Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Спинална стеноза: симптоми и третман

Спинална стеноза - главните симптоми:

Спиналната стеноза е патолошки процес, поради што систематското стеснување на 'рбетниот канал започнува со' рскавични и коскени структури. Најчесто овој процес влијае на долната и горната 'рбетот. Ваквите промени доведуваат до компресија на 'рбетниот мозок, нервни завршетоци. Ако третманот не се започне навремено, тогаш лицето може да стане онеспособено.

Не постои возрасна граница за оваа болест. Но, како што покажува медицинската пракса, болеста најчесто се однесува на младите луѓе кои играат спорт или се подложени на тежок физички напор.

Структурата на 'рбетот

Со цел да се разбере етиологијата на стенозата на 'рбетниот канал, треба да се знае од каде се состои киселината. Значи, структурата на одделот за 'рбетници е како што следува:

 • пршлени - 24 коски, кои се наоѓаат строго еден по друг;
 • лигаментите - ткиво кое цврсто ги држи пршлените меѓу нив;
 • интервертебрални дискови - еластични влошки од ткиво на 'рскавица кои ги одвојуваат' рбетните коски;
 • фасети зглобови - формации кои го прават 'рбетот флексибилен;
 • 'рбетниот мозок;
 • нерви;
 • рбетниот канал.

Етиологија

Главните преципитирачки фактори за формирање на стеноза на 'рбетниот канал вклучуваат следново:

 • поместување на 'рбетните дискови поради повреда;
 • хронична фаза на остеохондроза ;
 • стратификација на вертебралната артерија;
 • болести на вратот или 'рбетот;
 • зголемена физичка активност поради работа или професионални спортски активности;
 • нарушување на просперитетот во артериите.

Најчесто, спинална стеноза може да се појави поради повреди или несоодветна дистрибуција на носивост на 'рбетниот столб.

Општи симптоми

Пред сè, вреди да се земе предвид дека покрај општите симптоми, секоја форма на овој патолошки процес има дополнителни знаци. Честите симптоми на 'рбетната стеноза се:

 • болка во лумбалниот регион;
 • намалување на чувствителноста во перинеумот и долните екстремитети;
 • замор при одење;
 • мускулна атрофија;
 • еректилна дисфункција (кај мажи);
 • парализа;
 • нарушување на мочниот меур.

Тоа е симптом како што е болката во лумбалниот регион, која дава на левата страна, укажува на прогресија на патологијата во 'рбетниот столб. Затоа, ако го имате овој симптом, треба веднаш да контактирате со хирург.

Форми на болеста

Постојат само две форми на оваа болест - вродени или стекнати (секундарни).

Примарната (идиопатска) стеноза на 'рбетниот канал е прилично ретка. За лекување на оваа форма на болест е многу проблематична, бидејќи патолошкиот процес напредува поради генетска предиспозиција.

Стекнале 'рбетна стеноза

Оваа болест се развива кај луѓе со возраст. Главната причина за нејзината прогресија е дегенеративни промени во 'рбетот или повредите.

Основа на дистрофични промени во ткивото на 'рскавицата. Поради некои околности, сувата рскавица станува груба. На 'рскавицата почнува да се истроши брзо, поради што зглобовите престануваат да бидат заштитени и се фаќаат едни против други. Како резултат на тоа, се формираат коскени шпорети. Кога таквите формации почнуваат да се формираат во аспектната површина на 'рбетот, стеснување се случува во' рбетниот канал.

Најчесто ваквите патолошки деформитети се формираат во лумбалниот 'рбет.

Стеноза класификација

Класификацијата на болеста варира врз основа на големината на стеснувањето на луменот:

 • 10-12 милиметри - релативна стеноза;
 • помалку од 10 милиметри - апсолутна;
 • стеснување на интервертебралниот сегмент - латерален;
 • стеснувањето на каналот во празнината со исто име е сагиттално.

Најчесто се дијагностицираат релативните и латералните форми на спинална стеноза.

Природа на локализација

Од природата на локализацијата се разликуваат:

 • стеноза на цервикалниот 'рбет;
 • дегенеративна болест;
 • патологија на вертебралната артерија;
 • лумбален регион.

Стеноза на цервикалниот 'рбет

Стенозата на цервикалниот 'рбет е деформирачки процес кој е предизвикан од повреди и дистрофични промени во структурата на овој оддел.

Многу е тешко да се дијагностицираат ваквите промени на рано ниво на развој. Во повеќето случаи, болеста се развива многу бавно - во текот на неколку години. Во случај болеста да достигне критично ниво, болеста се третира само оперативно. Во моторниот апарат е вметнат посебен имплант, кој цврсто го обвива коскеното ткиво и спречува понатамошно оштетување во него.

Вид на дегенеративна патологија

Дегенеративни промени во 'рбетот

Дегенеративната стеноза на 'рбетниот столб е хронична форма на болеста, што доведува до стеснување на дијаметарот на' рбетниот столб. Освен фактот што развојот на патологијата доведува до стеснување на луменот, дишните јазли почнуваат да се деформираат. Старите лица се во главната ризична група. Но, во исто време, стенозата на 'рбетниот канал, исто така, може да се дијагностицира кај младите луѓе, ако постои генетска предиспозиција за ова или повреди на мускулно-скелетниот систем.

Најистакнатиот симптом кај овој тип на лезија е болката во лумбалниот регион. Повеќето пациенти кои ја развиваат оваа патологија, го поврзуваат појавувањето на болка со хроничен замор, па затоа немојте да одите на лекар навреме.

Главните фактори кои провоцираат прогресија на патологијата:

 • заразни болести;
 • артроза и артритис ;
 • хернија и траума;
 • малигни или бенигни тумори.

Дегенеративната стеноза на 'рбетниот канал се дијагностицира преку испитување, појаснување на историјата, како и користење на инструментални методи на дијагностицирање. Само врз основа на добиените резултати, лекарот може да направи дијагноза.

Стеноза на 'рбетната артерија

Стеноза на 'рбетната артерија во некои извори се нарекува екстравазална компресија на венската артерија. Оваа форма на патологија е најопасна, бидејќи доведува до оштетена циркулација на крвта во мозокот. Како последица на овој процес може да започне хипоксија на неврони, што доведува до исхемичен мозочен удар .

Во овој случај, забележани се следниве симптоми:

 • визуелни нарушувања;
 • болка во сите делови на 'рбетот;
 • динамична атаксија - повреда на моторната функција, неможност за одржување на рамнотежа во сопственото тело (нарушување на централниот нервен систем);
 • честа вртоглавица;
 • нестабилност при силна светлина.

Симптомите може да се влошат со остар пресврт на главата или вратот.

Третманот треба да започне веднаш, бидејќи ризикот од развој на мозочен удар е доста висок. Ова е особено точно за луѓето со болести на кардиоваскуларниот систем и лошото здравје.

Стеноза на лумбалниот 'рбет

Стеноза на лумбалниот 'рбет

Лумбална стеноза е најчестата патологија. Главните причини за стеснување на каналот се дегенеративни и деформитети поврзани со возраста во 'рбетот. Во зависност од степенот на развојот на патологијата и општата состојба на пациентот, се применува терапија со лекови со принципите на физикална терапија или хируршка интервенција. Во секој случај, таквата повреда бара итен третман, бидејќи може да развие компликации поврзани со здравјето и животот.

Првиот и најреалниот знак за развој на патолошкиот процес е болка во лумбалниот регион. Како што напредува болеста, може да се забележат симптомите опишани погоре.

Но, во исто време треба да се разбере дека болката во лумбалниот регион не секогаш јасно укажува на стеноза . За точна дијагноза потребно е да се консултира лекар и да се следат неговите препораки во третманот. Користете тука било какви народни лекови е неприфатливо.

Дијагностика

Да се ​​дијагностицира стеноза само за болка во лумбалниот регион е речиси невозможно. Ваквите знаци може да укажуваат на други болести кои воопшто не се поврзани со оваа патологија. Затоа, покрај личното испитување од страна на доктор и појаснување на анамнезата, се спроведуваат инструментални методи на истражување. Задолжителната програма ја вклучува следново:

Ваквите студии не само што овозможуваат прецизно да ја дијагностицираат болеста, туку и да ја утврдат причината, што ќе им даде можност да се препише точниот третман.

Третман

Во медицината, за третман на стеноза на 'рбетниот канал, се користат два методи на лекување - конзервативни и хируршки.

Конзервативниот третман на 'рбетната стеноза се применува само на раните нивоа на патолошкиот процес. Во исто време пропишува такви лекови:

 • пенкилер (ако има силна болка во лумбалниот дел или кој било друг дел од 'рбетниот столб);
 • не-наркотични аналгетици;
 • антиинфламаторни лекови.

Општата програма за третман на рбетната стеноза го опфаќа следното:

 • текот на терапија за вежбање;
 • терапија со лекови;
 • физиотерапија;
 • рачна терапија.

Оперативната интервенција се применува само на доцни нивоа на патологија, и ако третманот со лекови не носи резултати. По операцијата, пациентот треба да помине рехабилитационен курс.

Можни компликации

Ако не веднаш дијагностицирате и почнете да ја третирате 'рбетната стеноза, лицето може да се оневозможи. Но, природата на компликациите во голема мера зависи од локализацијата на патолошкиот процес. На пример, ако станува збор за лезија на 'рбетната артерија, тогаш постои ризик од исхемичен мозочен удар.

Најчеста компликација во форма на деформитет на интервертебралниот диск на ниво на пршлени на L4-L5. Во медицината, овој развој на болеста се нарекува излив на интервертебрални дискови. Ризикот од оштетување на пршлените L4-L5 исто така лежи во фактот дека овој процес вклучува развој на други болести во заднина. Најчесто тоа е интервертебрална хернија и болести на мускулно-скелетниот систем.

Протрузија и хернијален диск

Под ризик од вертебрални лезии L4-L5 се млади луѓе (од 17 до 20 години) и постари лица (50-65 години). Првиот знак на оштетување на L4-L5 е силна болка на местото на овие пршлени.

Како што се развива патологијата на пршлените, болката на L4-L5 може да стане посилна и манифестира почесто, понекогаш дури и за време на спиењето. Болката се зголемува по вежбање или тешки физички напор.

Вреди да се напомене дека пробивањето на дисковите на нивото на L4-L5 често е причина за неуспех на централниот нервен систем.

Големината на испакнатост на дискот на ниво на L5, по правило, може да достигне 10 милиметри. Покрај болката, кога дискот се деформира на ниво на L5, 'рбетот постепено се наведнува, што значително ја нарушува мускулно-скелетната функција.

Треба да се забележи дека патологијата на дискот на ниво на L5 може да се појави како резултат на повреда или нерамномерно оптоварување на 'рбетниот столб. Како и со спинална стеноза, третманот на испакнатост на интервертебралните дискови на ниво на L5 треба веднаш да се започне.

Превенција

За да се спречи болеста е можно само ако не е вродена форма. За да го направите ова, треба да ги примените во практиката овие едноставни правила:

 • гледај ја тежината;
 • играат спорт;
 • избегне прекумерна физичка активност;
 • одберете ја точната позиција за време на спиењето. Душекот треба да биде умерено тежок.

На првите знаци на болест треба да се консултирате со лекар што е можно поскоро.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате спинална стеноза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ортопедски хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Спондилолистеза (појавување симптоми: 5 од 14)

Спондилолистезата е патолошка состојба која се карактеризира со присуство на поместување на пршлените во 'рбетниот столб во однос на едни со други. Вреди да се напомене дека оваа состојба не е посебна болест, туку последица на вродени или стекнати патологии на 'рбетниот столб.

...
Дорзалгија (појавување симптоми: 4 од 14)

Дорзалгија - во суштина факт на присуство на болка со различни степени на интензитет во задниот дел. Од ова произлегува дека ова не е посебна патологија, туку синдром кој се јавува во било која возрасна категорија и без оглед на полот.

...
Дросопатија (појавување симптоми: 4 од 14)

Дросопатијата не делува како независна болест, т.е. е генерички термин кој комбинира група на патолошки состојби кои влијаат на 'рбетот и блиските анатомски структури. Тука спаѓаат лигаментите и крвните садови, нервните корени и влакна, како и мускулите.

...
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 3 од 14)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Хондроза (појавување симптоми: 3 од 14)

Хондрозата е болест на 'рбетот, во која во своите поединечни области (во вратот, градната коска, долниот дел од грбот) ткивото на' рскавицата се регенерира во коскеното ткиво. Повторното раѓање на ткивото на 'рскавицата во коската може да се забележи во градите, предизвикувајќи торакална хондроза, или ако е зафатена' рскавицата на лумбалниот 'рбет - лумбална хондроза. Иако многу почеста во медицинската пракса сеуште е хондроза на вратот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .