Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мијастенија: Симптоми и третман

Миастенија е главната симптоми:

Мијастенија е невромускулна болест со карактеристичен хронично-релапсирачки или хронично прогресивен курс. Мијастенија, чии симптоми се манифестираат со брз патолошки замор, означен во регионот на мускулите со пресечени мускули, може да напредува кон вакви услови, чии карактеристики ги прават слични на парализа.

Општ опис

Мијастенија, која исто така е дефинирана како астенична булбарска парализа, се карактеризира со тешка мускулна слабост и зголемен замор. Оваа болест го вклучува поразот на холинергичните рецептори во постсинаптичките мембрани. Можно е секој мускул да биде вклучен во процесот, додека најчесто се забележува тенденцијата за оштетување на мускулите на вратот, лицето, фаринксот, јазикот и очите.

Не е целосно дефинирано што точно предизвикува миастенија. Можноста за фамилијарни случаи е забележана, но наследноста во инциденцата не е докажана.

Комбинацијата на оваа болест со хиперплазија или со тумор на тимусната жлезда често се забележува. Во некои случаи, миастеничните синдроми се јавуваат во случај на реални органски заболувања кои го зафаќаат нервниот систем (особено може да се идентификува амиотрофична латерална склероза, како и други слични болести). Тие исто така се јавуваат кај дерматомиозитис , кај рак на дојка , белите дробови , простата или рак на јајник . Забележана е оваа болест во случај на летаргичен енцефалитис и тиреотоксикоза . Вреди да се спомене дека мијастенија најчесто ги засега жените отколку мажите (2: 1). Што се однесува до возрасната категорија која спаѓа во посебна ризична група, овде тие разликуваат возраст од 20 до 40 години.

Мијастенија: Симптоми

Болеста се карактеризира особено со манифестацијата на нејзиниот главен симптом, како што е слабоста, како што веќе е кажано погоре, и зголемениот замор што се јавува кај скелетни мускули во случај на продолжена работа или интензивен стрес. Зголемувањето на мускулната слабост се јавува кога се повторуваат движењата, особено ако се изведуваат со брзо темпо. Ова доведува до замор на мускулите, со што едноставно престанува да се покорува, што, пак, ја води во состојба слична на целосна парализа. Слично е, бидејќи државата е реверзибилна - само доволно одмор, по што функционалноста е вратена. По ноќниот сон, пациентот целосно доаѓа во нормално здравје. Неколку часа по будењето, започнува развојот на мијастеничните симптоми.

Мијастенија може да се манифестира во три главни форми:

  • Окуларна мијастенија;
  • Мијастен булбар;
  • Миастенија е генерализирана.

Првично, мускулите иннервирани од кранијалните нерви се засегнати. Последователно, лезијата може да се прошири на мускулите на вратот, мускулите на екстремитетите и багажникот се најмалку засегнати.

Првите знаци на болеста се состојат од пропуштање на горниот очен капак, како и удвојување, што резултира од лезија на надворешните мускули на окото, мускулите кои го креваат горниот очен капак и кружните мускули на окото. Во случај кога пациентот по будењето може слободно и целосно да го отвори окото, последователното трепкање во случај на прогресивна патологија предизвикува слабеење на мускулите, поради што очниот капак "виси надолу". Овие знаци се карактеристични, како што може да се разбере од симптомите, за окуларната форма на мијастенија.

Што се однесува до bulbar форма на мијастенија, се карактеризира со оштетување на инервираните мускули, соодветно, од булбарните нерви. Актуелните манифестации на симптоми во овој случај се прекршување на џвакањето и голтањето. Говорот, исто така, се соочува со промени, стекнувајќи назална, засипнатост и засипнатост. Покрај тоа, исто така, станува тивок, згора на тоа, осиромашувањето на гласот ќе се појави додека говорот не стане целосно тивка.

Најчесто кај пациентите постои генерализирана форма на болеста, во која почетокот на процесот влијае на мускулите на очите, а потоа и останатите мускули. Првите мускули кои почнуваат да страдаат од генерализирана форма на мијастенија се мимични мускули и мускули на вратот. Таквите карактеристики на текот на болеста доведуваат до фактот дека пациентот станува тешко да ја држи главата. Стекнување на карактеристичен фацијален израз, во кој се појавува специфична попречна насмевка, се појавуваат длабоки брчки на челото. Многу изразен симптом е лигавка.

Следно е воведувањето на процесот на симптоми во форма на слабост на мускулите на екстремитетите. Ова доведува до тешкотии при одење, покрај тоа, пациентот ја губи способноста за самопослужување. Утрото, неговата состојба е подобрена, вечерта се влошува. Секое наредно движење на пациентот се дава се повеќе и повеќе со големи тешкотии. Со текот на времето се појавува мускулна атрофија. Проксималните делови, односно колковите и рамената, се најзасегнати. Исто така постои и брзо исцрпување на тетивните рефлекси, кои по одмор се враќаат.

Мијастенична криза: симптоми

Мијастенија, како што веќе е идентификувано, е прогресивна болест, што значи, соодветно, зголемување на симптомите поврзани со оваа болест, како и зголемување на неговата тежина. Тешка мијастенија гравис води до услови како што се мијастеничните кризи.

Терминот "мијастенична криза" значи ненадеен напад на слабост концентриран во регионот на фарингеалните и респираторните мускули. Ова води кон тешки проблеми со дишењето - станува свиреж и забрзано. Исто така, го зголемува пулсот, се зголемува салвирацијата. Важно е да се забележи дека парализата, која во оваа состојба во тешка форма ги тестира респираторните мускули, е директна закана за животот на пациентот.

Со оглед на хроничната и прогресивна природа на мијастенија и сериозноста на нејзините манифестации, често се забележуваат случаи на инвалидност, кога се појавуваат првите алармантни симптоми, не е неопходно само внимателно набљудување, туку и соодветен третман на пациентот.

Дијагностицирање на мијастенија

Во дијагнозата на болеста се користи електромиографија, со помош на која е можно да се открие мијастеничната реакција. Исто така се користат фармаколошки и имунолошки тестови, компјутеризирана томографија, со која се испитуваат органите на предниот медијастинум.

Третман на мијастенија

Во третманот на мијастенија, главниот фокус е на употребата на антихолинестеразни лекови (прозерин, калимин). Дозите утврдени од специјалист мора строго да се почитуваат, бидејќи во спротивно може да се појави предозирање со развој на холинергична интоксикација (т.е. холинергична криза), која се манифестира во грчеви, конвулзии, констрикција на учениците и при забавување на пулсот, како и во грчеви и болки во стомакот, во изобилен салванизација.

Третманот со антихолинестераза лекови се изведува со години со потребното прилагодување на дозата во согласност со тежината на манифестациите на болеста. Калиумовите соли исто така се користат како подобрување на дејството на овие лекови, а задржувањето на калиум во телото е обезбедено со целна терапија. Тешкиот тек на болеста вклучува употреба на цитостатици и хормонска терапија.

Значајна ефикасност е забележана во "пулсотерапија", во која се користат големи дози на хормонални лекови со нивното последователно постепено намалување. Имуносупресиви (циклофосфан, циклоспорин, азотиоприн) исто така се користат. Ако тимумот се најде кај пациентот, операцијата е неопходна.

Тешките случаи на мијастенична криза ја вклучуваат потребата за вештачко дишење и плазмафореза во услови на единици за интензивна нега. Покрај тоа, потребно е и администрација на имуноглобулини, ефедрин и прозерин.

Во однос на исхраната, тогаш посебна диета не е дадена. Единственото нешто што е главна препорака на оваа тема - е потрошувачката на храна богата со калиум (компири, суво грозје, суви кајсии итн.).

Во случај на симптоми кои се карактеристични за мијастенија, симптомите треба да се упатуваат на невролог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Мијастенија гравис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш невролог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дифтерија (појавување симптоми: 3 од 15)

Дифтерија е инфективна болест предизвикана од изложеност на специфична бактерија, чија трансмисија (инфекција) се врши со капки во воздухот. Дифтерија, чии симптоми се состојат од активирање на воспалителниот процес главно во назофаринксот и орофаринксот, исто така се карактеризираат со придружни манифестации во форма на општа интоксикација и голем број на лезии кои директно влијаат на екскреторниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем.

...
Рак на штитната жлезда (појавување симптоми: 3 од 15)

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

...
Склеродерма (појавување симптоми: 3 од 15)

Причините за оваа болест на сврзното ткиво сè уште не се потполно разбрани, и покрај тоа што нејзините симптоми влијаат врз кожата на едно лице од античко време. Склеродерма може да се нарече малку проучена болест од дифузна природа, со нејзиниот развој, забележливи кондензации кои се појавуваат на кожата, можат да влијаат на одделни делови од телото или да се шират низ телото. Што го карактеризира овој феномен, како се дијагностицира и колку опасно е склеродермата - прочитајте ја нашата статија. Ние, исто така, ќе ви кажам во детали за причините и симптомите на манифестацијата на болеста, да споделувате вредни совети за лекување на болеста, вклучувајќи и народни лекови.

...
Апсцес на устата (појавување симптоми: 3 од 15)

Загулум апсцес - гноен воспаление на лабавите ткивни и лимфни јазли во фарингеалниот простор. Влошувачкиот простор е локалитет анатомски локализиран зад фаринксот. Вреди да се напомене дека фарингеалниот апсцес почесто се дијагностицира кај децата отколку кај возрасните. Ова се должи на структурните карактеристики на фаринксот и фарингеалната област. Во медицинската литература, оваа патолошка состојба се нарекува и пост-фарингеален апсцес или ретрофарингеален апсцес.

...
Вердига-Хофман спинална амиотрофија (појавување симптоми: 3 од 15)

Вердиг-Хофман спиналната амиотропија е генетска патологија на нервниот систем во кој мускулната слабост се манифестира низ телото. Таквата болест ја нарушува способноста на лицето да седи, да се движи самостојно и да се грижи за себе. Во современиот свет, не постои ефективна терапија која ќе даде позитивен резултат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .