Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алфабетски рубрикатор на човечки болести и услови
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Срце, крвни садови

Кардиоваскуларни болести - една од главните причини што доведуваат до инвалидност на населението, како и на неговата рана смртност. Во исто време, тенденцијата за пораз на овие болести се повеќе се забележува кај младите луѓе, што ги прави еден од најважните здравствени проблеми. Признавањето на развојот на кардиоваскуларната болест им овозможува на карактеристичните симптоми својствени за нив, поради што иницијалниот период на развој на овие болести ви овозможува многу полесно да се вратите на функциите кога користите помал број на лекови.

Септикемијата е вид на труење со крв, во кое постои повреда на општата состојба на телото поради воспаление што се појавило во него, но нема гнојни области на внатрешните органи. Во случаи на формирање на чирови нанапред се појавува различен тип на сепса - септикопиемија. Карактеризира со фактот дека се јавува поради продирањето на патолошките бактерии во крвта директно од изворот на инфекции или воспаление. Оваа патологија се развива против позадината на секоја болест.

...

Срцевата астма е синдром на акутна лево вентрикуларна инсуфициенција, која се манифестира во форма на отежнато дишење и нарушување на срцевиот ритам. Често оваа патологија може да доведе до пулмонален едем и, како резултат на тоа, смрт. Недостатокот влијае и на мажите и на жените подеднакво. Во главната група за ризик, луѓето над 60 години.

...

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...

Срцевата кашлица е посебен вид на манифестација која се формира од кршење на синхроницитетот на контракцијата на коморите на срцето. Многумина се навикнати на фактот дека таков феномен како кашлица може да се манифестира само со ладна или алергиска реакција, но не со срцеви заболувања. Овој феномен е провоциран затоа што десната комора нормално го пополнува белодробното ткиво со крв, а левата заостанува зад малку. Поради оваа причина, циркулацијата на крвта е нарушена и притисокот во белите дробови се зголемува. Токму овој процес предизвикува хипоксија. Пациентот постојано има желба да го исчисти грлото, а дишењето станува потешко.

...

Срцевиот напад е една од најчестите причини за смрт кај мажите и жените. Срцевиот напад е сериозно оштетување на циркулацијата на крвта, со развој на последователната некротизација во миокардскиот слој на срцето. Оваа патологија може да има фулминантен курс - кога, од времето кога ќе се појават првите симптоми, смртта се јавува за неколку минути.

...

Бругадскиот синдром е наследна патологија која е поврзана со мутации во генот за третиот хромозом на SCN5A. Како последица на тоа, постои нарушување во метаболизмот на срцевото ткиво, предизвикувајќи тахикардија, аритмија, несвестица и безвременска моментална смрт.

...

Синдромот на супериорна вена кава е нарушување кое е кршење на одливот на венска крв од горниот дел од телото (циркулаторно нарушување). Основата на оваа болест е стегање на вената или појава на згрутчување на крвта, што всушност го нарушува нејзиниот одлив од главата, рамената и горната половина на телото. Ова може да доведе до појава на сериозни компликации кои можат да го загрозат животот на една личност. Ваквото нарушување често се дијагностицира на возраст од триесет до шеесет години (кај мажи неколку пати почесто отколку кај жени).

...

Фудлеров синдром (пост-инфарктен синдром) е автоимуна лезија на перикардиумот, плеврата и белите дробови на лице, предизвикани од миокарден инфаркт. Оваа болест се карактеризира со прогресија од 2 до 6 недели по почетокот на срцев удар. Од 1% до 3% од луѓето кои доживеале екстензивен, комплициран или рекурентен миокарден инфаркт се соочуваат со проблемот.

...

Синдромот на рана реполаризација на коморите (SRSR) е промена која се карактеризира со псевдо-коронарна височина на ST сегментот и кои не се прифаќаат да се класифицираат како болест. Тоа е феномен кој се прикажува на кардиограмот во форма на одредени промени. Се смета дека овој патолошки процес не претставува закана за човечкиот живот. Меѓутоа, во присуство на нарушувања на кардиоваскуларниот систем, оваа состојба може само да го влоши текот на основната болест.

...

Ајзенменгеров синдром е кардиолошка болест која се карактеризира со присуство на интервентрикуларен септален дефект со пулмонална хипертензија. Оваа болест се однесува на вродени патологии на развојот на интервентрикуларниот септум. Главните симптоми на комплексот Ајзенменгер вклучуваат сериозен замор, недостаток на здив, општа слабост, крварење од носот. Се дијагностицира кај деца на рана возраст. За точна дијагноза користејќи ултразвук и х-зраци.

...

Синус брадикардија е нарушување на срцевиот ритам, при што контракцијата на атриумот во минута се јавува помалку од шеесет пати. Ова нарушување не е ограничено од полот или возрасната група.

...

Синус тахикардија - е болест во која се зголемува фреквенцијата на срцевиот ритам, што се јавува во позадината на активната работа на синусниот јазол. Слична состојба е карактеристична и за возрасните и за децата. Широк спектар на предиспонирачки фактори кои не се секогаш поврзани со текот на која било друга болест може да бидат причина за развој на таквото пореметување. Изворот исто така може да биде силен стрес или прекумерно вежбање.

...

Системски васкулитис е голема група на заболувања карактеризирани со воспаление проследено со уништување на ѕидовите на мали, средни и големи садови. Како резултат на тоа, се развива исхемија на ткива и органи. Системскиот васкулитис се карактеризира со рецидив, но, исто така, често може да се влоши. Симптомите на заболувања во голема мера зависат од локацијата на крвниот сад, неговиот калибар, како и од активноста на воспалителниот процес.

...

Стенозата е болест која се карактеризира со стеснување на лумените од различни структури на телото. Тоа е исто така познат како стриктура. Се карактеризира со симптоми како што се гушење, вртоглавица, болка во погодената област и така натаму.

...

Стенозата, која се јавува во пулмоналната артерија, се нарекува намалување на просторот помеѓу пулмоналните артерии и комората на срцето надесно, што предизвикува прекини при транспортот на крв во белите дробови. Оваа болест може да се забележи во различни места на артеријата.

...

Каротидна стеноза е патолошка состојба која се развива поради стеснување на луменот на дадена артерија. Овие садови се наоѓаат на десната и левата страна на вратот. Преку овие садови, крвта тече во мозокот. Каротидна стеноза е главен фактор на ризик за мозочен удар.

...

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...

Ангина пекторис е една од најчестите форми на коронарна артериска болест - коронарна срцева болест, која се заснова на нарушување кое се појавило во позадина на атеросклероза, а нејзиниот тек, пак, ги изложува коронарните артерии. Ангина пекторис, чии симптоми се состојат првенствено во појавата на недостаток на здив и болка во срцето, често се дефинира како "ангина пекторис" поради специфични симптоми.

...

Принцметалната ангина е патолошки процес на кардијална природа, која се карактеризира со грчеви на коронарните садови. Во процесот на неговиот развој, едно лице е подложено на долги напади. Болка во таква патологија е слична на притискање или стегање на телото, тие често се појавуваат ноќе или рано наутро. Болките се прилично интензивни, додека позадината на срцето се забрзува, вообичаениот срцев ритам е нарушен, прекумерното потење се јавува, притисокот се намалува нагло. Некои пациенти имаат несвестица.

...
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .