Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфом: Симптоми и третман

Лимфом - главните симптоми:

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

Лимфомот спаѓа во групата на онколошки болести, се развива во фази. Со оваа болест, можна е сериозна компликација - леукемија , оштетување на коскената срцевина. Првиот симптом на болеста е зголемени лимфни јазли во вратот и препоните. Болеста најчесто се јавува кај деца и кај постари лица. Претставниците на негроидната раса се речиси имуни на оваа болест.

Етиологија на болеста

Да се ​​каже точно што е причината за формирање на оваа болест, тоа е невозможно. Покрај тоа, секој подтип има своја сопствена етиологија, тие се слични само во симптоми. Сепак, можеме да ги разликуваме таквите провоцирачки фактори:

Лицето кое долго време работел во производство со тешки хемикалии, е предмет на оваа група на болести. Исто така изложени на ризик се луѓето кои работат со пестициди во земјоделството, како и оние кои јадат храна која е третирана со хемикалии.

Вреди да се спомене следните причини кои можат да предизвикаат развој на патологија:

 • земање лекови кои го инхибираат имунолошкиот систем;
 • болести кои се наследени;
 • автоимуни болести.

Видови на лимфоми

Денес во официјалната медицина постојат такви видови на лимфоми:

 • Б-клеточен лимфом;
 • Т клеточен лимфом;
 • дифузен голем Б-клеточен лимфом;
 • фоликуларен лимфом.

Треба да се забележи дека до крајот сите типови на лимфоми не се изучуваат, па затоа, генерално, тие се класифицираат во два вида:

 • Хоџкиновиот лимфом;
 • неходнички лимфом.

Првиот тип има 5, добро познати лекови, подвидови. Втората група има повеќе од 30 подвидови. Можете да ги разликувате само со помош на специјални лабораториски и инструментални студии.

Дифузни големи болести на Б-форма

Дифузниот голем Б-клеточен лимфом спаѓа во групата на онколошки заболувања. Ризичната група вклучува луѓе на возраст од 20 и 50 години. Малигниот тумор може да влијае на речиси секој внатрешен орган.

Т-клеточен подтип

Т-клеточниот лимфом најчесто ги напаѓа постарите лица, многу ретко се дијагностицира кај адолесцентните деца. Во некои извори, оваа болест е индицирана како лимфом на кожата, бидејќи патологијата влијае токму на кожата на една личност. Како по правило, болеста влијае на мажите, кај жените, лимфомот на кожата многу ретко се дијагностицира. Во почетната фаза на болеста, Т-клеточниот лимфом се манифестира во форма на чешање и црвенило на кожата околу лимфните јазли.

Б-клеточен лимфом

Б-клеточниот лимфом се карактеризира како најагресивен. Клетките на ракот се развиваат многу брзо. Сепак, со навремен третман, можно е да се продолжи животот на една личност од 5-10 години. Причините за формирање на Б-клеточен лимфом се уште се непознати. Успешниот третман е возможен само во првата фаза на развој на болеста.

Фоликуларен лимфом

Овој подтип на рак припаѓа на најретките подвидови. Фоликуларниот лимфом е добро третиран, дури и во напредната фаза. Најмногу подложни на овој тип на болест се мажите по 60-годишна возраст со слаб имунолошки систем. Патологијата се развива бавно, па затоа е многу полесно да се дијагностицира.

Третманот на фоликуларниот лимфом зависи од степенот на развој на болеста. Повеќе од ова, болеста воопшто не се третира во рана фаза. Ова е неопходно со цел болеста да влезе во нова фаза, а терапевтскиот курс ќе биде поефективен.

Најчесто фоликуларниот лимфом се третира преку радиотерапија за да се спречи растот на малигниот тумор. Треба да се забележи дека тоа е фоликуларниот лимфом кој е најстариот "добронамерни" форма на оваа група на болеста. Позитивна прогноза е дадена во речиси 90% од случаите. Под услов лекувањето да се започне навремено, и да се заврши.

Општи симптоми

Симптомите на лимфомот се скоро исти за сите подтипови. Општата листа може да се дополни само поради патолошки промени во засегнатиот орган. Честите симптоми на лимфомот се:

 • зголемени лимфни јазли (вратот, препоните, пазувите);
 • остра губење на тежината, без очигледна причина;
 • потење, особено ноќе;
 • слабост и замор;
 • кашлица;
 • чешање во областа на зголемени лимфни јазли.

Тоа е зголемени лимфни јазли, кои се првиот знак на болеста. Во некои случаи, постои болка во лимфните јазли по земањето алкохол.

Во исто време, вреди да се напомене дека присуството на неколку зголемени лимфни јазли не кажува дека тоа е рак. Дури и со вирусни болести може да се појават такви симптоми. Во случај клиничката слика да трае неколку дена, треба веднаш да се консултирате со лекар.

Особено е тешко да се идентификува фоликуларниот лимфом, бидејќи во првите фази практично не се манифестира.

Горенаведените симптоми на лимфомот можат да бидат дополнети со други знаци, во зависност од локацијата на патологијата.

Поразот на внатрешните органи

Бидејќи лимфното ткиво се наоѓа низ целото човечко тело, болеста може да се развие во која било област. Најчесто болеста влијае на следниве органи:

 • стомакот;
 • медијастинална површина;
 • мозок;
 • слезината;
 • лесен

Медијастинален лимфом

Не постојат точни причини кои предизвикуваат болест во областа на медијастинумот. Но, како што покажува практиката, патологијата најчесто се развива на ова место кај луѓето кои работат со пестициди или јадат храна обработена со овој метод.

Медијастиналниот лимфом се развива кај луѓето кои работат со пестициди

Медијастиналниот лимфом се манифестира на следниов начин:

 • кашлица и чести недостаток на здив;
 • болка во градите;
 • спутум измешан со крв.

Во некои случаи, може да го оштети езофагусот, па затоа пациентот е тешко да ја проголта храната.

Главниот тек на третманот е претставен во форма на хемотерапија. Во исто време, ефектот на лекови влијае на целото тело.

Пораз на белите дробови

Најчесто, лимфомот на белите дробови ги засега постарите луѓе. Сепак, секундарната форма може да се забележи дури кај доенчињата. Патологијата може да се развие како резултат на трансплантација на внатрешни органи или да биде наследна.

Почетните симптоми наликуваат на обичната настинка. Во исто време, лимфните јазли се зголемени, а нивната палпација предизвикува болка. Ако болеста се дијагностицира во рана фаза, третманот може да биде успешен. Во исто време, вреди да се напомене дека многу зависи од општата состојба на човечкиот имунолошки систем.

Стомачен лимфом

За сите симптоми, стомачниот лимфом укажува на рак. Точна дијагноза на болеста е можна само по лабораториски и инструментални анализи.

Стомачниот лимфом се развива бавно. Во ризик, луѓето се мажи и над 50 години. Развојот на болеста може да доведе до стеноза на стомачните и метаболичките нарушувања. Ова повлекува други болести и значително ослабен имунолошки систем. Но, ако го започнете третманот навремено, стомачниот лимфом е доста добро третиран. Главната работа е да се дијагностицира болеста со текот на времето и да се започне со точниот курс на лекување.

Оштетување на мозокот

Лимфом на мозокот е многу ретка болест. Во оваа патологија влијае лимфоидното ткиво на мозокот. Како што покажува медицинската пракса, туморот ретко ги надминува границите на централниот нервен систем и практично не метастазира.

Поспаност - симптом на лимфом на мозокот

Најчесто лимфомот на мозокот ги зафаќа луѓето на возраст од 50-60 години. Следново се додава на листата на обични симптоми:

 • заматен вид;
 • поспаност;
 • нарушувања на говорот;
 • чести главоболки;
 • епилептични напади.

Во подоцнежните фази на развојот на болеста може да се јават мемориски пречки.

Третманот на овој тип на малигнен лимфом е малку покомплициран од другите поттипови, поради неговата локализација. Како по правило, се користи хемотерапија и хирургија е можна.

Патологија на слезината

Лимфомот на слезината е малигна лезија на ткивата на овој орган. Речиси секогаш во почетната фаза е асимптоматска. Во главната група се постари лица.

Во фазата на активен развој, патологијата може да се манифестира на следниов начин:

 • остар пад на апетитот;
 • треска без очигледна причина;
 • прекумерно потење, особено ноќе;
 • тежина на десната страна на хипохондриумот;
 • намалување на телесната тежина;
 • анемија (анемија) .

Тоа е прогресија на таквите симптоми, што е светла индикатор не само на патологијата на слезината, туку и на лимфомот на желудникот. За да се одреди токму ова е можно само по потребната дијагностика.

Фази на развој

Според класификацијата во официјалната медицина, постојат четири фази во развојот на болеста:

 • првата фаза - патолошкиот процес е локализиран и не се шири на други делови од телото или внатрешните органи;
 • второ , лезиониот процес влијае на две или повеќе области на лимфните јазли;
 • третиот - симптомите на лимфомот се поизразени, лимфните јазли се значително зголемени, можно е оштетување на внатрешниот орган;
 • четвртиот - поразот на внатрешните органи - бубрезите, белите дробови, слезината, стомакот. Во оваа фаза, процесот на развој на големи клеточни лимфоми или кој било друг вид е неповратен.
Фазни лимфоми и лезии

Според тоа, може да се заклучи дека порано малигни лимфоми се дијагностицираат, толку се поголеми шансите за успешен третман.

Дијагностика

Дијагнозата на лимфомот се изведува со помош на инструментални и лабораториски студии. На пример, фоликуларниот лимфом не се манифестира во почетната фаза, за разлика од Б-клеточниот лимфом.

Дијагностичкиот план се подготвува само по извршениот прелиминарен преглед на пациентот, знаци на болеста и можни причини за неговото формирање. Како по правило, задолжителната дијагностичка програма ги опфаќа следните:

По ова може да се препишат дополнителни тестови:

 • зрачење дијагноза;
 • цитогенетска студија.

Ова е неопходно за да се утврди кој тип на лимфом кај пациентот.

Третман

Во раните фази, радикалниот третман на лимфомот дава прилично добри резултати. Се зависи од тоа во која фаза ќе се дијагностицира болеста и во која состојба е имуниот систем на пациентот.

Третманот на лимфомот се изведува со користење на следниве насоки:

 • радиотерапија - туморот може да биде "неутрализиран", односно да го спречи растот;
 • хемотерапија - со помош на лекови, клетките на ракот се уништуваат (особено ефикасни за голем клеточен лимфом);
 • имунотерапија - употреба на лекови за зајакнување на човечкиот имунолошки систем.
Аппарат за радиотерапија

Интегрираната употреба на ваквите терапевтски курсеви дава позитивни резултати. Што се однесува до народните рецепти, во такви онколошки болести тие можат да се користат само како што е пропишано од лекар. Самопроизводството е неприфатливо овде. Покрај тоа, тоа може да доведе не само до компликации, туку и до фатален исход. Третманот на лимфомот бара строго придржување кон сите рецепти. Само во овој случај, прогнозата за третман на лимфомот може да биде позитивна.

Третман на традиционалната медицина

Во тандем со пропишаниот курс на лекување, народни лекови може значително да го забрзаат процесот на отстранување на болеста. Но, употребата на било какви средства треба да започне само откако дијагнозата е точно направена и третман пропишан од лекар. Независно се дијагностицира себеси преку Интернет и советите однадвор.

Народни лекови за третман на лимфомот подразбираат земање на фитотерапевтски декоки од такви билки:

 • celandine;
 • пелин;
 • бреза пупки;
 • aconite.

Исто така, можете да подготвите и да ги примените тинктурите на ресторативниот спектар. Таквите народни лекови помагаат релативно брзо да го обноват телото и да го зајакнат имунолошкиот систем. Но запомнете дека секој лек треба да се користи само по консултација со вашиот лекар. Не сите народни лекови се универзални и погодни за секој човек.

Поентата е, исто така, дека за правилен третман треба да ги знаете не само знаците, туку и причините за болеста. Затоа, невозможно е да се направи дијагноза самостојно, само за симптоми.

Превенција

За жал, не постои превенција на лимфомот, како и други онколошки заболувања. Но, ако водите правилен начин на живот, следете го вашето здравје и веднаш побарајте медицинска помош, може значително да го намалите ризикот од развој на било која болест.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акутна леукемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 8 од 20)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 8 од 20)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 8 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Лимфаденопатија (појавување симптоми: 8 од 20)

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .