Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Полиатритис: Симптоми и третман

Полиартрит - главните симптоми:

Артритис, како што веројатно знаат многу луѓе, е едно заедничко воспаление. Ако зборуваме за воспаление на неколку зглобови, тогаш веќе постои релевантност на таквата болест како полиартритис. Полиартрит, чии симптоми се карактеризираат со исклучителна тежина на сопствените манифестации, се јавува под влијание на разни причини, и затоа секој пациент има различен тек на оваа болест.

Општ опис

Различни причини може да предизвикаат полиартритис, почнувајќи од заразни болести ( гонореја , дизентерија , итн.), Нарушувања во метаболизмот и алергиите на телото, и завршувајќи со ефектите предизвикани од локалната траума.

Значи, што се случува со оваа болест во зглобовите? Познато е фактот дека и ткивата и мембраните, околниот зглоб, имаат огромен број на садови и нервни завршетоци. Поради тоа, се утврдува можноста за нивниот непосреден одговор во воспалителна форма на ефект од внатрешна или надворешна природа. Кога се појавува крвна инфекција во зглобот, се развива инфективен полиартритис, што се јавува во врска со гноен воспаление што влијае на целиот зглоб. Во истиот случај, ако отпадните производи од различни видови на микроорганизми влегуваат во зглобот заедно со крвта, болеста се карактеризира со помалку изразена манифестација на сопствените манифестации, а тоа ја определува можноста за нејзино лекување.

Постојат неколку главни форми на полиартритис, кои, во комбинација со нивните вродени симптоми, ќе ги разгледаме подолу.

Инфективен специфичен полиартритис: симптоми

Оваа форма на полиартритис се јавува кај заразни болести како што се гонореа, туберкулоза , дизентерија, бруцелоза и, поретко, под влијание на други видови на инфекции на телото. Како по правило, промените во зглобовите се формираат со изразен период на манифестација на основната болест. Воспалението се фокусира на еден зглоб или се однесува на неколку зглобови.

Бруцелоза полиартритис

Во оваа форма, заедничката болест најчесто се манифестира во хронична форма, и многу системи и органи во телото се засегнати. Луѓето кои имале контакт со животно заразено со бруцелоза или луѓе кои јадат производи заразени со предизвикувачкиот агенс на бруцелоза, се изложени на болеста. Овие производи вклучуваат сирење, сурово млеко, урда, итн.

Бруцелоза полиартритис на зглобовите: симптоми

Најчесто големи зглобови се засегнати. Карактеристични манифестации се во форма на акутна болка која се јавува во зглобовите, како и во форма на нивниот оток во комбинација со ограничена подвижност. За овој полиартритис, исто така, е карактеристична појава на бран-како треска и зголемување на слезината, лимфните јазли и црниот дроб. Покрај тоа, невралгија и невритис често се јавуваат. Воспалителниот процес е исто така концентриран во лумбалниот вертебрален регион, вклучувајќи ги и сакроилијачните зглобови. Точна дијагноза е обезбедена со спроведување на реакциите на Рајт и Хедлсон, како и од Бурн и неколку други ефективни варијанти кои обезбедуваат диференцијална дијагностика на овој тип полиартритис од неинфективен, ревматски и друг полиартритис.

Гонореален полиартритис

Развојот на гонореалната форма на болеста се јавува, како по правило, во текот на првиот месец од текот на гонорејата. Во меѓувреме, со простатитис или хроничен гонореален уретрит, периодите може да бидат малку зголемени.

Гонореален артритис на зглобовите: симптоми

Развојот на воспалителниот процес во зглобовите се карактеризира со ненадеен почеток во комбинација со исклучително остри болки. Во суштина е засегнат голем зглоб. Со гноен пат на процесот, неговото завршување е обележано со целосна артикуларна анкилоза (т.е. целосна неподвижност на зглобот). Карактеристична манифестација на болеста е исто така треска, слабост, губење на тежината, зголемена ЕСР во крвта (стапка на седиментација на еритроцитите). За да се разликува оваа форма на болеста, доволно е да се дијагностицира гонореа, паралелно, реакцијата на Берд-Жанг се користи - во овој случај позитивно е.

Дизентеричен полиартритис

Развојот на оваа форма на полиартритис се јавува кај пациенти со дизентерија, како по правило, во фаза на заздравување, во ретки случаи - 1-2 месеци по крајот на болеста.

Дизентеричен артритис на зглобовите: симптоми

Постои воспаление кај еден или повеќе зглобови, при што се појавува висока температура. Крвниот тест ја одредува умереноста на леукоцитозата, како и забрзувањето во ESR. Како по правило, текот на оваа форма на болеста се карактеризира со своја сопствена благонаклоност, а поради соодветна терапија е можно целосно да се ослободат од заеднички манифестации. Диференцијацијата на болеста е потребна од нејзината инфективна или ревматска форма. Присуството на дизентерија во историјата на пациентот помага да се утврди, односно, дизентеричниот полиартритис, кој исто така е придружен со дефиницијата за недостаток на ефикасност во применетиот антиревматски третман.

Сифилитичен полиартритис

Во овој случај, заедничка болест се јавува кога терциерната форма на сифилисот е актуелна (односно, неговата позната форма).

Сифилитичен артритис на зглобовите: симптоми

Развојот на воспалителниот процес се одвива во акутна или субакутна форма, има карактеристична болка, особено влошена во текот на ноќта. Во принцип, состојбата на пациентот е малку под влијание на какви било промени. Нема болка во одредена форма на нејзините манифестации кога се обидува да го утврди во текот на чувствата. Најчесто, влијае на голем зглоб (рамо, колено, лактот или глуждот). Со развојот на gummous процес во зглобот, неговата брза деформација се формира, сепак, неговата функционалност е малку погодена од повреди, што е невообичаено за други форми на манифестација на полиартритис. Диференцира оваа форма на полиартритис овозможува присуство на историја на сифилис, што, пак, се определува со позитивна Васерманска реакција и други специфични техники.

Инфективен неспецифичен полиартритис

За овој тип на полиартритис се карактеризира со голем број карактеристични карактеристики. На пример, често се дефинира како ревматоиден полиартритис, чии симптоми наликуваат на ревматизам во сопствените манифестации. Исто така се дефинира како деформиран полиартритис - симптомите се појавуваат и во промената во обликот на зглобовите. Единствениот непроменет дел од секоја дефиниција на болеста, како што може да се види, е полиартритис, кој, како што веќе е идентификувано, е повеќекратно воспаление на зглобовите, но првично може да се јави и во форма на артритис, односно едно воспаление.

Во подетална смисла, инфективниот неспецифичен полиартритис има инфективно-алергиска генеза (потекло) со карактеристична прогресивна системска лезија во сврзното ткиво. Како по правило, се зафатени сврзните ткива на мускулно-скелетниот систем, што е придружено со развој на длабоки трофични нарушувања (процеси кои обезбедуваат клеточна исхрана и оние кои се одговорни за зачувување на функциите и структурата на органи и ткива) на многу системи и органи.

Изложеност на појава на инфективен неспецифичен полиартритис е забележана во различни возрасти. Значи, во детството, болеста се манифестира во форма на Стил-овата болест, таа се јавува и на возраст од најефикасните (од 20 до 40 години), и кај постарите лица. Вреди да се забележи дека инциденцата кај жените е три пати повисока отколку кај мажите.

Во однос на причините и условите кои придонесуваат за појава и развој на ревматоиден артритис, во моментот постои нецелосна јасност. Општо земено, истражувачите се придржуваат кон неговата поврзаност со присуството на ниско-вирулентна хронична фокална инфекција во телото (во најголем дел ова се однесува на стафилококна или стрептококната инфекција). Факт е дека развојот на болеста која се разгледува често се забележува откако пациентот имал грип, тонзилитис, како и итност на хронични заболувања на назалните синуси, уши, органи на генитоуринарниот систем, жолчен меур итн.

Што се однесува до клиничките манифестации, нивниот полиморфизам е забележан овде, и ова, за возврат, определува значителни тешкотии за рано водење и диференцијација на дијагнозата на болеста. Првично, како што веќе бевме забележано, негативните фактори како што се ангина , грип , повреди на зглобовите, пренаселување на ЦНС и други може да претходат на болеста. Директно инфективниот неспецифичен полиартритис може да се манифестира во акутна форма во комбинација со зголемување на температурата, како и со силна болка која се јавува во еден или повеќе зглобови истовремено. Често се појавува црвенило на кожата, концентрирана во областа на погодениот зглоб, како и оток.

Субакутниот почеток на процесот, исто така, може да се карактеризира со температура (субфебрилна), како и мали промени во зглобовите (пролиферативна или ексудативна скала), благо зголемување на температурата на локално ниво, умерена болка во зглобовите.

Најчесто, почетокот на болеста се јавува во субакутна форма. Во суштина, неговиот почеток е проследен со повеќе симетрични лезии на нозете и малите зглобови. Постарите пациенти се соочуваат главно со лезии на големи зглобови (колк, колено). Текот на болеста е хроничен прогресивен, се повеќе и повеќе зглобови постепено се вклучени во процесот.

Што се однесува до сериозноста на болеста, во повеќето од неговите манифестации ја одредува зачестеноста и природата на егзацербациите. Значи, некои пациенти доживуваат ретки и краткорочни манифестации на болеста, додека други имаат болка речиси постојано, со ретко ослабување на болеста. Како и причините за болеста, заедно со карактеристиките на неговиот тек, егзацербациите се многу различни во причините за нивните манифестации. Особено, тие вклучуваат заразни болести и не-заразни болести, ментална траума и така натаму. Некои пациенти се соочуваат со рецидиви без причина да ги испровоцираат.

Минималната активност на процесот својствена на болеста не доведува до нарушување на општата состојба на пациентите, нежността на зглобовите не е остра, таа е поизразена за време на движењето. Почетните фази на процесот се карактеризираат со отсуство на надворешни промени во зглобовите, додека подоцнежните фази во некои случаи може да бидат придружени со неповратни и перзистентни деформитети во зглобовите.

Просечната активност на процесот се карактеризира со нарушување на општата состојба на пациентите со појава на слабост и зголемен замор. Во утринските часови постои болна вкочанетост кај пациентот, болката во зглобовите е релевантна не само за време на движењето, туку и кога е во состојба на одмор. Исто така постои и оток во областа на зафатените зглобови, локалната температура во нивната област е покачена, целокупната телесна температура е претежно субфебрилна.

Што се однесува до изречената активност својствена на процесот, постои остра влошување на состојбата на пациентот. Спиењето и апетитот исто така се влошуваат, пациентите губат телесната тежина, имаат исклучително изразени невротични реакции. Исто така се карактеризира со продолжена вкочанетост, поради што движењата се ограничени. Болката во зглобовите е акутна, што е исто така важно за состојбата на одмор.

Треба да се забележи дека најчесто ревматоидната форма на болеста е полиартритисот на прстите, чии симптоми се појавуваат, соодветно, во нивното воспаление. Во секој случај, потребна е терапија која ќе ја зачува мобилноста на зглобовите и ќе ја спречи нивната штета.

Покрај овие карактеристики, болеста се карактеризира со тоа што вклучува и разни системи и органи во патолошкиот процес. Така, околу 50% од пациентите се соочуваат со кршење на кардиоваскуларниот систем, во некои случаи се случуваат срцеви мани. Напредната природа на болеста може да доведе до промени во бубрезите, што се изразува во фокален нефрит, додека тешкиот прогресивен тек на процесот често доведува до развој на амилоидоза. Исто така често се означени функционални нарушувања во црниот дроб.

Кристален (разменлив) полиартритис: симптоми

Овој тип на болест се формира во телото поради нарушувања во метаболичките процеси. Ова, пак, води до таложење на кристали со различни соли во зглобовите. На пример, во присуство на гихт кај луѓето, процесот на излачување на урична киселина е нарушен, што доведува до таложење на неговите кристали во зглобовите. Со оглед на ацикуларниот карактер на нивната форма, сериозна иритација на ткивата на зглобовите не е невообичаена, што доведува до формирање на изразен воспалителен процес. Во спротивно, болест со такви манифестации се дефинира како напад на гихт. Некои пациенти се соочуваат со таков напад само еднаш во текот на целиот живот, некои - постојано, што предизвикува постепена деформација на зглобовите.

Псоријатичен полиартритис: симптоми

Оваа форма на болеста, како и секоја друга форма на полиартритис, предизвикува воспаление, како и оток на зглобовите и болката во нив со истовремена болест, која, како што сугерира името, е псоријаза. Вреди да се спомене дека псоријатичниот полиартритис, покрај зглобовите, влијае и на други делови од телото - на пример, тетивите, лигаментите. Некои ситуации во кои зглобот претрпел значителна штета подразбира потреба од хируршка интервенција.

Причините кои предизвикуваат развој на оваа форма на полиартритис се непознати. Почетокот на процесот вклучува синовијална мембрана на оштетените зглобови (т.е. ткивото околу зглобот), а во некои случаи и друг дел од телото (тетива, лигамент). Псоријатичниот полиартритис не е наследна болест, која, сепак, не исклучува поголема подложност кон оние чии роднини се дијагностицирани.

Поразот со псоријатичен полиартритис може да влијае на сите зглобови, но воопшто, вообичаено е да се издвојат неколку основни сценарија според кои болеста се развива.

  • Олигоартикуларен асиметричен артритис. Овој тип на болест е најчестиот и, во исто време, помалку сериозен во неговите манифестации. Псоријатичниот полиартритис во овој случај влијае на помалку од пет зглобови. Најчесто, само еден голем зглоб (на пример, коленото) е засегнат, како и неколку мали зглобови на прстите.
  • Псоријатичен симетричен полиартритис. Овој тип на болест е исто така доста честа појава, а тоа укажува на симетрија во развојот на болеста. Соодветно на тоа, се утврдува дека оштетувањето на зглобот лоциран на десната страна е проследено со слично оштетување на зглобовите на левата страна. Дополнително, се засегнати неколку зглобови на мали прсти и зглобови.
  • Сакроилитис и спондилитис. Спондилитис, кој делува како воспаление на структурни вертебрални елементи и зглобови, се јавува во секој дваесетти случај на инциденцата на псоријатичен полиартритис. Во некои случаи, развојот на спондилитис се јавува како резултат на сакроилијатис, што подразбира воспаление на сакроилијачниот зглоб. Главниот симптом во овој случај е болката во грбот.
  • Псоријатичен полиартритис на интерфалангеалните зглобови. Во оваа форма, болеста е исклучително ретка. Како што сугерира името, се нарушени интерфалангеалните мали зглобови на прстите и рацете.
  • Псоријатичен осакатен полиартритис. Екстремно ретка форма на болеста, што доведува до деформитети на нозете и рацете.

Запирање на симптомите својствени на псоријатичен полиартритис, забележуваме дека се манифестира првенствено во болка и во отсуство на флексибилност во погодените зглобови, што е особено очигледно во утрото. Воспалението води кон поцрвене на кожата во околината околу зафатениот зглоб. Со текот на времето е можно да се развие оштетување на зглобовите, што, во зависност од сериозноста на лезијата, може да предизвика сериозен деформитет или целосна неоперабилност. Исто така во оваа форма на полиартритис има воспаление на тетивите во прстите. Со симултано оштетување на тетивите со зглобовите може да се зголеми големината на зафатениот прст, како и нејзиниот оток. Дополнително, се разликуваат следниве релевантни симптоми:

  • Воспаление на лигаментите;
  • Замор, анемија ;
  • Одвојување од нокетот на ноктите;
  • Воспаление на други делови од телото, кое може да се манифестира дури и во конјунктивитис и други патолошки процеси.

Посттрауматски полиартритис: симптоми

Из названия заболевания определяется и свойственная ему специфика. Следует заметить, что вызвать эту форму полиартрита может даже ушиб, безобидный на первый взгляд. Помимо этого, среди причин посттравматического полиартрита также выделяют вывихи, переломы, трещины, образовавшиеся в суставах, микротравмы (возникающие, к примеру, при работе со спецтехникой, при машинописи и даже во время игры на пианино). Таким образом, быстрые и однообразные движения могут стать прямой причиной возникновения рассматриваемого заболевания.

Что касается симптоматики, актуально для посттравматического полиартрита, то она сходна с другими формами заболевания – здесь отмечается все та же скованность движений, боль в суставах, в особенности проявляющаяся в утреннее время. Помимо этого отмечается характерный хруст суставов, возникающий во время движений.

Опасность этой формы заболевания заключается в том, что оно провоцирует осложнение в виде бурсита , что, в свою очередь, подразумевает воспаление слизистых сумок в области сустава. Выражается это в частности в образовании водянистого отека в его окружении. В данном отеке зачастую выявляется примесь крови. Из отека инфекция может попасть непосредственно в суставную сумку, что приводит к гнойному воспалению, вслед за которым распространение инфекции проходит вдоль лимфатических сосудов и затем уже – к другим органам. Зачастую последствием подобного распространения инфекции становится рожа, известное как кожное инфекционное воспаление, а также абсцессы (гнойники, сосредоточенные в различных участках тела) и фурункулез (многочисленные высыпания в виде фурункулов).

Другим, не менее неприятным осложнением заболевания в этой форме выступает тендовагинит, который представляет собой воспаление, образуемое в областях сухожильных влагалищ. Образуется тендовагинит при травмировании либо при попадании инфекции в сустав, что протекает с характерной болезненностью, а также с хрустом или скрипом сустава, возникающим при движении.

Реактивный полиартрит: симптомы

Реактивный полиартрит представляет собой воспалительный процесс, возникающий в суставах после перенесения инфекционного воздействия (в том числе бактериального, хламидиозного, грибкового и вирусного). Между тем, чаще реактивный полиартрит возникает после перенесенных ЖКТ бактериальных инфекций, а также после перенесения их мочеполовыми органами, дыхательными путями и ЛОР-органами.

В числе воздействующих инфекций выделяют кишечные инфекции, возникшие под воздействием иерсиний, шигелл, сальмонелл, а также мочеполовые инфекции ( циститы , уретриты , простатиты , эндометриты и т.д.), вызванные уреоплазмами, хламидиями и инфекции ЛОР-органов и дыхательных путей ( фарингиты , ангины, бронхиты , гаймориты , пневмонии ), провоцируемые хламидиями, гемолитическим стрептококком. Соответственно, развитие воспалительного процесса в этом случае начинается из-за характерных нарушений иммунитета.

Чаще всего реактивный полиартрит затрагивает мужчин молодого возраста. В качестве предрасполагающего фактора к рассматриваемому заболеванию выделяют переохлаждение, повышенную нагрузку, производимую на конечности, наличие постоянных очагов той или иной инфекции в организме, а также травмы конечностей (суставов в том числе).

Развитие заболевания начинается через несколько недель после перенесения инфекции. Преимущественно начало характеризуется остротой, возникает высокая температура и озноб, также отмечается общее недомогание. Воспалительные процессы образуются в основном в нижних конечностях (изредка – в верхних). В некоторых случаях отмечается поражение слизистых оболочек, что проявляется в форме конъюнктивита, эрозий, уретритов, а также язвочек, образующихся в ротовой полости. Возможны кожные изменения (к примеру, на ладонях, на подошвах стоп). Могут возникнуть ногтевые нарушения (ногти приобретают ломкость).

Активный воспалительный процесс в некоторых случаях поражает се дце (миокард), пороков сердца в этом случае не развивается. Длительность заболевания в целом может составлять порядка от недели до нескольких месяцев. Возможно и более длительное его течение при постепенном переходе в хроническую форму со свойственными рецидивами.

Лечение полиартрита

Длительность лечения заболевания при острой фазе его течения определяется многими факторами, однако в большинстве своем курс приема назначенных медпрепаратов характеризуется своей общей длительностью. Полное избавление от заболевания невозможно, единственное, чего можно добиться за счет терапии – затормаживания актуальных разрушительных процессов, затрагивающих костную ткань, что, соответственно, позволяет облегчить больным их общее состояние.

В частности в лечении полиартрита ориентируются на несколько направлений. Прежде всего, используются препараты нестероидной группы, препараты противовоспалительного действия, а также кортикостероиды. Наибольшей результативности можно добиться, комбинируя инъекции или таблетки с препаратами, рассчитанными на наружное их применение (гели, мази, крема).

В случае необходимости применяются антибиотики, антигистаминные препараты, иммунодепрессанты. Оздоровление хронических очагов инфекционного воздействия также не упускается – в этом случае наибольшая эффективность достигается при использовании физиотерапии (УФО, УВЧ, ионофорез и т.д.). Определенных результатов можно добиться при попеременном использовании горячих и холодных компрессов на суставы, подвергшиеся повреждению.

Для диагностирования полиартрита и назначения соответствующего лечения необходимо обратиться к ревматологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Полиартрит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач ревматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Подагра (совпадающих симптомов: 7 из 12)

Подаграта е хронична и прилично честа болест во која постои нарушување на метаболизмот на урична киселина, што се манифестира во вид на зголемена содржина на урична киселина во крвта за време на таложењето на натриумовите кристали на оваа киселина во ткивата. Подаграта, чии симптоми на оваа позадина се манифестираат како акутен рекурентен артритис, особено влијае на бубрезите и зглобовите, а ногата (големиот палец) најчесто е засегната.

...
Бурсит (совпадающих симптомов: 6 из 12)

Бурситис е вид на акутно воспаление кое се јавува во периартикуларната кеса, односно во мека крпа исполнета со течност и се користи како рампа за вметнување помеѓу коските, мускулите или тетивите. Според тоа, таквите кеси се наоѓаат на места со најголем механички притисок во близина на синовилните кеси. Причината за ова воспаление станува абразија или модринка, како и помали рани или секундарна инфекција на синовијалните кеси поради пиогени микроби.

...
Боррелиоз (совпадающих симптомов: 6 из 12)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Артрит (совпадающих симптомов: 6 из 12)

Воспалителни заболувања, кои се придружени со манифестација на постојана болка во зглобовите, се нарекуваат артритис. Всушност, артритисот е болест која придонесува за чистење на 'рскавицата на зглобовите, промени во лигаментите и заедничката капсула. Ако болеста не се третира, процесот се влошува, што доведува до деформитет на зглобовите.

...
Паротит (совпадающих симптомов: 5 из 12)

Епидемичен паротит (или заушки) е акутна вирусна болест која се јавува при изложување на парамиксовирус. Заушки, чии симптоми се манифестираат како треска, општ тип на интоксикација, како и зголемување на плунковните жлезди (еден или повеќе), во чести случаи, исто така, влијаат врз другите органи, како и во централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .