Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Срце, крвни садови

Кардиоваскуларни болести - една од главните причини што доведуваат до инвалидност на населението, како и на неговата рана смртност. Во исто време, тенденцијата за пораз на овие болести се повеќе се забележува кај младите луѓе, што ги прави еден од најважните здравствени проблеми. Признавањето на развојот на кардиоваскуларната болест им овозможува на карактеристичните симптоми својствени за нив, поради што иницијалниот период на развој на овие болести ви овозможува многу полесно да се вратите на функциите кога користите помал број на лекови.

Хипоалбуминемијата е патолошка состојба која се карактеризира со намалување на концентрацијата на албумин во серумот (намалување под 35 грама на литар). Албуминот е специфична супстанција во човечкото тело која го попречува движењето на ексудат од интраваскуларниот кон екстравазалниот простор.

...

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...

Хипомагнесемијата е патолошка состојба која се карактеризира со намалување на нивото на магнезиум во телото под влијание на разни етиолошки фактори. Ова, пак, води до прогресија на тешки патологии, вклучувајќи невролошки и кардиоваскуларни.

...

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

...

Хипопротеинемијата е болест која предизвикува намалување на концентрацијата на протеини во крвната плазма, што доведува до развој на други патолошки процеси во телото. Оваа болест е особено опасна за време на доцната бременост, бидејќи предизвикува развој на тешка токсикоза.

...

Денес, многу луѓе страдаат од хипотензија. Многумина веруваат дека овој термин се однесува на состојба во која притисокот се намалува. Но, ова не е сосема точно, бидејќи постојат и други болести, како што се хипотензија на мускулите, стомакот и жолчниот меур. Главната причина за развојот на презентираните состојби е погрешен начин на живот и штетни производи.

...

Вегенеровата грануломатоза е подтип на системски некротичен васкулитис, кој главно влијае на ткивата и крвните садови на горниот респираторен тракт. Во главната група на ризик од овој патолошки процес се мажи и жени од 25 до 40 години. Со генерализирана форма на патологија, клиничката прогноза е крајно неповолна.

...

Дисеминираниот интраваскуларен коагулациски или дисеминиран синдром на интраваскуларна коагулација е кршење на коагулабилноста на крвта, која е формирана во позадината на прекумерното влијание на патолошките фактори. Болеста предизвикува формирање на згрутчување на крвта, оштетување на внатрешните органи и ткива. Ова нарушување не може да биде независно, згора на тоа, потешката главна болест, толку повеќе се манифестира овој синдром. Дополнително, дури и ако основната болест влијае само на еден орган, тогаш со развојот на тромбохеморрагичен синдром, неизбежно е и другите органи и системи да бидат вклучени во патолошкиот процес.

...

Декстрокардијата е конгенитална патологија кога е нарушена природната локација на срцето и неговите поврзани крвни садови (органот не се наоѓа на левата страна на градниот кош, туку на десната страна). Едноставната форма на таква аномалија не бара специфичен третман и не влијае на квалитетот на животот на една личност.

...

Интервентрикуларниот септален дефект е кардијална болест која се карактеризира со присуство на порака помеѓу десната и левата комора, што доведува до абнормален крвен бајпас.

...

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...

Дијабетичната ангиопатија е патолошки процес кој е компликација на дијабетес мелитус и се карактеризира со фактот дека малите садови се оштетени низ телото. Ограничувања на возраст и пол, оваа болест не.

...

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

...

Дилатацијата е постојано дифузно зголемување на луменот на шуплив орган. Причините за оваа состојба се различни, на пример, срцето може да се зголеми поради висок физички напор, тогаш причината ќе биде природна. Но, ако ова се случи поради некоја болест, тогаш природата на причината ќе биде патолошка.

...

Миокардна дистрофија - концепт кој означува секундарна лезија или разни нарушувања на патолошка природа во срцевиот мускул. Често оваа болест е компликација на срцеви заболувања, придружена со хранливи миокардни нарушувања. Дистрофијата носи со себе намалување на мускулниот тонус, што може да биде плодна почва за формирање на срцева слабост. Се јавува поради недоволно снабдување со крв во миокардот, поради што нејзините клетки не добиваат доволно воздух за нормално функционирање. Ова доведува до атрофија или целосна смрт на миокардно ткиво.

...

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...

Вентрикуларни предвремени отчукувања - е форма на нарушување на срцевиот ритам, што се карактеризира со појава на вонредни или предвремени вентрикуларни контракции. И возрасните и децата можат да страдаат од оваа болест.

...

Терминот "емболизам" се однесува на патолошка оклузија на крвните садови од оние супстанции кои вообичаено не можат да бидат во нив. Масното емболија, според тоа, е патологија во која садовите се запушени со капки на маснотии, поради што е нарушен протокот на крв, со сите последователни последици.

...

Смртта на дел од срцевиот мускул што води до формирање на коронарна артериска тромбоза се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...

Инфективен ендокардит е патолошка состојба која се карактеризира со прогресија на воспалителниот процес во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум), како и во вентилите. Болеста се развива кога инфективните агенси навлегуваат во срцевото ткиво. Претставниците на посилниот пол се болни неколку пати почесто од жените. Главните симптоми кои го покажуваат развојот на оваа болест се: недостаток на здив, кашлица, слабост. Карактеристичен знак - фалангите на ноктите на прстите се згуснуваат. Овој симптом во медицинската литература, исто така, укажува на задебелување на типот на "кадрици". Важно е да се обрне внимание на знаците навреме и веднаш да се контактира со медицинска установа за помош. Третманот на инфективниот ендокардит треба да се спроведува само во стационарни услови, бидејќи самата патологија е многу опасна и може да предизвика прогресија на компликации. Смртноста е висока - до 30%.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .