Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Срце, крвни садови

Кардиоваскуларни болести - една од главните причини што доведуваат до инвалидност на населението, како и на неговата рана смртност. Во исто време, тенденцијата за пораз на овие болести се повеќе се забележува кај младите луѓе, што ги прави еден од најважните здравствени проблеми. Признавањето на развојот на кардиоваскуларната болест им овозможува на карактеристичните симптоми својствени за нив, поради што иницијалниот период на развој на овие болести ви овозможува многу полесно да се вратите на функциите кога користите помал број на лекови.

Таласемија - е наследна болест, која се карактеризира со кршење на синтезата на синџирот на хемоглобин. Таквиот патолошки процес доведува до формирање на функционално незначајни црвени крвни клетки. За да може детето да развие таква патологија, неопходно е да се наследат мутантните гени од нивните родители, но главната причина за формирање на болеста останува непозната денес.

...

Срцева тампонада е срцева болест која се карактеризира со нестабилна хемодинамика и акумулација на течност во перикардот. Овој вид на повреда може да биде предизвикана од повреда на градите или самиот мускул. Во овој случај, крвта се акумулира во областа на перикардот, што води до тампонада.

...

Тахиаритмијата е патолошки процес во кој се зголемува фреквенцијата на контракција на срцевиот мускул со истовремено нарушување на фреквенцијата. Таквата повреда е ретко независна, во повеќето случаи се развива против позадината на други болести.

...

Како таков термин како тахикардија, вообичаено е да се согледа брзото чукање на срцето за секоја специфичност на неговото потекло. Просекот за ова изнесува повеќе од 100 отчукувања во минута. Тахикардијата, чии симптоми, иако се состојат од брзо отчукување на срцето, се карактеризираат, сепак, со точноста на ритамот на отчукување на срцето, односно, траењето на интервалите помеѓу срцевите отчукувања е исто така константно. Истата состојба, која се карактеризира со неочекувана појава на тахикардија и нејзиниот ненадеен крај, се дефинира како пароксизмална тахикардија.

...

Телеангиектазијата е продолжување на мали садови од локален или од голем тип. Овој тип на патологија често се нарекува "васкуларна ѕвезда". Таквата повреда на не-воспалителна природа е локализирана само во надворешниот слој на кожата, што го олеснува нивното отстранување со помош на ласерска терапија.

...

Телград на Фалот е комплексна патологија на срцето на вродена природа, што доведува до неразвиеност на екскреторниот дел од десната комора на срцето и поврзаното поместување на септумот на десната или левата страна. Оваа болест е исклучително негативно карактеризирана. Tetralo Fallo кај децата веќе е очигледна во првата година од животот, затоа, со навремена дијагноза, по правило, нема проблеми.

...

Транспонирањето на големите крвни садови е критична кардијална патологија, која се манифестира од раѓање. Со оваа болест, големиот и мал круг на циркулација на крв во телото работат со недостаток на интеракција едни со други: крвта од десната комора преминува во артеријата и во големиот круг на циркулација на крв, а крвта од левата комора тече во белите дробови, наместо да ја збогатува крвта со кислород.

...

Атријалниот флетер (суправентрикуларна тахикардија) е патолошки процес, како резултат на кој се јавува зголемување на срцевата фрекфенција, но во исто време нејзините показатели остануваат стабилни. Таквата повреда се однесува на различни атријални фибрилации. Треба да се забележи дека атријалната фибрилација и атријалниот флатер најчесто се наоѓаат кај овие видови патологии на кардиоваскуларниот систем и можат да се менуваат меѓу себе. Главната разлика во атријалната фибрилација е дека атријалната активност е хаотична.

...

Трискуспидната инсуфициенција е дефект на срцевите оддели. Зборуваме за неисправното затворање на витките, кои се наоѓаат во срцевиот мускул. Проблемот се случува во систолниот јаз: релативната инсуфициенција води кон патолошки враќање на крвните компоненти во атриумот.

...

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...

Длабоката вена тромбоза е патолошки процес во текот на кој настанува згрутчување на крвта и формираат крвни згрутчувања во вените. Оваа болест е често придружена со флеботромбоза - нејзината главна разлика од тромбозата е дека патологијата не напредува во длабоките вени, туку во површинските садови.

...

Тромбофилијата е болест на крвниот систем, кој се карактеризира со оштетена хемостаза, како и тенденција за формирање на згрутчување на крвта. Главните манифестации на болеста - бројни и повторливи тромбози во одредени делови на циркулаторниот систем. Обично тие почнуваат да напредуваат по силна физичка препресија, по повредите со различна тежина, хирургија или за време на носење на детето (тромбофилија за време на бременоста не е невообичаена).

...

Тромбофлебитис е болест која се карактеризира со воспалителен процес на венски ѕидови и развој на тромбоза (формирање на густи крвни згрутчувања во садовите, што ја попречуваат микроциркулацијата на крвта). Според статистичките податоци, симптомите на тромбофлебити се јавуваат кај 10% од светската популација, додека кај 5% од пациентите болеста напредува брзо, е придружена со длабока венска тромбоза и често доведува до блокада (емболија) на пулмоналната артерија - состојба која бара итен третман и често доведува до смрт на пациентот.

...

Коагулацијата на крвта е исклучително важна работа, обезбедувајќи обновување на телото по повредите. Оваа функција е обезбедена од специјални крвни клетки - тромбоцити. Кога во крвта има премногу мал тромбоцит, тоа е, секако, многу лошо, бидејќи тогаш постои ризик од крварење од дури и релативно мала рана. Меѓутоа, обратниот случај, кога нивото на тромбоцити е премногу висока, не ветува ништо добро, бидејќи може да доведе до формирање на згрутчување на крвта. Зголемено ниво на тромбоцити во крвта се нарекува тромбоцитоза.

...

Тромбоцитопатијата е болест на системот на хемостаза, која се карактеризира со квалитативна инфериорност на тромбоцитите со доволна количина во крвта. Болеста се јавува доста често, и главно во детството. Бидејќи третманот на патологијата е симптоматски, човекот страда од сето својот живот. Според ICD 10, кодот на таквата патологија е D69.1, освен за една од сортите на болеста фон Вилебранд, која според ICD 10 го има шифрата D68.0.

...

Болеста која предизвикува намалување на бројот на тромбоцити во крвта се нарекува тромбоцитопенија. Тоа е за него всушност кажете на статијата. Тромбоцитите се мали крвни клетки кои немаат боја и се значајни компоненти кои учествуваат во коагулацијата на крвта. Болеста е доста сериозна, затоа што болеста може да доведе до крварење во внатрешните органи (особено во мозокот), и ова е смртоносен крај.

...

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...

Белодробната емболија е блокада на пулмоналната артерија со згрутчување на крв или друго туѓо тело (честички на коскената срж, масни наслаги, паразити). Згрутчувањето на крвта може да се формира во венскиот систем, десно или лево атриум, вентрикула на срцето. Ако медицинска нега не е навремено обезбедена, тоа е фатално.

...

Периартеритис нодоза е болест која влијае на садовите со мал и среден калибар. Во официјалната медицина, болеста се нарекува некротизирачки васкулитис. Постои име на периартеритис, болест Кусмаол-Мејер, панартеритис. Како што се развива патологијата, се формираат аневризми, се повторува оштетување не само на ткивата, туку и на внатрешните органи.

...

Влакната на вентрикуларниот миокард (срцевиот мускул) треба да се намалат на концерт. Кога се појавуваат контракции, расфрлани, неправилно, се јавува опасна по живот состојба, тип на аритмија - вентрикуларна фибрилација (VF). Влакната се намалуваат неефикасно со фреквенција од 250-480 во минута. Срцева стапка (систола) - до 70 во минута. А обученото срце на спортистот може да издржи до 150 отчукувања во минута.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .