги кревате рацете, болката може да се зголеми. По физичка активност, може да има чувство на остри цврстина на зглобовите, што укажува на силно оштетување на бицепсните мускули и соседните тетиви.

Во повеќето случаи, патологијата е добро излечена со конзервативен метод со физиотерапевтски процедури.

Бицепс тендинитис

Тендонитис на ногата и рачниот зглоб

Тендонитис на ногата, како и тендинитис на рачниот зглоб, е доста редок. Клиничката слика во овој случај е како што следува:

 • оток и црвенило во областа на оштетениот зглоб;
 • прст контрактура;
 • болка дури и со мала активност;
 • криза во зглобовите.

Со горенаведените симптоми веднаш треба да контактирате со хирург или ревматолог. Развојот на воспалителниот процес може да доведе до развој на посложени болести.

Тендинитис на зглобот на колкот

Главните етиолошки фактори при воспаление на зглобот на колкот се следниве:

 • систематски прекумерни товари на колкот на колкот;
 • инфективни патологии кои влијаат врз сврзното ткиво;
 • повреди;
 • недостаток на калциум.

Симптомите на лезијата на зглобот на колкот кореспондираат со севкупната клиничка слика. Во некои случаи, температурата на кожата може да се зголеми во областа на воспаление.

Оперативната интервенција за воспаление на зглобот на колкот ретко се користи. Главната програма за лекување се состои од терапија со лекови и физиотерапевтски процедури. Недостатокот од соодветен третман може да предизвика развој на хируршки зафат.

Дијагностика

Се користат лабораториски и инструментални дијагностички методи. Исто така, се зема предвид и сопствената и семејна историја на пациентот.

Програмата за лабораториски истражувања вклучува:

Инструменталната дијагностика вклучува такви методи:

 • МНР;
 • радиографија;
 • Ултразвук.

Врз основа на тестовите, компетентен специјалист може да направи точна дијагноза и да го пропише правилниот третман.

Третман

Колено ременче

Во повеќето случаи, третманот на тендинитис не бара оперативна интервенција. Стандардната програма ги вклучува следните:

 • фиксација на екстремитетите;
 • употребата на анти-инфламаторни лекови (вклучувајќи локална употреба);
 • физиотерапевтски процедури.

Хируршката интервенција во третманот на тендинитис се користи само во екстремни случаи - кога воспалителниот процес преминал во гнојната фаза. По операцијата, пациентот треба да помине рехабилитација, со терапија за вежбање.

Прогноза и превенција

Со навремен третман и правилен третман, болеста не предизвикува никакви компликации. Превенција на оваа болест како таква не е. Но, значително може да го намали ризикот од формирање на воспалителниот процес. За да го направите ова, во практиката треба да се применат неколку едноставни правила:

 • обуката треба да се одвива само во посебна опрема;
 • чевли треба да биде удобно - не тесни и не се лизга;
 • заразни и вирусни заболувања треба да се третираат веднаш и до крај.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Тендонитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ревматолог , хирург , ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акутен периотит (појавување симптоми: 6 од 15)

Акутен периотит е акутен воспалителен процес кој може да се активира со стрептококи и стафилококи. Патологијата може да влијае на дијафизата на долгите тубуларни коски и ребра, но најчест е акутниот периотит на вилицата (горен или долен).

...
Еритема нодозум (појавување симптоми: 5 од 15)

Еритема нодозум е системска болест на сврзното ткиво, што влијае на кожата и поткожното масно ткиво. Се појавува на кожата со умерено густи нодули, чии големини варираат од 0,5-5 см или повеќе во дијаметар. На палпација, тие се доста болни.

...
Хондроматоза (појавување симптоми: 4 од 15)

Хондроматозата е патолошки процес во кој се јавува дегенерација на синовијалната мембрана на зглобот во ткиво на 'рскавица. Во покомплексни случаи, осификација на преродено ткиво е можно. Како по правило, патологијата е забележана само во еден од зглобовите. Болеста во неколку одеднаш е многу ретка. Во главните ризични групи мажи по 40 години. Кај жените, хондроматозата ретко се дијагностицира.

...
Флегмон (појавување симптоми: 4 од 15)

Целулитисот е болест која се карактеризира со формирање на дифузно гноен воспаление. Тоа влијае главно на влакна. Патологијата има една карактеристика само за тоа, карактеристика - процесот на воспаление нема јасно дефинирани граници. Може лесно и брзо да се шири преку меките ткива, претставувајќи закана не само на здравјето, туку и на животот на пациентот.

...
Сауком на Јуинг (појавување на симптоми: 4 од 15)

Сарком на Еинг е рак кој влијае на коските на скелетот. Во повеќето случаи, туморот се развива во долните делови на тубуларните коски, карличните коски и 'рбетот. Поретко, може да се формира на ребрата, рамената, клучната коска.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .