Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Срце, крвни садови

Кардиоваскуларни болести - една од главните причини што доведуваат до инвалидност на населението, како и на неговата рана смртност. Во исто време, тенденцијата за пораз на овие болести се повеќе се забележува кај младите луѓе, што ги прави еден од најважните здравствени проблеми. Признавањето на развојот на кардиоваскуларната болест им овозможува на карактеристичните симптоми својствени за нив, поради што иницијалниот период на развој на овие болести ви овозможува многу полесно да се вратите на функциите кога користите помал број на лекови.

Срцето има четири комори, од кои две се левиот и десниот атриум од кубоидната форма, каде што крв тече од вените на пулмоналната циркулација и се евакуира во коморите, а оттаму во артериите. Здравното срце ритмично се намалува (се намалува и раздвојува) без прекин или прекин. Ако се појават хаотични електрични импулси од 350-700 / минута, оваа состојба се нарекува атријална фибрилација (атријална фибрилација, AF) е една од најчестите облици на аритмии.

...

Фиброзата е болест која се карактеризира со забрзан процес на производство на колаген и раст на сврзното ткиво во сите органи на телото поради воспаление. Недостатокот води кон набивање на ткивата и формирање на лузни во нив. Кога се развива фиброза на одреден орган, неговата функционалност може значително да се влоши. Како резултат на тоа, оваа болест води кон развој на сите патологии.

...

Флебитис е болест на вените што предизвикува воспаление на нивните васкуларни ѕидови. Оваа болест е главно важна за долните екстремитети - флебитис, чии симптоми се појавуваат во овој случај, се појавува во однос на позадината на варикозната болест која е релевантна за пациентот.

...

Флеботромбозата е формирање на згрутчување на крвта (тромб) во садовите на долните екстремитети. Вреди да се спомене дека во 80% од случаите болеста е асимптоматска, што во крајна линија води до белодробна емболија. Последново е често фатално.

...

Хронична срцева слабост е сериозна патологија на срцето, поврзана со појава на проблеми со исхраната на органот поради недоволното снабдување со крв за време на вежбањето или во мирување. Овој синдром има голем број на типични симптоми, па затоа нејзината дијагноза обично не е тешка. Во овој случај, главниот механизам на оваа повреда е неспособноста на телото да пумпа крв поради оштетување на срцевиот мускул. Како резултат на недоволната циркулација на крвта, не е само срцето што страда, туку и другите органи и системи на телото, кои немаат кислород и хранливи материи.

...

Екстрасистол - ова е еден од најчестите типови на аритмии (т.е. нарушувања во срцевиот ритам), што се карактеризира со појава на извонредна контракција од страна на срцевиот мускул или со неколку вонредни контракции. Екстрасистолот, чии симптоми се јавуваат не само кај пациенти, туку и кај здрави луѓе, можат да бидат предизвикани од премногу работа, психолошки стрес, како и некои други надворешни стимули.

...

Ектопија на срцето - ретка болест во која срцето се наоѓа не внатре во градната коска, но надвор, делумно или во целост. Почесто постојат случаи на позицијата на срцето во пукнатината на градите, во перитонеумот и во вратот (многу поретко). Несоодветното формирање на ребрата на фетусот придонесува за локацијата на срцевиот мускул надвор од градите без потребната заштита на коските и мускулите.

...

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

...

Еозинофилијата е состојба на телото во кое се дијагностицира релативно или апсолутно зголемување на бројот на еозинофилите во крвта. Како последица на тоа, овие клетки може да се инфилтрираат од овие клетки на други ткива. Вреди да се напомене фактот дека еозинофилијата не е независна болест. Ова е еден вид на симптом кој укажува на присуство на различни алергиски, инфективни, автоимуни и други патологии во човечкото тело.

...

Еритремијата е постојано, прогресивно зголемување на концентрацијата на црвените крвни клетки (еритроцити) во крвотокот поради дефект во регулацијата на создавањето на крв. Во медицинската литература, оваа состојба се нарекува Vaise-Osler болест, вистинска полицитемија. Оваа болест на крвта се однесува на туморските заболувања.

...

Еритроцитозата не е болест, туку состојба која укажува на присуство во одредени патолошки процеси. И покрај фактот дека таквата состојба не е болест, таа само по себе носи опасност за една личност, бидејќи еритроцитозата предизвикува задебелување на крвта, што доведува до формирање на згрутчување на крвта, а тоа може да предизвика развој на опасни компликации.

...

Есенцијалната хипертензија е патолошки процес кој се карактеризира со хронично зголемување на крвниот притисок. Треба да се напомене дека со оваа болест, истовремено зголемување на систолниот и дијастолниот индекс е можно.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .